今年5月12日就係母親節,唔知道有冇朋友會買蛋糕同屋企人慶祝節日?主打巴斯克芝士蛋糕既@soulgood.bakery 喺母親節亦都推出咗新口味蛋糕同蛋糕set,賣相都好吸引🤩。今次我就買左呢款「沖繩紫薯巴斯克芝士蛋糕」。賣相藍藍紫紫,都幾靚。上面鋪左一層沖繩紫薯蓉,食落香甜軟滑。切開中間,中間巴斯克蛋糕有點軟心😍,食落芝士味濃郁。因為用左低糖食譜,味道甜而不膩,唔會好滯,非常特別,岩哂同家人朋友Share!「莓莓花束巴斯克芝士蛋糕」賣相仲特別D,上面鋪滿一朵朵人手啜「玫瑰花🌹」,食埋落肚夠哂實際。入面係用左新鮮士多啤梨醬,味道香甜清新。依家仲推出「母親節窩心禮盒」,入面除左蛋糕🍰,仲會有一個4咐蛋糕、兩支士多啤梨奶同埋康乃馨添,買一set 同屋企人share都幾方便👍🏻!整體嚟講,呢度巴斯克蛋糕都幾高質。即使呢係外賣拎返屋企,返到去食切開,中間都係軟心,中間嘅忌廉芝士又唔會好滯,而啲口味都幾特別。「沖繩紫薯巴斯克芝士蛋糕」都幾好味,賣相又吸引。有興趣嘅朋友不妨訂個試下~~

莓莓花束巴斯克芝士蛋糕
沖繩紫薯巴斯克芝士蛋糕
莓莓花束巴斯克芝士蛋糕
沖繩紫薯巴斯克芝士蛋糕
見到嗎?呢個就係:”巴斯克芝士蛋糕” 佢幾流心? 另外睇得出蛋糕個底係焗咗一次先之後佢哋再倒下一層上去焗埋剩低落去作為一個都會焗嘢嘅人,我會估計佢分開兩次倒落去係怕煮得太熟。但係點解都煮到咁熟嘅呢?真係唔明另外佢係咪巴斯克芝士蛋糕白啲嘅親戚? 佢依個顏色真係以為係唔怕食完會生cancer🤡對比佢個廣告真係同交友app嘅照騙差唔多。想打卡就去啦想食好嘢就建議可以買東海堂嗰個會好啲同佢嘅廣告幅相真係一模一樣嘆為觀止🤯😂

同佢嘅廣告幅相真係一模一樣嘆為觀止🤯😂

2024-05-11
其他
2024-05-09 7 瀏覽
母親節就黎到啦,我要迎接我的第一個媽媽節啦,當然要好好慶祝!今次就買了個蛋糕食下開心下!Soulgood bakery有兩款母親節蛋糕都好靚,其中一款整到成紮花咁,非常吸睛!兩款蛋糕分別是士多啤梨味和紫薯味,而我就揀了紫薯味!Okinawa Sweet Potato Basque Brunt Cheesecake,這款蛋糕4”細細個非常適合小家庭食,上面有紫薯蓉和紫色花仔做襯托,入面是紫薯蓉的味道,整體不會好甜,好香紫薯味,很適合喜歡紫色和紫薯的我呢!他們還出了一個榴槤蛋糕都好吸,面層有榴槤肉架,下次要買一個試試!除了蛋糕,這裡還有曲奇、士多啤梨或者朱古力奶可以買到,奶仲用上薑餅人樽裝住,很可愛呢!
2024-04-28
母親節
猶記得當初Soulgood Bakery於K11 MUSEA設立弱弱期間限定店時早已曾一試其招牌巴斯克芝士蛋糕,現時原來已經真真正正進駐商場設立門市,而口味更是五花八門,另外更有曲奇、罐裝蛋糕及飲品。頂級貓山王榴槤迷你巴斯克芝士蛋糕 ($180)除了6吋($580)及8吋($880)之外最貼心的莫過於提供4吋迷你版方便一人獨享,雖然小巧玲瓏但同樣真材實料,巴斯克芝士蛋糕一如既往綿密細滑且芝香醇厚,貓山王榴槤果肉表面略經炙燒香甜濃郁,重度榴槤控更可以加$100額外多添一球貓山王榴槤果肉。除此之外,巴斯克芝士蛋糕還有芒果糯米糍·麻糬、西西里開心果、好立克、椰子斑蘭、提拉米蘇等不同口味及配搭都別出心裁,下次有機會定必再試。

頂級貓山王榴槤迷你巴斯克芝士蛋糕 ($180)
頂級貓山王榴槤迷你巴斯克芝士蛋糕
This month is Pot’s birthday month and he loves durian and cheesecake so, why not combining the two!It’s so happened that Soulgood bakery does sell the durian cheesecake and what’s better is that they are using the deluxe musang king durian!The cheesecake is not too heavy and they are generous with the durian. The durian is amazing and really goes well with the cheesecake.Other than the durian cheesecake, you can also try their other top flavours which are the Mango Sticky Rice Mochi, Creme Brul

Other than the durian cheesecake, you can also try their other top flavours which are the Mango Sticky Rice Mochi, Creme Brulee Taro, and Signature Mixed Berries.

