屋企人之前食過覺得唔錯,咁啱母親節有4人套餐,價錢非常非常非常超值,仲要有<<Live Magic x Live Music x Open Mic>>。場雖然唔大但當晚氣氛非常好,全場都 high爆,數最有心思係餐廳送保鮮花比每一位媽咪,媽咪們見到開心到飛起,餐廳真係好揼本,究竟當晚有無得賺架?!⚜️4人套餐 $1588⚜️================🍾西班牙汽酒一支<Starter>🍴蘑菇湯+餐包⭐️⭐️⭐️⭐️蘑菇湯香濃順滑,而餐包軟熟牛油味重。🍴炙燒吞拿魚沙律⭐️⭐️⭐️⭐️吞拿魚刺身輕輕灸燒過口感同味道都唔錯,沙律菜份量夠多,拌蛋黃醬一齊食好清新。🍴小食拼盤 (迷你蟹餅伴雜莓醬、瑞士芝士豬面頰多士、蘑菇可樂餅伴意大利青醬)⭐️⭐️⭐️⭐️蟹餅裡面有一絲絲蟹肉、多士芝味濃郁、可樂餅好creamy香脆,每款一件份量剛好。<Main>🍴煎焗三文魚扒⭐️⭐️⭐️⭐️三個主菜最好味係三文魚扒,焗得啱啱好,魚肉香滑皮又夠脆,蘸荷蘭醬非常好味。🍴斧頭豬扒⭐️⭐️⭐️豬扒我本人覺得遜色咗啲,肉質夠腍但唔夠鬆軟,而肉味就一般般。🍴墨汁魷魚意大利飯⭐️⭐️⭐️⭐️意大利飯軟硬適中

⚜️4人套餐 $1588⚜️
================
🍾西班牙汽酒一支
<Starter>
🍴蘑菇湯+餐包⭐️⭐️⭐️⭐️
蘑菇湯香濃順滑,而餐包軟熟牛油味重。

🍴炙燒吞拿魚沙律⭐️⭐️⭐️⭐️

<Main>
🍴煎焗三文魚扒⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴斧頭豬扒⭐️⭐️⭐️

🍴墨汁魷魚意大利飯⭐️⭐️⭐️⭐️
意大利飯軟硬適中,醬汁唔會太杰唔會太稀,淡淡墨汁香亦有忌廉香,魷魚夠腍夠軟熟。

🍴櫻花忌廉千層蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️
仲以為係一件cut cake,點知係whole cake,仲係想食好耐嘅熔岩蛋糕,較一般千層蛋糕濕潤,每層皮都重牛奶忌廉味,超級好味!

