餐廳: SP_CE cafe & lounge
資訊:

2023-01-23 199 瀏覽
呢間餐廳成日係社交媒體網站彈出嚟,本身真係超鐘意黑松露😍所以一直好想去食,但見到地址比較遠,所以一直未有機會🥹新一年的第一日,就唸住去試下。餐廳係比較隱世,要開Google map睇住行。附近環境好清幽,設計好文青,而且寵物friendly, 所以好適合同朋友食嘢傾計。我係為左黑松露滑蛋而黎,當然要叫出名的意大利黑松露醬滑蛋貝果😻🍳一上枱果然無令我失望!超級大碟,個滑蛋覆蓋晒成個碟,份量充足🤤😋滿滿的黑松露味,而且蛋真係好滑!貝果煙煙韌韌,岩晒我口味!🤤另外再叫左個黑松露雜菌意粉,個黑松露味真係吾會令人失望,好creamy 好香😻意粉質地煙韌,比出面的好食!因為太好食忘記左影相😌
2023-01-01
  • 意大利黑松露醬炒滑蛋貝果
2023-01-13 184 瀏覽
西營盤一帶不嬲都好多好正既cafe🦭今日肥豹介紹呢間呢☕都算係遠離人煙仲要係寵物友善cafe🐶🐕🐕‍🦺好坐得黎啲野又好食🦭🦭直接一句:「好多特色咖啡等緊你」。今次肥豹試左🦭1. 意大利黑松露炒滑蛋背果呢個絕對係鋪頭既招牌菜👏🏻先講炒蛋,黑松露既量都比得多,同埋因為夠油,所以隻蛋炒得好滑,而且仲好大份🤤之後就講講bagel🤤真係不得了,佢係上面灑滿左芝麻😋令到成個貝果香到不得了,而且仲要做到外脆(但又唔係油炸),內煙靭👍真係出色🦭2. 炸忌廉蟹肉薯餅個忌廉蟹餅內裡做得好軟綿,而外面個層炸衣都好薄👅重點係佢呢個價錢比咁多件,實在係平靚正👍唯一缺點就係蟹肉味不足🥲小sad🥲3. 花生醬鮮奶咖啡呢杯係第二到應該可能或者飲唔到既咖啡,肥豹就比佢第一啖驚豔到🦭❗因為佢個花生味好濃,而且仲有啲粒粒係到😂不過第二啖開始就問題明顯了,因為佢花生味同奶味都好重情況下,個咖啡味就完全被壓制🦭飲多幾啖仲有啲滯😂有興趣朋友可以試下既😂4. 牛油果沙冰真係出色🦭牛油果比得好多,令到佢個沙冰更加黏身🦭味道亦極濃👍個忌廉係意想唔到地正,竟然係檸檬味既忌廉🦭本來個沙冰好黏身,但一有檸檬味就好fresh👍正👍豹言豹語:
西營盤一帶不嬲都好多好正既cafe🦭
今日肥豹介紹呢間呢☕都算係遠離人煙
仲要係寵物友善cafe🐶🐕🐕‍🦺好坐得黎啲野又好食🦭

🦭直接一句:「好多特色咖啡等緊你」。

今次肥豹試左🦭

1. 意大利黑松露炒滑蛋背果

2. 炸忌廉蟹肉薯餅

3. 花生醬鮮奶咖啡

4. 牛油果沙冰

豹言豹語:
​​雖然鋪頭有限制時間,但如果早少少時間去,係可以坐到大半朝早🦭不過提提你,去鋪頭之前係要上一大段樓梯😂做完運動先有得食😂
雖然地點比較入 係間值得搜尋嘅隱世小店上完樓梯就見到轉角位文青風小店室外位置感覺幾悠閒 店內就行簡約嘅小工業風風格環境舒適 上菜速度都好快 唔驚1個鐘lunch食唔完🤩.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★☆☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★☆☆ .▪️意大利黑松露雜菌(素)鮮蛋意粉 $118 ✩鮮蛋意粉嘅黑松露醬同雜菌份量好足 而麵條係手工製作 彈牙有咬口 又好掛汁 味道唔錯👍🏻.▫️英式早餐 $128 (配煙燻三文魚 炒滑蛋 煙肉 豬肉腸 車尼番茄 田園沙律 麵包)英式早餐就冇咩驚喜 正正常常不過不失配料款式都唔算好多🤔.▪️菠蘿汁有氣咖啡 $52▫️西柚汁有氣咖啡 $52有氣咖啡嘅果汁味好難飲得出味道偏酸 唔係好推薦🥺.❝☺︎ ғᴏʟʟᴏᴡ ᴜs @ragdoll.kjai ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ • ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎• ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ⋆♬︎ • ᴛʀᴀᴠᴇʟ*⋆✈︎❞
雖然地點比較入 係間值得搜尋嘅隱世小店

