2022-09-04 1212 瀏覽
又一城是我喜愛shopping 之一的商場,因地方大,商店多,還有很多不同類型的食肆。尤其是近溜冰場的幾間餐廳,可以一邊進食,一邊看著溜冰,也是賞心樂事。今次去了最高那層的西式餐廳,裏面有開放式廚房,亦有自己出品的麵包售賣。中午有十款套餐可選擇,加十元還可以有餐湯或沙律。今次點了-餐湯 南瓜湯+法式麵包 南瓜湯不會太甜,有些南瓜蓉增加口 感。-全日早餐 很夠份量,有豬肉腸,煙肉,炒蛋, 茄汁豆,磨菇和番茄。還有2片有果 仁的麵包。-水煮蛋+煙肉 有2大件,底是英式鬆餅,上面是煙 肉和水煮蛋,蛋是流心蛋,剛剛熟, 切開有蛋汁流出,煙肉不會太肥。-水果茶 是芒果加菠蘿味,非常清新
-餐湯 南瓜湯+法式麵包
南瓜湯不會太甜,有些南瓜蓉增加口
感。
-全日早餐
很夠份量,有豬肉腸,煙肉,炒蛋,
茄汁豆,磨菇和番茄。還有2片有果
仁的麵包。
-水煮蛋+煙肉
有2大件,底是英式鬆餅,上面是煙
肉和水煮蛋,蛋是流心蛋,剛剛熟,
切開有蛋汁流出,煙肉不會太肥。
-水果茶
是芒果加菠蘿味,非常清新
2022-08-13 1771 瀏覽
落左成日雨,今日天氣超正,約左朋友打壁球,輕鬆完再慰勞一下個胃。tea時間好多人排隊,畢竟$68蚊一個餐系又一城真係鳳毛麟角,仲要環境正食物質素都幾好,每次打完壁球的不二之選!拎飛排隊到入座可能都等左大半小時,不過拎完飛周圍行下,同朋友傾下計時間過得好快。坐低就簡左一個牛肉漢堡,一個雞肉漢堡,牛肉少少乾,不過有芝士搭救,整體味道都不錯,不過牛油果醬真係少少少… 雞肉都乾乾地,好在咖啡正,薯條都好香脆,呢餐tea性價比係幾高最後仲買左兩個麵包
最後仲買左兩個麵包
2022-08-09 1004 瀏覽
Occasionally visited this location. Good quality meal. Mainly tired breakfast and afternoon tea. A little pricy than other branches. The restaurant did offer, good quality pastry, burgers and delicious coffee. I am very satisfied with the overall food and drinks quality. Relaxing and nice environment, however can be different during the rush hour and maybe need to wait a long time. However, I was adisappointed with the service, I was rejected by the service person multiple times when I asked for

However, I was adisappointed with the service, I was rejected by the service person multiple times when I asked for the coffee cream till I reached out to another person who did serve me, unfortunately it happened the same day afternoon tea with the same person again, till I again reached out to the other person. Not a pleasant experience.
行過又一城就想搵間餐廳坐低休息下,之後發現比較高嘅頂層,有間食下午茶真係非常之低!都只係$68多款選擇我揀咗墨西哥粟米餡餅配辣薯條餡料好足夠,面頭啲醬汁幾好食😋辣薯條好惹味,脆卜卜之後就揀咗件手工蛋糕🍰$58紅桑子千層蛋糕紅桑子嘅味酸酸甜甜,啲cream都幾好食,最啱想坐低又唔想食咁多食件cake就最啱同埋有兩杯水果茶水果茶大大杯嘅味道唔會太過甜,好Flash性價比高,值得一試
我揀咗墨西哥粟米餡餅配辣薯條
餡料好足夠,面頭啲醬汁幾好食😋
辣薯條好惹味,脆卜卜

