SAVVY

Looking for an extraordinary dining experience that will tantalize your taste buds and leave you craving for more? Look no further! We recently visited SAVVY, the renowned dining destination in Hong Kong, and let us tell you, it was an unforgettable culinary adventure! 🌟🍽 SAVVY’s Skewer World menu is a true celebration of Asian flavors and grilled delights. From perfectly grilled beef strips with garlic pesto dip to tender and spicy Korean-style chicken with kimchi, each dish showcased the culin

🍽 SAVVY’s Skewer World menu is a true celebration of Asian flavors and grilled delights. From perfectly grilled beef strips with garlic pesto dip to tender and spicy Korean-style chicken with kimchi, each dish showcased the culinary mastery and ingenuity of the talented SAVVY team. We couldn’t get enough of the rich and smoky BBQ-marinated beef, grilled to perfection alongside a medley of potatoes, vegetables, mushrooms, and pineapple. 😍

🌱 For our vegan and vegetarian friends, SAVVY also presented enticing and vibrant vegetable skewers. The Japanese-style vegetables with mirin were a delicate blend of flavors, while the vegan brochette with tofu, zucchini, potato, and carrots accompanied by a flavorful soya-paprika dip was a true plant-based delight.

🦞 And if you’re looking to indulge, don’t miss out on the grilled lobster with lemongrass and ginger. The tender lobster meat paired with fragrant herbs and spices made for an indulgent treat that will transport you to seaside bliss. 🌊 Their Tung Yum soup is really good as well!

✨ SAVVY truly offers a lifestyle destination where you can socialize, refresh, and refuel. The ambiance was fantastic, and the service was top-notch. We felt like VIPs throughout our visit!

📍 Don’t miss the chance to experience this culinary gem. Visit SAVVY at Level 3, Prince Hotel, Harbour City, Tsim Sha Tsui, Hong Kong. Open daily from 7am to 11pm.

Don’t miss out on this gastronomic journey at SAVVY. Get ready to embark on a flavorful adventure that will leave you craving for more! 🍴❤️
用餐優惠
試食活動
2024-04-12 107 瀏覽
上星期搵咗間有情調嘅餐廳慢慢enjoy dinner傾吓計。太子酒店SAVVY係响海港城3樓,上網睇係超過8000平方呎,裝修時尚得嚟,佢又有酒吧又有餐廳。睇餐牌後最後都決定點二人套餐,因為可以試吓印度菜式之餘,仲有小食、餐湯、主菜等,真係超豐富,價錢一啲都唔貴,我哋慢慢享受咗三個鐘。小食就有素肉餃、蟹肉餅,加素菜湯,先開開胃口。素菜拼盤上碟時溫度keep住熱,我特別喜愛個印度薄餅,真係好鬆軟; 拼盤仲有豆腐、各式香料炒豆、奶酪同咖哩,香料味道好傳統,亦可配印度飯中和一下,感受到異國情調。食到呢度已經飽左一半,但主菜三文魚煎得好香,外脆得嚟肉質好juicy! 大啡菇鋪上芝士焗,蒜蓉菜心都炒得好香,中西菜式夾住食。再講多次,二人套餐都只係$798,仲有咁多嘢食,環境舒適,真係超抵!最後都忍唔住點多兩個甜品,藍莓芝士蛋糕、咖啡豆蛋糕(少許alcohol),精緻亦不太甜,為整頓晚餐劃上完美句號。

小食就有素肉餃、蟹肉餅,加素菜湯,先開開胃口。

今日朋友帶我嚟尖沙咀海港城太子酒店3樓嘅SAVVY食lunch,我先知原來呢度有間咁靚嘅餐廳 🤩🤩🤩 SAVVY佔地超過8,000平方尺,有三個區域:酒吧、酒廊及餐廳😎 樓底非常高,空間感十足,裝修高雅時尚,喺呢度無論飲酒或者食飯都令人非常享受,絕對係聚會嘅好地方🤩 🌟半自助午餐 $288呢個半自助午餐可以用超值嚟形容🤩 可以喺自助區拎海鮮、沙律、麵包等前菜😍 每人仲包一個Main Course, main course 主要係亞洲菜式,選擇非常多👍 最後仲包埋咖啡或者茶🥰 想食甜品嘅仲可以加$40,享用SAVVY甜品餐車嘅甜品🤤🦞自助區有精選凍海鮮,包括麵包蟹蓋、凍蝦、青口、小龍蝦等等🤤 我最鍾意就係麵包蟹蓋,溶雪程度Perfect😎 蟹膏鮮甜,真係無限encore🤣 🥙仲有超多款式嘅沙律,有泰式、日式、中式等等,全部都好有誠意👍 🧀當然唔少得芝士啦,呢度嘅芝士款式都唔少👍🥖麵包款式都好多,連bagel都有😍🍲湯都有中式同西式兩款,兩款我都試過,質素好高👍🌟Main course: 印式秘製咖喱拼盤 (雞)配烤餅擺盤真係勁靚😍😍 估唔到份量咁大🤩🤩 以一彎半月形傳統印度拼盤碟盛載😍😍