☕️咖啡/茶/汽水

2024-05-12
母親節
2024-05-02 248 瀏覽
一眾舞友為XO仔慶生狂歡,專登喺舞場附近揀咗間新打卡熱店「On The Spot Cafe Bar Restaurant」。樓上餐廳開揚通爽,光線柔和。室內用咗好多玫瑰花裝飾,難怪食客大多為女生,只有跳舞群組男生比例最多。店子右方為大型嘅七彩水吧,擺放出多枝酒品。細問下得知店子每日下午三點至七點都有做歡樂時光優惠,指定酒酒有特價之外,$98套餐可包兩隻生蠔或自選兩款小食,似乎幾抵玩。飲品項目共有四頁可選。如貴客想自己帶酒,開瓶費為$100/樽標準裝紅、白、汽酒,從酒牌上點選一枝即可免兩枝嘅開瓶費,七人派對當然係開佢一枝去免兩枝開瓶費最化算啦!中英對照嘅晚市餐牌同樣有四頁,店子歡迎大家叫黎分,但由於份量大多適合四人享用,靚仔AZ哥哥就建議小食頭盤最好點兩份,非常細心。每位席上都擺有齊備嘅自用餐具,每次啲杯杯飲都咁上吓,樓面二位外籍服務生都會自動斟添酒水,周到體貼得很!會飛的雞翼($68/四隻):脹卜卜嘅雞翼炸得好夠乾身,皮層香脆,雞肉軟嫩且鎖上肉汁,送酒一流!嘻嘻,唔知個餸名係咪想話俾啲客聽好食到識飛呢?!蘑菇薯仔球配香蒜羅勒奶油醬($48/四件):熱辣辣嘅蘑菇薯仔波波外脆心軟熟,一口一
樓上餐廳開揚通爽,光線柔和。
店子右方為大型嘅七彩水吧,擺放出多枝酒品。
細問下得知店子每日下午三點至七點都有做歡樂時光優惠
飲品項目共有四頁可選。
自備香檳
!嘻嘻,唔知個餸名係咪想話俾啲客聽好食到識飛呢?!
會飛的雞翼
蘑菇薯仔球配香蒜羅勒奶油醬($48/四件):熱辣辣嘅蘑菇薯仔波波外脆心軟熟,一口一件,芳香唔溜滯。
蘑菇薯仔球配香蒜羅勒奶油醬
脆炸魷魚配泰式醬汁($88):炸魷魚外表就炸得好夠金黃,個人只係略嫌層炸漿過厚,同個魷魚未為最爽彈
脆炸魷魚配泰式醬汁
脆皮乳豬($128/四件):乳豬件當真如名般脆皮,肥膏唔多,但肉質鬆潤爽嫩,超
脆皮乳豬
連同下層件散發出松露香春卷食,口感更覺有層次
脆皮乳豬
北海道帶子蘑菇意大利飯($178):意大利飯煙韌濕潤,混入帶子粒蘑菇碎已夠鮮香惹味,不過份量都幾勁,一兩個人如果食埋頭盤同甜品真係未必食得哂。
北海道帶子蘑菇意大利飯
煎焗比目魚&老虎蝦($248):舞友大讚頂面隻虎蝦爽脆鮮香,旁邊件比目魚層魚皮又薄又香脆,魚肉都好柔潤。
煎焗比目魚&老虎蝦
澳洲安格斯西冷扒($338):跟牛扒同薯條嘅調味醬汁好有文化地分開碟另上,衛生非常。
澳洲安格斯西冷扒
預先切成一片片嘅西冷質感都好軟腍多汁,只係自己鍾意食生少少。意外地,配角修長嘅薯條炸得都幾鬆脆。
澳洲安格斯西冷扒
舞友訂座時早已道明晚餐係為XO仔慶祝生日,故所點嘅甜品全部都插哂蠟燭,上場時連主廚都出埋黎獻唱生日歌
,氣氛尤其高漲!
香橙心太軟伴雪糕
火焰雪山($108):即場火焰嘅雪山蛋糕勁有睇頭
,微甜輕盈,清香軟潤!
火焰雪山
泡泡煙燻提拉米蘇($88):層次分明嘅提拉米蘇杯醇滑甜美,簡單味佳。
泡泡煙燻提拉米蘇
天后西餐廳「On The Spot Cafe Bar Restaurant」環境優雅,年輕嘅服務生親切好客,十分周到,帶有少少潮派嘅菜式香口惹味,貨真價實,有心食肆不妨一試
2024-04-20
生日
會飛的雞翼
北海道帶子蘑菇意大利飯
香橙心太軟伴雪糕
火焰雪山
當人係企係最高點既時侯,反而最擔心總有一日跌落黎比後面既追上,從而感到焦慮,但反而由0開始,白紙一張,根本無野可以輸,所以永遠都要有兩手準備,有機會就食住勢上,自然on the spot啦!👇🏻📌S N A C K - ▪️ Suckling · Pig - $128▫️ 先黎個招牌小食「脆皮·乳豬」開下胃先,chef巧妙咁將脆皮乳豬放係松露春卷面頭,一啖過食落口感層次相當豐富,乳豬個皮夠脆口,春卷又鬆化,兩種香味配搭埋一齊,完全無違和感,好食。📌A P P E T I Z E R -▪️ Moules · Marinière - $168▫️ 跟住再黎個「香蒜忌廉白酒·煮藍青口伴法包」,一上枱比個份量驚豔到,作為青口控,2條友呢個價錢食到咁多青口,相當抵玩,而藍青口食落新鮮爽甜,chef用左牛油、白酒、較左個汁,入口夠哂creamy,再灑上洋蔥、Parsley,配上即焗既法包,相當滿足!📌M A I N - ▪️ Australia's 150+ days Grain-Fed · Black Angus Striploin - $368/14oz ▫️ 呢個主菜「澳洲安格斯·西冷扒」絕對可以用完
當人係企係最高點既時侯,反而最擔心總有一日跌落黎