之後就揀咗件手工蛋糕🍰$58
紅桑子千層蛋糕
紅桑子嘅味酸酸甜甜,啲cream都幾好食,
最啱想坐低又唔想食咁多食件cake就最啱
同埋有兩杯水果茶

水果茶大大杯嘅味道唔會太過甜,好Flash
性價比高,值得一試

我都幾鍾意去又一城的Simply life位於最頂層如果坐外邊嘅位置可以享受到自然嘅太陽光線感覺好舒適主要食飯時段分為lunch, tea同dinner我三個時段都有食過好多食物款式都相同但係Tea嘅價錢係最抵, 擺款會casual啲, 同冇咗餐包。食物套餐包括:- - 餐包加牛油:- 新鮮手制歐陸式麵包,配上牛油,點湯食一流。- 冰茶:- 有唔同味道嘅水果冰茶,我鍾意無糖,都有少少甜味而且感覺健康。- 餐湯或沙律菜🥗:- 我最鍾意係佢嘅南瓜湯,好濃郁好好飲。哥達芝士雞肉漢堡🍔伴香辣薯條🍟煙肉牛肉漢堡🍔伴香辣薯條🍟通常有兩款唔同嘅漢堡可以選擇- 一個係雞肉另一個係牛肉。個人比較喜歡牛肉漢堡,juicy D。上菜嘅時候會另外比茄汁,我自己通常會再叫芥辣汁,兩個汁配薯條都好食,比自己多一個選擇。白酒煮蜆辣肉腸手制扁意粉🍝蜆肉冇沙,辣肉腸又辣辣地,配上手制意粉,係我最喜歡嘅選擇之一。啤酒脆漿炸青衣魚柳,薯條,柑橘椰菜絲沙律有時想食香口野就會叫佢。青衣魚柳個皮好脆,但魚肉冇咩味。烤美國春雞,車厘番茄西班牙甜椒辣肉腸以前唔係好鍾意佢嘅燒春雞,但自從轉左呢個汁之後,成為咗我最愛嘅菜式之一。雞肉好
我都幾鍾意去又一城的Simply life
位於最頂層
如果坐外邊嘅位置
可以享受到自然嘅太陽光線
感覺好舒適

主要食飯時段分為lunch, tea同dinner
我三個時段都有食過

白酒煮蜆辣肉腸手制扁意粉

白酒煮蜆辣肉腸手制扁意粉🍝

啤酒脆漿炸青衣魚柳,薯條,柑橘椰菜絲沙律

啤酒脆漿炸青衣魚柳,薯條,柑橘椰菜絲沙律
有時想食香口野就會叫佢。青衣魚柳個皮好脆,但魚肉冇咩味。

烤美國春雞,車厘番茄西班牙甜椒辣肉腸
以前唔係好鍾意佢嘅燒春雞,但自從轉左呢個汁之後,成為咗我最愛嘅菜式之一。雞肉好滑又多汁。醬汁辣辣地好惹味。

呢度嘅牛扒係我食過最好食嘅牛扒之一。表面脆脆地,好有肉味,我通常叫五成熟,火候掌握得啱啱好。只限晚市供應。
南瓜栗子有機糙米飯

南瓜栗子有機糙米飯
素菜好選擇。
墨西哥薄餅配雞肉,墨西哥辣椒,車打芝士,伴香辣薯條。
墨西哥薄餅配雞肉,墨西哥辣椒,車打芝士,伴香辣薯條。
今次係下午茶,擺盤casual好多。

總括嚟講,呢度係一個好好放鬆食嘢嘅地方。
Lunch 之選:- 烤美國春雞,車厘番茄西班牙甜椒辣肉腸、白酒煮蜆辣肉腸手制扁意粉
Tea之選:- 煙肉牛肉漢堡🍔伴香辣薯條🍟
Dinner 之選:- 燒美國安格斯肉眼扒(10安士),鼠尾草炸薯條,燒蘆筍,伯納西醬汁
白酒煮蜆辣肉腸手制扁意粉
2022-04-26 2009 瀏覽
因為係附近做野,有時星期五想食得好d,都會黎幫襯。如果繁忙時間來食,記得係app拿定飛,咁就唔使等太耐。套餐加10蚊就可以有飽同沙律或湯包係自家制,向來是高水準。沙律的汁亦都調得很好,酸酸甜甜,很開胃。因為鍾意食魚,所以周不時都會叫。呢個餐的魚時大時細,配菜有2粒薯仔和法邊豆。基本上食完都不會很飽。不過今日魚送上黎的時候,只係微暖,個皮更加唔脆食落都幾失望。如果揀餐,可能避魚會好D。其他大部份的set lunch,食過都覺得質素唔錯。
因為係附近做野,
有時星期五想食得好d,
都會黎幫襯。