🎂 Deluxe Musang King Durian Basque Burnt Cheesecake (6” HKD 580, 8” HKD 880)
2024-04-21
生日
用餐優惠
試食活動
2024-05-03 21 瀏覽
< 莓莓•花束•巴斯克芝士蛋糕 > !!有得打卡又有甜品食 一次過滿足兩個願望😛______________________________/ 莓莓花束巴斯克芝士蛋糕 / ʜᴋᴅ560•6'Soulgood嘅巴斯克芝士蛋糕真係好高質軟心芝士蛋糕 香滑細膩 芝士香濃而不膩切開就會見到流心草莓果醬餡湧出草莓果醬略嫌甜咗少少 配芝士剛好中和一下~表面有bean paste 玫瑰唧花裝飾外層有粉紅花紙模仿花束 💐母親節大人表示又靚又好食🥳🫶🏻_

< 莓莓•花束•巴斯克芝士蛋糕 > !!
有得打卡又有甜品食 一次過滿足兩個願望😛

/ 莓莓花束巴斯克芝士蛋糕 / ʜᴋᴅ560•6'

Soulgood嘅巴斯克芝士蛋糕真係好高質
軟心芝士蛋糕 香滑細膩 芝士香濃而不膩
切開就會見到流心草莓果醬餡湧出
草莓果醬略嫌甜咗少少 配芝士剛好中和一下~

表面有bean paste 玫瑰唧花裝飾
外層有粉紅花紙模仿花束 💐
母親節大人表示又靚又好食🥳🫶🏻

_
Soulgood bakery 一向以唔同口味既巴斯克芝士蛋糕聞名店主細心地挑選左營養價值高又天然香甜既沖繩紫薯做限定口味 好岩長輩喜好同場仲見到另一款母親節限定既實物 成紮花咁超靚仲有士多啤梨果醬做餡( ¯ᵕ¯ )♡◦ Okinawa Sweet Potato Basque Burnt Cheesecake除左面層用左純紫薯做topping 芝士蛋糕都混入左紫薯 成個蛋糕都係紫色( ˶˙ᵕ˙˶ )芝士蛋糕既芝士味好香濃帶陣陣紫薯既甜絲絲 平衡得唔錯 唔會太甜太膩質地都出色 仲帶creamy又唔會太流心 唔洗怕太生 大人細路都可以食◦ Strawberry Milk母親節set仲包左士多啤梨奶 好有食緊士多啤梨奶糖既感覺(⌯'ᢦ'⌯)記得搖勻啊 個底有好多果肉架最後一提 佢地門市有現貨供應 適合臨急抱佛腳人士啊(≖֊≖)門市都好可愛好打卡able添~

◦ Strawberry Milk
記得搖勻啊 個底有好多果肉架

門市都好可愛好打卡able添~
外賣自取
淨係識燒焦糖呢啲gimmick野同埋靚美式裝修;但竟然蠟燭都唔俾,搞到我要用自己IKEA蠟燭當係生日蠟燭,好慘,我仲要係加錢買的,蛋糕個樣又唔得(見圖),要成$600,性價比可想言之,我仲要專登生長水遠出嚟拎,真係好失望好嬲,生日得一次,生日蛋糕無蠟燭點叫生日蛋糕,加上都唔係好好食。只係做好面嘢,但內裏真係好得,真係要好好反省一下。日期:2/5/2024 時間:5:30pm拎蛋糕:焦糖奶蓋芋泥蛋糕 六吋