比後面既追上,從而感到焦慮,但反而由0開始,

白紙一張,根本無野可以輸,所以永遠都要有兩手準備,

有機會就食住勢上,自然on the spot啦!👇🏻

📌S N A C K -
▪️ Suckling · Pig - $128
Suckling Pig

▫️ 先黎個招牌小食脆皮·乳豬」開下胃先,chef巧妙咁將
脆皮乳豬放係松露春卷面頭,一啖過食落口感層次相當豐富,
Suckling Pig

乳豬個皮夠脆口,春卷又鬆化,兩種香味配搭埋一齊,
完全無違和感,好食。

📌A P P E T I Z E R -
▪️ Moules · Marinière - $168

作為青口控,2條友呢個價錢食到咁多青口,相當抵玩,
Moules Marinière

藍青口食落新鮮爽甜,chef用左牛油白酒、較左個汁,
入口夠哂creamy,再灑上洋蔥Parsley,配上即焗既法包,相當滿足!
📌M A I N -

Australia's 150+ days Grain-Fed Black Angus Striploin

▫️ 呢個主菜「澳洲安格斯·西冷扒」絕對可以用完美黎形容,
首先14安士西冷係用上超過150日澳洲安格斯穀飼牛

所以肉質嫩滑無比之餘仲好有咬口,但係完全韌,而且牛味濃郁,
配上阿根廷青醬或者燒汁,一樣咁惹味,旁邊仲有即炸薯條,誠意十足。

📌D E S S E R T S -
▪️ Baked · Alaska - $108
Baled Alaska

▫️ 甜品方面試左打卡恩物「火焰·雪山」,上枱果陣staff會幫我用火燒一燒,
龍年旺一旺先啦,其實裡面雪糕蛋糕忌廉生果粒組成,
面頭會有d蛋白cream,同埋有d爆炸糖,入口反而甜而不膩,唔錯。

📌D R I N K S -
▪️ One the highball - $99

▪️ Flower · Soda - $99
Flower Soda

▫️ Cocktail又係一定要嗌黎打下卡,第一杯「One the highball
用左蝶豆花infused Gin利萊白苦艾酒黃甜酒soda溝成,
賣相非常吸晴,再倒埋青檸汁,形式漸變layer,好靚;
One the highball

第二杯「Flower·Soda」一打開個蓋,煙霧做到好似仙境咁,
bartender用左皮斯可酒檸檬蔓越梅熱情果蛋白溝成,
入口夠哂清爽,女仕們一秒愛上!
2024-03-13
2023-12-29 444 瀏覽
餐廳裝修舒適,服務員親切有禮,食物有水準,感受到用心製作。這麼冷的天氣,每一碟出品都是熱辣辣的👍🏻 印象最深最有驚喜就是suckling pig,皮脆肉嫩,乳豬下面仲有小春卷。非常美味。
2023-12-29
  • Suckling  Pig
2023-12-24 378 瀏覽
因為睇到餐廳既甜品同飲品都好精緻所以就揀左呢間為朋友慶祝生日,果然係無失望,即使係是日甜品都有3,4款揀而且是日甜品都好有心機咁畫啲野上去令到無咁單調,欣賞廚師呢份心思,朋友都話靚!而兩杯cocktail 都好好飲又易入口!鍾意打咭影相既朋友仔真係要黎一試,仲有所有員工都好友善又親切,整體環境令人覺得好舒服!
金倫天地都算喺天后食肆最集中嘅地方之一,今日食呢間叫On The Spot,一入到去就見到中間有張大長枱環境舒適,空間闊落好適合一家大細嘅聚會好快就嚟咗餐前湯同包,味道唔錯我哋叫咗兩個set lunch鱸魚煎得香,仲有少量肉汁仲有蒜香薯泥同埋蛋黃醬最特別就係啲蔬菜,佢將啲配菜包括青瓜、菇疊埋一齊最後仲有茄子,燒得用心又香第二個Set Lunch 就有呢個 豬脊肉有少少硬,不過配搭埋紅辣椒紅蘿蔔蓉好有心思最好味係燒椰菜花同甜菜後記:呢間係金倫天地嘅餐廳性價比高待應態度友善、服務好🩵🩵如果想食西餐都可以考慮下次有機會再食晚餐😋
金倫天地都算喺天后
食肆最集中嘅地方之一,
今日食呢間叫On The Spot,
一入到去就見到中間有張大長枱
環境舒適,空間闊落
好適合一家大細嘅聚會

