2024-05-08 334 瀏覽
終於有機會到一直想去的旺角分店位於 ᴛʜᴇ ғᴏʀᴇsᴛ 的轉角地鋪格局走簡約白色配木系餐桌 有空間感全落地玻璃當然也有一邊設計成窗邊高桌不難想像有日光的時候有多愜意這次跟友人在下班時間到訪 人流也不少難得會開到晚上的咖啡店餐牌的選擇很多 除了有惹味小食 沙拉還有全日供應的全日早餐 意粉 漢堡等等很適合跟朋友點好幾個分享看看𓋪 sɪᴄʜᴜᴀɴ sᴛʏʟᴇ sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴀʟʟᴇ ᴠᴏɴɢᴏʟᴇ最近很愛吃重口味的炒意粉加入了四川麻辣風格的蜆肉意粉意粉吸收了椒香 每吃一口麻麻的口感愈發明顯很有記憶點的一道意粉  𓋪 ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ是最近吃過最滿足的全日早餐了全部材料都是熱騰騰新鮮製作蛋還可以自選煮法 炒蛋最開心了 還能加錢轉牛角包 / 加配薯餅變珍寶 ᴀᴅʙ 𓎺 ʟᴀᴛᴛᴇ𓋪 ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ以高質拉花聞名的 ᴘᴀᴜsᴇ ɪᴛʟᴀᴛᴛᴇ 上精美拉花還是要打一下卡 溫醇的口感很適合晚上享用另外還有多種手沖可以選擇茶 / 特飲 / 酒的選擇都有下次決定要在充滿日光的時候來安可享受一下高質拉花咖啡 ғᴇᴀᴛ. 滿滿的日光
終於有機會到一直想去的旺角分店

下次決定要在充滿日光的時候來安可
享受一下高質拉花咖啡 ғᴇᴀᴛ. 滿滿的日光
2024-04-25
2024-03-01 151 瀏覽
Pause It係THE FOREST地下,高樓底連落地玻璃,非常開掦;室內以白色木系簡約裝修,坐得幾舒服👍<南瓜慢煮雞胸意大利飯> $98<溏心蛋牛油果多士伴鷹嘴豆泥> $98<雞肉墨西哥餅> $68<竹炭鮮奶咖啡> $42<南瓜慢煮雞胸意大利飯>意大利飯煮得不錯,軟硬度恰當好處👍,正宗軟稔中帶點煙韌,連埋南瓜汁同芝士非常creamy又唔膩🤤有好多好多大粒南瓜😍,及三大片慢煮雞胸,雞胸juicy不太濃味😌飯上面仲灑上炸過嘅松子仁,食落更有口感 <溏心蛋牛油果多士伴鷹嘴豆泥> $98見到隔離檯叫嘅賣相不錯,跟‼️酸種麵包香脆鬆軟,配搭牛油果、半熟溏心蛋、鷹嘴豆泥等,豐富滿瀉又唔heavy,味道酸酸地好開胃😌😌<雞肉墨西哥餅> 墨西哥餅入面好多芝士同雞肉,配墨西哥辣椒醬、蕃茄醬等調味,鹹鹹辣辣幾惹味,另可點酸忌廉醬。<竹炭鮮奶咖啡>拉花係貓頭鷹🦉,好精緻同有心,好飲香滑得黎打卡又啱另見到餐廳有舉辦手沖咖啡和拉花班,都有d興趣學下😂😂😂整體價錢實惠,無論食物定飲品質

