2024-06-04 0 瀏覽
今日送完亞女去畫畫,諗住過嚟坐低飲杯咖啡等。一嚟到門口,即刻眼前一亮,係「Ian」呀!!!原本諗住坐出邊飲咖啡,入去order 既時候聽到入面都係播緊Ian嘅歌,忍唔住喺室內坐低一路飲咖啡一路聽歌😍感覺好似有人喺度偷望我😂😂😂侍應生好好,佢問我係唔係hellosss,仲主動送咗應援物俾我。講返杯咖啡先,啲奶打得滑,咖啡都唔會好水。咖啡係高質嘅,如果唔係我都唔會每星期返嚟飲😂😂

感覺好似有人喺度偷望我😂😂😂

2024-06-03
想靜靜地同朋友食個lunch傾下計之前見到呢間希臘風嘅西餐廳🇬🇷已經俾佢outdoor環境吸引, bookmark左搵日黎試下☺️當日天氣比較熱,所以我地都係坐返室內啦~餐廳以藍白色系希臘風為環境色調🇬🇷我地揀左半圓梳化位~加上牆身有d小屋窗仔望到街外,感覺好舒服平日中午有lunch set,包左餐湯同飲品Menu上選擇都幾多叫左「原隻軟殼蟹蕃茄焗飯」🦀️軟殼蟹好酥脆好香口,飯底似炒飯比較乾身,但配埋滿滿嘅蕃茄又剛剛好,賣相同味道都幾好👍🏻Lunch set可選咖啡/檸茶,都可以半價轉其他飲品☕️ 以呢個環境服務同食物~ lunch set真係性價比好高🌟p.s. 去到原來做緊兒登應援😉
想靜靜地同朋友食個lunch傾下計

餐廳以藍白色系希臘風為環境色調🇬🇷
我地揀左半圓梳化位~
加上牆身有d小屋窗仔望到街外,感覺好舒服

平日中午有lunch set,包左餐湯同飲品
Menu上選擇都幾多
叫左「原隻軟殼蟹蕃茄焗飯」🦀️
Lunch set可選咖啡/檸茶,都可以半價轉其他飲品☕️
以呢個環境服務同食物~ lunch set真係性價比好高🌟
原隻軟殼蟹蕃茄焗飯

p.s. 去到原來做緊兒登應援😉
原隻軟殼蟹蕃茄焗飯
2024-03-29 564 瀏覽
二人招牌菜套餐 $438😋🥣是日餐湯:蘑菇忌廉湯香濃菇味 夠creamy 🥣+$48 轉酥皮龍蝦湯龍蝦打碎而熬成湯 所以份量較少 但味道很濃縮 龍蝦味重又帶點苦 配上酥皮雖可中和膩感 但味道太濃不太對我個人口味🥗煙三文魚凱撒沙律煙三文魚份量足 生菜爽脆 還加了藍莓 蕃茄仔 麵包糠😋🍤鐵板牛油蒜片煮鮮蝦配多士蝦很彈牙爽口 經牛油蒜片三色椒炒過以鐵板呈上 很惹味 上菜時鐵板仍有滋滋聲 店員亦很細心提醒小心燙手 😋🍖招牌西班牙燒乳豬乳豬皮非常脆口 肉跟油脂的比例剛好 肉很也嫩很juicy 燒得很好 點上櫻桃醬清新又匹配 跟上的薯蓉也非常creamy可口 這個價錢有乳豬享用非常相宜🍝卡邦尼意大利粉意粉煮得剛好煙韌 非常掛汁 正常發揮🍹餐飲凍檸檬茶
二人招牌菜套餐 $438

意粉煮得剛好煙韌 非常掛汁 正常發揮

🍹餐飲
凍檸檬茶
2024-01-18 1069 瀏覽
今期係兒登,所以要去打一打卡見一見兒登入到去裝修環境都好靚,門口亦系一個必打卡既位置,現場仲有live band仲可以點唱嫁😍我同朋友就食左一個招牌原隻龍蝦餐 $328蟹肉龍蝦湯濃濃的龍蝦湯入面仲要有足料蟹肉,淡淡都係湯同蟹肉,好滿足芝士焗龍蝦蒜香辣椒炒意大利粉龍蝦新鮮在配芝士,入口豐富滋味,蒜香掛滿每一條麵,帶小小辣非常惹味鹹蛋黃炸雞香脆的雞翼搭配濃郁的鹹蛋黃醬,口感酥脆外皮、嫩滑多汁的肉質,每一口都散發著濃郁的香氣
今期係兒登,所以要去打一打卡見一見兒登