🌟半自助午餐 $288

🧀當然唔少得芝士啦,呢度嘅芝士款式都唔少👍
🥖麵包款式都好多,連bagel都有😍
🍲湯都有中式同西式兩款,兩款我都試過,質素好高👍

🌟Main course: 印式秘製咖喱拼盤 (雞)配烤餅
擺盤真係勁靚😍😍 估唔到份量咁大🤩🤩 以一彎半月形傳統印度拼盤碟盛載😍😍 新鮮現制印式烤餅非常好食,配薄荷乳酪醬一齊食,太正😍😍 除咗烤餅仲有印度米,可以撈埋咖喱雞一齊食,惹味十足😌

🌟Main Course: 香煎豬里脊肉配西蘭花燒薯燒汁
豬里脊肉非常軟嫩,雖然脂肪含量低,但一啲都唔嚡👍 燒汁唔會太重口味,再配上西蘭花及薯仔,感覺好健康🥰

呢間餐廳真係好有驚喜,環境靚,估唔到性價比係咁高🤩 下次一定會嚟試吓佢嘅晚餐,個view 真係唔錯㗎😎
2024-04-08
2024-04-10 116 瀏覽
☘️今次又再约咗朋友嚟食lunch, 無他,因為呢度環境好,服務好,食物選擇多又坐得舒服,性價比真心高。我已經介紹咗好多朋友嚟呢度,個個都話正👍 ☘️呢度個lunch 係semi buffet, 前菜係salad buffet, 響出面salad bar 自選,種類繁多真係睇到眼花撩亂😜仲有湯有麵包。主菜menu 自選一款,配咖啡或茶。 如果想要埋dessert, 可以top up 加錢就可以了,啲cake 個樣都好靚😉☘️主菜我最喜歡佢個Indian set, 賣相同味道都very good👍 朋友要咗個牛肉便當,都好味不過就唔係太有特色。 另外仲有其他選擇,估計應該會定期轉換。

2024-03-08
2024-04-09 113 瀏覽
💡人氣高企高質Fusion 菜襯住平日唔洗番工,最岩就係約埋朋友一齊驟下,呢間一直都係的bookmark其中一間好想去的餐廳,SAVVY係多國菜Fusion餐廳,環境好chill,格調優雅, 佈置型格時尚,充滿時代感,岩曬慢慢係到同朋友傾計❤️今次同朋友食semi-buffet lunch,包左一個主菜,另外任食沙律吧,有好多野食,整係食沙律吧都夠曬飽😂😂🍽精選沙律吧🦞🦐估唔到lunch都不少海鮮選擇,有蝦🦐、蜆、青、小龍蝦🦞等等,食材亦夠晒新鮮,最正係可以任食,不知不覺都refill左幾輪😆另外仲有芝士🧀️、各式火腿🍖bread🥖多種沙律菜🥗供選擇,沙律菜好新鮮,有不同醬汁可以添加。另外仲有泰式牛肉沙律、磨茹沙律、日式沙律、涼伴木耳、肉鬆茄子沙灘、魷魚荳芽沙律,整係沙律已經咁多元化,仲要好好味,值得一讚,今次真係食沙律都夠曬飽😆🍽巴東牛肉椰汁飯🐂巴東牛肉以嫩滑且軟淋的牛肉為主,配上豐富的香料和獨特的巴東醬汁,味道鮮美且多汁。椰汁飯帶來濃郁的椰香和香甜口感。牛肉的鮮嫩與椰汁飯的香氣食落好滋味。🍽冬蔭功魷魚意大利飯🦑冬蔭功湯的辣度和酸味與魷魚的鮮嫩肉質都幾夾,帶來一種獨特的風味。意大利飯口感
💡人氣高企高質Fusion 菜