<南瓜慢煮雞胸意大利飯> $98
<溏心蛋牛油果多士伴鷹嘴豆泥> $98
<雞肉墨西哥餅> $68
<竹炭鮮奶咖啡> $42

<南瓜慢煮雞胸意大利飯>

飯上面仲灑上炸過嘅松子仁,食落更有口感

<溏心蛋牛油果多士伴鷹嘴豆泥> $98
見到隔離檯叫嘅賣相不錯,跟‼️

<雞肉墨西哥餅>

<竹炭鮮奶咖啡>
拉花係貓頭鷹🦉,好精緻同有心,好飲香滑得黎打卡又啱

另見到餐廳有舉辦手沖咖啡和拉花班,都有d興趣學下😂😂😂

整體價錢實惠,無論食物定飲品質素都高,大推👍👍👍
每次經過旺角麥花臣球場都看到一家感覺悠閒,環境舒適又寬敞的Cafe「Pause It」,今天相約朋友一同朝聖店內環境氣氛就有如店名一樣,有抖一抖、稍息的感覺;除餐點及咖啡下,餐廳更提供咖啡拉花課程-芝麻吞拿魚配柚子醬沙律 $78tuna/cherry tomatoes/pomelo sauce/mixed greens/almond/pumpkin seed賣相予人清新感,吞拿魚厚度適中,鮮味有彈性而不帶腥味;蔬菜新鮮爽甜,果仁香脆可口又健康,配合酸甜柚子醬開胃又美味推介指數:9/10-全日早餐 $98pork sausage/bacon/mixed mushroom/tomato/mixed greens/sourdough toast/baked beans/2 eggs of your choice擺盤精美用心,每款食物的份量皆不少豬肉腸腸衣輕脆,腸身帶豬肉鹹香,脂肪及油份比例不高;煙肉鹹香適中帶焦脆感;蘑菇以微鹽調味,充份發揮蘑菇獨有的香氣,口感軟滑;炒蛋嫩滑細緻,蛋汁豐富而蛋香不俗;酸種多士外脆內輕軟,富麥香;蔬菜新鮮爽甜推介指數:8.5/10-抹茶拿鐵 $42非常有誠意的拉
芝麻吞拿魚配柚子醬沙律 $78
全日早餐 $98
2 eggs of your choice
擺盤精美用心,每款食物的份量皆不少
推介指數:8.5/10
抹茶拿鐵 $42
非常有誠意的拉花,抹茶醇香濃厚帶輕微回甘,口感順滑細膩,甜度極低
焙茶拿鐵 $42
同樣有精美用心的拉花,提供拉花課程絕對有說服力
厚厚的焙茶泡沫輕滑又濃稠,獨有的茶香出色令人回味,甜度同樣極低
2024-02-20
  • 抹茶拿鐵
  • 焙茶拿鐵
  • 全日早餐
  • 芝麻吞拿魚配柚子醬沙律
☕️咖啡味嘅意粉你又有冇試過!仲可以上咖啡拉花班!旺角THE FOREST地下有間出名拉花勁靚嘅Cafe!而且上網睇Menu見到佢有勁特別嘅咖啡味意粉今次仲唔沖去試吓?😚餐廳空間感大,環境舒服,落地玻璃超級開掦而且佢哋有咖啡拉花班,可以向專業咖啡師學習正確嘅步驟同手勢!意式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉 $98☕️唔好睇個名好似有啲怪但其實咖啡忌廉同大啡菇嘅味道都好夾!扁意粉吸收咗咖啡醇厚嘅香味好特別好獨特口感彈牙,不過我覺得可以再鹹少少~黑椒牛肉多士配薯條$84面頭嘅太陽蛋令人忍唔住㓤穿佢!多士同牛肉中間加上左辣根醬增加辛辣的口感而多士外面實淨嘅脆內柔軟被蛋液同配料裹住一啖食曬勁滿足~薯條比坊間嘅幼 炸得啱啱好食到最尾都有好脆嘅口感鹹蛋黃單骨雞翼 $68鹹蛋黃香味十足沙沙嘅鹹蛋黃醬包住雞翼一啖一啖咁食落去真係好有邪惡感!!但真係食到停唔到口Earl Grey Latte $44面頭嘅花瓣超級突出😍完全再突出左佢嘅拉花!伯爵茶味道濃郁☕️Hojicha Latte $42拉花真係好靚🫧🥰而且好有心機😗黑白色有鮮明嘅對比🥹✨Pause It (旺角)旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號

☕️咖啡味嘅意粉你又有冇試過!仲可以上咖啡拉花班!