我同朋友就食左一個招牌原隻龍蝦餐 $328
蟹肉龍蝦湯
濃濃的龍蝦湯入面仲要有足料蟹肉,淡淡都係湯同蟹肉,好滿足
蟹肉龍蝦湯
本身依日冇諗過去🐨應援cafe打卡食tea,咁啱臨時被知會取消工作,所以抽咗嗰個半鐘頭去探店 😎☕️ 泡沫咖啡 😋😋😋😋咖啡味唔會太濃或太淡,整體順滑、易入口 ☺️🍰 精選蛋糕 - 紐約芝士蛋糕 😋😋😋😋芝士蛋糕唔會太軟或太硬,正常發揮 ☺️下午茶 💵💵 約港幣$70/人💁🏻‍♀️ 小編去到時,仲未到下午茶時段,但已經叫咗咖啡 ☕️ Cafe負責人好好,見差唔多時間,主動上前話可以幫小編改做蛋糕tea set,咖啡半價加錢就可以 👏🏻 雖然佢哋店內人手唔足夠,但負責人好有禮貌,留意到有待慢嘅地方會真誠向食客致歉 👍🏻 各位hellosss想去打卡同支持嘅話,記得自己先預鬆少少時間~ 😉🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

☕️ 泡沫咖啡 😋😋😋😋
咖啡味唔會太濃或太淡,整體順滑、易入口 ☺️

🍰 精選蛋糕 - 紐約芝士蛋糕 😋😋😋😋
芝士蛋糕唔會太軟或太硬,正常發揮 ☺️

下午茶 💵💵 約港幣$70/人

2023-12-11
2023-10-31 1410 瀏覽
第1次黎感覺唔錯,會再幫襯今日同仔女來試,叫了這個2人餐先來2個南瓜湯南瓜湯好濃好香跟住前菜三文魚柚子沙律三文魚份量都算多淡淡柚子清香配沙律真係幾正主菜之一,我地揀了白酒煮大蜆配多士大蜆好大隻,都有7-8隻,味道鮮甜不過多士斟淋左有點失色第2味主菜加了$30轉牛扒配虎蝦,牛扒7成熟牛扒好juicy, 配上薯蓉加上燒汁,一對仔女食唔停,眨眼就KO左呢碟牛扒餐飲點了凍檸茶和凍咖啡,黎了無甜既檸茶和齋啡,店員見我奇怪望住都問我係咪要埋糖水和奶如果拎出黎已調攪埋甜度和奶會更好整體評分8分,今晚仲有band 唱歌,萬聖節全場滿座,感覺氣氛不錯!
第1次黎感覺唔錯,會再幫襯
今日同仔女來試,叫了這個2人餐
先來2個南瓜湯
南瓜湯好濃好香
跟住前菜三文魚柚子沙律
三文魚份量都算多
淡淡柚子清香配沙律真係幾正
主菜之一,我地揀了白酒煮大蜆配多士
大蜆好大隻,都有7-8隻,味道鮮甜
不過多士斟淋左有點失色
第2味主菜加了$30轉牛扒配虎蝦,牛扒7成熟
如果拎出黎已調攪埋甜度和奶會更好