都夠曬飽😂😂

🍽精選沙律吧🦞🦐

🍽巴東牛肉椰汁飯🐂

🍽冬蔭功魷魚意大利飯🦑
冬蔭功湯的辣度和酸味與魷魚的鮮嫩肉質都幾夾,帶來一種獨特的風味。意大利飯口感Q彈,與湯汁和魷魚的滋味帶黎不同的層次感,辛辣和酸爽交織出令人難以抗拒的美味。

2024-04-09 74 瀏覽
🤓 今日同朋友去咗尖沙咀食飯,環境氛圍好正😌👍🏻食物質素都好唔錯呀,正🥳🫶🏻✨ SAVY特色分享餐單(二人用)✨北海道刺身級帶子新鮮嘅北海道帶子,肉質鮮美,入口即化😋。質感嫩滑,味道鮮甜,絕對係刺身愛好者嘅首選🤤✨日式海蝦蔬菜拼盤呢個拼盤有新鮮嘅海蝦同埋新鮮蔬菜🥗。海蝦鮮🦐嫩多汁,配上清脆嘅蔬菜,口感豐富。整個拼盤色彩繽紛,令人食慾大增❕✨SAVVY特色雜菜湯呢個湯係一個特色湯品🥣,入面有各種新鮮嘅雜菜。湯底鮮味濃郁,加埋蔬菜嘅營養價值,健康又美味‼️‼️✨鐵板印度香烤拼盤•蒜蓉烤餅呢個拼盤有印度風味嘅烤餅🇮🇳,烤得香脆,夾埋蒜蓉,味道濃郁。烤餅配上鐵板煮熟嘅食材,口感豐富,風味獨特😋✨扒澳洲乳飼羊扒嗰兩件扒都係用澳洲乳飼羊肉🐑烹調而成。肉質鮮嫩多汁,經過烤製後,表面色澤金黃,口感帶有燒烤香氣。豆芽同蘆筍配上馬來西亞砂拉越黑胡椒汁,增加咗醬汁嘅層次感同味道💜✨北印度香炸雜菜:呢個菜式有北印度風味嘅炸雜菜。雜菜炸得金黃酥脆,口感鮮美。配上香料同印度調味料,味道香濃,帶有一絲辣味🌶️,絕對係印度菜愛好者嘅必試之選🥰

✨ SAVY特色分享餐單(二人用)

✨北海道刺身級帶子

✨日式海蝦蔬菜拼盤

✨SAVVY特色雜菜湯

✨鐵板印度香烤拼盤•蒜蓉烤餅

✨扒澳洲乳飼羊扒

2024-04-09 54 瀏覽
之前和朋友在海港城吃過附近的一間餐廳,已經有留意到這間餐廳的門面非常華麗高級,適逢旅行回來,相約朋友到餐廳聚會。於是便選了這一間在腦海來嘗試的餐廳。餐廳內的裝潢非常華麗,高級典雅,最近還有攝影展覽,可以吃下午茶,同時亦可欣賞美麗的展覽。原來最近他們做緊一個特別推廣的下午茶,與Dermalogica聯成,由4月1號至4月5日起,每惠顧一份「膠原活膚下午茶」可獲贈Dermalogica 膠原體驗套裝。內有乳液,精華,面膜。女士們既可以一邊享受他們的華麗下午茶,亦可以回家補充膠原蛋白,讓女士變得更年輕。下午茶有鹹食和甜點。膠原活膚下午茶($568/2)➰鹹點➰1.燒帶子配芒果汁新鮮鮮甜爽口的帶子,配上清淡的芒果汁,份外開胃。2.比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬濃郁的芝士配搭上酸酸甜甜的鰻魚莓醬汁和合桃,口感豐富,又不同的層次。3.意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬巴馬火腿配上無花果醬都是第一次吃。4.炸蝦餃子餃子炸得酥脆,包上內軟爽口的蝦,好食。➰甜點➰整體嘅甜點都出色,不會太膩,而且各有不同的層次,及風味。1.士多啤梨芝士蛋糕2.香茉芒果蛋卷3.柚子蛋白撻4.紅桑子朱古力條5.經典馬卡龍6.英

下午茶有鹹食和甜點。

膠原活膚下午茶($568/2)

➰鹹點➰
1.燒帶子配芒果汁
新鮮鮮甜爽口的帶子,配上清淡的芒果汁,份外開胃。

2.比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬

3.意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬
巴馬火腿配上無花果醬都是第一次吃。
4.炸蝦餃子
餃子炸得酥脆,包上內軟爽口的蝦,好食。

