4天前 0 瀏覽
(1)合桃楓糖軟包合桃 好有果仁味,焗得好香口軟包 口感超級十分軟熟切開6大片(2)燒雞胸★巴馬火腿★燒薯★燒青黃瓜(3)香煎馬面魚柳★香草燒薯★法邊豆★榛子牛油汁魚柳 肉質都幾滑,唔會鞋口燒青黃瓜 好厚身,咬落好 juicy薯仔 燒得好香口,味道滋味(4)南瓜忌廉湯 配法包(5)水果茶
(1)合桃楓糖軟包
合桃 好有果仁味,焗得好香口
軟包 口感超級十分軟熟
切開6大片

(2)燒雞胸★巴馬火腿★燒薯★燒青黃瓜
(3)香煎馬面魚柳★香草燒薯★法邊豆★榛子牛油汁
魚柳 肉質都幾滑,唔會鞋口
燒青黃瓜 好厚身,咬落好 juicy
薯仔 燒得好香口,味道滋味

(4)南瓜忌廉湯 配法包
(5)水果茶

• 合桃楓糖軟包
2024-04-23 223 瀏覽
放假訓到自然醒,然後再歎番過靚Brunch ,是一件幸福的事! 今日到九龍塘又一城搵美食。 今次選擇了《simplylife 》餐廳。 Brunch Set 抵食😍🔸餐湯餐湯是超濃郁甘甜的南瓜湯。配上酸種麵包,相當有誠意-🔸Benedict 很喜歡把蛋黃戳破🤪然後看著蛋黃漿緩緩流出有種治癒感。 加上咸香的煙三文魚,鬆軟的鬆餅,每一口都是幸福的滋味-🔸Beef burger 🍔咬開爆出滿滿肉汁,牛肉肉味香濃仲有炸到金黃炸脆的薯條,十分滿足
🔸餐湯
餐湯是超濃郁甘甜的南瓜湯。配上酸種麵包,相當有誠意

🔸Benedict
很喜歡把蛋黃戳破🤪然後看著蛋黃漿緩緩流出

🔸Beef burger 🍔
咬開爆出滿滿肉汁,牛肉肉味香濃
仲有炸到金黃炸脆的薯條,十分滿足
𝐎𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞一看才發現原來不少𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲𝐥𝐢𝐟𝐞分店已經結業,目前剩下約𝟔間分店😿這次來的是金鐘分店~位於金鐘廊裡面。𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐬𝐞𝐭豐儉由人,食物水準保持依舊。———✤ 車打芝士牛肉漢堡 | $𝟏𝟒𝟖𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫份量相當慷慨,牛肉漢堡扒厚實𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,麵包塗滿牛油後烤得酥脆焦香,搭配酸瓜芥末蛋黃醬、蕃茄、芝士、生菜🥬,發揮得淋漓盡致,好!滿!足!✤ 海鮮冬蔭有機糙米飯|$𝟏𝟐𝟖冬陰功𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞調味惹味之餘帶點𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲賦予的柔和;清晰見到不少香茅、調味料於米飯中,調味富層次不單一;烤得焦香的海鮮尤其出色,全部真材實料新鮮彈牙,完全沒有冰鮮霉爛感🦑🦐✤ 餐湯 & 冰茶|+$𝟑𝟖餐湯是滿口蕃茄蓉的微酸蕃茄湯🍅;冰茶酷似水果茶~
———
✤ 車打芝士牛肉漢堡 | $𝟏𝟒𝟖

✤ 海鮮冬蔭有機糙米飯|$𝟏𝟐𝟖

✤ 餐湯 & 冰茶|+$𝟑𝟖
餐湯是滿口蕃茄蓉的微酸蕃茄湯🍅;冰茶酷似水果茶~
  • 車打芝士煙肉牛肉漢堡
  • 海鮮冬蔭有機糙米飯
2024-04-20 73 瀏覽
It was a Saturday morning. Planned to have breakfast with my friend at 10.It's so weird there was no hot dishes after 10am! Could only order pastries. Does this happen everyday or only weekends? And does this happen only in Kowloon Tong Simplylife or all Simplylife?

