2024-04-28 277 瀏覽
Lunch 同同事去左呢間cafe 諗住試下新野,叫左一款炸雞便當,味道都唔錯,亦覺得cafe 環境幾舒服。 本身覺得成個用餐體驗幾好,但到我地一行人食完離開入到lift 之際,其中一位職員突然跑到lift 口同我地講:你地未執野。果下真心打左個突首先唔係介意要執野,第一見唔到餐廳有告示話要自行清理,問晒同行既人,全部都話睇唔到有告示,咁可能有貼告示,而我地睇唔到啦,畢竟我地坐得好入第二,落單比錢時職員亦冇提醒要自行清理。第三,個職員咁誠心追到lift口叫我地出lift 清理返,佢個態度唔可以話惡劣,但係好命令式。希望服務上可以改進,可以講得清楚d比客人知要自行收拾會更好。
2024-04-16
2024-04-28 164 瀏覽
不知不覺呢度又換咗一間新嘅Cafe環境幾特別可以買啲嘢 又可以喺隔離食原來做咗台灣菜品嘅Cafe 叫咗兩個set 一個係台式滷肉飯滷肉都幾多下唔算好肥不過佢陣蒜味真係好重唔係普通蒜片嗰種感覺而係有蒜汁喺每一粒飯裏面包裹着雖然食唔到明顯嘅蒜蓉但係算嗰陣味真係好好好濃烈幾特別但係食完個口真係會臭佢個黑糖珍珠鮮奶都幾好飲跟餐嚟講好值個friend食嘅紅燒牛肉麵好似都幾正宗下炸花枝丸都幾好食建議跟埋另外order咗佢哋嘅豆腐花好似係即整嘅都幾嫩滑下而且好睇又好玩喺灣仔無無聊聊上去食嘢傾偈都OK喎
不知不覺呢度又換咗一間新嘅Cafe

好似係即整嘅都幾嫩滑下
而且好睇又好玩

喺灣仔無無聊聊上去食嘢傾偈都OK喎

2024-04-26 193 瀏覽
H.... Coffee & Shop位於灣仔駱克道,距離地鐵站只有30秒的路程,非常方便🤩 咖啡店裝潢走文青簡約路線,設計以木系為主,營造出溫馨舒適的氛圍🤍 這裡的空間寬敞開揚,並提供免費wifi且沒有時間限制,所以很適合前來辦公或學習👍🏻此外,H.... Coffee & Shop也是一間寵物友善咖啡店,當天遇到一隻超可愛的松鼠狗🐶🐾 (在香港要找一間室內也可以帶寵物的餐廳真的很不容易🥹)我們點了2份晚市套餐(HKD148),包括主菜、小食及飲品✨🤍台式滷肉飯肉質鮮嫩多汁,帶有微甜的滋味🤤 而滷肉的醬汁入味,配搭白飯超滿足!😍🤍台式紅燒牛肉麵湯汁非常香濃,充滿了牛肉的風味👍🏻 而牛肉軟嫩,麵條有嚼勁,與湯汁完美結合😋🤍鹽酥花枝丸外皮酥脆,內部嫩滑有彈性,帶點鹹香味,層次感豐富❣️🤍鹽酥雞外皮同樣酥脆,肉質嫩滑多汁,鹹度適中,很不錯!🤩🤍黑糖珍珠鮮奶要求了少甜,甜度適中👌🏻 奶香濃郁,與黑糖互相融合☺️ 而珍珠Q彈有嚼勁,好喝呢~🥰另外,我們還加購了招牌香滑豆腐花(+HKD38),豆腐花非常柔軟順滑,入口即化😍H.... Coffee & Shop的食物質素完全超出我預期!沒想到一間咖啡

🤍台式滷肉飯
台式滷肉飯

🤍台式紅燒牛肉麵
台式紅燒牛肉麵

🤍鹽酥花枝丸
外皮酥脆,內部嫩滑有彈性,帶點鹹香味,層次感豐富❣️

🤍鹽酥雞
外皮同樣酥脆,肉質嫩滑多汁,鹹度適中,很不錯!🤩

🤍黑糖珍珠鮮奶

招牌香滑豆腐花

H.... Coffee & Shop的食物質素完全超出我預期!沒想到一間咖啡店能做出這樣出色的台灣菜式🤩 而且擺盤賣相也十分漂亮好看,很適合打卡✨ 店員亦親切有禮,整個用餐體驗非常愉快放鬆,下次一定會帶同狗狗再次到訪🐶❣️

📍H.... Coffee & Shop | The Corner - 灣仔駱克道150-158號祥友大廈1樓A室 (樓下按1樓A室)