好快就嚟咗餐前湯同包,味道唔錯
餐湯&餐飽

我哋叫咗兩個set lunch
鱸魚煎得香,仲有少量肉汁
仲有蒜香薯泥同埋蛋黃醬
最特別就係啲蔬菜,
佢將啲配菜包括青瓜、菇疊埋一齊
最後仲有茄子,燒得用心又香
香煎海鱸魚

第二個Set Lunch 就有呢個
豬脊肉有少少硬,
不過配搭埋紅辣椒紅蘿蔔蓉好有心思
最好味係燒椰菜花同甜菜
烤豬里脊肉

後記:
呢間係金倫天地嘅餐廳性價比高
待應態度友善、服務好🩵🩵
如果想食西餐都可以考慮
下次有機會再食晚餐😋
餐湯&餐飽
香煎海鱸魚
烤豬里脊肉
2023-10-27 190 瀏覽
天后嘅樓上多國菜,有提供西餐、Cafe輕食餐廳環境寧靜,座位寬敞坐得舒服之餘,晚市成個vibe好適合生日/ 節日慶祝🥳*Suckling Pig脆皮乳豬🐷 $128底層春卷用法式千層馬鈴薯做餡料,薯蓉質感綿滑,充滿奶油醬汁香配醃漬蘿蔔一齊食,香脆唔膩❤️ *美國封門柳🐮 $299肉質嫩度剛好,外層有少少焦脆入口牛味非常濃郁👍🏾*斧頭豬扒🐷 $278肉質鬆軟,口感嫩滑配焦糖蘋果泥,酸酸甜甜更加帶起鮮肉味
天后嘅樓上多國菜,有提供西餐、Cafe輕食

餐廳環境寧靜,座位寬敞
坐得舒服之餘,晚市成個vibe好適合生日/ 節日慶祝🥳
*Suckling Pig脆皮乳豬🐷 $128
配醃漬蘿蔔一齊食,香脆唔膩❤️
*美國封門柳🐮 $299
肉質嫩度剛好,外層有少少焦脆
入口牛味非常濃郁👍🏾
*斧頭豬扒🐷 $278
肉質鬆軟,口感嫩滑
配焦糖蘋果泥,酸酸甜甜更加帶起鮮肉味

2023-10-17 137 瀏覽
第一次黎呢間餐廳,唔算好大,但座位寬敞坐得幾舒服,裝修得幾好幾有格調,有個幾大幾七彩繽紛既酒吧枱,洗手間乾淨闊落,值得一讚!😂餐廳內有2張半圓梳化,好鐘意窗邊張半圓梳化,好靚好舒服,遠眺摩天輪,晚餐仲會喺每枱放上精緻小燈飾,環境唔錯Onion Rings $68炸得好大件,好大份,上枱好開心,好脆好味!Fish & chips $98上左一盤薯條,然後一路都無上炸魚😂😂😂原來落錯左,後補返炸魚俾我地😂 炸得幾好,好食既,但都係一般無咩味既魚,薯條即炸得好食Scallop Mushroom Risotto $188味道濃郁幾好味,但食落會越食越咸,好膩,可以做淡少少會好啲Matcha Pandan Latte $45呢杯配搭幾特別,有斑蘭味有少啡味,飲落都ok雖然係上樓,似乎都吸引到附近街坊,晚上都幾多枱客,目測都有好幾枱小朋友,唔係好明點解算特別多小朋友😂可能炸野好食?!

