SAVVY

位於海港城太子酒店內的亞洲特色餐廳·͜·ᰔᩚ結合酒吧 lounge 餐廳於一身 佔地8000多呎環境寬敞舒適 裝潢高貴同時充滿時尚感🫶🏻Sharing menu菜式好豐富 味道都很不錯還會搭配各種蔬菜去 平衡東南亞式的香濃特色最欣賞是羊架 味道濃郁且keep到肉汁(*◕ᴗ◕*)▫️SAVVY’S signature sharing menu for two $798♪ 北海道刺身級帶子帶子煎至金黃色 味道鮮嫩彈牙 襯托清脆的蘆筍仔作頭盤( •̤ᴗ•̤ )♪ 日式海蝦蔬菜拼盤有紅蘿蔔 🥕青瓜 椰菜絲 松子果nuts 牛油果🥑等裝飾得色彩繽紛😚 就如日本冷麵拼盤一樣把冷麵換成海蝦 再淋上帶微辣的沙律醬 好清爽開胃~♪ 蘑菇濃湯口感濃郁 蘑菇味好香濃滑順 ჱ̒ ー̀֊ー́ )♪ 澳洲乳飼羊扒 我們點了七成熟 但肉質依然軟嫩juicy.ᐟ‪‪.ᐟ而且羊羶味不重 反而帶香烤味配上馬來西亞砂拉越黑胡椒汁更惹味~再以清脆豆芽蘆筍解膩♪ 鐵板印度香烤拼盤 配 牛油烤餅是印度signature會有的香烤拼盤 wow!!上菜時依然聽到鐵板的咋咋聲 好誘人(ᯅ̈ )有羊肉腸.烤雞.烤魚 加入了印度香料烹煮味道香濃醇厚 配印
位於海港城太子酒店內的亞洲特色餐廳·͜·ᰔᩚ
結合酒吧 lounge 餐廳於一身 佔地8000多呎
環境寬敞舒適 裝潢高貴同時充滿時尚感🫶🏻

Sharing menu菜式好豐富 味道都很不錯
還會搭配各種蔬菜去 平衡東南亞式的香濃特色
最欣賞是羊架 味道濃郁且keep到肉汁(*◕ᴗ◕*)

♪ 北海道刺身級帶子
北海道刺身級帶子

帶子煎至金黃色 味道鮮嫩彈牙
襯托清脆的蘆筍仔作頭盤( •̤ᴗ•̤ )

♪ 日式海蝦蔬菜拼盤
日式海蝦蔬菜拼盤

有紅蘿蔔 🥕青瓜 椰菜絲 松子果nuts 牛油果🥑等
裝飾得色彩繽紛😚 就如日本冷麵拼盤一樣
把冷麵換成海蝦 再淋上帶微辣的沙律醬 好清爽開胃~

♪ 蘑菇濃湯
蘑菇濃湯

口感濃郁 蘑菇味好香濃滑順 ჱ̒ ー̀֊ー́ )

♪ 澳洲乳飼羊扒
鐵板印度香烤拼盤配牛油烤餅

我們點了七成熟 但肉質依然軟嫩juicy.ᐟ‪‪.ᐟ
而且羊羶味不重 反而帶香烤味
澳洲乳飼羊扒

配上馬來西亞砂拉越黑胡椒汁更惹味~
再以清脆豆芽蘆筍解膩

♪ 鐵板印度香烤拼盤 配 牛油烤餅
鐵板印度香烤拼盤

是印度signature會有的香烤拼盤 wow!!
上菜時依然聽到鐵板的咋咋聲 好誘人(ᯅ̈ )
有羊肉腸.烤雞.烤魚 加入了印度香料烹煮
味道香濃醇厚 配印度薄荷青醬 口感更豐富
牛油烤餅香口煙韌 單吃還是配肉都可以~
牛油烤餅

