The Glam

朋友生日嚟咗餐廳打卡食飯,環境都唔錯幾靚㗎,食物質素OK啦係有少少貴嘅,不過就望到維港海景!你說話好值得,但都未算中伏!🍴Set Dinner ForTwo $898🍴凱撒沙律、燒蝦、挪威煙三文魚沙律都幾爽脆,燒蝦幾彈牙,三文魚正常!🍴香煎北海道帶子配法國青豆蓉(加$40)北海道帶子厚身都幾鮮甜,青豆肉唔係好食到咩味?!🍴意式蕃茄燴八爪魚 $168冇諗過八爪魚咁細隻,份量都唔算好多食落去琳琳地蕃茄味囉唔建議,唔抵食🤣🍴是日餐湯蘑菇湯中規中矩,有蘑菇嘅香味,不過未算濃郁,質感有少少稀。🍴煙燻豬面頰卡邦尼扁意粉 $198卡邦尼意粉好香濃嘅忌廉芝士味,豬面頰食到有少少煙熏嘅香味,意粉都爽口彈牙,係幾好食嘅!🍴半隻波士頓龍蝦扁意粉、秘製龍蝦汁、羅勒香葉龍蝦肉都爽口鮮甜,意粉入邊都有少少龍蝦嘅各位,食到龍蝦肉嘅,意粉吸咗龍蝦嘅鮮味同香味,口感都幾濃郁好食嘅!🍴香煎比目魚、檸檬牛油汁比目魚煮得太過熟,有少少嚡口,檸檬牛油汁唔係好食得到,薯蓉薯菜都正正常常。🍴意式奶凍奶凍幾滑幾有奶香味嘅,上面配咗啲雜莓都幾好食!🍴TiramisuTiramisu又好香濃嘅酒味,食落去cream都好細滑好有忌廉味,不

🍴Set Dinner ForTwo $898

🍴凱撒沙律、燒蝦、挪威煙三文魚
沙律都幾爽脆,燒蝦幾彈牙,三文魚正常!

🍴香煎北海道帶子配法國青豆蓉(加$40)
北海道帶子厚身都幾鮮甜,青豆肉唔係好食到咩味?!

🍴意式蕃茄燴八爪魚 $168

🍴是日餐湯
蘑菇湯中規中矩,有蘑菇嘅香味,不過未算濃郁,質感有少少稀。

🍴煙燻豬面頰卡邦尼扁意粉 $198

🍴半隻波士頓龍蝦扁意粉、秘製龍蝦汁、羅勒香葉

🍴香煎比目魚、檸檬牛油汁

🍴意式奶凍
奶凍幾滑幾有奶香味嘅,上面配咗啲雜莓都幾好食!

🍴Tiramisu
Tiramisu又好香濃嘅酒味,食落去cream都好細滑好有忌廉味,不過略嫌細杯咗少少!

推薦指數: 7.5/10
OK的冇中伏,味道唔錯,有兩樣嘢唔太好食之外都OK!
屋企人見係我生日,即興就約埋一齊去食西餐。咁岩search到附近有呢間未試過就book咗枱🤗好彩我地係食星期一夜晚所以都唔算好多人😍職員安排咗我哋入座坐門口附近第一張枱,雖然近門口,不過都唔會好嘈所以接受到,而且仲有户外景睇,總括黎講都唔錯,唯一美中不足個位可能對正個出風口位會有啲凍。另外,環境都夠闊落空曠,每張枱都有保持一段距離,唔嘈。幾適合搞西式婚宴/大型宴會/朋友傾偈/情侶慶祝揀咗個二人dinner set🎂🎂前菜: • 香煎北海道帶子配法國青豆蓉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ • 凱撒沙律、燒蝦、挪威煙三文魚⭐️⭐️⭐️⭐️ • 餐湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好飲,幾creamy👍主菜: • 麵豉鱈魚柳:⭐️⭐️⭐️⭐️個汁略嫌少少偏咸,會輕微蓋過咗魚柳既味,不過係幾創新嘅,值得一試🆕 • 慢煮封門柳:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️唔會好乾,肉汁幾豐富,另外有唔同顏色既配菜好睇又好食,屋企人大讚😃甜品:• Tiramisu⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️• Penna Cota ⭐️⭐️⭐️⭐️因為本身book枱嘅時候冇特別寫明要準備生日甜品,屋企人趁機會去洗手間嘅時候問職員可唔可以幫手寫名係甜品碟度,職員都好願意協助成餐飯幾個職員都好禮貌而且好主動協助客人合照留念,同埋職員影
好彩我地係食星期一夜晚所以都唔算好多人😍