Onion Rings $68
炸得好大件,好大份,上枱好開心,好脆好味!
Onion  Wings

Fish & chips $98

Scallop Mushroom Risotto $188
味道濃郁幾好味,但食落會越食越咸,好膩,可以做淡少少會好啲

Matcha Pandan Latte $45
呢杯配搭幾特別,有斑蘭味有少啡味,飲落都ok
Matcha Pandan Latte

Onion  Wings
Matcha Pandan Latte
2023-10-13 135 瀏覽
今年開關之後,同朋友慶祝生日飯係一個大難題,因為每次用餐時間有限時75分鐘或2小時。如果同朋友慶祝生日,時間真係唔夠。今日我們一行八個人,嚟咗呢一間餐廳慶祝。6:00 入坐,早到嘅朋友,先點$98 happy hour套餐(包一杯酒精飲品及兩款小食)7:00 後,朋友陸續到齊。餐廳送上黑毛乳豬給我們,我們立即做一個生日切乳豬儀式!(乳豬$1300,必須提早預訂)當天我們Order:1)沙律(醬汁太酸,可能未撈起)2)熟沙律(好食,要追加)3)燒牛肉(味道唔太突出,-般)4)魚(呢個最差,肉身好嚡,所以冇興趣去知呢條叫咩魚,只是拍照比較靚)5)西班牙黑毛乳豬(最好食呢個,所以要預訂)6)2打生蠔(新鮮)總括:服務好,食物一般,勝在坐得耐可以吹下水。朋友生日送左個蛋糕比我們!

今日我們一行八個人,嚟咗呢一間餐廳慶祝。

當天我們Order:

1)沙律(醬汁太酸,可能未撈起)
2)熟沙律(好食,要追加)
3)燒牛肉(味道唔太突出,-般)
5)西班牙黑毛乳豬(最好食呢個,所以要預訂)
6)2打生蠔(新鮮)

2023-10-06 129 瀏覽
天后金輪天地餐廳立林,今日同屋企人一齊去左位於8樓的「On The Spot Cafe Bar Restaurant 」食晚餐。餐廳裝潢以灰色為主調,環境燈光昏暗,而且設有彩色吧枱,型格得黎又有格調,另外餐廳採用落地玻璃,可以欣賞到室外美麗的夜景。Set Dinner 南瓜湯配餐包濃郁的南瓜香氣,口感不稀不稠,南瓜味道香甜。餐包用上紫薯製作,啖啖紫薯味。法式雞卷擺盤吸引,法式雞卷有3件,雞卷肉質非常嫩滑,一點都不柴口,食落有肉汁,再配上蘋果白甘旬泥、焦糖漬櫻桃蘿蔔、羽衣甘藍蘋果沙律、炸鼠尾草、迷你甘筍,配菜一樣做得非常出色。烤牛里脊肉(6安士)烤牛里脊肉點了5成熟,烤得剛剛好,肉質柔軟鮮嫩,配搭芝士焗新薯,酸忌廉、法蔥、燒汁,口感豐富。麵包布丁上層是香脆的麵包,下層是軟綿綿的布甸,而且不會太甜。Tiramisu 頂層灑上厚厚一層Tiramisu 朱古力粉,入面加了啫喱,口感層次豐富,香滑濃郁,咖啡味突出。

Set Dinner

南瓜湯配餐包

法式雞卷

烤牛里脊肉(6安士)