♪ 北印度香炸雜菜
北印度香炸雜菜

開頭以為是炸蝦餅 原來是蔬菜餅
用上多種蔬菜炸至金黃酥脆 香脆滋味
  • 澳洲乳飼羊扒
位於海港城的SAVVY是一間多國菜餐廳,主打亞洲美食!餐廳環境典雅寬敞、空間感十足,非常適合聚會聊天呢😆除了à la carte,SAVVY 亦設計了Signature Sharing Menu特色分享餐單,分別有供二人用或三至四人用的menu,是晚我們試了二人用的餐單($798)🍴.北海道刺身級帶子 | 日式海蝦蔬菜拼盤.SAVVY特色雜菜湯 | 北印度香炸雜菜.鐵板印度香烤拼盤配烤餅 | 扒澳洲乳飼羊扒餐單上的菜式非常多元化,涵括了日本、印度、西餐等多國料理✨ 當中最喜歡的是飽滿的帶子,煎香後加上紫菜超好吃的!香烤拼盤很豐富,有羊肉腸、雞肉和烤魚,非常地道🇮🇳 羊扒亦很出色,厚肉多汁,配上馬來西亞砂拉越黑胡椒汁別有一番風味呢🐑.栗子蛋糕 | 藍莓芝士蛋糕吃完正餐我們也額外叫了甜品,這裏的甜品都是餐廳自家製作的!Mont Blanc非常綿密,中間帶脆脆口感🌰 而藍莓cheesecake不會太甜,同樣很高質呢!SAVVY的酒單選擇甚多,特別推介Yuzuvvy !厚厚一層的泡沫帶豐盈的口感,喝起來帶蜜香,甜甜的很不錯🍸☺️

.北海道刺身級帶子 | 日式海蝦蔬菜拼盤

.SAVVY特色雜菜湯 | 北印度香炸雜菜

.鐵板印度香烤拼盤配烤餅 | 扒澳洲乳飼羊扒

.栗子蛋糕 | 藍莓芝士蛋糕

2024-02-25 1368 瀏覽
位於海港城內既酒店餐廳,結合酒吧、酒廊及餐廳,環境非常寬敞,設計亦充滿時尚格調😍 主打多國特色美饌,好啱約埋朋友一齊chill下😚✨ SAVVY 特色分享餐單 ($798 for two)❀ 北海道刺身級帶子 🥢帶子口感鮮嫩彈牙,肉厚多汁,以炒蘆筍襯托出帶子既鮮甜,爽脆又清新☺️❀ 日式海蝦蔬菜拼盤 🥗蔬菜拼盤色彩繽紛,有海蝦、牛油果、青蘋果、青瓜、蘿蔔絲及瓜子等配料✨ 加入特製乳酪醬食酸辣開胃😚❀ SAVVY 特色雜菜湯 🥣紅菜頭蘿蔔湯味道清甜,好暖胃呢~❀ 鐵板印度香烤拼盤 🔥充滿印度特色既香烤拼盤🥢 有齊羊肉卷、魚柳及烤雞,每款都係啖啖肉~羊肉卷帶微辣亦無咩羶味,魚柳質感結實,烤雞香烤味較突出☺️ 可配上蒜蓉或牛油烤餅及薄荷乳酪醬食,口感鬆軟又香口❀ 澳洲乳飼羊扒 (兩件) 🐑羊扒燒至五成熟,肉質粉嫩多汁,軟腍入味😍 底部墊有豆芽及蘆筍,配以馬來西亞砂拉越黑胡椒汁更惹味❀ 北印度香炸雜菜 🥬炸得外脆內軟,食落好香口🥰 蘸上薄荷乳酪醬可中和油膩感~

✨ SAVVY 特色分享餐單 ($798 for two)

