2016-05-13 449 瀏覽
細佬話東大街有間BURGER店幾得意,就約埋我同老公一齊去食,呢間野唔係得BURGER食,仲有意粉,沙律,薯條食,叫左一個薯格,我覺得炸得太過乾,唔好食,半隻龍蝦,無咩肉食,又唔鮮甜,一D都唔值呢個價.蕃茄海鮮意粉,味道都OK,有青口,蝦,帶子,蝦兵蟹將,呢個就抵食,有蝦,有軟殼蟹,呢個D料好好食,不過食就有D麻煩,因為太高啦,鰻魚漢堡, 鰻魚係原條上,長過個包,不過我覺得個鰻魚有D腥,麻麻地野飲OK,價錢3X-4X左右一杯,都幾大杯,
細佬話東大街有間BURGER店幾得意,
就約埋我同老公一齊去食,
呢間野唔係得BURGER食,
仲有意粉,沙律,薯條食,

叫左一個薯格,
我覺得炸得太過乾,
唔好食,
半隻龍蝦,無咩肉食,
又唔鮮甜,一D都唔值呢個價.
蕃茄海鮮意粉,味道都OK,
有青口,蝦,帶子,
蝦兵蟹將,
呢個就抵食,
有蝦,有軟殼蟹,
呢個D料好好食,
不過食就有D麻煩,
因為太高啦,
鰻魚漢堡, 鰻魚係原條上,
長過個包,
不過我覺得個鰻魚有D腥,
麻麻地
野飲OK,價錢3X-4X左右一杯,
都幾大杯,
  • 蝦兵蟹將
  • 海鮮意粉
2016-05-10 237 瀏覽
好多人都嚟呢間食佢個$118 龍蝦司令卷, 但我地想試其他, 所以最後叫左:。👄牛魔王漢堡 $58 (右上角)。👉美國安格斯牛肉漢堡+New York cheddar cheese。 味道正正常常,比較特別既係夾左用松石炒既蛋,都幾厚食有松露味。。。👄野菜農場烤茹堡 $48 (左邊)。👉呢款岩晒食素既你地,因為呢個burger係無肉架! 入面係大烤菇+芝士+紅椒青椒~ 開頭怕味道會古怪,但食落又ok. (如果你唔怕菇味)。。👄Mozzarella cheese fingers $38 (右下角)。👉芝士可以拉開架! 好開心❤個皮唔會炸到好厚,呢款好食~
牛魔王漢堡 $58 (右上角)& 野菜農場烤茹堡 $48 (左邊)& Mozzarella cheese fingers $38 (右下角)

👄牛魔王漢堡 $58 (右上角)

👄野菜農場烤茹堡 $48 (左邊)