意大利黑松露雜菌(素)鮮蛋意粉
西柚汁有氣咖啡
菠蘿汁有氣咖啡
意大利黑松露雜菌(素)鮮蛋意粉
之前已經見好多人recommend呢間餐廳,今日去開上環終於有機會試,好評BLACK TRUFFLE SCRAMBLED EGG BAGEL第一樣當然試signature黑松露炒滑蛋貝果,首先份量極多,bagel面同底個塊都有焊過仲keep到好脆,見到輕輕塗左層牛油食落更惹味,而炒蛋黑松露味濃,口感都滑~AVOCADO WITH PESTO FRESH SPAGHETTI呢款牛油果青醬鮮蛋意粉有驚喜!青醬味本身唔太濃但mix埋牛油果感覺好fresh,成個sauce偏杰身好creamy,配料都多種類有大量切粒嘅牛油果、蕃茄、菇etc 鮮蛋意粉硬度都岩岩好唔太淋有咬口👍🏻PINEAPPLE JUICE WITH SPARKLING COFFEE菠蘿汁mix sparkling water mix咖啡呢個combo暫時未係其他地方見過好新鮮🤣飲落帶點菠蘿汁嘅酸&甜,中和左black coffee嘅苦,平時唔飲開黑啡嘅我都覺得容易入口,幾特別😋

牛油果青醬鮮蛋意粉

呢款牛油果青醬鮮蛋意粉有驚喜!

Yellow
Yellow
2022-11-17 229 瀏覽
見到呢度嘅黑松露滑蛋瀑布貝果好正專誠黎試吓,雖然地圖寫7分鐘但其實位置比較偏僻仲要行又斜又長嘅樓梯🤣行完都幾攰下意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 $138貝果外脆內軟冇好un 好難咬,黑松露炒蛋好滑好多!加埋啲新鮮嘅生菜同蕃茄,食落唔會好膩好好食!黑松露雜菌意粉 $138手工蛋意粉幾有咬口,食落同平時比較彈牙!黑松露醬同雜菌都幾多,不過唔係好特別

意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 $138

黑松露雜菌意粉 $138
2022-11-05 311 瀏覽
一直想試這小店…但位置有點難找…是日放下急速步伐,慢慢找尋一下吧雖然行錯了路…畢竟遇上了 - SP_CE店舖門外戶外座位服務員貼心安排我坐下來等位;還遞上一杯水看完餐單後,挑選了我想飲奶昔牛油果奶昔配上忌廉加少許碎檸檬皮;令原本郁濃的牛油果添了一點清新感覺小店出名的貝果,當然點了餐廳推介口味。貝果烘焙到外層帶一點點焦香及芝麻香氣,內𥚃有點兒煙韌口感香滑而濃的炒蛋帶著濃烈黑松露醬賬單SP_CE 總結:值得一試!
一直想試這小店…但位置有點難找…
是日放下急速步伐,慢慢找尋一下吧
雖然行錯了路…畢竟遇上了 - SP_CE

店舖門外

戶外座位

服務員貼心安排我坐下來等位;還遞上一杯水

牛油果奶昔

看完餐單後,挑選了我想飲奶昔

牛油果奶昔配上忌廉加少許碎檸檬皮;
令原本郁濃的牛油果添了一點清新感覺

意大利黑松露醬炒滑蛋貝果

小店出名的貝果,當然點了餐廳推介口味。

貝果烘焙到外層帶一點點焦香及芝麻香氣,內𥚃有點兒煙韌口感
香滑而濃的炒蛋帶著濃烈黑松露醬

賬單

SP_CE 總結:值得一試!
2022-08-03
牛油果奶昔
2022-10-26 218 瀏覽
今次介紹嘅係 @sp__ce 唔知係咪意指space 加上spice.space嘅話就真係唔大喇室內有4張枱 室外3張枱都可能要等下位.spice方面幾令人滿足坐低叫咗餐廳比較多人叫嘅兩款食物意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 ($108)滑溜嘅炒蛋完全覆蓋bagel裏面仲有生菜蕃茄清新得黎又食到蛋香唯一係bagel偏硬身唔容易咬開墨汁魷魚鮮蛋意粉 ($118)麵條相當掛汁鮮蛋意粉質感同平時嘅意粉好唔同有少少似意粉同伊麵嘅混合微辣嘅調味加埋墨汁好夾
今次介紹嘅係 @sp__ce
唔知係咪意指space 加上spice
space嘅話就真係唔大喇
室內有4張枱 室外3張枱
都可能要等下位
spice方面幾令人滿足
坐低叫咗餐廳比較多人叫嘅兩款食物