➰甜點➰
整體嘅甜點都出色,不會太膩,而且各有不同的層次,及風味。

1.士多啤梨芝士蛋糕

6.英式鬆餅配忌廉及果醬
7.藍莓瑪德蓮蛋糕
2024-04-03
2024-04-06 123 瀏覽
趁住復活節假期同朋友去尖沙咀享受咗一餐豐富又滿足嘅Semi-buffet lunch餐廳位於海港城.佔地8000呎結合酒吧風格.裝潢時尚夠氣派環境食物媲美酒店質數餐廳自助區款式種類多海鮮沙律.熟食.餐湯仲有多款法式餐包甜品都相當精緻主菜未上場,已經有七成飽我哋揀咗兩款Main Course都好有水準✨印式秘製咖喱拼盤配烤餅印度咖喱嘅拼盤有齊多款菜式烤餅口感鬆軟.沾上醬汁有另一翻風味✨翠玉瓜腰果炒青口配白飯爽口嘅翠玉瓜配上青口同腰果炒得香口而不油膩
趁住復活節假期同朋友去尖沙咀

海鮮
沙律.熟食.餐湯
仲有多款法式餐包

甜品都相當精緻

主菜未上場,已經有七成飽

我哋揀咗兩款Main Course都好有水準

✨印式秘製咖喱拼盤配烤餅
印度咖喱嘅拼盤有齊多款菜式
烤餅口感鬆軟.沾上醬汁有另一翻風味

✨翠玉瓜腰果炒青口配白飯
爽口嘅翠玉瓜配上青口同腰果
炒得香口而不油膩
2024-04-03
"Good food & good friends make for a perfect combination💕."..有時候想食好d🍽🥂 酒店餐廳會是你的菜嗎❓位於Gateway hotel 內既SAVVY,佔地 >8000呎,空間感十足又富高雅時尚格調,來約會聚餐確是一處不錯既地點,一間*亞洲特色餐廳* 結合酒吧、酒廊、餐廳,好岩約埋朋友來chill 一下,來過一個超級愉快盡興的晚上吧~今次就點左不同款式既菜單跟朋友分享🥳:🔹SAVVY's SIGNATURE SHARING MENU (for 2)🔹SAVVY's HEALTHIER SHARING MENU (for 2)【SAVVY 特色分享餐單】$798 ($399 p.p)🔸北海道刺身級帶子 (超級鮮嫩肥美)🔸日式海蝦蔬菜拼盤 (免治羊肉`印度烤雞腿`鰽魚)一客有齊肉肉肉🐏🐥🐟🔸SAVVY 特色雜菜湯 (紅菜頭 清淡健康之選)🔸鐵板印度香烤拼豁 (軟熟煙韌)可選蒜蓉烤餅或牛油烤餅🔸扒澳洲乳飼羊扒(羶香既嫩羊扒)豆芽及蘆筍 配馬來西亞砂拉越黑胡椒汁🔸北印度香炸雜菜【SAVVY特色分享餐單】$798 ($399 p
有時候想食好d🍽🥂 酒店餐廳會是你的菜嗎❓

今次就點左不同款式既菜單跟朋友分享🥳:

【SAVVY 特色分享餐單】$798 ($399 p.p)

🔸北海道刺身級帶子 (超級鮮嫩肥美)

🔸SAVVY 特色雜菜湯 (紅菜頭 清淡健康之選)

🔸鐵板印度香烤拼豁 (軟熟煙韌)
可選蒜蓉烤餅或牛油烤餅

🔸扒澳洲乳飼羊扒(羶香既嫩羊扒)
豆芽及蘆筍 配馬來西亞砂拉越黑胡椒汁

🔸北印度香炸雜菜

【SAVVY特色分享餐單】$798 ($399 p.p)

🔸新蟹肉餅(吃下可以假亂真🦀)
🔸中式素肉餃子(滿滿餡料 口感豐富)
🔸SAVVY 特色雜菜湯 (紅菜頭 營養健康)

🔸北印度咖喱素菜拼盤配烤餅及印度飯 (有特色)

🔸香煎挪威三文魚 (嫩滑)

🔸芝士汁焗大啡菇 (多汁充滿菇菌香)

🔸蒜蓉炒菜心 (炸蒜香好惹味)

【SAVVY desserts】
🔸最後甜品不能少!每款各一,吃了7件各有特別既甜品🍰🍴最愛係椰子🤍芒果口味,有椰香又有微酸芒果香甜,很開胃。其他仲有特濃朱古力🖤、荔枝💖、檸檬💛、藍莓💜、柑橘🧡、栗子🤎,有機會你地都可以試試他家既甜品,不錯吃喔!