旺角THE FOREST地下有間出名拉花勁靚嘅Cafe!
而且上網睇Menu見到佢有勁特別嘅咖啡味意粉
今次仲唔沖去試吓?😚

餐廳空間感大,環境舒服,落地玻璃超級開掦

意式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉 $98☕️
唔好睇個名好似有啲怪
但其實咖啡忌廉同大啡菇嘅味道都好夾!
扁意粉吸收咗咖啡醇厚嘅香味好特別好獨特
口感彈牙,不過我覺得可以再鹹少少~

黑椒牛肉多士配薯條$84
面頭嘅太陽蛋令人忍唔住㓤穿佢!
多士同牛肉中間加上左辣根醬增加辛辣的口感
而多士外面實淨嘅脆內柔軟
被蛋液同配料裹住
一啖食曬勁滿足~
薯條比坊間嘅幼 炸得啱啱好
食到最尾都有好脆嘅口感

鹹蛋黃單骨雞翼 $68
鹹蛋黃香味十足
沙沙嘅鹹蛋黃醬包住雞翼
一啖一啖咁食落去真係好有邪惡感!!
但真係食到停唔到口

Earl Grey Latte $44
面頭嘅花瓣超級突出😍完全再突出左佢嘅拉花!
伯爵茶味道濃郁☕️

Hojicha Latte $42
拉花真係好靚🫧🥰而且好有心機😗
黑白色有鮮明嘅對比🥹✨

Pause It (旺角)
旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖
  • 鹹蛋黃單骨雞翼
  • 黑椒牛肉多士配薯條
  • Hojicha  latte
  • 意式濃縮咖啡忌廉大啡菇扁意粉
2024-01-15 156 瀏覽
同朋友相約lunch來到Pause It試下。一入門口已見到有手沖咖啡班同咖啡拉花班可以報名學,有興趣可以即時查詢報名。餐廳两邊落地玻璃設計,搭配白色同木色色調裝修,感覺好舒服,立即挑選窗邊位置坐低,侍應好nice,一坐低就放低menu同水,企附近等我哋慢慢揀食物。😋全日早餐 $98以為係普通嘅全日早餐,點知上菜時嚇親,好大一盤,好大的豬肉腸,好抵食!Bacon同蕃茄都煎得剛剛好同,仍保留肉汁,不會過乾。😋冬蔭海鮮意大利飯 $98想挑戰特別的食物配搭,但估唔到咁好食!夠味又夠辣,好香冬蔭公味道,連海鮮都入晒味。海鮮有大蝦、蜆同青口,份量都唔少。😋鹹蛋黃單骨雞翼 $68必點必點必點!上菜來到時,見個樣都知好味!超多鹹蛋黃包裹住炸咗嘅雞亦,咬落去脆卜卜,鹹蛋黃嘅油香滲入雞翼入邊,超好食!😋Cold Brew $58咖啡好香好甘醇,入口順滑,冇酸味,仲飲得出有少少甜味。😋Spanish Latte $42咖啡一上枱,真係嘩一聲!好靚的unicorn!!!!!一睇就知係大師之作!拉花有好多層次,打卡一流。第一次嘗試西班牙咖啡,原來除咗加普通牛奶都有加咗少少煉奶,但係同南洋咖啡非常唔同,絕對唔會

😋全日早餐 $98

😋冬蔭海鮮意大利飯 $98

😋鹹蛋黃單骨雞翼 $68
必點必點必點!上菜來到時,見個樣都知好味!