❀ 北海道刺身級帶子 🥢

❀ 日式海蝦蔬菜拼盤 🥗

❀ SAVVY 特色雜菜湯 🥣
紅菜頭蘿蔔湯味道清甜,好暖胃呢~

❀ 鐵板印度香烤拼盤 🔥

❀ 澳洲乳飼羊扒 (兩件) 🐑

❀ 北印度香炸雜菜 🥬
炸得外脆內軟,食落好香口🥰 蘸上薄荷乳酪醬可中和油膩感~

位於港威酒店既Savvy,進店已經好有格調,由酒吧走到用餐區,充滿時尚感,空間十足 ,真係約會傾計好地方! 點了二人Signature sharing menu,充滿亞洲風味! 🍴北海道刺身級帶子帶子表面輕炙焦脆,大粒厚肉鮮味爽口。🥗日式海蝦蔬菜拼盤 胡蘿蔔絲、紫椰菜、青瓜絲、嫩滑牛油果肉、青蘋果肉、奇亞杍,高纖又健康。配搭鮮嫩蝦肉,點少少香辣醬,簡單開胃! 🥄特色雜菜湯天然田園雜菜,湯頭清澈不含茄膏,加埋紅菜頭特別清甜。🍴北印度香炸雜菜外層炸得金黃,內裡咖喱雜菜豆蓉,又香又脆。🍖鐵板印度香烤拼盤 配 蒜蓉烤餅烤肉拼盤充滿特色印度天多利風味有魚、雞、羊三款以黃薑、肉桂、辣椒香醃烤焗後香辣入味以地道薄荷青醬調味,減少油腻感!蒜蓉烤餅,軟軟微脆帶焦香。🍗扒澳洲乳飼羊扒 配 馬來西亞砂拉越黑胡椒汁一客兩件,大件肉厚,medium 熟度剛好燒得軟嫩juicy,無羊羶味。配菜有嫩蘆筍。

🍴北海道刺身級帶子
帶子表面輕炙焦脆,大粒厚肉鮮味爽口。

🥗日式海蝦蔬菜拼盤
配搭鮮嫩蝦肉,點少少香辣醬,簡單開胃!

🥄特色雜菜湯
天然田園雜菜,湯頭清澈不含茄膏,
加埋紅菜頭特別清甜。

🍴北印度香炸雜菜
外層炸得金黃,內裡咖喱雜菜豆蓉,又香又脆。

🍖鐵板印度香烤拼盤 配 蒜蓉烤餅
烤肉拼盤充滿特色印度天多利風味
有魚、雞、羊三款

以黃薑、肉桂、辣椒香醃
烤焗後香辣入味
以地道薄荷青醬調味,減少油腻感!
蒜蓉烤餅,軟軟微脆帶焦香。

🍗扒澳洲乳飼羊扒 配 馬來西亞砂拉越黑胡椒汁
配菜有嫩蘆筍。

3天前 0 瀏覽
SAVVY(尖沙咀)📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖我最近去了位於尖沙咀的SAVVY餐廳,這是一家亞洲特色餐廳,給我留下了深刻的印象。餐廳的位置非常方便,位於海港城港威商場的三樓。一進入餐廳,我被它精緻的裝潢所吸引。舒適的環境和溫馨的氛圍讓我感到非常舒服。我點了SAVVY的特色分享餐單,適合兩個人享用。首先上桌的是北海道刺身級帶子,鮮嫩多汁,味道鮮美。日式海蝦蔬菜拼盤:新鮮的海蝦搭配蔬菜,色彩繽紛,口感清爽。SAVVY還特別推薦了他們的特色雜菜湯,湯的口味濃郁,充滿蔬菜的香氣,喝起來非常開胃。鐵板印度香烤拼盤和牛油烤餅這道拼盤搭配豆芽和蘆筍,再淋上馬來西亞砂拉越黑胡椒汁,營造出獨特的風味,非常美味。最後,他們還有北印度香炸雜菜,這道菜色香味俱全,口感酥脆,絕對是素食者的好選擇。SAVVY餐廳以其獨特的亞洲特色菜品給我留下了深刻的印象。無論是刺身級帶子還是烤肉拼盤,每道菜品都展現出精湛的廚藝和獨特的風味。如果你對亞洲美食感興趣,SAVVY絕對是一個值得一試的餐廳。
SAVVY(尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖

日式海蝦蔬菜拼盤:新鮮的海蝦搭配蔬菜,色彩繽紛,口感清爽。

鐵板印度香烤拼盤和牛油烤餅

SAVVY餐廳以其獨特的亞洲特色菜品給我留下了深刻的印象。

4天前 0 瀏覽
位於尖沙咀海港城嘅亞洲特色餐廳《SAVVY》,餐廳環境寬敞舒適同朋友仔嘆咗個精緻下午茶🥰膠原活膚下午茶 $568 /For two每日嘅3-6pm就有得食勒食完仲會有Dermalogica膠原活膚體驗套裝送🥰ღ鹹點有燒帶子配芒果汁,入口好香甜好清新比爾芝士🧀核桃、蔓越莓橙酒醬意大利巴馬火腿配加拿餅乾,無花果醬炸蝦餃子🥟脆卜卜、蝦肉新鮮爽彈ღ甜點有成7款咁多🤩士多啤梨芝士蛋糕·香苿芒果蛋卷·柚子蛋白撻·紅桑子朱古力條·經典馬卡龍·英式鬆餅配忌廉及果醬·藍莓馬德蓮蛋糕·整體嘅甜品賣相精緻,食落唔會過甜,我就最鍾意香苿芒果蛋卷,芒果香甜搭配淡淡嘅茉莉花香嘅味道,清新酸甜。藍莓馬德蓮蛋糕,口感鬆化不乾身 加入咗藍莓更增添風味🍹包茶/咖啡Earl GreyHot Chocolate

同朋友仔嘆咗個精緻下午茶🥰

膠原活膚下午茶 $568 /For two
每日嘅3-6pm就有得食勒

食完仲會有Dermalogica
膠原活膚體驗套裝送🥰

ღ鹹點有

燒帶子配芒果汁,入口好香甜好清新
比爾芝士🧀核桃、蔓越莓橙酒醬
意大利巴馬火腿配加拿餅乾,無花果醬

炸蝦餃子🥟脆卜卜、蝦肉新鮮爽彈

ღ甜點
有成7款咁多🤩

士多啤梨芝士蛋糕·香苿芒果蛋卷·
柚子蛋白撻·紅桑子朱古力條·

經典馬卡龍·英式鬆餅配忌廉及果醬·
藍莓馬德蓮蛋糕·

藍莓馬德蓮蛋糕,口感鬆化不乾身 加入咗藍莓更增添風味

🍹包茶/咖啡
Earl Grey
Hot Chocolate
4天前 0 瀏覽
-Savouries 鹹點 Grill Scallops Mango Dressing 燒帶子配芒果汁帶子唔會煮得overcooked 而令質地變靭,帶子有鮮味,酸酸地做開胃錯唔錯Parma Ham, Gala Cracker, with Fig Sauce意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬無得輸既組合,無花果醬既酸甜中和番parma ham 既咸香。sweets 甜點Jasmine Mango Coke Roll 香茉芒果蛋卷外形好可愛好igable,味道唔太甜,可以食得幾件都無問題Yuzu Meringue Tart 柚子蛋白撻清新之選!柚子味都幾出色❤️filling 好細滑,撻皮薄而脆👍Raspberry Chocolate Stick 紅桑子朱古力餅咁多甜品既最愛!朱古力味香濃!外層既紅桑子酸甜更易襯托朱古力既香Raisin, Plain Scone with Cream and Jam英式鬆餅配忌廉及果醬微暖既scone 帶牛油香,內層做得幾mist 配忌廉/果jam 層次更好