no hot dishes after 10am
2024-04-20
早餐
Simply Life前菜蘑菇湯+法包沙律+法包蘑菇湯濃郁好似有千萬個蘑菇係個口度爆出嚟😋法包見佢不停咁樣新鮮焗製出嚟,然後即切所以係非常外脆內軟香口飲品係是日果茶正常發揮煙三文魚Benedict 見到係即場炮製其實都非常新鮮好味旁邊拌焗嘅蕃茄令到碟菜靚啲,仲可以食多啲蔬菜芝士蘑菇白汁闊條麵賣相係好靚,面頭有1塊芝士俾你撈落去菇味都好新鮮號出不過碟面非常淡味,我要自行加鹽先調返少少味出嚟服務好好👍🏻
Simply Life

飲品係是日果茶
正常發揮

煙三文魚Benedict
見到係即場炮製其實都非常新鮮好味旁邊拌焗嘅蕃茄
令到碟菜靚啲,仲可以食多啲蔬菜

芝士蘑菇白汁闊條麵
賣相係好靚,面頭有1塊芝士俾你撈落去

服務好好👍🏻
2024-03-14
2024-03-06 631 瀏覽
多次在Simply Life 午餐,晚餐是第一次。这里的面包新鲜,有嚼头。鳕鱼里水多,可能冰箱里带来的水;汉堡包尚可。下面是溜冰场,面包师傅在中间做面包,很有情调了。
面包,鳕鱼,汉堡包
2024-03-06
面包,鳕鱼,汉堡包
  • 面包
2024-02-22 796 瀏覽
餐廳氣氛好好食dinner嘅時候枱面有盞小燈 燈光都比較昏暗 對住溜冰場 環境比較大又唔會好嘈雜 整體感覺都幾休閒大蝦茴香濃汁有機糙米飯 $158糙米飯本身質地都會比較硬 但係佢落咗汁之後食落去有啲似燴飯 每一粒飯都係包住香濃嘅汁味 唔會覺得啲飯好難吞口就算一個餐入邊都有唔同嘅食物唔會話食得好滯或者好口寡 有洋蔥有菇仲有啲蜆燒美國安格斯肉眼扒(10安士)•鼠尾草炸薯條•燒蘆筍•伯納西醬汁 $218朋友話想食牛扒 所以就叫咗呢一個 佢嘅牛扒都係好腍好嫩口 配搭埋佢嘅醬汁 幾唔錯!我仲以為蔬菜類會冇乜味 值得一讚嘅係蘆筍超好食 !佢前菜又比包同埋芝士 但個包對我嚟講實在太硬啦😂 食到個口損損地😂🙏🏻