台式滷肉飯
台式紅燒牛肉麵
2024-04-23 99 瀏覽
⭐️台式鹵肉飯🐮鹵肉入口即化,鮮嫩多汁💗 鹵汁濃郁醇厚,入味而不油膩,給人一種暖心的滿足感,配上軟軟糯糯的米飯,口感豐富,連海底飯都有鹵汁😍⭐️台式紅燒牛肉面🍜大塊牛肉久煮慢燉,使得牛肉鮮美多汁,軟爛順滑;湯汁濃郁醇厚,帶有牛肉的香味,好味😋喜歡這個面條,微寬有嚼勁,爽口彈牙,與牛肉和湯汁搭配在一起👍🏻鹽酥雞 + 滷水拼盤(雞翅+豆腐+鹵蛋)🐔🧆鹽酥雞焦香酥脆 色澤金黃 滷水拼盤味道微鹹 色澤偏深 下次會試下花枝丸😁滑捋捋熱豆腐花♨️+ 熱杏仁糊🫕先給沙漏⏳等待5分鐘😂 望梅止渴… 再自取所需添加黃糖和糖漿 完成自己的手作甜品 有成就感 過一會就有薄薄一層焦糖平鋪在豆腐花上啦~ 很像焦糖燉蛋豆腐花順滑細膩 豆味十足 很像小時候吃的豆腐花💕熱黑糖珍珠鮮奶🧋+ 熱冬瓜茶🍵現做奶茶 不會很甜 黑糖不多 鮮奶味很足 適合嘴饞但又怕胖的人喝🧋 冬瓜茶相比之下就有些甜了
⭐️台式鹵肉飯🐮

下次會試下花枝丸😁

滑捋捋熱豆腐花♨️+ 熱杏仁糊🫕
豆腐花順滑細膩 豆味十足 很像小時候吃的豆腐花💕

熱黑糖珍珠鮮奶🧋+ 熱冬瓜茶🍵
宁静的下午与咖啡来一场惬意的约会~在🇭🇰湾仔挖掘到宝藏咖啡厅啦可以喝咖啡還有漢堡🍔允许携带🐶小动物哦!尊嘟超级友好的捏店里左邊是咖啡廳,右邊是共享市集🛍️~如果一个人来的话可以看看旁边架子上的书籍哦-红木设计的餐桌椅别具一格给人一种安心舒适的感觉👏呆上一整天都不带腻的呢!!! ☕伯爵拿铁茶:质地浓郁醇厚,一口抿下去淡淡的幽香味透露出来,上面的拉花做得够精致!🍔牛肉汉堡:超大一个非常顶饱,都是当天新鲜食材制作的,牛肉味十分浓郁🍰提拉米苏蛋糕:微甜吃起来不腻,颜值杠杠滴 ✌️享受一下小資生活!
宁静的下午与咖啡来一场惬意的约会~
在🇭🇰湾仔挖掘到宝藏咖啡厅啦
可以喝咖啡還有漢堡🍔
允许携带🐶小动物哦!尊嘟超级友好的捏

店里左邊是咖啡廳,右邊是共享市集🛍️~
如果一个人来的话可以看看旁边架子上的书籍哦
红木设计的餐桌椅别具一格
给人一种安心舒适的感觉👏
呆上一整天都不带腻的呢!!!

🍰提拉米苏蛋糕:微甜吃起来不腻,颜值杠杠滴

✌️享受一下小資生活!

2024-04-19 75 瀏覽
誤打誤撞去左一間隱世上樓coffee shop,上到去原來充滿寶藏,原來有書,又有生活雜貨,好似個共享空間咁。晚市佢地做台灣食物,我哋叫咗兩個餐,一份係牛肉麵,滷水拼盤冬瓜茶;另外一份係滷肉飯,鹽酥雞,珍珠奶茶;甜品我哋就揀咗豆腐花牛肉麵牛肉炆得好腍,面好爽,湯10分濃厚!滷水拼盤醃得入味出色,鹽酥雞又好香脆,滷肉飯嘅滷肉唔會太肥膩,豆腐花就滑滑,好滿足呀!餐廳價錢唔貴,得閒可以上去shopping食嘢。