2023-10-31
  • 牛扒配虎蝦
2023-10-26 807 瀏覽
總之就係好睇唔好食,環境係好好只得係一個靚字食下食下意粉,有個烏蠅意粉竟然好普通都冇薩莉亞意粉好食羅宋湯味道淡如清水仲有嘅係蜆有沙,個個都有沙服務態度麻麻地職員黑口黑面怪唔之得冇咩人食希望可以改善你哋嘅食材
總之就係好睇唔好食,
環境係好好只得係一個靚字
食下食下意粉,有個烏蠅
意粉竟然好普通
都冇薩莉亞意粉好食
羅宋湯味道淡如清水
仲有嘅係蜆有沙,個個都有沙
服務態度麻麻地職員黑口黑面
怪唔之得冇咩人食
希望可以改善你哋嘅食材
2023-09-25 900 瀏覽
今次同朋友去食lunch,叫咗兩個set一齊share👇🏽招牌手打牛肉漢堡配香辣薯角漢堡排好味😋厚身有肉汁,連個包都好鬆軟,好正👍🏻薯角炸得剛好,唔會太乾,做吹水小食,一流😸慢煮加拿大豬鞍平時好少叫豬扒,成日怕煮過熟,今次呢款慢煮有驚喜,好有口感,一啲柴口都無,配埋個汁和薯蓉,好好食🤤今日個餐湯喺南瓜湯,清甜好creamy👍🏻服務員態度好,坐得舒服,食物有質素,會再約朋友嚟食嘢!
今次同朋友去食lunch,叫咗兩個set一齊share👇🏽
招牌手打牛肉漢堡配香辣薯角
漢堡排好味😋厚身有肉汁,連個包都好鬆軟,好正👍🏻
薯角炸得剛好,唔會太乾,做吹水小食,一流😸
慢煮加拿大豬鞍
今日個餐湯喺南瓜湯,清甜好creamy👍🏻
服務員態度好,坐得舒服,食物有質素,會再約朋友嚟食嘢!
2023-08-31 672 瀏覽
蒜蓉蜆意粉有6隻蜆,5隻都有點不太新鮮嘅味,有一隻係好大陣怪味。意粉係OK嘅,個汁都OK嘅。Latte都可以。。。店員service 好,好留意客人。希望下次去有更好嘅食物。。
Latte都可以。。。
店員service 好,好留意客人。
希望下次去有更好嘅食物。。
我之前都幫襯過依間嘅Basque burnt cheesecake同waffle,嗰陣覺得cheesecake唔多好食,但waffle尚算唔錯,就諗住同男朋友黎試埋依間嘅正餐, 點知真係好唔掂🫠🫠。我地叫左龍蝦義大利麵,都成差唔多200幾蚊,龍蝦上面搽左蛋黃醬,再鋪上一層熱熔芝士,蛋黃醬同隻龍蝦真係唔多夾😵‍💫。啲意粉好乾身,好細份同埋食落成口油,啲菇又燶到食唔到🙃🙃。嗰pizza先係極品,我地叫左雞肉pizza,大家睇下我幅圖,有圖有真相,啲雞肉細到肉眼都唔多睇到🙃🙃。我差啲以為廚師唔記得落雞肉。pizza仲要好薄身,仲薄過蘇打餅🫠,好似食緊空氣咁,咁都好意思賣百幾蚊🥲🥲。唔怪得我地星期六幫襯都係得幾枱客人。

2023-08-17 420 瀏覽
每逢星期六我都會去黃埔娘家,每次經過這間藍屋仔,我的眼球自然就會比她吸引住,每次都話一定要去試!今次終於可以試到,適逢朋友仔8月中生日,就幫他提早慶祝!😁😁😁門面已經好吸睛😍😍室外的裝修和裝飾真的很漂亮,很Chill...打卡一流,簡直係打卡聖地!😍😍室內裝修也是用藍白色為主,清雅簡潔,坐位與坐位之間距離十足,傾計唔怕比人打擾,是一個聚腳的好地方!👍👍我們11點幾就去到,所以人流不多,但離開時已經坐滿了80%!👍星期六有做weekend Brunch. 價錢公道,食物質素也不錯!💢美國安格斯牛肉煎蛋漢堡薯條 HK$138 包一杯飲品漢堡牛肉非常juicy,配撘太陽蛋,有流心口感,兩都味道非常夾。 薯條鬆脆!👍😋💢蝦多士蝦膠是自家打的,十分好食,多士脆而不油!💢蟹餅自家制蟹餅,整個都係滿滿蟹肉,非常鮮味,外脆內軟,正!😋😋😋我們2人喝了3杯咖啡,為什麼?因為她們的咖啡又香又濃,而且仲係我喜歡帶Nutty. 所以忍唔住叫多杯😁😋😁😋晚餐Dinner set 價錢不算貴,下次會來試下晚上的氣氛和食物!

門面已經好吸睛😍😍

室外的裝修和裝飾真的很漂亮,很Chill...
打卡一流,簡直係打卡聖地!😍😍

💢美國安格斯牛肉煎蛋漢堡薯條 HK$138 包一杯飲品

💢蝦多士
蝦膠是自家打的,十分好食,多士脆而不油!