意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 ($108)
滑溜嘅炒蛋完全覆蓋bagel
裏面仲有生菜蕃茄
清新得黎又食到蛋香
唯一係bagel偏硬身唔容易咬開

墨汁魷魚鮮蛋意粉 ($118)
麵條相當掛汁
鮮蛋意粉質感同平時嘅意粉好唔同
有少少似意粉同伊麵嘅混合
微辣嘅調味加埋墨汁好夾
2022-10-08 201 瀏覽
今日天氣焗到傻左🥵同女朋友去完🐱領養日之後搵間cafe坐下食小小野🍰呢間cafe環境唔算大,有幾張indoor同outdoor既枱,不過星期日唔多人,所以可以靜靜地坐下傾下計。本來想試佢既Tiramisu😋,不過諗諗下都係驚兩個人食唔晒,於是叫左呢款Apple Crumble Cheesecake🍎🧀,仲有一杯Baileys Milkshake🥛同Cappuccino☕️。佢淨係得一款咖啡豆,味道偏fruity🍇、唔苦,怕苦既朋友都唔洗驚🤩食物味道雖然唔算驚艷,但都不錯。如果經過想食個tea或者飲杯咖啡都可以試下~

Cappuccino
Apple Crumble Cheesecake
Baileys Milkshake
2022-10-02
𝟘𝟙.𝟘𝟡.𝟚𝟘𝟚𝟚📌SP_CE cafe & lounge (上環)上環普慶坊20號地下🔎#hkfoodieat_上環 #hkfoodieat_西營盤 💸人均消費: $100-150🌿評分: 3.6/5🈶加一服務費📎每人最低消費一樣食物聽講呢度嘅黑松露滑蛋瀑布貝果好正🥯所以專誠同男朋友嚟西營盤試吓😼店舖嘅位置比較偏僻如果由西營盤站行都要行大概7分鐘(要行又斜又長嘅樓梯🥹我哋去嗰陣仲突然落大雨🌧好彩事前訂咗枱如果唔係要等位就尷尬🙈❦ 意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 ($108) 近年貝果掀起咗一股熱潮但個人對貝果係冇乜好大興趣🍃不過個貝果嚟到嘅時候係都係幾有驚喜因為佢仲噴緊煙🌸個貝果真係做到外脆內軟嘅感覺🥯切開咗嘅貝果入面係好香嘅黑松露味嘅炒滑蛋🍳仲有啲新鮮嘅生菜同蕃茄墊住🍅食落層次分明亦且好清新🥬份量都好足夠嚟當午餐🥣呢個貝果的確值得推介😼❦ 是日蛋糕 ($48)呢個係夾硬嗌因為嚟到先知有低消🫡呢個蛋糕應該係紅莓蛋糕🍰好似平時都少啲見紅莓蛋糕咁🪴有紅莓嘅少少酸味撈埋啲忌廉食落甜度都適中唔會太膩😗食物質素的確唔錯💗不過服務未去到好周到同埋食嘢嘅環境令到成個用餐體驗唔係幾良好😣首先落單要自己行
𝟘𝟙.𝟘𝟡.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌SP_CE cafe & lounge (上環)
上環普慶坊20號地下

💸人均消費: $100-150
🌿評分: 3.6/5
🈶加一服務費
📎每人最低消費一樣食物

意大利黑松露醬炒滑蛋貝果

❦ 意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 ($108)
是日蛋糕

❦ 是日蛋糕 ($48)