👉芝士可以拉開架! 好開心❤個皮唔會炸到好厚,呢款好食~
2016-05-06
2016-05-04 2035 瀏覽
筲箕灣東大街一向是聞名的食街,這是眾所周知的事,今日就來到這條街,碰一碰有否合適的餐廳。Seafood Stand 是最近新加入的餐廳,主力做漢堡包的。縱使店內以梳化座位,坐得有點迫迫狹狹的感覺,而且店內亦有種美式餐廳的感覺,有著霓虹燈的店名。打開餐牌,除了以牛肉做的漢堡外,還有以雞扒、豬扒,以至海鮮做的也有,款式夠多和款式特別,打破傳統以牛肉做的漢堡。漢堡包店提供了磨菇忌廉湯,粒烞細小的磨菇,融合在忌廉湯頭,不但有香濃菇味,亦有忌廉的稠結,亦有順滑的口感。親愛的選自經典牛肉漢堡,當中以沙律菜和半溶芝士作伴菜,牛肉仍然是呈粉紅色,可見是一貫西式做法,故牛肉仍帶點肉汁在內,並不乾爭爭,香濃半溶芝士伴著牛奶和麵包一起吃,是滋味的來源,大大增加口感的層次。蝦兵蟹將故名思意,是用上蝦仁及蟹做的漢堡,其他食材有沙律菜及、蕃茄以及沙律醬。蟹殼做到軟殼蟹一樣的軟,故可一口而吃。而食食下食到蝦仁,故兩者的相遇,一軟一爽口一彈牙,口腔裡滿是層次分明的口感,加上醬汁和蕃茄,就更滋味。芝士條是一款香口食物,炸粉包著芝士,外層炸得金黃,短短一條芝士條,已經包含外層的酥脆,內裡的芝士柔靱,而且可以拉長芝士。芝士
芝士條是一款香口食物,炸粉包著芝士,外層炸得金黃,短短一條芝士條,已經包含外層的酥脆,內裡的芝士柔靱,而且可以拉長芝士。芝士本身都是味道濃郁的,故有脆而香濃的口感。
一人一個漢堡,食得飽之餘,也可有每日所需的食物完素。
2016-03-28
2016-04-26 308 瀏覽
天氣非常不穩的一個星期天,和老公一起返奶奶家前先到筲箕灣吃個午餐。一出地鐵站就下著傾盆大雨,還好這店距離地鐵站不算遠,也很易找到。看了餐牌,我們點了蝦兵蟹將 ($78),羊仔柳漢堡 ($63),煙肉芝士薯條 ($58),以及兩杯飲品,熱情加勒比 ($42)和雜莓森林 ($39)。兩杯飲品最先送達,兩杯的賣相都非常好,可是熱情加勒比頂層的泡泡很厚,攪動兩下就沒有了,只剩下2/3杯飲料,味道算是不錯,有梳打又有乳酪,酸酸甜甜的味道的確不錯。過了一會就見到我的羊仔柳漢堡~ 看上去有兩三條羊仔柳,而且非常多汁,還好他們會提供手套,因此我用手拿著漢堡來吃也不會弄髒。這裡的麵包較軟身,包面亦沒想像中香脆,羊仔柳的肉質算是不錯,味道亦很香濃,可是由於不是扒狀,總會有些只吃到麵包而不是肉...蝦兵蟹將隨後就到,賣相亦很好看,我試了一口軟殼蟹,熱辣辣非常香脆。蝦肉的話份量亦不少,而且醬汁也多。煙肉芝士薯條則較為令人失望,煙肉沒有炸過,不是脆的那種。芝士的份量算是可以,可是有點太鹹,如果芝士是流質一點的話相信會更好。總括來說價錢不算貴,漢堡的選擇亦多,而且有幾款以海鮮為主題,似乎鰻魚漢堡也不錯?

看了餐牌,我們點了蝦兵蟹將 ($78)羊仔柳漢堡 ($63)煙肉芝士薯條 ($58),以及兩杯飲品,熱情加勒比 ($42)雜莓森林 ($39)
Caribbean passion, 芝士煙肉薯條, berry jungle, 羊仔柳burger, 蝦兵蟹將