💢蟹餅

2023-08-12
2023-08-17 337 瀏覽
工作關係去咗黃埔花園Lunch,見到個餐廳門口好簡潔,望落去好開陽,所以同同事二話不說入咗去。Lunch Menu選擇唔算多,而且我哋得兩個人,所以嗌咗個Pizza方便share食,再order咗個大蝦意大利飯,照舊加多杯Flat White。個Pizza熱辣辣,好crunchy,個size啱啱好,自己一個女仔都食得晒😌個意大利飯唔會好濕,少少Creamy,煮得啱啱好👍🏼呢間餐廳好開陽,坐得好舒服,最適合同人傾偈慢慢食個飯😚

呢間餐廳好開陽,坐得好舒服,最適合同人傾偈慢慢食個飯😚

Second visit 懶得找餐廳Menu定期更新 質素都唔錯👏🏻坐得舒服 原本想試的黃埔新cafe 有位但午週末午市只有意粉/小食供應 不合心意🤣環境靚都放棄咗 食物種類&味道都好緊要喔
2023-07-01
2023-08-07 198 瀏覽
香港天氣熱到不得之了,同朋友行逛完想搵間餐廳休息吓傾吓偈,search OpenRice 就決定試試呢間《Pastime》。✅店舖環境寬敞乾淨企理,俾人好舒服舒適嘅感覺。✅服務態度一流,加一服務費係第一次咁情願俾😂兩個人叫咗兩個lunch:意式蕃茄帶子海鮮扁意大利粉+全日早餐+兩隻生蠔(產地:南非+法國)+泡沫咖啡+漸層咖啡+餐湯(跟餐)講吓幾款食物:🩵意式蕃茄帶子海鮮扁意大利粉:個名已經講晒有咩材料,睇相都會見到☺️✅蕃茄醬唔係買返嚟嘅蕃茄醬,唔會過酸/甜,總之就岩我口味❎帶子質地有啲實的的🩵all day breakfast:個名已經講晒有咩材料,睇相都會見到☺️✅外貌協會會長嘅我:「外貌真係好吸引」,同平時食開嘅all day breakfast 色水唔同😂✅兩件細件厚多士,正🫶🏻✅個人喜好:好like有煙三文魚✅唔馬虎,咩意思呢…就係從杯粟米就睇得出😆唔係出曬水嘅粟米粒🥴🤷🏻‍♀️款式相對較少🩵生蠔:✅抵食!✅鮮甜爽口!✅外賣協會會長:「只係兩隻生蠔,但都有擺過盤👍🏻」🩵飲品:🤷🏻‍♀️冇咩特別 真 真係冇咩特別(btw個杯好靚😂)🩵餐湯:❎比較水同冇咩味大推嘅地方係:💥超好嘅服務態度

✅店舖環境寬敞乾淨企理,俾人好舒服舒適嘅感覺。
✅服務態度一流,加一服務費係第一次咁情願俾😂

講吓幾款食物:
✅蕃茄醬唔係買返嚟嘅蕃茄醬,唔會過酸/甜,總之就岩我口味
❎帶子質地有啲實的的

✅兩件細件厚多士,正🫶🏻
✅個人喜好:好like有煙三文魚
🤷🏻‍♀️款式相對較少

🩵生蠔:
✅抵食!
✅鮮甜爽口!
✅外賣協會會長:「只係兩隻生蠔,但都有擺過盤👍🏻」

🩵飲品:
🤷🏻‍♀️冇咩特別 真 真係冇咩特別(btw個杯好靚😂)

🩵餐湯:
❎比較水同冇咩味

大推嘅地方係:
💥超好嘅服務態度同環境🫶🏻🫶🏻

2023-08-07 169 瀏覽
帶貓貓嚟食飯,本身諗住要坐室外點知店員話劃咗一個室內嘅寵物友善區開心到大叫咗出嚟貓貓有冷氣嘆,又冇人騷擾佢當然開心餐廳裝修係行希臘風絕對係打卡勝地今次嗌咗個二人晚餐set個Pizza係又薄又脆嘅好睇個人口味我自己就比較鍾意多料嘅pizza 不過薄薄地都幾清新最出色係個豬鞍同酥皮龍蝦湯首先個豬鞍口感好好因為我好怕食豬肉好難咬另外龍蝦湯好新鮮好多肉個酥皮係脆嘅推介!
帶貓貓嚟食飯,本身諗住要坐室外
點知店員話劃咗一個室內嘅寵物友善區
開心到大叫咗出嚟
貓貓有冷氣嘆,又冇人騷擾佢當然開心

餐廳裝修係行希臘風
絕對係打卡勝地