😋Cold Brew $58
咖啡好香好甘醇,入口順滑,冇酸味,仲飲得出有少少甜味。

😋Spanish Latte $42
第一次嘗試西班牙咖啡,原來除咗加普通牛奶都有加咗少少煉奶,但係同南洋咖啡非常唔同,絕對唔會好甜,值得一試。

總括嚟講,值得來食嘅咖啡店。見到杯咖啡拉花咁高質素,即刻想報佢嘅咖啡拉花課程。

環境,食物質素同咖啡拉花都值得咖啡愛好者來打卡。

2024-01-11
6天前 0 瀏覽
落住微微雨黎到旺角既The Forest嘆咖啡比自己pause一pause 休息下Cafe走簡約設計 白色為主十分光猛舒服😌 咖啡師既station好大感覺好慢活❣️⭕️ 牛肉煙肉漢堡配薯條 ($108)塊牛好厚好足料 肉質偏軟淋煙肉🥓味道出 能夠令整個漢堡昇華🍔包皮都算軟熟 而且份量大 一口真係食唔哂🤣on side薯條🍟都比得好慷慨 係我最愛又幼又香脆既chips⭕️ 雞肉墨西哥餅 ($68)切左4塊同朋友share幾好餅皮用左酥皮 油香足餡料充滿墨西哥🇲🇽風味 少辣中間雞肉同芝士fillings都好夠👍🏻⭕️ 拉花咖啡 - Hojicha & Purple Potato ($42)餐廳最signature既拉花latte真係好有心思非常打卡able😍 圖案可愛唔馬虎 仲相當考功夫 坐係窗邊望住街景嘆咖啡文青味🆙 咖啡師真係好勁👏🏻
落住微微雨黎到旺角既The Forest嘆咖啡
比自己pause一pause 休息下

Cafe走簡約設計 白色為主
十分光猛舒服😌 咖啡師既station好大
感覺好慢活❣️

⭕️ 牛肉煙肉漢堡配薯條 ($108)
塊牛好厚好足料 肉質偏軟淋
煙肉🥓味道出 能夠令整個漢堡昇華🍔
包皮都算軟熟 而且份量大 一口真係食唔哂🤣

⭕️ 雞肉墨西哥餅 ($68)
切左4塊同朋友share幾好

圖案可愛唔馬虎 仲相當考功夫 坐係窗邊望住街景嘆咖啡
文青味🆙 咖啡師真係好勁👏🏻
  • 牛肉芝士漢堡配薯條
  • Hojicha  latte
❤️虎蝦青醬扁意粉有蒜片、車厘茄、露筍等配菜。虎蝦大大隻啖啖肉,肉質飽滿夠新鮮。扁意粉軟硬適中爽口。❤️蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞雲吞內有芝士,除左有蕃茄醬重有蕃茄仔,蕃茄夠酸。蕃茄中和芝士的膩感,不錯👍🏻。菠菜切成碎加芝士片,入口好香。我嗌左❤️Mocha望住咖啡師拉左隻山羊圖案出黎好靚~😍靚到唔捨得飲🥹。影左幾張相📸先飲。朱古力和咖啡兩者的味道都飲得出👍🏻。️朋友就嗌左❤菠蘿特飲。
❤️虎蝦青醬扁意粉

❤️蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞

我嗌左❤️Mocha

️朋友就嗌左❤菠蘿特飲。
2024-06-03 0 瀏覽
今日放假嚟到PauseIt旺角店,之前試用北角店,整體感覺很不錯今次旺角店地方更開揚闊落,同樣是簡約文青系列裝潢,坐得好舒服,空間感足夠Avocado Toast with Hummus $98溏心蛋牛油果多士伴鷹嘴豆泥牛油果控必推款式,伴碟好精緻,香滑溏心蛋加上牛油果,配上煙煙韌韌的多士,口感豐富。鷹嘴豆泥、蕃茄作伴菜,賣相都好靚Cappuccino $40意式泡沫咖啡拉花賣相好靚,令賞心悅目。陣陣的咖啡香,入口順滑,味道香醇整體來說,環境舒服,食物水準不錯,咖啡好飲,值得推介