食物質素的確唔錯💗不過服務未去到好周到同埋食嘢嘅環境令到成個用餐體驗唔係幾良好😣首先落單要自己行岀去落已經唔值得收服務費🤢再加上我哋去嗰陣係萬幾宗一日☠️四個員工係冇帶口罩咁喺我哋隔離傾偈傾得都幾大聲😵‍💫啫係唔係介意你哋唔帶口罩但會唔會等冇客先再傾會好啲呢?😷搞到我哋好似去咗一個陌生人屋企食嘢咁🤧坐得勁唔自在🎃
是日蛋糕
2022-09-16 159 瀏覽
平時都好少去西營盤呢一區,所以就專登搵左間cafe chill下😚!今次揀呢間位於西營盤嘅SP_CE,個地點係西營盤站同上環站嘅中間,而我選擇左西營盤站出大概行10分鐘左右,cafe入面雖然唔係好大,但裝修幾有特色,如果天氣唔熱,真係想坐outside嘆下🤣,另外呢間亦都係寵物有善cafe,好多客人都帶埋狗仔黎食個晏飲杯咖啡!今次就點左一個All Day Breakfast同炸忌廉蟹肉薯餅,雖然冇點到佢哋最出名嘅黑松露醬炒滑蛋Bagels,但佢哋其他食物都唔錯下次有機會再點佢哋嘅招牌菜。咖啡方面就點左杯Honey coffee,有少少失望,味道唔係好夾,變到有少少似涼茶嘅感覺,比較上都係食物出色啲🤭。食物正常cafe質素,性價比不高,如果放假想搵一間靜靜地嘅cafe休息下影下相,呢間都算係唔錯嘅選擇。

炸忌廉蟹肉薯餅
All Day Breakfast
Honey  coffee
炸忌廉蟹肉薯餅
中秋節諗住搵間餐廳食完飯就去海旁公園行吓,老公喺OpenRice search到哩間餐廳,佢話有幾套電視劇都喺哩間餐廳取過境,見到食評都唔錯,所以就決定去試一試!雖然餐廳唔就腳,但周邊環境夠寧靜,感覺遠離繁囂遠離鬧市我哋叫左4樣野!1.黑松露醬炸薯條好大兜!!又熱又脆,好好味!平時少食薯條嘅仔仔都食多幾條!2.炸雞翼唔好睇佢普普通通咁,出奇地入味同香脆!唔係好大隻,但有成7隻咁多 (之前去好多其他餐廳都係得五隻左右)!3.黑松露炒蛋貝果呢一個係我睇食評見得最多好評嘅一個dish,但係我本人對bagel 係一啲都唔感興趣… 不過嚟到呢度冇理由唔試吓㗎嘛!點知… 一試令我愛上 勁大一碟,唔係講笑!bagel好煙靭,但係對小朋友來講就會有啲硬!我鍾意佢有少少脆嘅口感黑松露炒蛋真係不得了,黑松露醬多到漏晒出嚟,啖啖都充滿黑松露味!中間仲有生菜同蕃茄,感覺好清新4.黑松露雜菌意粉我本人好鍾意黑松露,所以我對黑松露嘅食物都係零抵抗力!佢哋嘅意粉係手工蛋意粉,同平時食開嘅意粉唔一樣,比較似麵質地!黑松露醬同雜菌都非常多!!每一條面都會黐住好多醬同每一啖都充滿雜菌,絕對啱晒鍾意食集群嘅朋友餐廳入面嘅所

雖然餐廳唔就腳,但周邊環境夠寧靜,感覺遠離繁囂遠離鬧市

我哋叫左4樣野!

1.黑松露醬炸薯條
黑松露醬炸薯條

好大兜!!又熱又脆,好好味!平時少食薯條嘅仔仔都食多幾條!

2.炸雞
炸雞翼

3.黑松露炒蛋貝果
黑松露炒蛋貝果

4.黑松露雜菌意粉
黑松露雜菌意粉

餐廳入面嘅所有職員都好有禮貌!!食物同服務都係一流
絕對會再嚟!!

最後…喺餐廳嘅門口有一部鋼琴喺度,係歡迎大家去高歌一曲嘅
仔仔臨走前去彈左一首歌,坐外面嘅客人每一位都好好,你哋嘅掌聲同鼓勵,令到成個氣氛都好美好

2022-09-10
黑松露醬炸薯條
炸雞翼
黑松露炒蛋貝果
黑松露雜菌意粉
  • 意大利黑松露醬炒滑蛋貝果
離地鐵站話遠唔遠話近又唔近🤣雖然要行一段樓梯先上到去,但整體而言係值得嘅👍🏽👍🏽👍🏽🍴一定要食意大利黑松露醬炒蛋bagel🍳🥯呢個招牌冇得頂,炒蛋好大份好滑好香,加埋黑松露醬超正😋🍴我哋再叫咗個墨汁魷魚意粉🍝份量比想像中多,意粉質感好特別,同一般食嘅意粉有少少唔一樣,口感非常好😋🍴飲品方面,行到上嚟太口渴,特登叫咗杯清清地嘅熱情果手搖冰茶🍹味道非常好又唔會太甜,但份量實在太太太太少了,就算唔口渴,兩三啖都好快飲晒,性價比麻麻🙂

