2016-04-22 1362 瀏覽
都有一段時間冇去東大街,今次再去又另一番景象,餐肆種類更多元化,中西日東南亞都有,不過最吸睛都算係呢間叫Seafood Stand,主打海鮮同漢堡,霓虹燈管跟時髦嘅工業風裝修,牆上大大塊嘅黑板介紹招牌菜式,顏色配搭豐富,目不暇給。餐牌製作精美,每種漢堡都圖文並茂,相片吸引。所有漢堡均單一發售,薯條需要side order。除咗漢堡之外,亦有海鮮拼盤,青口,可供選擇。蝦兵蟹將漢堡 $78 - 原隻酥炸軟殼蟹代替漢堡肉,開邊蝦仁,新鮮蔬菜蕃茄,配和風麻醬及蛋黃醬。原隻軟殼蟹的確俾到視覺上嘅衝擊,隻蟹亦唔油膩,不過,味覺上驚喜欠奉,層次簡單,口感唔實在。深海鱈魚漢堡 $58 - 配料醬汁基本上同蝦兵蟹將一樣,話就話係他他汁,但係食唔出同個蟹堡嘅汁有咩分別。炸魚柳個皮唔厚,menu寫係天婦羅嘅炸皮,雖然唔太係,但係味道做得唔錯,一啲都唔油膩,魚塊軟嫩又夠厚肉,比蝦兵蟹將充實得多。至尊和牛漢堡 $88 - 呢個就似番啲樣,塊漢堡扒油香肉甜,口感嫩滑多汁,配上軟綿嘅煎滑蛋,松露醬,味道總算有層次。漢堡扒唔算薄,性價比還可以。除咗漢堡,我哋叫咗個白酒煮青口同芝士煙肉薯條。青口嫩滑,唔腥,奈何為咗辟腥
蝦兵蟹將堡
深海鱈魚堡
至尊和牛漢堡
和牛漢堡 - 真係有黑松露架!
白酒煮青口
煙肉芝士薯條 - 超咸
除咗漢堡,我哋叫咗個白酒煮青口同芝士煙肉薯條。
青口嫩滑,唔腥,奈何為咗辟腥落咗大量白酒,加上白酒質素平平,腥味就冇啦,不過偏濃嘅酒味唔係個個頂得順。
至於個薯條呢,腎衰竭首選,煙肉咸,芝士汁咸,我ok,但係連條薯條都咸到入心入肺就只此一家。薯條上面舖煙肉同芝士焗,做法唔難,所以味道要精。呢個薯條,又鹹又乾,只適合重口味嘅你。
店舖嘅裝潢的確令人回首,可惜食物定價及材料配搭甚至份量,都要重新定位。始終都係食味同價錢行先,食物質素要跟裝飾品味接軌,方可發揮餐廳最大潛質。
2016-01-13
至尊和牛漢堡