這裡的麵包較軟身,包面亦沒想像中香脆,

題外話/補充資料: 用膳完畢後離開,看到一隻坐在門口等主人用餐的小獵犬,牠痴痴地看著坐在吧檯上吃漢堡的主人又不敢進店,真是非常可愛。反正我們都要在店外等停雨,就和小狗玩了好一會!!!
2016-04-24
  • 蝦兵蟹將
2016-04-22 1362 瀏覽
都有一段時間冇去東大街,今次再去又另一番景象,餐肆種類更多元化,中西日東南亞都有,不過最吸睛都算係呢間叫Seafood Stand,主打海鮮同漢堡,霓虹燈管跟時髦嘅工業風裝修,牆上大大塊嘅黑板介紹招牌菜式,顏色配搭豐富,目不暇給。餐牌製作精美,每種漢堡都圖文並茂,相片吸引。所有漢堡均單一發售,薯條需要side order。除咗漢堡之外,亦有海鮮拼盤,青口,可供選擇。蝦兵蟹將漢堡 $78 - 原隻酥炸軟殼蟹代替漢堡肉,開邊蝦仁,新鮮蔬菜蕃茄,配和風麻醬及蛋黃醬。原隻軟殼蟹的確俾到視覺上嘅衝擊,隻蟹亦唔油膩,不過,味覺上驚喜欠奉,層次簡單,口感唔實在。深海鱈魚漢堡 $58 - 配料醬汁基本上同蝦兵蟹將一樣,話就話係他他汁,但係食唔出同個蟹堡嘅汁有咩分別。炸魚柳個皮唔厚,menu寫係天婦羅嘅炸皮,雖然唔太係,但係味道做得唔錯,一啲都唔油膩,魚塊軟嫩又夠厚肉,比蝦兵蟹將充實得多。至尊和牛漢堡 $88 - 呢個就似番啲樣,塊漢堡扒油香肉甜,口感嫩滑多汁,配上軟綿嘅煎滑蛋,松露醬,味道總算有層次。漢堡扒唔算薄,性價比還可以。除咗漢堡,我哋叫咗個白酒煮青口同芝士煙肉薯條。青口嫩滑,唔腥,奈何為咗辟腥
蝦兵蟹將堡
深海鱈魚堡
至尊和牛漢堡
和牛漢堡 - 真係有黑松露架!
白酒煮青口
煙肉芝士薯條 - 超咸
除咗漢堡,我哋叫咗個白酒煮青口同芝士煙肉薯條。
青口嫩滑,唔腥,奈何為咗辟腥落咗大量白酒,加上白酒質素平平,腥味就冇啦,不過偏濃嘅酒味唔係個個頂得順。
至於個薯條呢,腎衰竭首選,煙肉咸,芝士汁咸,我ok,但係連條薯條都咸到入心入肺就只此一家。薯條上面舖煙肉同芝士焗,做法唔難,所以味道要精。呢個薯條,又鹹又乾,只適合重口味嘅你。
店舖嘅裝潢的確令人回首,可惜食物定價及材料配搭甚至份量,都要重新定位。始終都係食味同價錢行先,食物質素要跟裝飾品味接軌,方可發揮餐廳最大潛質。
2016-01-13
至尊和牛漢堡
2016-04-19 387 瀏覽
差不多年多沒來東大街,今次到來,是要來朋友大力熱捧的Seafood Stand.聽說這家的burger 甚有特式,而且味道不錯,愛吃的我當然不可錯過。點了個蝦兵蟹將堡($78),裡面有軟殼蟹、蝦仁、蕃茄、蔬菜等!軟殼蟹炸得脆卜卜,蝦仁彈牙,麵包鬆軟富香味,配上的沙律醬令整個漢堡不感單調。牛魔王漢堡($58)這個是美國安格斯牛肉漢堡,,漢堡煎至7成熟,配上紐約車打芝士,食落軟滑且有嚼口,是一個經典完美組合。另外點了一個松露卡邦尼煙肉扁意粉($73),想不到漢堡以外意粉也非常不錯呢!麵質條條分明,爽滑煙韌,掛汁力高,松露香味微微滲出,配上卡邦尼是一個完美的配搭。