揀咗個二人dinner set🎂🎂
前菜:
• 香煎北海道帶子配法國青豆蓉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
• 凱撒沙律、燒蝦、挪威煙三文魚⭐️⭐️⭐️⭐️

• 餐湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好飲,幾creamy👍

主菜:
• 麵豉鱈魚柳:⭐️⭐️⭐️⭐️

• 慢煮封門柳:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

麵豉鱈魚柳
封門柳

甜品
• Tiramisu⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
• Penna Cota ⭐️⭐️⭐️⭐️

成餐飯幾個職員都好禮貌而且好主動協助客人合照留念,同埋職員影相影得好靚!所以一家都食得好開心
有機會可以再試下黎搞party/食飯

2024-05-06
麵豉鱈魚柳
封門柳
  • Tiramisu
  • 慢煮封門柳
2024-03-27 1395 瀏覽
六年前,和太太結婚一週年到上址慶祝,曾經許下承諾如果有小朋友,會帶他們再到上址慶祝🍾可惜該餐廳已經不在,換左呢間餐廳,呢間餐廳裝修比之前更加靚,而且食物選擇效多,味道吸引,賣相漂亮,加上日落🌅和維港夜景,打卡慶祝無得輸,最重要係價錢和食物成正比,今夜兩個大人,一個小朋友,叫左個二人餐,頭盤,湯,主菜再加甜品,紅白酒,埋單都係$1000左右,深圳一定搵唔到,有機會帶埋屋企人再幫親🎉
2024-03-04 1342 瀏覽
好友相約飯聚, 找了這間位於The ONE 20樓的The Glam, 一入內已被餐聽的景緻迷住,除了窗邊位,在餐廳內還有一個露台可走出去, 能俯瞰尖沙咀的景色。今次試了Set Dinner,其中的慢煮封門牛, 十分嫩滑, 海鮮意大利飯亦十分不錯,再加上甜道適中的芒果布甸, 真正的大滿足。是一個Girl talks 或情侶談心好地方。
  • 慢煮封門牛
2024-03-03 1182 瀏覽
今日lunch 同朋友上左去the one 樓上20樓既the Glam食lunch set,一入到門口,當堂俾個裝修驚嚇左一下,grand得黎又夠靚,仲要有個大海,就好似外國既大教堂咁,最岩用黎慶祝/見客。侍應態度好好,特登安排我地坐近窗邊既位置,同埋介紹我哋有啲咩推介,而且一直主動幫我地斟水。抵讚👍🏻我叫左一份虎蝦墨汁意粉,而我朋友叫左慢煮頂級封門牛;兩份lunch set都有驚喜;虎蝦夠曬大隻同入味,意粉硬度又岩岩好;而朋友既慢煮頂級封門牛更加出色,肉質軟熟,牛肉嘅顏色亦都好吸引🤩

2024-02-27 1045 瀏覽
The view is magnificent, whenever it's in the morning or at night. Standing at the outdoor area with a drink, super chill.I ordered a set dinner for two.Mushroom soup was on point and there were mushroom bites in the soup, unlike other with fully blended mushroom. Seafood was super fresh and the steak was well cooked to medium rare with perfect seasoning. Beverage stood out the most. Mocktails were original or authentic, The Glam really came out with new ideas for the drinks. White wine was very

Beverage stood out the most. Mocktails were original or authentic, The Glam really came out with new ideas for the drinks. White wine was very OK for a non-alcoholic like me as well.
2024-02-24 718 瀏覽
朋友生日專登帶咗佢去環境超靚嘅西餐廳慶祝生日🎂入到去環境好寬敞同精緻✨估唔到連嘢食都唔錯 個人最推薦封門柳 肉質軟腍👍另外嗌咗個海鮮飯 海鮮好新鮮 尤其隻帶子☺️最後嘅Tiramisu都非常好食😆