【SAVVY Cocktails】
🔸Cocovvy $108
Pandan Infused Pau Maui Vodka, Coconut Cream, Coconut Water, Butterfty Pea Syrup

🔸Ring a Bell $98
Mango Peach Tea, Mango, Pineapple, Green Belipepper, Pineapple Juice

🔸Purple Love $98
Grape Juice, Apple Juice, Soy Sauce, Caramel Syrup, Lemon Juice

🔸Red Wine $1xx
鐘意飲紅酒都有不同產地選擇喔!
×××[SAVVY]×××
©尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖
2024-04-05 52 瀏覽
Pampered myself with this Savvy x dermalogica COLLAGEN ELIXIR Afternoon TeaEvery tea set comes with a set of dermalogica products and a complimentary Coffee / TeaHK$284 for one HK$568 for two-Savouries highlights Grill Scallops, Mango Dressinga subtle taste similar to lobsters and crabsbeautiful balance of sweet and briny flavors with buttery smoothnessBrie Cheese, Pecan, Cranberry Grand Marnier JamLove this savoury tart a lovely festive starter for the Easter holiday! Crunchy and deliciousParma

HK$284 for one
HK$568 for two

-Savouries highlights

Love this savoury tart

Parma Ham. Gala Cracker, with Fig Sauce
Caviar and Parma Ham is a harmonious union of premium ingredients, creating a sophisticated and memorable experience

-sweets highlights

Yuzu Meringue Tart
A buttery and crisp pastry crust filled with luscious yuzu custard topped with fluffy meringue

Raspberry Chocolate Stick
delicious jellied raspberry filling dipped in melted Raspberry chocolate
Sweetness overloaded!

Classic Macaron
a slight crunch with an overall chewy texture as one bites through the dessert
2024-04-05 90 瀏覽
集時尚與餐飲空間於一身!富現代感與低調奢華的裝潢,每一個細節都彰顯著品味。服務人員的態度親切而專業,真切感受到酒店餐廳的一流服務重點是~Savvy的超值四人套餐,僅需$1595(平均每人$399),就能享受到酒店給的滋味!性價比可謂一絕🍢印尼沙嗲串烤至金黃的沙嗲串,不論選擇雞肉或牛肉,每一口都是香氣四溢!一口咬下滿滿的亞洲風味🔥🌶️🥗泰式海蝦柚子沙律新鮮多汁的海蝦搭配清爽的柚子沙律,帶來了一份酸甜爽口的口感,絕對是夏日必嚐之選🌞🍋🦐 「虹吸」泰式大頭蝦冬蔭功獨特的烹調方式!盡見創意!用上直立式虹吸壺烹飪冬陰功湯汁,讓湯汁的每一滴都充滿海鮮的精華,口感層次豐富,實在令人難以忘懷🐚大連鮑魚拼盤奢華的大連鮑魚,以精湛的烹飪技巧呈現,質感鮮嫩🐟 鐵板燒挪威三文魚鮮嫩的挪威三文魚經鐵板燒上火烤,外皮煎至微脆又能保持肉質鮮嫩🥩澳洲 M5 和牛西冷牛排 嚴選澳洲的牛肉質感鮮嫩,搭配三款特色醬汁,Black Pepper Sauce,Onion & Shingo Pear Sauce,以及Yakiniku Sauce,每一種都能帶出肉質的不同風味。🍰 甜品最令人驚嘆的是壓軸出場的甜品車,七款精緻甜品讓人

🍢印尼沙嗲串

🥗泰式海蝦柚子沙律

🦐 「虹吸」泰式大頭蝦冬蔭功

🐚大連鮑魚拼盤
奢華的大連鮑魚,以精湛的烹飪技巧呈現,質感鮮嫩

🐟 鐵板燒挪威三文魚

🥩澳洲 M5 和牛西冷牛排

🍰 甜品
最令人驚嘆的是壓軸出場的甜品車,七款精緻甜品讓人目不暇給,而且更是任添任吃,女士抗拒😆 特別推介像雲朵般的野莓蛋糕、絲滑的栗子蓉蛋糕、檸檬造型的柚子芝士蛋糕和恰如其名的蜜柑造型蜜柑慕絲蛋糕🧁