墨汁魷魚意粉

熱情果手搖冰茶

2022-08-27
墨汁魷魚意粉
熱情果手搖冰茶
Happy Friday下班來到一直想試的Cafe聽說有很大份的黑松露炒蛋🥯意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 ($138)🥚很是震撼的超大份炒蛋😲用上很多黑松露醬炒成,熟度和上菜熱度剛剛好,bagel上有黑白芝麻一起焗製,貝果焗得脆口之餘,亦十分香芝麻味,炒蛋不會令bagel變軟,十分讚!😋🍝焗意大利肉醬千層麵($138)肉醬配上芝士一起焗的千層麵,肉醬夠,但千層麵焗得太軟了,令整體感覺一般。🍰3寸Tiramisu 賣相挺吸引的,但中間手指餅略嫌浸得太耐/多咖啡(還是用上了baileys?!)入口變得有點水水的,不太理想。🙁餐廳外有鋼琴,客人可以隨意走上去高彈一曲,🎹氣氛是挺寫意的,座位雖少,但氣氛不錯,炒蛋貝果是好吃和吸引的,只是另外點的pasta, dessert扣了點分。⚠️提提大家:到餐廳那段路要先上一個大斜坡,大家要有心理準備啊!
Happy Friday下班來到一直想試的Cafe
聽說有很大份的黑松露炒蛋

🥯意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 ($138)🥚
很是震撼的超大份炒蛋😲
用上很多黑松露醬炒成,熟度和上菜熱度剛剛好,
炒蛋不會令bagel變軟,十分讚!😋

意大利黑松露醬炒滑蛋貝果

🍝焗意大利肉醬千層麵($138)
肉醬配上芝士一起焗的千層麵,
肉醬夠,但千層麵焗得太軟了,
令整體感覺一般。

焗意大利肉醬千層麵

🍰3寸Tiramisu
賣相挺吸引的,
入口變得有點水水的,不太理想。🙁

3寸tiramisu

餐廳外有鋼琴,客人可以隨意走上去高彈一曲,🎹
氣氛是挺寫意的,
座位雖少,但氣氛不錯,

⚠️提提大家:
到餐廳那段路要先上一個大斜坡,
大家要有心理準備啊!
2022-08-19
2022-08-17 140 瀏覽
✿ 意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 $108一黎到已經系勁澎湃🤩炒蛋勁多,仲有滿滿嘅黑松露~炒蛋十分滑溜,蛋香濃郁,黑松露味都好出👍🏼Bagel擺得耐硬到真系完全咬吾到😖冇乜點食⋯✿ 墨汁魷魚鮮蛋意大利粉 $118呢個真系有驚喜😳睇到意粉黑蚊蚊都知通常吾會差得去邊,啖啖都食到好濃嘅墨汁🖤魷魚爽口新鮮🦑意粉整到好creamy。✿ 蜜桃手搖冰茶 $48甜度恰到好處,蜜桃味稍微比茶味多少少🤏🏼不過都好飲。✿ Okinawa Black Sugar Latte $46餐廳好多非常有特色嘅lattee.g. 竹碳/ 好立克/ 薑/ 蜂蜜/ 沖繩黑糖/ 法式香草揀咗沖繩黑糖味,系有黑糖味,吾算明顯🫣P.s. 咁啱戈次坐個位隔離系冷氣機滴水位,系勁近🫠個身要有啲縮埋先吾會沾濕,吾知餐廳戈陣搵人整冷氣整咗幾耐🫠
✿ 意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 $108

✿ 墨汁魷魚鮮蛋意大利粉 $118
墨汁魷魚鮮蛋意大利粉

✿ 蜜桃手搖冰茶 $48
甜度恰到好處,蜜桃味稍微比茶味多少少🤏🏼不過都好飲。
蜜桃手搖冰茶

餐廳好多非常有特色嘅latte
揀咗沖繩黑糖味,系有黑糖味,吾算明顯🫣
Okinawa Black Sugar Latte

2022-06-03
下午茶
墨汁魷魚鮮蛋意大利粉
蜜桃手搖冰茶
2022-08-13 79 瀏覽
2/5Again, cream pasta is not carbonara….the choice of pasta is good tho, eggy. Nicely fried French fries, truffle mayo is okay. Daily fresh fish is giant grouper I guess, is very greasy and taste like fridge. Not much seasoning as well. Chocolate is very light, like water chocolate milk mix.
2/5