餐廳價錢唔貴,得閒可以上去shopping食嘢。
2024-04-16
東西非常好吃美味,而且環境悠閒值得待一整天餐點部分,牛肉麵遠超我預期,因為本來以為可能就是一般的口感,沒想到是刀削彈口。店家安靜舒適,我認為環境很高級,十分適合放鬆工作學習店內的服務態度非常好跟友善!而且電源跟水都無限。座落在地鐵站旁邊,步行過去很方便。身為Taiwanese 我必須說, very relaxing, delicious, high quality food, and environment (one of the best cafe I’ve ever been to, very similar to the best one in tpe)
東西非常好吃美味,而且環境悠閒值得待一整天
店家安靜舒適,我認為環境很高級,十分適合放鬆工作學習
店內的服務態度非常好跟友善!而且電源跟水都無限。
座落在地鐵站旁邊,步行過去很方便。
2024-04-12 101 瀏覽
灣仔🚇呢間樓上 Café 除咗有多款特色高級手沖☕️咖啡之外,晚市仲有台式套餐🍱供應,除咗嘢食之外,呢度仲有唔少嘢買🛍️,猶如一個迷你市集咁。呢度座位🪑都好闊落,木系嘅枱凳感覺☺️都好 chill,而且仲有多款🍰蛋糕、鬆餅同埋貝果🥯供應。台式晚餐🥢係晚市先至有供應嘅,會跟埋小唐菜🥬配滷水汁、三選一嘅小食🧆,同埋台式飲品。台式滷肉飯🍚味道香濃又肥美,而且份量👍十足口味正宗!鹽酥雞🍗鹹香鬆脆,入邊嘅雞肉🐓亦都幾嫩滑。餐飲可以揀凍嘅🧋黑糖珍珠鮮奶,黑糖珍珠😍煙靭香甜,加上香濃嘅🥛鮮奶十分之好飲!台式紅燒牛肉麵🍜湯底味道濃郁,牛肉軟腍🤤,麵質軟滑又有麵粉香,🥰十分之唔錯。迷你滷水拼盤有滷水蛋🥚、滷水豆腐同埋滷水🐓雞翼,滷水味道有層次又唔會太鹹,🤩估唔到樓上 Café 都有咁好味嘅台式嘢食。呢度嘅😎招牌甜品係盅仔滑捋捋熱♨️豆腐花,佢係即叫即製,所以會有個沙漏⏳計時,只需要等幾分鐘一盅又香又滑嘅豆腐花😋就整好喇,入口超級香滑,亦都幾香豆味😍,配埋黃糖一齊食十分之香甜!

2024-04-10 92 瀏覽
呢間文青台式Cafe感覺好舒適,以自助形式取餐及食完後放回餐具到收銀處,晚市套餐嘅性價比都算高👍🏻台式滷肉飯超惹味香口,肥瘦豬肉撈埋一齊食,香嫩而不膩,仲配有一粒滷水蛋,煮得夠入味小唐菜配滷水汁個味道剛剛好,非常健康鹽酥花枝丸🈶3粒,食落冇腥味,口感彈牙跟餐奉送飲品,揀咗凍黑糖珍珠鮮奶,飲落奶香十足,黑糖珍珠軟硬適中,比我想像中好飲另一個餐叫咗台式紅燒牛肉麵,個麵嘅質感有點兒似魚麵得黎,口感仲好Q彈有咀嚼勁,蘿蔔炆得夠晒入味,紅燒牛肉入口香腍,十分美味跟餐都有小唐菜配滷水汁,小食揀咗滷水拼盤,有半隻蛋、豆腐➕雞翼,我就最鍾意豆腐,真係好香滑另一杯飲品選擇冬瓜茶,味道唔會太甜,清涼解渴甜品叫咗個招牌香滑豆腐花,配有糖水及紅糖,仲好大碗,夠晒兩個人食,豆腐花真心滑,入口完全冇渣,必試😋

小唐菜配滷水汁個味道剛剛好,非常健康
鹽酥花枝丸🈶3粒,食落冇腥味,口感彈牙

另一杯飲品選擇冬瓜茶,味道唔會太甜,清涼解渴

在香港繁華鬧市中,其實有不少的咖啡店,最近喺灣仔,發現一間好舒服的咖啡店。位於灣仔港鐵站旁都非常容易找到!H Coffee的感覺好特別,以文青裝修和露營⛺️風為主題,擺放著好多的手工藝品可觀賞又可以買。而且有部分區域以露營有關,在店入面感覺好似入咗博物館,周圍都喺影相打卡地方。店員都非常熱情,有返咗屋企的感覺!我們早上嚟到可以慢慢享受一下寧靜!早餐order咗2份烤吐司,一份蕃茄羅勒配芝士🧀吐司同埋一份火腿配雙重芝士🧀吐司!一上枱已經聞到好香,芝士喺現烤好慢慢咁流出來!食嘅時候一定要小心,第一喺有啲熱,第二喺啲芝士🧀非常非常的多😍😍😍會流出來!另外我們仲跟餐點咗泡沫咖啡,咖啡香味特別濃,應該喺用咗比較Nutty的咖啡,口感上比較順滑而帶堅果的味道👅!一直看著旁邊人來人往的天橋,一邊在咖啡店品嘗咖啡,感覺很漫活,一齊享受繁華中的寧靜吧💕!📌H Coffee📍香港灣仔駱克道150-158號祥友大廈1a#灣仔Coffeeshop #灣仔美食 #香港咖啡店 #港島探店 #港島咖啡店 #香港早餐推薦 #香港早餐吃什麼 #香港灣仔美食 #香港美食打卡 #香港必吃 #香港探店 #香港美食探店 #香港美