如果繁忙時間來食,
記得係app拿定飛,
咁就唔使等太耐。
套餐加10蚊就可以有飽同沙律或湯

包係自家制,向來是高水準。
沙律的汁亦都調得很好,酸酸甜甜,很開胃。
因為鍾意食魚,
所以周不時都會叫。

呢個餐的魚時大時細,
配菜有2粒薯仔和法邊豆。

基本上食完都不會很飽。
不過今日魚送上黎的時候,只係微暖,
個皮更加唔脆
食落都幾失望。

如果揀餐,可能避魚會好D。
其他大部份的set lunch,
食過都覺得質素唔錯。
2022-04-22
2022-04-07 1569 瀏覽
間中都會買這間餐廳的麵包, 餐廳寬敞舒適, 環境充滿歐陸風格, 休閑舒服因為暫停晚市關係, 這陣子Lunch食的份量比較多😜今日點了燒美國安格斯肉眼扒(10安士)鼠尾草炸薯條.燒蘆筍.伯納西醬汁份量比較多, 肉眼扒煎得剛剛好, 鮮嫩有肉汁, 配搭伯納西醬汁口感綿密充滿乳香味, 可以去油膩車打芝士牛肉漢堡配牛油果蓉或煙肉牛肉厚實有份量, 車打芝士非常香濃, 配上牛油果蓉很清新, 入口有層次有口感, 薯條夠脆又香口餐湯及餐包餐包外脆內軟, 我喜歡沾上滿滿的牛油, 雖然邪惡但香氣十足, 南瓜湯香濃香滑整體非常不錯, 人流不算多所以沒有限時, 可以慢慢嘆一個中午至下午茶餐, 水準仍然保持, 主動收碟及加水

因為暫停晚市關係, 這陣子Lunch食的份量比較多😜

今日點了

車打芝士牛肉漢堡配牛油果蓉或煙肉

餐湯及餐包

• 燒美國安格斯肉眼扒
  • 車打芝士煙肉牛肉漢堡
2022-04-04 1154 瀏覽
要是選一家去進行第一次約會我一定會選simply life不過是中環的ifc的那間 因為春夏時節坐在窗邊可以看到摩天輪kowloontong 大概同港島是一樣門口有人在櫥窗裡整蛋糕如果無事可做我大概也會在這邊站上幾個小時草莓棉花糖慕斯竹炭抹茶方格無花果巧克力慕斯好像還有一塊香芋千層夾心之類草莓好新鮮 無花果真的好吃抹茶卻稍微太甜 四塊蛋糕都偏甜需要再叫茶 咖啡洗一洗甜味比較好少有的 坐在擁擠陌生人中間 仍然不會感到不適的餐廳
要是選一家去進行第一次約會