日期:2/5/2024
時間:5:30pm拎
蛋糕:焦糖奶蓋芋泥蛋糕 六吋
2024-05-02
5 分鐘 (外賣自取)
生日
仲有唔夠一個月就會踏入母親節💐 一向提早安排嘅小編今年搜羅到唔少母親節主題蛋糕,決定同孝順嘅各位分享😎首先第一篇介紹嘅會係位於𝘔𝘶𝘴𝘦𝘢嘅「𝘚𝘰𝘶𝘭𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘉𝘢𝘬𝘦𝘳𝘺」🍰 多次朋友生日都有預訂佢地嘅芝士蛋糕,其中最喜愛嘅口味就係「炙燒奶蓋芋泥」,綿密嘅芋泥微甜,仲保留到芋粒,加上焦糖奶蓋面,層次無得彈👍🏻而今次介紹嘅係最近先推出嘅「特濃貓山王榴槤巴斯克芝士蛋糕🍰」!😍 身為榴槤粉絲當然要試啦~而且小編媽媽都好鍾意食榴槤,哩個蛋糕真係岩晒!《 特濃貓山王榴槤巴斯克芝士蛋糕 》 $680 / 6‘’ $880 / 8‘’ 4 / 5正中心嘅榴槤肉表面輕輕炙燒過,令到榴槤肉有層焦糖面,就咁睇賣相都已經令人期待🤤 果肉未切開啲香氣已經飄晒出嚟😍金黃香軟嘅芝士蛋糕同榴槤果肉融為一體,咬落有半軟心嘅芝士蛋糕又有榴槤肉嘅綿密口感,兩者估唔到會咁夾!😳👍🏻 而圍邊嘅忌廉亦有淡淡榴槤味,所以成個蛋糕質感真係好𝘙𝘪𝘤𝘩🤤如果嫌哩個組合仲未夠邪惡,其實店家仲𝘖𝘧𝘧𝘦𝘳可以加𝘌𝘹𝘵𝘳𝘢一球榴槤肉😍 諗到都覺得好「臭」😍🤪 一向嘴刁嘅小編媽咪實測後都話好食~ 最緊要係整體唔會太甜,都岩晒老人家口味😎————

———————————————
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛💛
———————————————
母親節
2024-05-02 8 瀏覽
無諗過榴槤可以整巴斯克芝士蛋糕!.特濃貓山王榴槤巴斯克芝士蛋糕食剩指數:0/100軟滑巴斯克蛋糕配內外層都滿滿榴槤果肉榴槤嘅香甜同奶香濃郁嘅芝士原來又幾夾~中間仲要好多榴槤果肉貓山王真係好清甜😉屋企人本身唔太喜歡榴槤食完少少都覺得好好食,想繼續食.如果身邊嘅人真係太驚榴槤冇人share六吋或八吋可以買個四吋迷你版自己食😝.Soulgood Bakery地址:K11 Musea B2樓B201-39號舖
無諗過榴槤可以整巴斯克芝士蛋糕!
特濃貓山王榴槤巴斯克芝士蛋糕
食剩指數:0/100
軟滑巴斯克蛋糕配內外層都滿滿榴槤果肉
榴槤嘅香甜同奶香濃郁嘅芝士
原來又幾夾~
中間仲要好多榴槤果肉
貓山王真係好清甜😉
屋企人本身唔太喜歡榴槤
食完少少都覺得好好食,想繼續食
如果身邊嘅人真係太驚榴槤
冇人share六吋或八吋
可以買個四吋迷你版自己食😝
Soulgood Bakery
地址:K11 Musea B2樓B201-39號舖
2024-04-29 24 瀏覽
榴連控必試🙌🏻位於尖沙咀k11 musea 既soulgood bakery 全新推出既🌟特濃貓山王榴槤巴斯克芝士蛋糕🧀口感軟滑巴斯克蛋糕配搭內外層有滿滿榴槤果肉最層頂既榴槤更有炙烤既焦糖餡料十分足料奶香濃郁既芝士加上榴槤既香氣實在太邪惡呀😆如果想再要多啲榴連肉既可額外選擇增量「加多球」榴連果肉‼️加上Soulgood Bakery既巴斯克芝士蛋糕嚴選日本雞蛋及美國忌廉芝士均比一般食譜減少30%糖份所以食多少少都唔怕肥💯
榴連控必試🙌🏻

加上Soulgood Bakery既巴斯克芝士蛋糕
嚴選日本雞蛋及美國忌廉芝士
均比一般食譜減少30%糖份
所以食多少少都唔怕肥💯
⬘ Deluxe Musang King Durian Basque Cheesecake ⬙巴斯克芝士蛋糕口感軟滑帶點奶香,近中間位置會再軟身啲😋 蛋糕面頭有球炙燒過嘅特濃貓山王榴槤😍 味道香濃還帶點焦香🤤 連蛋糕中間都有唔少香甜嘅榴槤果肉😍 配埋唔會話好甜嘅芝士蛋糕,估唔到咁夾😋 如果榴槤控嫌一球唔夠喉,仲可以額外加多球榴槤果肉添😍 除左有6寸同8寸呢啲大size蛋糕之外,仲有4寸呢啲size細細個岩唒2個人食😋