-Savouries 鹹點

意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬

sweets 甜點
外形好可愛好igable,味道唔太甜,可以食得幾件都無問題

Yuzu Meringue Tart 柚子蛋白撻

英式鬆餅配忌廉及果醬
SAVVY x Dermalogica Afternoon Tea🫖難得同閨蜜👯‍♀️可以去high-tea﹐梗係要揀間甜品好味又可以打卡㗎啦🥰我哋去咗太子酒店 SAVVY❣️ 最近SAVVY聯乘 Dermalogica推出限定「膠原活膚下午茶」🫖,每享用一份下午茶仲會送Dermalogica嘅膠原體驗裝/價值港幣$394),感受下補充膠原BB嘅威力🤭SAVVY膠原活膚下午茶﹐以三層架盛載的 11 款精緻鹹甜美點💁🏼‍♀️ 而為咗配合主題,多款甜點都蘊含膠原蛋白功效。𓐎精美鹹點燒帶子配芒果汁比爾芝士配核桃及蔓越莓橙酒醬意大利巴馬火腿配加拿餅乾及無花果醬酥脆炸蝦餃子𓐎滋味甜點士多啤梨芝士蛋糕香茉芒果蛋卷柚子蛋白撻紅桑子朱古力條經典馬卡龍英式鬆餅配忌廉及果醬藍莓瑪德蓮蛋糕下午茶的鹹點和甜點都味道剛好,不會太over 太膩﹐又不會太甜😋 餐廳環境寬敞又裝修時尚,職員都好nice, 好好享受咗一個寫意嘅chilling time🫶🏻♥️𓐎./SAVVY x Dermalogica「膠原活膚下午茶」𖠿 𖤣尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖ᴰᴬᵀᴱ:2024 年 4 月 1 日至 5

𓐎精美鹹點

經典馬卡龍
英式鬆餅配忌廉及果醬
藍莓瑪德蓮蛋糕

𓐎
SAVVY x Dermalogica「膠原活膚下午茶」
ᴰᴬᵀᴱ:2024 年 4 月 1 日至 5 月 31 日
ᵀᴵᴹᴱ:每日下午3時至6時
ᴾᴿᴵᶜᴱ:港幣$568/2位,港幣$284/1位
2024-05-11 0 瀏覽
難得星期一放假,相約好友去海港城食番個半自助午餐,前菜已經相當豐富,仲包一個主菜,好抵食!餐廳裝潢仲好有格調,空間感十足,非常舒適!✨Savvy - Semi-Lunch Buffet $288前菜有多款海鮮,分別有面包蟹、小龍蝦、青口和海蝦,非常新鮮!另外有幾款火腿,仲有好多款自家製沙律,最愛係泰式沙律,入口酸酸辣辣好惹味!餐湯有中有西,是日西湯係西蘭花湯,口感好creamy!🔸主菜▫️香葉羅白炆牛肋條配白飯~牛肋條炆得好腍,牛味濃郁,蘿蔔非常清甜,送飯一流!▪️輕煎鱸魚柳配薯蓉露荀薄荷汁~鱸魚柳煎到外皮香脆,肉質嫩滑,配菜有香滑薯蓉和新鮮蘆筍,不錯!午餐仲包2杯餐飲,今次食得太飽,下次要加錢食埋甜品😆

另外有幾款火腿

餐湯有中有西,是日西湯係西蘭花湯,口感好creamy!

🔸主菜
▫️香葉羅白炆牛肋條配白飯

~牛肋條炆得好腍,牛味濃郁,蘿蔔非常清甜,送飯一流!
▪️輕煎鱸魚柳配薯蓉露荀薄荷汁

午餐仲包2杯餐飲,今次食得太飽,下次要加錢食埋甜品😆
2024-05-10 0 瀏覽
*/生左Mavis之後都真係冇乜機會悠閑咁食個下午茶🫖今次終於有機會黎到呢一間亞洲特色餐廳-Savvy✨🤩餐廳環境:餐廳設計簡單高貴,俾人一種華而不實嘅感覺✨一入到餐廳,座位十分舒適寬敞,有緣枱亦都有梳化😇同朋友一齊坐低真係好舒服🥰🥰食物方面:我哋今次叫咗個二人份量afternoon tea set✨✨膠原活膚下午茶 Collagen Elixir Afternoon Tea 🫖✨甜點包括:✨士多啤梨芝士蛋糕✨香茉芒果蛋卷✨柚子蛋白撻✨紅桑子朱古力條✨經典馬卡龍✨藍莓馬德蓮蛋糕✨英式鬆餅配忌廉及果醬鹹點包括:✨燒帶子配芒果汁✨比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬✨意大利巴馬火腿配餅乾、無花果醬✨炸蝦餃子好多時有啲餐廳係其中一樣出色,但今次佢哋甜點同鹹點一樣咁出色🤭🤭甜點選擇好多,但每樣佢哋都各有特色,特別係藍莓馬德蓮蛋糕🍰食落口唔會太甜,藍莓味夠特別👍🏻👍🏻每一款甜點簡直就係每一次享受😎佢哋唔會話勁甜,啱晒怕甜但又想試下食嘅朋友🫶🏻🫶🏻🫶🏻十分推薦大家是佢哋嘅鹹點🤩🤩我最鍾意係帶子,酸酸甜甜,食落十分開胃🤤炸蝦餃子入面勁大隻蝦,加上巴馬火腿,為成個下午茶tea set畫上圓滿嘅句號😋😋😋😋😋性