早餐
蕃茄羅勒配芝士吐司+自選咖啡
火腿配雙重芝士吐司+自選咖啡

📌H Coffee
📍香港灣仔駱克道150-158號祥友大廈1a

#灣仔Coffeeshop #灣仔美食 #香港咖啡店 #港島探店 #港島咖啡店 #香港早餐推薦 #香港早餐吃什麼 #香港灣仔美食 #香港美食打卡 #香港必吃 #香港探店 #香港美食探店 #香港美食推薦 #港島美食 #香港吃喝玩樂 #美食日常
2024-03-27
$55 (早餐)
蕃茄羅勒配芝士吐司+自選咖啡
火腿配雙重芝士吐司+自選咖啡
  • 火腿雙重芝士🧀吐司
2024-04-01 158 瀏覽
揀咗個牛油果沙律,當然最想食嘅就係嗰舊牛油果,但一打開見到半個牛油果黑晒仲多根,完全冇晒食慾,劣質!雞肉漢堡D肉好硬,兩塊包夾一塊蕃茄同兩塊菜同硬到咬唔旭嘅雞,杯茶同醫院開嘅粉紅色藥水毫無差別,唯一可取嘅係個薯條,咁就98一個餐,真係食M記好過佢。杯咖啡同另外加購嘅田園沙律就不過不失。唔會再幫襯
杯咖啡同另外加購嘅田園沙律就不過不失。
唔會再幫襯
2024-04-01
外賣送餐
2024-03-24 178 瀏覽
難得星期日得閒, 梗係要去一個方便又寧靜角落嘆返杯咖啡; 每次路過灣仔天橋看到這樓上咖啡店有很多人, 總會想過來一探究竟。呢間cafe以「Shop + Food & Drink + Workshop = Community 」為核心價值, 通過產品, 飲食文化及不同體驗, 建立一個有共同理念, 共同興趣嘅社群。為大眾創造更多優質消費品牌的選擇, 期望用好設計滿足每個人對品味生活的嚮往, 從而讓大眾認識環保, 健康及社會責任等原素。cafe位於在住宅大廈乘坐升降機上一樓, 地方寛敞, camping look , 感覺好chill, 仲要係pet friendly; 店裡一半是咖啡店一半是賣物店, 咖啡店走露營風路線除了木桌椅, 還有露營椅, 這裡售賣區商品多元化, 吃喝玩樂嘅野都可以係呢搵到, 落單後可以慢慢睇下逛下。招牌的澳洲和牛芝士漢堡配黑松露醬薯條/沙律 - $138用上Bakehouse嘅酸種麵包, 漢堡微微烤過, 入口鬆軟; 和牛漢堡厚身得嚟好juicy, 牛肉味濃郁, 加埋上流心芝士, 惹味洋蔥, 同蕃茄, 成個buger好prefect; 配埋黑松露醬薯條, 香脆好味。

招牌的澳洲和牛芝士漢堡配黑松露醬薯條/沙律 - $138

香港雞蛋仔配牛奶雪糕 - $85
主打係香港製造嘅食材, 雞蛋仔好香脆好厚實, 充滿蛋香, 雞蛋仔上掃上蜜糖, 灑上有機腰果糖及果乾,口感變得豐富; 牛奶雪糕好清甜好幼滑, 夾埋雞蛋仔有種冰火感覺, 一冷一熱。

Passion Fruit Tea - $37
清新甜酸嘅熱情果, 加入冰茶, 好啱今日炎熱嘅天氣飲, 添上陣陣清爽, 令人心情都好啲。

Lemon & Lime Soda - $47
青檸檸檬超清新, 加埋soda, 爽爆呀!