2024-02-22 554 瀏覽
適逢男朋友生日,特登揀間有海景嘅西餐廳係The One 20/F 🤩一出電梯見到田園風嘅環境立即心痕痕要打卡🤤仲有有個大型木酒櫃,簡直大愛♥️♥️♥️食物方面有4樣必食🥂🍽️-波士頓龍蝦意粉🍝俾足半隻龍蝦夠晒誠意,蕃茄味夠濃-白汁煮蜆🥘白汁入晒味,點麵包食好夾-封門牛🥩肉質鮮嫩,加上成個蒜頭🧄極力推薦-甜品🍮奶凍好重奶味,餐廳仲可以幫手係碟寫字句🫶🏻整體來講,成晚餐飯食得好開心,加上餐廳燈光配合,營造到浪漫氣氛🥰🥰景觀唔多講,睇到大部分維港🤩睇煙花又多一個地方選擇🎆🎇
適逢男朋友生日,特登揀間有海景嘅西餐廳
係The One 20/F 🤩一出電梯見到田園風嘅環境
立即心痕痕要打卡🤤仲有有個大型木酒櫃,簡直大愛♥️♥️♥️

食物方面有4樣必食🥂🍽️

-波士頓龍蝦意粉🍝
俾足半隻龍蝦夠晒誠意,蕃茄味夠濃

-白汁煮蜆🥘
白汁入晒味,點麵包食好夾

-封門牛🥩
肉質鮮嫩,加上成個蒜頭🧄極力推薦

-甜品🍮
奶凍好重奶味,餐廳仲可以幫手係碟寫字句🫶🏻

景觀唔多講,睇到大部分維港🤩睇煙花又多一個地方選擇🎆🎇

2023-12-02
  • 白汁煮蜆
  • 封門牛
  • 波士頓龍蝦意粉
2024-02-14 533 瀏覽
諗住呢度景靚,特登黎過情人節點知等到忟…….湯等左勁耐,我地問先上飲完湯,隔左半個鐘都未上main我地前後左右,後過我地到都已經上哂main啦之後先走黎問我地係咪未上🙄🙄🙄🙄乜你地無record 上左邊張枱架咩之後想影相,經過左3個staff都話等下個同事🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄咁樣嘅服務質素👎👎👎👎👎👎唔值呢個價囉the one 樓上樓下比佢好嘅選擇有好多千祈唔好揀呢間慶祝節日好受氣
諗住呢度景靚,特登黎過情人節
點知等到忟…….

湯等左勁耐,我地問先上
飲完湯,隔左半個鐘都未上main
我地前後左右,後過我地到
都已經上哂main啦

the one 樓上樓下比佢好嘅選擇有好多
千祈唔好揀呢間慶祝節日
好受氣
2024-02-08 729 瀏覽
同男朋友拍拖週年搵間打卡餐廳見到佢新開 環境唔錯 就去試下佢可能仲新 唔算好多人而且枱與枱之間好闊落我哋叫左嗰二人晚餐有蘑菇湯同沙律沙律有隻小蝦同煙三文魚而主菜我哋就選擇左波士頓龍蝦意粉同埋加咗錢試下和牛肉眼味道都唔錯 佢牛扒既配菜係薯蓉好Creamy同有味最後甜品我哋揀咗Tiramisu而且因為我哋周年所以佢幫我哋寫咗字價錢性價比較高而且份量都夠飽絕對係值得去嘅餐廳😌
同男朋友拍拖週年搵間打卡餐廳