餐廳環境:

✨藍莓馬德蓮蛋糕
✨英式鬆餅配忌廉及果醬

鹹點包括:
✨燒帶子配芒果汁
✨比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬
✨意大利巴馬火腿配餅乾、無花果醬
✨炸蝦餃子

十分推薦大家是佢哋嘅鹹點🤩🤩我最鍾意係帶子,酸酸甜甜,食落十分開胃🤤炸蝦餃子入面勁大隻蝦,加上巴馬火腿,為成個下午茶tea set畫上圓滿嘅句號😋😋😋😋😋性價比十分高,店員服務態度又好,呢個價錢真係好抵😍😍😍

SAVVY (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖
尖沙咀海港城發掘到一間亞洲特色餐廳💖原來入邊咁靚咁大!semi buffet lunch 好抵食😍Semi buffet lunch $288/每位自助沙律吧勁多款選擇🥳韓式、日式、西式、泰式等應有盡有✨味道仲要唔錯👍🏻想要自己DIY都有~中式西式湯都齊全,佢哋嘅豬骨湯好好飲🤤我特別鍾意日式沙律!隻醬似蜜糖芥茉!好開胃✨主菜我哋揀咗 輕煎鱸魚柳 同 香煎豬里脊肉兩款都好出色✨魚肉好嫩滑,唔會煎到好乾,仲好juicy!!🤤豬肉偏瘦,但一啲都唔鞋,有啲似慢煮嘅口感✨最後仲有咖啡飲☺️
尖沙咀海港城發掘到一間亞洲特色餐廳💖

Semi buffet lunch $288/每位

我特別鍾意日式沙律!隻醬似蜜糖芥茉!好開胃✨

主菜我哋揀咗 輕煎鱸魚柳 同 香煎豬里脊肉
兩款都好出色✨
最後仲有咖啡飲☺️
成日行街經過呢間餐廳,原來有做semi-buffet lunch任食頭盤有多款沙律、芝士、cold cut、凍海鮮、湯同麵包沙律bar除咗有新鮮沙律菜,亦有多款亞洲特色沙律當中最鍾意印尼薯仔豆角沙律,辣辣地好香花生味😋凍海鮮有小龍蝦、蝦、青口、辣花甲同翡翠螺蝦好新鮮彈牙,翡翠螺好大隻又唔韌芝士一共有四款,有我最愛嘅brie😍主菜方面選擇都好多,日韓泰印中西式都有揀咗招牌菜-印度秘製咖喱拼盤(雞)配烤餅拼盤超豐富而且擺盤精美,果然係招牌菜有咖喱雞、tandoori chicken、素菜咖喱配naan同飯咖喱香料味濃郁,naan鬆軟帶牛油香👍🏻另一個主菜揀咗香煎豬里脊肉配西蘭花燒薯燒汁豬里脊肉切成薄片,肉質鮮嫩一啲都唔韌,就連燒薯仔都好好食

沙律bar除咗有新鮮沙律菜,亦有多款亞洲特色沙律
當中最鍾意印尼薯仔豆角沙律,辣辣地好香花生味😋
凍海鮮有小龍蝦、蝦、青口、辣花甲同翡翠螺
蝦好新鮮彈牙,翡翠螺好大隻又唔韌
芝士一共有四款,有我最愛嘅brie😍