抹茶卻稍微太甜 四塊蛋糕都偏甜
需要再叫茶 咖啡洗一洗甜味比較好

少有的 坐在擁擠陌生人中間 仍然不會感到不適的餐廳
2022-03-13 1198 瀏覽
今日想同大家介紹一間充滿歐陸格調嘅連鎖西餐廳—— Simply life bakery cafe👍🏼餐廳於九龍塘,沙田,九龍灣,金鐘等地方設有分店,而我地今次到訪嘅係九龍塘又一城嘅分店。🌟餐廳地方闊落,枱與枱之間足夠寬敞,枱上更設有蠟燭燈,感覺非常舒適。💁🏻‍♀️前菜:麵包+蘑菇湯/沙拉呢間餐廳嘅麵包都幾出名,餐廳近門口位置有個小型bakery售賣各色各樣嘅西式麵包。堂食方面,麵包嘅擺盤精緻,一共有3款法包,當日侍應比左soda bread, multigrain bread同white bread,麵包口感偏硬,可塗上牛油食,亦可問侍應拎油醋沾黎食(prefer後者,我地比較中意食酸酸地嘅麵包,幾開胃👍🏼)至於忌廉蘑菇湯非常足料,超級濃郁,淡淡蘑菇粒。沙拉更有驚喜,除左普通沙拉菜外仲有水果,味道清香鮮甜。🍊💁🏻‍♀️山羊芝士黃菌菠菜有機糙米飯 $118香濃嘅羊奶芝士,加上質感粗糙嘅糙米飯,成個配搭好harmony!雖然係芝士飯,但米飯仍能保持粒粒分明,仲好有咬感,值得一讚!即使份量唔算多,都建議2-3個人share一份,以防食得太濟。至於味道就見仁見智,中意羊騷味嘅朋友應該會幾中意,反

💁🏻‍♀️前菜:麵包+蘑菇湯/沙拉

💁🏻‍♀️山羊芝士黃菌菠菜有機糙米飯 $118
香濃嘅羊奶芝士,加上質感粗糙嘅糙米飯,成個配搭好harmony!雖然係芝士飯,但米飯仍能保持粒粒分明,仲好有咬感,值得一讚!即使份量唔算多,都建議2-3個人share一份,以防食得太濟。至於味道就見仁見智,中意羊騷味嘅朋友應該會幾中意,反之會覺得麻麻地。

💁🏻‍♀️車厘茄蕃茄醬蟹肉手製扭紋粉 $138
異於係香港食開嘅扭扭粉,呢款手工扭紋粉嘅size較大,意粉味較重,硬度比得上義大利當地人人食開嘅意粉,質感並非所有人都能接受,但小編幾中意食結實帶嚼勁(Al dente)嘅意粉。😆意粉上有巨量蟹肉,味道鮮甜。意粉醬汁非常出色,番茄醬汁雖少,其酸甜味卻突出,更冇掩蓋到蟹肉同意粉嘅味道,令整到菜嘅味道層次更上一層樓👍🏼

💁🏻‍♀️ 哥達芝士大蘑菇雞肉漢堡 $125
麵包(top layer)塗上一層薄薄嘅牛油同少量芝麻烘,味道挺香,外層偏脆內裡鬆軟。雞排肉質紮實,但肉汁較少。反而大蘑菇偏juicy,同一大片半溶哥達芝士幾match。整體而言,材料配搭唔錯,漢堡醬汁偏少令每款材料嘅味突出👍🏼另外薯條非常香脆,餐廳將鼠尾草放落炸爐一齊炸,沾上蛋黃醬食,令人難以停口!

😆 間餐廳嘅食物味道偏濃,口感偏硬,款式特別,用呢個價錢係呢個環境下食到呢個質素嘅食物,真係非常抵!