Avocado Toast with Hummus $98
溏心蛋牛油果多士伴鷹嘴豆泥

Cappuccino $40
意式泡沫咖啡
拉花賣相好靚,令賞心悅目。陣陣的咖啡香,入口順滑,味道香醇

整體來說,環境舒服,食物水準不錯,咖啡好飲,值得推介

2024-05-21
2024-06-02 0 瀏覽
🥣煙三文魚牛油果班尼迪克蛋🥣:💰$108沙律菜配柚子醋,酸酸甜甜,酸種麵包上面多料,煙三文魚量多又厚肉,牛油果軟硬適中,加上蛋汁+蛋黃醬,非常滋味。🥣番茄醬菠菜芝士意大利雲吞🥣:💰$88鮮番茄粒量多,整體茄味偏甜,意大利雲吞大粒,餡多芝士mix菠菜,一碟份量都多。🥣芝士黑松露薯條🥣:💰$78一大碟滿瀉既幼薯條,已經有調味粉,配大量溶芝士醬,黑松露醬味幾出,夠晒一班朋友一齊分享。🥤伯爵茶朱古力🥤:💰$46拉花好有心機🥰首先係較濃郁朱古力味,伯爵茶香淡淡而出,又有少少乾花香,多層味道可以慢慢細味~
🥣煙三文魚牛油果班尼迪克蛋🥣:💰$108

🥣番茄醬菠菜芝士意大利雲吞🥣:💰$88

🥣芝士黑松露薯條🥣:💰$78

🥤伯爵茶朱古力🥤:💰$46
2024-06-02 0 瀏覽
再三到訪依間清新脫俗嘅純白cafe 🌟Pause It🌟 今次來到旺角嘅分店😍 貫徹一向嘅特色,簡約又不失型格,採用大量嘅落地玻璃,採納暖和嘅自然光照明,文青風濃濃,啱曬打卡😍 今次試咗佢哋嘅明太子櫻花蝦意大利粉🌸 意粉色澤粉嫩迷人,表面放上翠綠嘅青瓜絲,形成鮮明嘅對比色,十分搶眼奪目,賣相獨樹一幟🥴 意粉上掛滿濃稠嘅明太子醬汁,夾雜粒粒分明嘅櫻花蝦,口感層次非常豐富,味道醇厚而濃郁,鹹香又惹味👍 清新爽口嘅青瓜絲,令整體不會過份膩滯,平衡得啱啱好❤️ 飲品當然要㨂返個靚靚拉花熱飲😚🫶 㨂咗甜絲絲嘅雲呢拿鮮奶咖啡😍 上面以超級可愛嘅狗狗拉花作點綴,非常討好🥰❤️ 咖啡入口醇香而滑順,甜美嘅雲呢拿味完美蓋過咖啡嘅苦澀滋味,好適合怕苦愛甜嘅朋友仔🥴🌟

明太子櫻花蝦意粉

雲呢拿鮮奶咖啡
下午茶
明太子櫻花蝦意粉
雲呢拿鮮奶咖啡
2024-06-02 0 瀏覽
ღ 牛油果慢煮雞胸意大利飯 飽肚又健康嘅主菜🥙雞胸灑有香草同芝士碎🧀牛油果就溶入意大利飯🥑夾住粒粒鷹嘴豆🫘綿密 忌廉味重 幾有驚喜😎評分: 8/10ღ 蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞 蕃茄醬偏酸用真蕃茄打🍅雲吞入面係濃郁嘅菠菜芝士餡鮮甜嘅蕃茄汁可以中和芝士油膩感🤤評分: 8.5/10➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖Overall食物質素:🤍🤍🤍🤍環境服務:🤍🤍🤍🤍(落地玻璃採光十足好舒服☺️打卡指數:🤍🤍🤍🤍➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

ღ 牛油果慢煮雞胸意大利飯

環境服務:🤍🤍🤍🤍(落地玻璃採光十足好舒服☺️
打卡指數:🤍🤍🤍🤍
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2024-05-28 0 瀏覽
The Forest地下日光 cafe打卡配上拉花咖啡真係好啱放假嚟chill下☺️ 無論嘢飲定嘢食都有特色又高質蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞 $88蕃茄醬偏酸用真蕃茄打,雲吞入面係濃郁嘅菠菜芝士餡,鮮甜嘅蕃茄汁可以中和芝士油膩感,最後連個汁都當湯飲埋好正😁芝麻吞拿魚配柚子醬沙律 $88Cafe必食健康嘅靚沙律,四大片吞拿魚厚身鮮甜,邊邊沾滿芝麻,牛油生菜好新鮮!灑上杏仁碎再淋上柚子汁清新又好味,另外仲加配咗牛油果片 $20有半個牛油果好滑更加飽肚檸檬冰搖咖啡 $46香港唔算太多 cafe有shakerato,所以一見到一定會叫,檸檬配咖啡充滿意大利風情冇得輸☺️ 印度香料茶拿鐵 熱 $42最後當然唔少得鼎鼎大名靚靚拉花😍 除咗咖啡,non coffee都有得拉花,Chai Latte肉桂味好香,latte質感豐盈入口順滑,又靚又好飲🥹