主菜方面選擇都好多,日韓泰印中西式都有
印度秘製咖喱拼盤(雞)配烤餅
揀咗招牌菜-印度秘製咖喱拼盤(雞)配烤餅
拼盤超豐富而且擺盤精美,果然係招牌菜
咖喱香料味濃郁,naan鬆軟帶牛油香👍🏻
香煎豬里脊肉配西蘭花燒薯燒汁

另一個主菜揀咗香煎豬里脊肉配西蘭花燒薯燒汁
豬里脊肉切成薄片,肉質鮮嫩一啲都唔韌,就連燒薯仔都好好食
印度秘製咖喱拼盤(雞)配烤餅
香煎豬里脊肉配西蘭花燒薯燒汁
2024-05-09 19 瀏覽
只能講裝修很靚地方很寬敞舒適、但叫左3款不同主菜都真的很差難食😵‍💫,有點另人失望😮‍💨而且很食物款式很少!冷盤蝦很細隻不新鮮,蜆有沙😔比起未裝修前差很遠!
2024-05-08 0 瀏覽
SAVVY位於海港城,地點夠晒方便!是一家主打多國菜的餐廳。今次到訪為了她的SAVVY特色分享餐單而來,兩位$798可以試到餐廳幾道主打的菜式,由前菜、餐湯和主菜,我們特別揀了無咁HEAVY的set,主打素菜和海鮮為主!新蟹肉餅/ 中式素肉餃子SAVVY特色雜菜湯芝士汁焗大啡菇香煎挪威三文魚北印度素菜咖喱拼盤伴烤餅及印度飯蒜蓉炒菜心一次過滿足哂好多個願望,尤其印度素菜咖喱拼盤出色,配以烤餅和多款咖哩,配埋印度飯,都冇乜嘢可以挑剔。🥂另外挪威三文魚都好好食,淡淡肉咁!餐廳都不乏朋友聚會,又有酒飲,而且環境靜靜地!如果尖沙咀想搵一個有酒飲氣氛好又坐得舒服的地方,不妨可以考慮一下SAVVY!

新蟹肉餅/ 中式素肉餃子
SAVVY特色雜菜湯
芝士汁焗大啡菇
香煎挪威三文魚
北印度素菜咖喱拼盤伴烤餅及印度飯
蒜蓉炒菜心

2024-05-08 0 瀏覽
📍SAVVY尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖除咗有à la carte選擇,佢仲有Signature Sharing Menu特色分享餐單,今晚我試咗兩個人用嘅餐單($798)北海道刺身級帶子 帶子肉質鮮嫩,表面煎至金黃色,而入面仍然保持多汁嫩滑,咬落有彈牙嘅口感,配埋少少紫菜同蘆筍,味道更加鮮美,真係好好食!日式海蝦蔬菜拼盤呢個拼盤色彩繽紛,滿滿嘅鮮艷配料,包括海蝦、牛油果、青蘋果、青瓜、蘿蔔絲同瓜子,配埋特製嘅乳酪醬增添咗一份酸辣開胃嘅風味。SAVVY特色雜菜湯呢個湯以紅菜頭同多款蔬菜煮製,雜菜湯中既蔬菜都煮得入味,帶出清甜嘅味道,湯內仲加入粒粒雜菜,口感豐富。北印度香炸雜菜佢嘅外皮炸得好脆,入面又軟又香口!點埋薄荷乳酪醬就可以中和油膩感。鐵板印度香烤拼盤配烤餅呢個真係充滿印度風味㗎!有羊肉卷、魚柳同烤雞,每款都係啖啖肉!羊肉卷微辣但唔會太辣,而魚柳質感好結實,烤雞就特別香烤味!可以配蒜蓉或牛油Nann同薄荷乳酪醬食,口感鬆軟又香口!澳洲乳飼羊扒羊扒係五成熟,肉質粉嫩多汁,再加馬來西亞砂拉越黑胡椒汁,食落更加惹味。每人一大件,CP值好高!
📍SAVVY
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