大蝦茴香濃汁有機糙米飯 $158

2023-09-20
2024-02-04 998 瀏覽
一行四人去到又一城又想食好d , 又唔想食太貴見到佢地set lunch 有湯有包有個main都幾抵食一行四人等左陣就入座各自選擇一個set lunch 我之前食過呢間餐廳既risotto佢既煮法會融入唔同既風味例如之前有食過南瓜芝士味既risotto今之就試呢款冬蔭功海鮮味同行朋友叫左fishand chips兩款味道都唔錯risotto 唔會太辣, 夠酸海鮮新海冇異味fish and chips 好香, 炸得唔會好油配埋d salad 食岩岩好
一行四人去到又一城
又想食好d , 又唔想食太貴
見到佢地set lunch 有湯有包有個main
例如之前有食過南瓜芝士味既risotto
今之就試呢款冬蔭功海鮮味
同行朋友叫左fishand chips
兩款味道都唔錯
risotto 唔會太辣, 夠酸
海鮮新海冇異味
fish and chips 好香, 炸得唔會好油
配埋d salad 食岩岩好
  • 南瓜湯
2024-01-29 837 瀏覽
我們一行4人相約跟朋友吃午飯慶祝生日,就壽星的喜好而選擇了這間主要提供Carbo lunch的餐廳,因為午餐餐牌除了沙律和燒春雞外,大部分都是意大利飯、扁麵條、濶條麵、漢堡包和pizza,就連餐湯也附上自家製的烘焙麵包,而飯麵的配料和味道選擇繁多,光是濶條麵就分別有用番茄醬調味的慢煮肉碎手製濶條麵和野菌黑松露忌廉濶條麵,一紅一白都是色香味俱全,另外兩位朋友選擇了車打芝士牛肉漢堡配煙肉,同時伴上面一大盆炸薯條和沙律,真的份量十足。而餐飲方面,我們不約而同都選擇了這餐廳的自家製冰紅茶,值得一提的是這餐廳設立在購物商場裏面,交通方便,環境舒適,而且價錢合理,每人平均百餘元便可享受了一個既舒適又美味的午餐,無怪這裡經常客滿!
慢煮肉碎手製濶條麵
和野菌黑松露忌廉濶條麵,
野菌黑松露忌廉闊條麵配自家製冰紅茶
車打芝士漢堡配煙肉
慢煮肉碎手製濶條麵
野菌黑松露忌廉闊條麵配自家製冰紅茶
車打芝士漢堡配煙肉
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【休閒氣氛Cafe|☘️簡約時尚連鎖聚腳點】🐨車打芝士牛肉漢堡配煙肉 $145推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉漢堡份量好大,小編完全食唔晒~牛肉保持到牛肉香濃之外🍔又唔會好韌,加埋煙肉,令到口感同味道都更加豐富!薯條炸得香脆,而且上面加咗啲調味粉好惹味~.🐨白酒煮蜆辣肉腸手製闊條麵 $138推薦度:⭐️⭐️⭐️食得出蜆好新鮮,但係白酒味略淡...反而手製闊條麵有驚喜,彈牙得黎又有煙靭口感,辣肉腸鹹香味都好出,不過就同蜆唔係好夾,但整體食落鮮味強所以都幾好食嘅...😂.🐨南瓜湯 + 餐飲 $30推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️南瓜湯比想像中有驚喜,煮得好濃稠唔會好稀好似飲緊水咁,而且食到粒粒南瓜粒,加上份量都多,點住餐包食又有另一種風味,性價比好高👍🏻.⌫另有加一服務費——☼——☼——☼——☼——☼——Simplylife Bakery Cafe 🐨推薦度:😋😋😋😋/5 💰人均價格:$150-200🪸環境:👾👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡💡🛠️分類: #HTBcafe.#cafe #連鎖Cafe #牛肉漢堡 #漢堡 #南瓜湯 #白酒煮蜆 #手製意粉
.#foodie #hk #hkfoodie
🪸環境:👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡
🛠️分類: #HTBcafe
#cafe #連鎖Cafe #牛肉漢堡 #漢堡 #南瓜湯 #白酒煮蜆 #手製意粉 #美食推介
2024-01-06 821 瀏覽
各位食友,今次我去咗間餐廳,名字叫做simplylife,跟住我嘅味蕾踏上咗一場簡單旅程🛤️。我最初就點咗個肉碎手工闊條麵,咀嚼之間個面竟然同我講故事,講住它點由一條簡簡單單嘅麵條變成了值得回味嘅美味。佢嗰韌勁,同肉碎嘅軟滑,個味道夾硬掂!跟住我飲咗一啖百香冰茶,清新得嚟又唔失個茶嘅芳香,真係清涼過癮🍹。當然,失唔到個沙律,啲菜脆口得滯,同埋黑椒醋嗰種醒胃感,一流!最正嘅,我竟然仲發現餐廳自家烘焙嘅麵包出奇地好食😍,熱乎乎嘅麵包加上啖啖牛油,簡直係對香脆味蕾嘅嘉許!簡單嘅飯局,美味嘅享受,simplylife嘅細節之處,令人印象深刻,香港嘅朋友,唔該嚟試下佢哋嘅簡單之選,你會發現簡單嘅背後藏有驚喜。🎉

2023-11-10 2078 瀏覽
星期五晚唔想煮飯,就近近地去咗又一城食嘢🍽️6點左右去到,平時排晒隊嘅Simplylife Bakery Cafe居然冇人等位,咁當然入咗去食啦😁佢哋dinner sets 有唔少選擇,不過如果要配湯/沙律+飲品就要另外加錢。今次我哋叫咗一份roasted US Game Hen 🍗同一份meat zero burger🍔落單之後就會有一碟麪包俾你,幾好味,不過有啲硬,未必個個啱。雖然有俾vinegar,不過我哋覺得最好dip 湯🥣食。好彩我哋有配湯☺️今日係蘑菇湯,好夠熱,蘑菇味幾濃,又唔稀,唔錯👍🏻另外我哋都配咗個沙律🥗沙律醋酸酸地幾開胃,菜都fresh,唔錯👍🏻今次鬼佬好欣賞Game Hen 個醬汁,仲要配幾片辣肉腸,佢話好似食緊pizza 😋呢個醬佢係第一次食,好特別。我就覺得meat zero burger 🍔配牛油果🥑蓉好好味。我好怕burger 嘅醬又肥又油,所以我通常食burger 都會走醬🙅🏻‍♀️不過呢個meat zero 唔係real meat, 又冇茄醬/mustard/bbq 醬,加埋生菜、蕃茄、牛油果🥑蓉、pickles, 所以完全唔滯,感覺健康😏burger 有
星期五晚唔想煮飯,就近近地去咗又一城食嘢🍽️