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
instagrammable:🌟🌟🌟🌟🌟
2021-11-02 3773 瀏覽
又一城Simplylife 交通方便,餐廳環境不錯,地方大座位寬敞,食物份量都算多,性價比高,服務店員有禮貌,漢堡包有肉汁不會乾,薯條好味唔係求其入貨質素,炭火煎牛扒有肉汁而且軟身,飲品大杯,芝士松露忌廉意粉超香燶,意粉口感軟硬適中。
2021-10-25 2231 瀏覽
好耐冇食過d甘高質,性價比高既餐廳。今日黎到等左10分鐘位,不算多人,餐廳環境寬敞,感覺休閒。野食質素非常高,特別燒春雞。食過咁多間餐廳,呢間燒春雞質素真係數一數二,雞肉香,嫩滑,配埋佢啲汁醬,真係好夾。個肉眼扒價錢唔貴,質素都幾可以,整體呢間野性價比真係高。
2021-10-21 2113 瀏覽
每次來到又一城行街, 要係度搵食真係唔難, 因為食肆好多, 但好食既一般都會無位, 唔好食既就根本唔會去幫襯 ! 呢間 Simplylife Cafe, 老實講, 自己來過好多次, 水準就真係不過不失, 亦唔會有咩驚喜, 而且個 menu 真係好似好多年都無變, 雖然係咁, 但次次來都一定要等位, 今次唔例外,  好彩只係等 10分鐘左右啦坐好睇下個餐牌, 其實心中有數都知係食咩, 今次主菜揀左 燒黑鱈魚, 安格斯肉眼扒,  落完單先上呢份麵包, 由於呢度既麵包幾出名, 所以每次都會食哂, 今次唔要湯, 要左沙律, 青青地幾爽口, 不過杯指定冰茶就略為淡左好多大約 10分鐘左右, 先來燒黑鱈魚, 好香, 而且燒得岩岩好, 魚肉好滑, 再來就係肉眼扒, 雖然 order  5成熟,  但來到就有 D 似去到 7成, 同埋根位較多, 味道一般般, 下次都係叫返燒春雞穩陣 D, 哈哈

2021-09-22
2021-10-16 1553 瀏覽
今日叫咗兩個晚餐set,一個嫩介蘭沙律,柚子,小紅莓乾,松子仁,但係啲芥蘭好似唔係太新鮮,同埋好似濕得滯,另外叫咗一個烤蘑菇忌廉汁手掣闊條麵,香草燒雞胸,醋漬野菌,味道可以,另外有兩碗蘑菇湯同埋麵包加特色冰茶,$3xx有d貴
2021-10-14 1163 瀏覽
假期特別喜愛來這裡食brunch又可以用apps預先攞飛容易預時間唔使哂時間等位講真,menu永遠不變但又真係唔覺悶可能環境幾好,價錢適中食物又幾啱食今次破天荒叫左炸魚薯條魚柳新鮮,脆䊢唔錯只是薯條麻麻燒春雞非常嫩滑個汁好足料有水準湯.沙律.水果冰茶永遠喜愛
假期特別喜愛來這裡食brunch
又可以用apps預先攞飛
容易預時間
唔使哂時間等位

講真,menu永遠不變
但又真係唔覺悶
可能環境幾好,價錢適中
食物又幾啱食

有水準

湯.沙律.水果冰茶
永遠喜愛

2021-10-03 1165 瀏覽
👨‍👩‍👧經過又一城,又行到攰攰地,就喺Simplylife食個Tea,坐下Hea下,嘆杯茶☕️🫖🍵嘆個咖啡。😋🤤🍔🧀🍟車打芝士煙肉牛肉漢堡配香辣味薯條(Afternoon tea $58) 略嫌牛肉漢堡嘅份量有啲小(一陣風就冇咗),香辣味薯條😋好味🌮🍟墨西哥薄餅配雞肉伴香辣味薯條(Afternoon tea $58) 好多芝士,薄餅夾到脆卜卜😋以上另加一服務費,包一杯限量冰茶/汽水/咖啡或茶🈴食物:⭐️⭐️⭐️⭐️食物水準一如以往穩定,而且下午茶咁嘅價錢來講其實係幾抵,對比起晚餐嘅價錢👎👎不過佢哋有樣嘢真係要改善嘅,就係餐廳沒有提供BB high chair,有BB嘅家庭就會好煩惱,或者佢嘅客路target唔係family啦 !🤷‍♀️🤷🏻‍♂️ 始終越過玻璃圍欄就係溜冰場,有high chair 比BB坐就會放心安全好多。仲買埋幾個pastry 先至返屋企,行過總係忍唔住入去買下麵包蛋糕,實在太吸引。

車打芝士煙肉牛肉漢堡配香辣味薯條
墨西哥薄餅配雞肉伴香辣味薯條
以上另加一服務費,包一杯限量冰茶/汽水/咖啡或茶

🈴食物:⭐️⭐️⭐️⭐️

車打芝士煙肉牛肉漢堡配香辣味薯條