放假約左朋友去K11 Musea行街食tea,經過呢間Soulgood Bakery見到好多唔同口味既巴斯克芝士蛋糕,又到榴槤既季節一於買個榴槤巴斯克芝士蛋糕返屋企開心share啦🥰🌟頂級貓山王巴斯克芝士蛋糕 ($180/4吋)Size夠哂迷你,自己一個獨食都唔怕heavy,同朋友開心share亦得一切開已經聞到好香榴槤味,小店真材實料軟滑巴斯克芝士蛋糕入面夾住滿滿既榴槤果肉估唔到榴槤同芝士可以咁夾再加上蛋糕面炙燒過既焦糖口感層次非常豐富小店更設有其他皇牌口味例如: 炙燒奶蓋芋泥巴斯克芝士蛋糕、芒果糯米糍麻糬巴斯克芝士蛋糕、皇牌芝芝莓莓巴斯克芝士蛋糕等等下次要買其他口味試下先得

🌟頂級貓山王巴斯克芝士蛋糕 ($180/4吋)

一切開已經聞到好香榴槤味,小店真材實料
軟滑巴斯克芝士蛋糕入面夾住滿滿既榴槤果肉
估唔到榴槤同芝士可以咁夾
再加上蛋糕面炙燒過既焦糖
口感層次非常豐富

小店更設有其他皇牌口味
下次要買其他口味試下先得
2024-04-27 18 瀏覽
❝𝐒𝐨𝐮𝐥𝐠𝐨𝐨𝐝 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐫𝐲❞💐母親節蛋糕提案!人氣網店𝐒𝐨𝐮𝐥𝐠𝐨𝐨𝐝以巴斯克蛋糕爆紅,經常推出創新口味,今年更有母親節套裝,附上期間限定沖繩紫薯巴斯克及士多啤梨奶 ,仲有超精美的花花𝐩𝐚𝐜𝐤𝐚𝐠𝐢𝐧𝐠,送畀母親大人(甚至另一半🤭)都好得體❤️門市仲有多款口味選購,臨時要買蛋糕就啱晒!࿐🍠沖繩紫薯巴斯克芝士蛋糕 $𝟏𝟐𝟎💫紫薯味香亦唔假,質感細滑,中間帶微微流心效果,面頭佈滿紫薯蓉,甜度適中,最正係有迷你𝟒”選擇,細細個好易食晒,少人或者想獨食都好啱!🍓士多啤梨奶 $𝟐𝟓選用日本明治牛奶混合草莓醬,草莓味好香,底部仲有大量果肉,有得咬下幾好
❝𝐒𝐨𝐮𝐥𝐠𝐨𝐨𝐝 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐫𝐲❞

🍠沖繩紫薯巴斯克芝士蛋糕 $𝟏𝟐𝟎💫

🍓士多啤梨奶 $𝟐𝟓

2024-04-19
開在K11 Musea的Basque Cheesecake人氣小店,來取貨的客人人流不絕,蛋糕選擇比想像中多,衝出我對Basque Cheesecake口味的想像,不但賣相吸睛,味道也很有驚喜!Deluxe Musang King Durian Basque Burnt Cheesecake 4” $180 | 6” $580 | 8” $880給榴槤控朋友1人獨食,迷你版4” 蛋糕份量剛剛好。本身對Soulgood的Basque Cheesecake質素很放心,芝味、奶香比例完美,不會過甜過膩,中間軟滑綿密,這個期間限定版還加入了大堆榴槤果蓉,榴槤果蓉的口感和Basque Cheesecake的軟心融為一體,兩者味道很合拍,令人回味。Signature Mixed Berries Basque Burnt Cheesecake $480 | 6”Mango Sticky Rice Mochi Basque Burnt Cheesecake $520 | 6”Creme Brulee Taro Basque Burnt Cheesecake $560 | 6”同場還有期間限定的母親節蛋

4” $180 | 6” $580 | 8” $880

同場還有期間限定的母親節蛋糕,每一款不但賣相精緻吸引,口味配搭也令人心心眼!特別是芒果糯米飯麻糬Basque Cheesecake,泰國名物與西式Cheesecake的配搭很有創意。Creme Brulee配芋泥也讓同屬兩派粉絲的我感到很有興趣。簡單的蛋糕也創造了不同前所未見的版本,創意及誠意很值得加分!