2016-04-18
2016-04-11 434 瀏覽
星期日懶洋洋心態,於是在家附近找到這家一直想試小店,有海鮮,漢堡,意粉相當吸引本身我喜歡生牛肉,所以當然接受7成熟的和牛漢堡,包有煎香,內有滑蛋加上醬汁味道出奇地與和牛配合,由於和牛偏薄身,切開時中間生牛肉容易散開,像生牛肉粹有點奇怪,不過整體是不錯的 煙肉芝士薯條首先賣相一看就知道煙肉不夠乾身,和照片上的差距甚大,沒有先煎過的煙肉油脂沒有融化也少了煙燻香味,反而薯條質地不錯就算放涼也是脆身好吃香蒜大蜆意粉,首先意粉有散發牛油香味,大蜆也新鮮有海水咸味,但是意粉極在太咸,完全概過其他味道,分量少所以一人分一點勉強接受蝦兵蟹將漢堡我覺得是當晚最滿意的地方,將軟殼蟹放在漢堡中我是第一次嘗試,原隻炸軟殻蟹香脆有蟹鮮甜味,配上面包也很搭,不過漢堡中有兩隻蝦沒有任何味道,我建議蝦可以不放,亦可減低成本 整體來說漢堡值得一試,其他小食和意粉欠缺誠意,而已份量也不夠。或者當晚太忙,完全沒有安排等位的登記,服務亦有待加強
和牛漢堡
芝士煙肉薯條
2016-04-08 418 瀏覽
已經好耐冇去東大街,原來都新開左好幾間食店,包括呢度。以前去親東大街,通常會食王林記魚蛋粉(安利太多人啦),同埋低調高手雞蛋仔,而家有多個選擇了。印象中東大街好似冇漢堡包店,所以Seafood stand算幾吸睛,兼且佢唔只得普通漢堡包,有d口味都頗特別(下文揭盅)。店名叫seafood,海鮮當然都係主打,所以呢度都有供應近期大熱的龍蝦包。坊間有咁多漢堡包店,要突圍真係要花多點心思。呢度有一般牛肉漢堡之餘,仲有好多選擇:軟殻蟹、鱈魚、雞肉、羊肉,同埋我今次點的鰻魚漢堡($83)。單睇賣相係咪已經好吸引呢?用上整條鰻魚,賣$83又唔算貴。鰻魚入口熱辣辣,醬汁香噴噴,好喇,究竟鰻魚+漢堡到底夾唔夾呢?答案係不比漢堡扒差,鍾意新嘢的絕對值得試下。之後就到大熱的龍蝦包「龍蝦司令卷」($118),佢唔係用常見的熱狗包,而係一大磚麵包,質感輕軟,輕微烘過,再加大量沙律醬,都好食的,不過比例上同龍蝦肉差得遠,所以大部分時間都係齋咬麵包。龍蝦肉只得兩至三舊,略嫌少左d,但係佢唔係白灼,而係略為烤過,所以非常香口,肉質又爽,好好食。下次再去的話,會試Lobster + burger,有半隻龍蝦、漢堡包再
之後就到大熱的龍蝦包
下次再去的話,會試Lobster + burger,有半隻龍蝦、漢堡包再加薯條,都係$148。
值得去指數:
2016-04-04 551 瀏覽
已經有好一段日子沒來筲箕灣覓食,其實過年前年廿九曾來過一趟,目標就是位於東大街的人氣漢堡店《Seafood Stand》,不過可能是時間上不配合,吃了閉門羹,所以趁這天清明假期,特意再走訪多一次,一碰運氣。其實筆者早就已經聽聞這間以海鮮及漢堡為賣點的餐廳,其尖東及紅磡分店經常爆滿,而且店裡的漢堡,更是以抵食夾大件作招徠;但筆者自問是懶精一名,總是坐言又不起行,不過今次餐廳殺入東大街,就曬我這個港島人,當然要來見識一吓。東大街食店雲集,據說短短一條街就已經有超過 60 間食肆,不過要摸上這間《Seafood Stand》,其實一點也不困難,皆因它鮮黃色的招牌與門面,著實搶眼,一踏入東大街視線即被吸引過來。推門內進,餐廳地方幾寬敞闊落,座位不少,裝潢帶點美式風格,沒有過於繁雜的設計,牆身上的美式復古鐵牌、色彩鮮艷的掛畫和一大幅小男孩大口吞食漢堡的畫作,襯托播放著的輕快音樂,為餐廳增添幾分溫馨感。揀了一張靠牆的二人座位,安頓後先翻開以木板墊底的餐牌細看,食物選擇都幾豐富,除了主打的海鮮和漢堡外,店裡還有沙律、薯條、意粉、肉類等供應,近排大熱的龍蝦包自然是筆者此行的心水目標,不過吃 lobst