我就覺得meat zero burger 🍔配牛油果🥑蓉好好味。我好怕burger 嘅醬又肥又油,所以我通常食burger 都會走醬🙅🏻‍♀️不過呢個meat zero 唔係real meat, 又冇茄醬/mustard/bbq 醬,加埋生菜、蕃茄、牛油果🥑蓉、pickles, 所以完全唔滯,感覺健康😏burger 有配薯條🍟不過就麻麻,炸到好乾又鹹,所以食咗兩條就放棄咗🙅🏻‍♀️

唯一鬼佬唔滿意嘅係dinner sets 居然冇得配咖啡。只係可以揀iced tea/soft drinks🥤/wine🍷真係有啲奇怪,叫得cafe居然冇得叫coffee ☕️

2個人食咗400幾蚊,晚餐嚟講呢個價錢可以接受。平時排哂隊係唔會入去嘅,如果唔洗等位就ok😏
2023-11-10
2023-10-31 1474 瀏覽
請阿姨食生日飯,簡簡單單食西餐,simply life都覺得性價比幾高,所以又黎左,整體服務裝修環境都係好唔錯,麵包都係我鍾意食,之前食咁多次都係意粉、All day breakfast,第一次喺度鋸扒,都可以嘅,但係冇想像中咁正,份扒肉質冇咩驚喜,不過仍然會黎食其他😂 另外呢度嘅湯係唔錯嘅,都值得飲,同埋佢哋有自己調嘅果汁,唔係果汁店個D呀😂 不定期轉款,我每次都覺得幾好飲,不過係鐘意淡味個種朋友👍🏻
昨晚同閨蜜慶祝生日,兩人相約試吓又一城Simplylife。 我哋分別點了意大利粉及素食漢堡。意大利粉味道偏谈,需要加些黑胡椒調味才可。但素食漢堡包則有驚喜,味道有點辣辣地,不過薯條質感比較硬。幸好最後點的蛋糕好好味。總括而言,Simplylife 蛋糕及麵包真的好好味,但粉麵類真的一般,不過勝在環境及氣氛好適合同好朋友聚舊傾談。

2023-10-20
2023-10-16 987 瀏覽
今次晚餐時間去嗌咗兩個餐分別係蕃茄海鮮意粉同埋Rib Eye Steak 跟餐叫咗個沙律同水果茶🥗🍹(+$42)沙律一向好Fresh水果茶好飲麵包正常蕃茄海鮮意粉🍝($158)意粉質感唔錯不過略嫌淡咗少少自己加多少少鹽同胡椒好食好多蕃茄汁配埋辣椒相當惹味蝦同魷魚都燒得香口不錯不錯Rib Eye Steak🥩( $288)嚟到大大件今次叫咗5成熟肉質剛剛好👍🏻燒蕃茄同大啡菇都唔會太乾不過薯條今次就令人失望乾真真 扣分但除咗薯條整體都唔錯!
今次晚餐時間去
嗌咗兩個餐
分別係蕃茄海鮮意粉
同埋Rib Eye Steak

跟餐叫咗個沙律同水果茶🥗🍹(+$42)
沙律一向好Fresh
水果茶好飲
麵包正常
沙律+水果茶

蕃茄海鮮意粉🍝($158)
意粉質感唔錯
不過略嫌淡咗少少
自己加多少少鹽同胡椒
好食好多
蕃茄汁配埋辣椒相當惹味
蝦同魷魚都燒得香口
不錯不錯

Rib Eye Steak🥩( $288)
嚟到大大件
今次叫咗5成熟