蕃茄醬菠菜芝士意大利雲吞 $88

芝麻吞拿魚配柚子醬沙律 $88

檸檬冰搖咖啡 $46
Lemon Shakerato

印度香料茶拿鐵 熱 $42
Lemon Shakerato
2024-05-28 0 瀏覽
At Pause It,  the menu offers an intriguing take on classic Italian with a dish like fusilli in a salted egg yolk cream sauce, enriched with chunks of chorizo for a robust flavor. The meal was paired with well-crafted beverages; the latte and chocolate drink both featured impressive latte art—a unicorn and a swan, respectively, adding a touch of whimsy. This commitment transforms a simple meal into a unique dining spectacle, ideal for those who appreciate a blend of flavor and artistry

Chocolate
Latte
Fusilli in a salted egg yolk cream sauce
2024-05-16
Chocolate
Latte
  • Fusilli with chorizo and salted egg york cream sauce
2024-05-25 11 瀏覽
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼旺角THE FOREST地鋪有間拉花精緻嘅咖啡店,有得飲之餘更有手沖咖啡班同咖啡拉花班提供☕️餐廳以簡約白色配木系餐桌佈置,兩邊採用全落地玻璃設計,環境開揚而且空間感十足💖亦俾人一種舒適柔和嘅感覺~🔸紅酒慢煮鴨肉意大利飯($98)鴨肉經過紅酒慢煮,肉質軟嫩多汁🦆意大利飯軟硬適中,吸收咗肉汁同醬汁嘅精華,味道層次豐富😽🔸鮮茄龍蝦汁番煎大蝦螺絲粉($128)螺絲粉煮得爽口有嚼勁,掛上鮮茄龍蝦汁,味道鹹香濃郁👍🏻再配上彈牙大蝦,每啖盡是滋味💋🔹熱黑芝麻拿鐵($42)拉花用心有誠意,係可愛嘅長毛狗圖案🐶入口順滑綿密,飲落充滿黑芝麻香氣✨🔹熱朱古力($42)香濃朱古力口感輕盈,上面有靚靚白天鵝拉花圖案🦢賣相同樣吸引,打卡一流📸▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲

🔸紅酒慢煮鴨肉意大利飯($98)

🔸鮮茄龍蝦汁番煎大蝦螺絲粉($128)

🔹熱黑芝麻拿鐵($42)

🔹熱朱古力($42)

2024-05-23 17 瀏覽
Pause It ~ 高質Coffee Shop環境舒服😌空間感大✌🏻仲要免加一個人覺得係繁忙都市中的一片淨土🙌好岩來放空、同埋朋友嘆返杯拉花咖啡🤩黑椒牛肉肉多士配薯條即叫即炸香脆薯條🍟份量好多天然酵母麵包🥯入口有回彈感配上黑椒牛肉薄片同流心蛋~好豐富🤩麻辣蜆肉炒意大利粉中西式混合嘅fusion菜估唔到幾好味喎😋辣度有後勁喜歡食辣嘅人士真係唔可以錯過☕️香橙朱古力咖啡~個拉花圖案勁靚啊~心機之作飲落帶微香橙味同朱古力香🤎印度奶茶~香料味好足~入口夠順滑👏🏻📍旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖
Pause It ~ 高質Coffee Shop
環境舒服😌空間感大✌🏻仲要免加一
個人覺得係繁忙都市中的一片淨土🙌
好岩來放空、同埋朋友嘆返杯拉花咖啡

🤩黑椒牛肉肉多士配薯條

即叫即炸香脆薯條🍟份量好多