麵包布丁
上層是香脆的麵包,下層是軟綿綿的布甸,而且不會太甜。

Tiramisu

▫️以前曾經到訪過,印象中食物煮得用心又好食💞 環境舒適得黎有格調😌 襯住假期今次專程再黎幫襯✊🏻🥩 澳洲安格斯西冷扒 $368▫️好大份西冷扒😲 揀左medium,已預先切好,肉質呈現粉紅色夠嫰滑💕 薯條非常香脆岩晒我😝🍗 會飛的雞翼 $68▫️4隻雞翼大大隻又飽滿,炸得外脆內嫰🤓 多款口味中揀左熱情果香辣醬,醬汁薄薄一層岩岩好,酸酸辣辣好開胃😗🍽️ OTS Set Dinner▫️除左a la carte仲有set menu選擇🫶🏻✨ Starter🍉 西瓜沙律▫️西瓜爽甜多汁,配上墨西哥辣椒芫荽籽乳酷同山羊芝士,層次豐富,味道仲好夾😋 仲有新鮮青瓜同車厘茄🍅✨ Main🐔 法式雞卷 $328▫️用嫰雞胸製成嘅雞卷,配上蘋果白甘旬泥好清新,感覺呢碟主菜好健康😛🍃✨ Dessert🍰 Tiramisu▫️入口軟滑,有微微咖啡酒甘味☕️ 仲有一球雪糕好滿足🍨✨ Drinks🌴 Pandan De Coco +$38▫️見到有新推出嘅斑蘭飲品系列好特別😮 將斑蘭加入椰子梳打,攪勻後飲,味道香甜又清新🥥 ▫️餐廳店員態度親切,期間有兩枱食客生日,店員仲會帶動全餐廳食客一齊拍手唱生日歌😝 氣氛好好,黎慶祝一流🥳

🥩 澳洲安格斯西冷扒 $368

✨ Main
🐔 法式雞卷 $328

✨ Dessert
🍰 Tiramisu
▫️入口軟滑,有微微咖啡酒甘味☕️ 仲有一球雪糕好滿足🍨

✨ Drinks
🌴 Pandan De Coco +$38

適合一夥人去聚餐嘅天后高質西餐|On The Spot Bar and Restaurant位於天后地鐵站附近有間樓上高質西餐廳,好適合一大班同事/朋友去聚餐!氣氛同食物都好正🤙🏻推薦‼️全日正餐餐牌🍽️人均:$200-$400🕰️時間:週末晚上香烤魷魚薄餅 Squid Pizza $158魷魚薄餅有驚喜!薄餅有紅洋蔥🧅栗米,搭配濃濃嘅龍蝦醬汁喺面頭,好惹味👍🏻澳洲安格斯西冷扒 Aussie Black Angus Striploin (14oz) $368西冷叫咗五成熟、都算唔錯,份量夠大👍🏻 配阿根廷青醬、同燒汁喺底,口感層次極豐富‼️粗薯條作為配角都好出色,外脆內軟😋布拉塔奶酪卡布里沙律 Burrata Caprese Salad $108Burrata 幾時都咁好食,加上大量沙律菜同蕃茄仔🥗健康感滿滿👍🏻House Red $50Suntory (HH) $50值得一提係3pm後craft beer都係$50/pint🍻好抵飲!Bible rating: 8.5/10📍地址:On The Spot Cafe Bar Restaurant (天后)天后電氣道68號金輪天地8樓