揀了一張靠牆的二人座位,安頓後先翻開以木板墊底的餐牌細看,食物選擇都幾豐富,除了主打的海鮮和漢堡外,店裡還有沙律、薯條、意粉、肉類等供應,近排大熱的龍蝦包自然是筆者此行的心水目標,不過吃 lobster roll 前,還是先來一客清新的沙律。
春天胃口剛開,口味宜輕不宜重,所以特意點了這款煙三文魚牛油果沙律 ($63)。唔好以為牛油果含高脂肪及卡路里會肥死人,事實上,牛油果所含的脂肪屬「靚脂肪」,有降膽固醇之效,纖維含量又高,適當地將它納入日常餐單中,有助降血脂及降膽固醇。更何況這客沙律,除了放咗入口軟綿、邊嘴嚼邊散發陣陣果香味的牛油果外,還有不少鹹香油潤、帶煙熏氣味的煙三文魚和大量新鮮爽脆的沙律菜,以酸中帶甜的他他醬撈拌著吃,食味一流。
接著來一客法國鮮蠔湯 ($38),蠔湯常見於不少高級西餐廳,想不到原來這裡也有供應。法國蠔向來味道複雜細膩、餘韻悠長,是生蠔中的極品,而這裡的大廚,將法國蠔炒過後再打至幼滑,放入魚湯並加白酒提升酸香。喝一口,蠔湯內夾雜著不少蠔粒,所以入口香滑得來又帶少許韌性,味道果然出色。
近排 Lobster Roll 大熱,這天特意到訪,原因當然也是為了這客被受好評的龍蝦司令卷 ($118)。講真個包賣相唔算好靚仔,尤其是用來夾著龍蝦肉的四方麵包,邊位望落去色澤雪白、有欠金黃,初頭還以為廚子忘了先將麵包烘烤,但估唔到原來一口咬下,個包不但外脆內鬆軟,而且仲帶微微牛油香氣。至於內裡的餡料,除了夾入半隻波士頓龍蝦肉外,原來仲加咗海岸蝦,龍蝦肉不但質感彈牙,食落更可隱約嚐到海水的鮮甜滋味,就算配埋內裡的蛋黃醬,龍蝦的味道都一樣咁突出,鮮味好吃。
既然餐廳以 Burger 做賣點,一場來到,當然要多點一客漢堡試試,揀了這款新推出的香烤鰻魚漢堡 ($83)。其實這個外形浮誇的鰻魚漢堡,看 Menu時已經覺得個賣相超吸引,店主可真夠慷慨,原條鰻魚竟然有成一呎長,魚肉塗上照燒汁後煎香,再用火槍炙至入味,放入包中間,端上來時確實有點老鼠拉龜,不知如何入手。先吃一口魚肉,鰻魚燒至甜美多汁,香口入味,食落帶脂香,再配埋包身鬆軟的漢堡和爽口的沙律菜一起吃,果然惹味,完全沒令人失望。
飲品方面,點了雜莓森林 ($39) 及凍焦糖鮮奶咖啡 ($36),莓類水果含有豐富的抗氧化成份,不但對身體有益,更有抗衰老功效。而前者雜莓森林正好就是以藍莓、草莓、紅桑莓和低脂乳酪打製已成,用料唔單止健康,而且入口非常滑溜,帶天然的果香,味道甜甜酸酸,令人開胃。至於 caramel latte,雖然咖啡味唔算好濃,但面層綿滑的奶泡,入口散發著焦糖及雲呢拿糖漿的絲絲甜香,也挺好喝。
2016-04-04
2016-04-04 392 瀏覽
之前都有聽朋友介紹Seafood Stand,黎食之前都上網睇過下,做足功課先。星期五晚黎到全場爆滿,大概等左半個鐘先有位。食物選擇都幾多Lobster & burger ($148)平時食lobster roll通常都要過$100, 呢度嘅Lobster & burger set竟然$150都唔駛,真係好抵!呢個set包括半隻龍蝦、牛魔王漢堡、同nachos,當日無nachos就用咗洋蔥圈代替。龍蝦可以揀蒜蓉或者芝士焗,今次我揀嘅係芝士焗。龍蝦都幾大隻,肉質不錯,爽口彈牙。牛魔王漢堡份量大,用上美國安格斯牛肉漢堡、紐約車打芝士、同厚切蕃茄,配上厚身鬆軟麵包,以呢個價錢真係好抵食!香烤鰻魚漢堡 ($83) 朋友點嘅burger。足30cm長嘅日本鰻魚漢堡,見到都覺得架勢,不過味道係點我就唔知喇因為呢款係朋友點嘅,所以我無食到。(其實係我唔食鰻魚)煙肉芝士薯條 ($53)全晚最喜歡呢個薯條,薯條新鮮焗起,熱辣辣香噴噴。薯條香脆,質地似瘋薯條,上面有滿滿嘅煙肉同芝士,惹味可口!
星期五晚黎到全場爆滿,大概等左半個鐘先有位。
食物選擇都幾多
Lobster & burger ($148)