• 餐車精緻甜品
  • Coffee
  • 「虹吸」泰式大頭蝦冬蔭功
2024-04-04 70 瀏覽
位於海港城既SAVVY主打亞洲風味,酒吧加上餐廳區域空間感十足,高雅裝潢突顯氣派🥰今次同幾位朋友揀左SAVVY 特色分享餐單(三至四人用),食品款式非常豐富!🔸印尼沙嗲串(雞或牛)串燒可選雞或牛肉,肉類醃得足夠,燒香後再點沙嗲醬好惹味🔸泰式海蝦柚子沙律蝦肉同沙田柚果肉配搭為口感增添層次,微辣香料加大量芫荽,好有泰式風味🇹🇭🔸「虹吸」泰式大頭蝦冬蔭功餐單中我最喜愛既菜式,店員會先用虹吸方法將海鮮同香葉精華抽取至冬陰功湯,然後再於客人面前慢慢倒出,湯頭味道濃郁,酸鹹味道十分平衡,仲好有儀式感😍🔸大連鮑魚拼盤,鐵板燒挪威三文魚柳原隻鮑魚連同燒三文魚柳放上調色盤碟子端上;鮑魚彈牙帶嚼勁,三文魚燒過後肉質軟稔,仲有小蘆筍伴碟🔸澳洲 M5 和牛西冷牛排牛扒燒至medium rare,肉質柔軟,可配合SAVVY 特色三色醬汁:黑椒汁、燒肉汁及洋蔥梨汁一齊食,調出自己喜歡既口味!🔸忌廉菠菜,扭扭薯條配黑松露兩款side dish都唔欺場:忌廉菠菜清新口味有助解膩,炸至香脆既扭扭薯條同牛扒都係一個好配搭

🔸印尼沙嗲串(雞或牛)
串燒可選雞或牛肉,肉類醃得足夠,燒香後再點沙嗲醬好惹味

🔸泰式海蝦柚子沙律

🔸「虹吸」泰式大頭蝦冬蔭功

🔸大連鮑魚拼盤,鐵板燒挪威三文魚柳

🔸澳洲 M5 和牛西冷牛排

🔸忌廉菠菜,扭扭薯條配黑松露
2024-04-03 89 瀏覽
優點:- 環境寬敞潔淨,裝潢時尚,予人舒適感覺缺點:- Reception欠缺人手,我們站在門口等了一分鐘,最終還要主動入內尋求侍應協助安排座位- 侍應欠缺菜單知識,未能向我們推介菜式。沒有覆單,最終點漏一份串燒,及將椰汁雞湯點錯成冬蔭功- 價錢屬中高價格,七折後價錢中等,對比環境相對合理,但部份菜式單價及份量不成正比,令人失望。例如,$58印度薄餅只有一塊;$158冬蔭功湯只是一人份量(一半湯壺份量被收走入廚房);$98椰汁雞湯只是一小個椰子的份量- 食物質素令人相當失望,在我近年用餐經驗當中,這算是低於25%:- 椰汁雞湯:與泰式椰汁雞湯差天共地,係微咸嘅雞湯帶有淡椰汁味,感覺味精之餘,又唔拖唔水,入面嘅蕃茄仲係生嘅,$98只用個小椰子裝,睇見都嚇親,建議你地去九龍城學習下- 冬蔭功湯:湯仲要唔熱嘅,暖都唔夠暖,接近凍添,椰汁份量過多,蕃茄又係生嘅,點食?你地收$158,唔係$58,呢碗湯非常失敗- 角切三文魚沙律:講明三文魚沙律,只有四小塊三文魚,沙律菜配搭混亂,沙律汁又少又唔香,$138換來就係一堆乾嘅菜絲- 唯一 okay嘅係$498嘅澳洲M5和牛西冷 (250g),塊扒靚就
優點:
- 環境寬敞潔淨,裝潢時尚,予人舒適感覺

缺點:

- 唯一 okay嘅係$498嘅澳洲M5和牛西冷 (250g),塊扒靚就好難唔好食,medium rare熟度,火候掌控okay。可惜,醬汁過甜,簡簡單單用返個紅酒燒汁咪算,蘸料破壞左塊扒;另外,擺碟核突,用個長方形碟加芽菜墊住塊扒,中西fusion咩 ,成Pat野咁,睇見都唔開胃 -_- 教埋你喇,搵個大嘅圓形陶瓷碟裝,加幾條元朗農場有機露荀,再灑啲蕃茜碎,最後係旁邊用濃縮黑醋汁畫個S字,有個性之餘,賣貴兩舊水都無問題

- 甜品得個樣,難食

多謝你們給我家人一個 ‘難忘’ 的生日回憶
2024-03-22
2024-04-02 78 瀏覽
SAVVY 在尖沙咀熱鬧海港城3樓, 佔地超過8000 呎 , 結合酒吧走廊及餐廳 , 佈置型格時尚的亞洲特色餐廳, 舒適寬敞,空間感十足 , 加上幻彩的燈光, 充滿時代感, 十分 chill 的感覺。Savvy 特色餐單 $1,595/ 三至四人用印尼沙嗲串/雞和牛各四串每款串燒外皮燒到微微焦脆 , 散發著陣陣肉香, 燒至邊緣帶焦香, 牛肉串柔軟,充滿肉汁,牛味突出 ,雞肉串豐潤柔軟 , 又沒有油膩感, 沾上惹味的沙爹醬, 滋味加倍提升。 泰式海蝦柚子沙律沙律菜十分爽脆,海蝦鮮味爽彈 , 加上清新的柚子, 伴隨酸酸辣辣的醬汁, 充滿泰式風味, 讓人胃口大開。 「虹吸」泰式大頭蝦冬蔭功冬陰功是泰式酸辣傳統地道湯汁 , 入口 微辣和微酸,惹味開胃, 集合酸、辣、甜、鮮、香, 充滿泰式風味, 份外滋味 , 與鮮味彈牙的蝦肉一起享用, 令人再三回味。 大連鮑魚拼盤厚肉大隻的連殼活鮑魚, 入口鮮味彈牙, 嚼勁的口感覺一流。鐵板燒挪威三文魚柳三文魚柳, 外皮煎到脆卜卜, 香氣十足, 外脆內軟, 軟嫰滑溜,甘香魚油填滿味蕾, 越食越滋味。澳洲M5和牛西冷牛排厚切大件的西冷牛排,表面深褐色

Savvy 特色餐單 $1,595/ 三至四人用
印尼沙嗲串/雞和牛各四串

泰式海蝦柚子沙律

「虹吸」泰式大頭蝦冬蔭功

大連鮑魚拼盤
厚肉大隻的連殼活鮑魚, 入口鮮味彈牙, 嚼勁的口感覺一流。

鐵板燒挪威三文魚柳

澳洲M5和牛西冷牛排
厚切大件的西冷牛排,表面深褐色, 散發著炭燒香氣, 牛肉好軟腍, 充滿肉汁 , 輕輕已經好容易切開 , 大口咬下去,柔軟美味, 跟配的三款醬汁, 滋味 得停不下來。

忌廉菠菜
翠綠軟嫩的菠菜, 完全浸泡在忌廉醬汁中, 入口滿滿的奶香, 簡單又好味。

扭扭薯條配黑松露醬
新鮮炸起的幼身扭扭薯條, 金黃香脆, 十分香口, 再沾上黑松露醬, 滋味提升。

甜品
🔸️栗子撻
🔸️藍莓芝士蛋糕
🔸️芒果椰子熱情果蛋糕
🔸️檸檬柚子蛋糕
每款甜品, 賣相精緻 , 富視覺享受,真令人食指大動 。栗子蛋撻,口感綿密, 撻底酥脆可口。藍莓芝士蛋糕, 甜度適中,配上藍莓果肉,蜜甜誘人。芒果椰子蛋糕味道較清新, 淡淡椰子及椰子的甜香。檸檬水果造型吸引, 入口柚子同熱情果香, 酸甜有致,清新味蕾。

2024-04-02 90 瀏覽
昨天朋友選了這間多國菜及有格調的餐廳為我慶祝生日,這裏地方寬躺又有音樂配襯很適合朋友聚會,昨天我們點了海鮮拼拼盤、蟹肉餅都十分好味及食材新鮮,另外昨天有某些紅及白洒都有優惠,所以我和朋友可以𣈱飲一番,令我有一個愉快的生日,要值得讃揚他們的服務態度.
  • 北印度咖喱素菜拼盤配烤餅及印度飯
  • 餐車精緻甜品