全日正餐餐牌

天后電氣道68號金輪天地8樓
布拉塔奶酪卡布里沙律
布拉塔奶酪卡布里沙律
2023-09-19 100 瀏覽
*.+゜𝑶𝒏 𝑻𝒉𝒆 𝑺𝒑𝒐𝒕 𝑪𝒂𝒇𝒆 𝑩𝒂𝒓 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕* ✿ 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝘽𝙖𝙡𝙡𝙤𝙩𝙞𝙣𝙚 $ ¹⁶⁸ʰᵏᵈ✿ 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗔𝗻𝗴𝘂𝘀 𝗦𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗼𝗶𝗻 (𝟴𝗼𝘇) 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 $ ²¹⁸ʰᵏᵈ✿ 𝙋𝙖𝙣𝙙𝙖𝙣 𝙘𝙖𝙛𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $ ²⁵ʰᵏᵈ✿ 𝙋𝙖𝙣𝙙𝙖𝙣 𝘿𝙚 𝘾𝙤𝙘𝙤 $ ³⁸ʰᵏᵈ *另收加一服務費‎ ◡̎ ꕀ位於天后的一間西餐廳裝修幾chill 還有落地大玻璃食物擺盤好精緻 很適合打卡*ˊᵕˋ*雞胸肉香煎過再包裹著菠菜捲起切片吃可以先感受到外層雞皮的香脆雞胸肉與菠菜很match沾底下的醬吃清爽健康牛扒我們選了well done 口感也很嫩外層帶點焦香特別可口 ˖ ࣪⊹而且薯條份量也給好多啊Ꙭ̰ ʹ̣ʹ̣看到有special drinks menu 忍不住點了ㅋㅋ斑斕意外地和咖啡好夾 斑斕味超香另一款斑斕配椰青水味道都好清新( ー̀֊ー́ )喜歡斑斕的人可以去試試!* 整體 / 🥨🥨🥨🥨🥨 /ꕀ⌫ On The Spot Cafe Bar Restaurant (天后)天后電氣道68號金輪天地8樓 * #香港咔嚓 #天后咔嚓#hkfoodie #hk

*.+゜

✿ 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝘽𝙖𝙡𝙡𝙤𝙩𝙞𝙣𝙚 $ ¹⁶⁸ʰᵏᵈ
✿ 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗔𝗻𝗴𝘂𝘀 𝗦𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗼𝗶𝗻 (𝟴𝗼𝘇)
𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 $ ²¹⁸ʰᵏᵈ

牛扒我們選了well done 口感也很嫩
外層帶點焦香特別可口 ˖ ࣪⊹
而且薯條份量也給好多啊Ꙭ̰ ʹ̣ʹ̣
斑斕意外地和咖啡好夾 斑斕味超香
另一款斑斕配椰青水味道都好清新( ー̀֊ー́ )
喜歡斑斕的人可以去試試!

整體 / 🥨🥨🥨🥨🥨 /

天后電氣道68號金輪天地8樓

#香港咔嚓 #天后咔嚓
#hkfoodie #hkfood #天后美食
#香港美食
2023-09-10 101 瀏覽
一段日子冇嚟天后,近日經過發覺天后變化都幾大,多咗全幢都係餐廳嘅大廈🍽 天后地膽介紹On The Spot食物幾好,一於去試吓晚餐😆餐廳晚上燈光柔和,氣氛悠閑,頗有情調🌃吧枱酒櫃係七彩顏色,好繽紛🌈 環境闊落舒適,適合二人約會或三五知己相聚🥰 職員親切友善,介紹唔同菜式時都講解得好詳細👍🏽 點咗一份Set Dinner ($458)及單點一份🇺🇸美國封門柳($299),份量都唔少,2人分享好滿足🥰Set Dinner 前菜揀咗沙律,當晚係味噌沙律,伴有芝士、青提子及麵包碎,微鹹芝士略帶少許甜味,青提清甜,沙律菜爽脆,味道及口感十分豐富,輕盈又美味😋是日餐湯係椰菜花忌廉湯,忌廉湯質感濃稠,口感幼滑,帶淡淡椰菜花甜味,並加上少許橄欖油,非常好味😋 餐包圓碌碌好可愛😍 微暖又軟熟是日主菜嘅🐏烤焗黑啤羊腿轉咗做羊架,羊架肉質非常軟嫩,能夠輕易切開,肉汁豐富,羊味非常濃郁,羶而不燥,味道易入口。伴碟有第一次見嘅蘿蔔蓉,質感幼滑,近似薯蓉,不過比薯蓉更輕盈及濕潤,味道微甜,唔會覺得膩,煮法好新穎!伴碟亦有紅蘿蔔及可樂餅🥕紅蘿蔔軟硬度剛好🥮可樂餅外層香脆,內裏饀料係枝豆羊肉,好好味😋另一道主菜🇺🇸美