香烤鰻魚漢堡 ($83)

煙肉芝士薯條 ($53)

• 煙肉芝士薯條
  • Lobster & burger
2016-04-02 258 瀏覽
因為今日做錯野既關係,心情唔係幾好,為左救下個心情~而救心情黎講,除左甜品之外,漢堡包都係一個唔錯既選擇😏應該因為時間尚早既關係,唔使等位就入得去了,食緊果陣出面,出面已經開始要等位了 木板餐牌~ 身為軟殻蟹粉絲既我,同埋一睇個餐廳名就知呢度一定係食海鮮架喇😂,呢個蝦兵蟹將堡,緊係一定要叫黎試下喇😏 由於間鋪頭有d黑既關係,所以d相都有d黑😂個包黎到,同餐牌都唔係好大出入,但係個味道呢,就無想像中咁好食。首先個包唔係熱既,同埋估計個包應該係無烘過,軟殻蟹就好大隻,但就算無係幾油,而且唔係好食到有味,而個蝦就除左食到彈之外,係完全無味😓。反而最重味既就係d菜😂個醬就普普通通,唔算係特出,如果只係要令個包唔乾既,佢算係完成左任務了。😂 作為食肉獸,一個蝦兵蟹將,當然滿足唔到喇,所以再叫左個牛魔王漢堡,漢堡就緊係要食返一個肉既,就知道龍與鳳喇~😂 同蝦兵蟹將一樣,個包同餐牌個樣好似,但我影就黑d囉😂一黎到,就砌左少少個牛試下先,牛肉算係厚身,有少少牛味,但唔算係重既,由於砌果個位係無芝士,所以食到牛味,但一連埋芝士食,芝士味就完全遮蓋左個牛味嚕~同唔個點解個包偏油,食完隻手油淋淋~

木板餐牌~

由於間鋪頭有d黑既關係,所以d相都有d黑😂

同蝦兵蟹將一樣,個包同餐牌個樣好似,但我影就黑d囉😂

由於個包係無配薯條,所以決定叫個小食,本身想叫炸魚薯條,但因為無哂魚既關係,就叫左個洋蔥圈了~

洋蔥圈個度好硬,要俾d力先叉到,油味有少少重,除左油既味,就食唔到其他味了,而且都係唔熱既~食到尾果幾塊,覺得有d膩~
整體無想像中同網上講得咁好食,而我覺得試過一次就夠了~同埋覺得Mos xxxxxx好似比較好食😂