2024-03-23 144 瀏覽
近期巴塞爾藝術又開始,藝術薰陶下,睇展覽前,我勗去咗地鐵站上蓋的樓上咖啡館,好文青氣氛,環境好舒服。高質咖啡,慢慢嘆,優哉遊哉,仲有地道台式嘢食。🌟#花枝丸+鹽酥雞金黃香脆外表,十分香口,肉質嫩滑彈牙,開胃小食。🌟#鹵肉飯以軟嫩多汁的滷肉搭配蓬鬆的白飯,味道豐富。滷肉的調味料剛剛好,鹹香十足,份量亦顯著。滷肉的肉質非常嫩,入口即化,絕對是肉食愛好者的最愛。🌟#桌上型牛蘿蔔麵鮮嫩的牛腩片和Q彈的麵條,牛腩經過長時間的燉煮,讓肉質更加軟嫩。湯汁裡,配上牛肉的鮮香味,讓人胃口大開。麵條的口感也很不錯,彈牙有咀嚼勁,好食😋🌟#冬瓜茶清涼解渴,味道會太甜,消失。🌟#豆腐花好精美,打卡瞬間!口感綿密細滑,入口即化。豆腐花的味道不會過甜,讓人感覺清新。必試!非常推薦,菜式美味,價格公道,喜歡台灣美食,習慣來這家店模仿一下,或者悠閒的生活享受品味咖啡亦。

🌟#花枝丸+鹽酥雞
金黃香脆外表,十分香口,肉質嫩滑彈牙,開胃小食。

🌟#鹵肉飯

🌟#桌上型牛蘿蔔麵

🌟#冬瓜茶
清涼解渴,味道會太甜,消失。

🌟#豆腐花

• 滷肉飯
  • 台式牛腩麵
  • 豆腐花
  • 咖啡
2024-02-01 233 瀏覽
呢間Pet-friendly 既Cafe,係正地鐵站側面,上到去個環境都幾大, 有一邊係賣有機野, 手作, 寄賣咁。座位都好多, 有近窗邊既梳化位, 有露營風既位置, 仲有自修室位。.朋友因為帶埋小朋友, 所以都係輕食傾下計,澳洲和牛芝士漢堡配黑松露醬薯條$138漢堡中間既肉好大舊同好juicy, 飽面都有烘過, 食落口感好豐富,薯條整得好脆口, 小朋友一條接一條咁食, 配埋黑松露醬好香。.Homemade Tiramisu $55冇一般既Tiramisu 咁軟身, 咖啡味都重, 唔係太甜。.Latte $40有好拉花本身都值得一讚, 奶泡打得好, 放左一陣都唔會係咁出泡同下陷。呢度仲有好多口味既hand drip, 下次再黎試下。.西柚汁$32清新, 可以俾埋小朋友飲, 呢度仲有babyccino。.坐坐下, 隔離檯帶左幾隻狗仔黎, 好乖唔會吠仲可以周圍行下,見到可以係間Café 舒服咁坐係到食野傾計, 小朋友仲可以同下狗仔say hi 玩下,成個氛圍舒服, 最重要係唔會限鐘俾人趕。
呢間Pet-friendly 既Cafe,係正地鐵站側面,

上到去個環境都幾大, 有一邊係賣有機野, 手作, 寄賣咁。

朋友因為帶埋小朋友, 所以都係輕食傾下計,
澳洲和牛芝士漢堡配黑松露醬薯條$138

Homemade Tiramisu $55

Latte $40
呢度仲有好多口味既hand drip, 下次再黎試下。

西柚汁$32
清新, 可以俾埋小朋友飲, 呢度仲有babyccino。
成個氛圍舒服, 最重要係唔會限鐘俾人趕。
2024-02-01 138 瀏覽
今日約左舊同事係灣仔食晏,揀左一間樓上cafe,因為已經兩點,一入到去都唔洗等,好多檯,感覺好chill 環境好舒適,坐左梳化位仲要有插頭差電,感覺可以坐係度唔郁整個下午(仲有書借嚟睇)🤭。叫左一個鰻魚飯,可以加18蚊轉椰菜花飯就試下,另外一個係芝士青椒辣肉腸pizza 呢度所有嘢都即叫即整,都有提醒客人製作需時,所以兩樣嘢都熱辣辣,尤其是pizza 好味,個薄餅底好脆,椰菜花飯第一次食有驚喜,原來咁好味,鰻魚煎得好靚,連伴碟既蛋都係溏心蛋,唔會渣流灘。跟餐有杯士多啤梨茶,唔太酸都可以,另一杯補差價轉左檸檬桃茶,好飲,甜甜地有少少酸,檸檬唔會苦。題外話,間cafe 好多嘢買,有環保裸買洗衣粉、洗潔精。。。又有本地耕種既農作物,又有有機咖啡豆,又有揮春年花賣。
2024-01-31