餐廳晚上燈光柔和,氣氛悠閑,頗有情調🌃

味噌沙律

椰菜花忌廉湯

餐包圓碌碌好可愛😍 微暖又軟熟
烤焗黑啤羊架

美國封門柳

另一道主菜🇺🇸美國封門柳,一上枱就聞到食物香味😍 影相時已經忍唔住食咗條薯條🍟 新鮮即炸粗薯條熱辣辣又香脆,充滿牛油香味😋 7成熟嘅封門柳非常滑嫩,牛味非常濃郁,並已預先切件,直接用叉拮住嚟食好方便😆 配有阿根廷青醬,即使唔蘸醬汁,就咁食已經好好味😋 推介👍🏽
Tiramisu

是日甜品係Tiramisu,芝士香濃軟滑,味道唔錯😋 伴有雪糕

餐飲揀咗☕️Cappuccino,奶泡濃密豐盈,咖啡味香濃
味噌沙律
椰菜花忌廉湯
烤焗黑啤羊架
美國封門柳
Tiramisu
店名: On The Spot Cafe Bar Restaurant 地址: 天后電氣道68號金輪天地8樓天后站A2出口,行2分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5今日同朋友嚟到呢間喺天后樓上嘅西餐廳,因為想搵個靜靜地嘅地方傾下計,就想嚟試下呢間餐廳🤔🤔上到去都覺得地方位置都不錯,入到去就見到一個吧枱,上邊擺咗好多酒,都幾靚✨🥳仲要係落地大玻璃,空間感好夠,啱晒同同事同埋朋友聚會。見到個Menu有單嗌,set/a la crate menu,因為我同朋友都食唔到咁多嘢,所以就單嗌啲餸🤣澳洲安格斯西冷扒❤️❤️❤️❤️❤️$368以我嘅印象通常呢啲牛扒薯條都會勁細份🫣點知上到嚟啲薯條好似唔使錢🤣🥰勁多,仲要啲牛多份量好多!啲牛煎到啱啱好,唔會太老,加上佢自製嘅醬汁,又真係幾好食🤩覺得值回票價,CP值好高!烤春雞❤️❤️❤️❤️❤️$228道菜一上到嚟真係嚇親我🤣🤣唔係因為個樣恐怖,而係份量好大✨🥹隻雞嘅皮烤得啱啱好,平時我都會嫌肥唔會食雞皮,但係呢一個雞皮真係太吸引hehe🫢🤩同樣都啲肉質唔會太老,加上有啲北非小米同埋羽衣甘藍沙律,令到成件事唔會太油膩😋真心好食🫢蜜燒雞翼❤️❤️❤️❤️$68

地址: 天后電氣道68號金輪天地8樓
天后站A2出口,行2分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

澳洲安格斯西冷扒❤️❤️❤️❤️❤️

烤春雞❤️❤️❤️❤️❤️

蜜燒雞翼❤️❤️❤️❤️
平時食嘅雞翼比我嘅印象都係會覺得好鹹、太重調味料,今次見到一個甜嘅雞翼就想嗌嚟試吓🫢點知出乎意料好食!蜜糖嘅香氣再加上隻雞翼熱熱地,覺得意外地夾😚

泡泡煙燻提拉米蘇❤️❤️❤️❤️❤️
一個整餐又點少得甜品呢?🤣Tiramisu一上到嚟真係嚇親我🥰擺盤好靚,個煙燻泡泡夠晒夢幻🫧打卡呃like一流🤩🥸本身以為剩係得Tiramisu,點知有豆腐布甸同埋朱古力沙冰🍮🍧三樣嘢夾埋一齊嚟食真係不得了😋😋

總括而言,覺得呢一間餐廳都好適合同朋友慶祝生日、仲要可以訂做蛋糕🎂🍰仲要有乳豬訂製,如果想同啲朋友開party,仲可以包場🥰