2016-04-01
2016-03-28 233 瀏覽
巨人漢堡(7.5/10)($92)真係非常抵食,岩曬食肉獸。兩塊好厚既ANGUS beef 漢堡扒🐮🐮,煎得恰到好處,肉汁完全鎖曬入漢堡扒入面,一咬啲肉汁爆曬出黎,非常JUICY😘。#芝士 流到咁吸引,真係好吸引。再加埋煙肉蘑菇,好好食,性價比極高!東大街 又多一美食,平靚正😍。Classic Burger (7.5/10)但如果黎到seafood stand 我會建議都係食番classic burger 😂😂,牛肉質素比butchers club有過之而無不及,肉汁豐富,只係五十幾蚊😉,好抵食!香烤原條鰻魚漢堡(6.5/10)($83)而佢地既主打就係呢個#鰻魚漢堡 😂。鰻魚我不嬲都好鍾意食,鰻魚同漢堡夾埋一齊,唔係好夾😂😂,我覺得生菜多少少會更好😙。而且我覺得鰻魚偏咸😢,但其他foodie就唔覺得😂😂,應該係我成條食既關係啦。龍蝦包(7/10)龍蝦包係seafood stand 新推出既包,龍蝦肉多,包烘得岩岩好
巨人漢堡(7.5/10)($92)
Classic Burger (7.5/10)
香烤原條鰻魚漢堡(6.5/10)($83)
龍蝦包(7/10)
一直都知道筲箕灣開了一家吃龍蝦飽的餐廳,由於爸爸都感興趣,所以就趁機帶爸爸去試一下!餐廳是走年青路線,裝修都很有美式餐廳的感覺,不過枱與枱之間的距離不大,令人覺得有點迫。首先點了廚師沙律,可以選擇加雞肉、蝦或者蘑菇,不過Si點的是什麼都沒加。賣相不錯的,用木盤盛載,份量不算大,但看起來滿新鮮的,加了芝麻醬,味道沒什麼特別,就好像在家吃的一樣。另外點了芝士煙肉薯條,薯條上鋪滿芝士,亦有少許煙肉,其實平時Si都很喜歡吃這個,但這個薯條卻好像欠缺了些什麼,吃起來是新鮮是熱的,但卻欠缺了芝士及煙肉的香味,有點失望。然後就到主菜龍蝦司令卷,看上去就是烘了兩塊排飽夾著龍蝦肉,龍蝦肉不算多,只有上面看到的幾件,下面的全是醬,感覺有點像吃塗了醬的排飽。。。然後有蝦兵蟹將漢堡,這個裡面有蝦、炸蟹、蕃茄及沙律菜,炸蟹蠻香口的,但落的醬真的太多了。。服務還好,沒有點飲品,店員都會不停加水,兩個人埋單三百多元,如果以吃塗了醬的飽來說,有點貴,雖然不算難吃,但卻沒有想再次光顧的感覺。
一直都知道筲箕灣開了一家吃龍蝦飽的餐廳,
由於爸爸都感興趣,
所以就趁機帶爸爸去試一下!
餐廳是走年青路線,
裝修都很有美式餐廳的感覺,
不過枱與枱之間的距離不大,
令人覺得有點迫。
首先點了廚師沙律,
可以選擇加雞肉、蝦或者蘑菇,
不過Si點的是什麼都沒加。
賣相不錯的,
用木盤盛載,
份量不算大,
但看起來滿新鮮的,
加了芝麻醬,
味道沒什麼特別,
就好像在家吃的一樣。
另外點了芝士煙肉薯條,
薯條上鋪滿芝士,
亦有少許煙肉,
其實平時Si都很喜歡吃這個,
但這個薯條卻好像欠缺了些什麼,
吃起來是新鮮是熱的,
但卻欠缺了芝士及煙肉的香味,
有點失望。
然後就到主菜龍蝦司令卷,
看上去就是烘了兩塊排飽夾著龍蝦肉,
龍蝦肉不算多,
只有上面看到的幾件,
下面的全是醬,
感覺有點像吃塗了醬的排飽。。。
然後有蝦兵蟹將漢堡,
這個裡面有蝦、炸蟹、蕃茄及沙律菜,
炸蟹蠻香口的,
但落的醬真的太多了。。
服務還好,
沒有點飲品,
店員都會不停加水,
兩個人埋單三百多元,
如果以吃塗了醬的飽來說,
有點貴,
雖然不算難吃,
但卻沒有想再次光顧的感覺。
2016-03-15
2016-03-17 264 瀏覽
為左食可以去到幾遠??山長水遠入到筲箕灣🙈(第一次為食走到這角落)⋯對山區兒童的我來講簡直是世界另一端,返深圳都比較快😂😂為的只是一啖海鮮加漢堡🍔✨ 香烤鰻魚漢堡((HKD $83))嘩!睇相可能未必覺😳條特大鰻魚真非一般的長,比起壽司店的極盛鰻魚大份幾倍都有!!雖然睇落覺得似大舌頭有點噁心😂🙈不過試過就知,80大元一個包話平當然唔平,但以份量來說抵食度爆登,而且質素唔差。 鰻魚肉厚嫩滑,加上鰻魚汁非常惹味,啖啖肉好滿足☺️⋯⋯不過鰻魚味道頗濃,略嫌同外皮漢堡包有少唔夾,如果可以特配一款特製包就更好了。 🍤龍蝦司令卷((HKD $118))其實我唔知點解佢會叫做 卷。明明係一大塊包,或者可以講一磚包😂份量絕對唔比漢堡細。呢個係店員大力推介,都係我既推介,龍蝦肉都幾彈牙仲帶有咸咸鹽水味,包算軟熟但又帶點韌度,雖則價錢的確偏貴少少,但係口感同味道都非常夾,建議幾個人share一件🙆🏻因為好多款,可以試多啲~海鮮拼盤((HKD$228))如果覺得食包食到悶悶地,想加份小食又怕炸薯格薯條太熱氣的話,我會推介呢個海鮮盤,長過我手臂既大盤🙈有鮮尤魚、大蝦、蜆肉、螺肉、、扇貝、
為左食可以去到幾遠??

香烤鰻魚漢堡

((HKD $83))

鰻魚肉厚嫩滑,加上鰻魚汁非常惹味,啖啖肉好滿足☺️⋯⋯

🍤

龍蝦司令卷

((HKD $118))

其實我唔知點解佢會叫做 卷。

海鮮拼盤

((HKD$228))

如果覺得食包食到悶悶地,想加份小食又怕炸薯格薯條太熱氣的話,我會推介呢個海鮮盤,長過我手臂既大盤🙈有鮮尤魚、大蝦、蜆肉、螺肉、、扇貝、龍蝦仔、大量青口⋯其實以海鮮計,呢個拼盤比食包更抵食😂😂😂

🏠P.S. SeafoodStand 有三家分店,分別筲箕灣、尖沙咀、紅磡,但龍蝦司令卷及早前介紹過既特長鰻魚漢堡包都係筲箕灣店限定(不過好似話鰻魚漢堡包將會係紅磡試賣💁🏻總之最齊就係筲箕灣)
2016-03-09
  • 龍蝦司令卷
2016-03-15 201 瀏覽
呢間餐廳都開咗一排,一直無乜意欲去試。但早兩日附近幾間想食嘅餐廳,唔係菜色唔啱食,就係無位。見呢間幾企理,又有位,就試吓!餐廳主打漢堡包,其他枱枱都係食漢堡,不過小妹就麻麻。所以揀咗招牌海鮮意粉。同餐牌張相一樣咁靚,有暖碟,相當好。有1隻小龍蝦、1隻帶子、4隻青口,意粉軟硬適中,醬汁好味。小龍蝦鮮甜,蝦身從中間已經切開,不過食起上嚟始終有啲難度。帶子都幾好,但似乎有啲過火。青口有1隻有少少沙,尚可,味道偏淡;如果加醬汁煮一陣,會好啲。總括呢講,唔錯,服務幾好,坐得幾舒服,少貴。
呢間餐廳都開咗一排,一直無乜意欲去試。

總括呢講,唔錯,服務幾好,坐得幾舒服,少貴。