價錢性價比較高
而且份量都夠飽
絕對係值得去嘅餐廳😌
2024-02-01 1199 瀏覽
與同事慶祝生日,在尖沙咀選擇了這一間,地點就在 The One 20/F, 環境一流,對住維港,晚上感該更靚,餐廳很有空間感,坐得很舒適,傾偈一流,食物有質素,價錢不太貴,會再光顧
2024-01-09 2047 瀏覽
知道呢間餐廳新開左兩個月左右,一直有bookmark 今次12月適逢我生日,朋友揀左呢間餐廳同我慶祝因為12月,仲有聖誕嘅擺設而呢度嘅地方更係空間感十足 今次我地揀左Set dinner for two餐包同個蘑菇湯都好好味前菜係凱撒沙律、燒蝦、挪威煙三文魚Main我地揀左半隻波士頓龍蝦扁意粉同埋慢煮封門牛配薯條龍蝦扁意粉好入味而個慢煮封門牛都好淋最後有Tiramisu或者意式奶凍揀我地叫左各一自己比較鐘意呢度嘅奶凍多啲,比較重奶味總括呢間係可以encore有海景、服務態度好、食物方面樣樣都唔錯,環境仲係一流
知道呢間餐廳新開左兩個月左右,一直有bookmark
今次12月適逢我生日,朋友揀左呢間餐廳同我慶祝

因為12月,仲有聖誕嘅擺設
而呢度嘅地方更係空間感十足

今次我地揀左Set dinner for two

餐包同個蘑菇湯都好好味
前菜係凱撒沙律、燒蝦、挪威煙三文魚

Main我地揀左半隻波士頓龍蝦扁意粉
同埋
龍蝦扁意粉好入味

而個慢煮封門牛都好淋
波士頓龍蝦扁意粉

最後有Tiramisu或者意式奶凍揀
我地叫左各一
自己比較鐘意呢度嘅奶凍多啲,比較重奶味
總括呢間係可以encore

有海景、服務態度好、食物方面樣樣都唔錯,環境仲係一流

2023-12-14
波士頓龍蝦扁意粉
慢煮封門牛配薯條
🏨環境:景觀很開揚,高層,海景。加上座位間的距離非常寬闊,使人感覺很舒服。服務: 侍應數目充足,很快得到回應。我們覺得冷氣有點大風,侍應主動安排調位。食物:賣相和味道也很好。以下是兩個lunch set :🙂麵包籃冇諗過麵包係咁有誠意。係牛角酥和吐司,暖暖的,脆脆的,很好味!🙂慢煮封門柳,薯條,紅酒汁 $268牛肉味香,有肉汁,薯條同配菜都好味。🙂海鮮意大利飯,鮮茄醬 $228有蝦,蜆,帶子,新鮮彈牙,鮮茄飯都好吃🙂飲品凍mocha 好好飲Strawberry smoothie 味道正常好飲🙂甜品歌劇院蛋糕and Tiramisu下次再來必再點Tiramisu,味道可口,非常軟熟,cream 的質感是我杯茶。

食物:賣相和味道也很好。以下是兩個lunch set :

🙂麵包籃

🙂慢煮封門柳,薯條,紅酒汁 $268
牛肉味香,有肉汁,薯條同配菜都好味。

🙂海鮮意大利飯,鮮茄醬 $228
有蝦,蜆,帶子,新鮮彈牙,鮮茄飯都好吃

🙂飲品
凍mocha 好好飲
Strawberry smoothie 味道正常好飲

🙂甜品
歌劇院蛋糕and Tiramisu
倒數日黎食晚飯除咗有露台無敵無適大海景之餘,仲可以坐到1am🎇係睇煙花好選址仲有特別menu,5-course再包每人一杯有氣酒🍷▶️ 香煎北海道帶子配法式青豆蓉兩大粒巨型帶子咬落juicy,味道新鮮👍🏻煎到兩面微脆青豆蓉只作碟裝飾,冇乜味道▶️ 焗蠔忌廉湯呢個聞同食都超重蠔味,唔知攪咗幾多隻蠔落去呢🦪不過成個湯太鹹🙈一定要餸佢啲餐包食餐包特別,用brioche麵包同法式朱古力牛角酥🥐▶️ 和牛肉醬芝士千層麵都唔細份四至五層千層麵夾雜免治和牛肉粒,肉粒比起醬多😋蕃茄醬味道ok🥫唯獨覺得千層麵overcook咗少少,有啲太淋面頭放上芝士,有粒絲🧀▶️ 香煎比目魚燴蜆湯湯底係羅宋湯,入面唔少切粒嘅瓜同薯仔味道遍清淡,薯仔太淋🥔失咗口感香煎比目魚唔錯🐟好新鮮,比一般比目魚實身少少,啖啖肉冇骨不過放咗入湯就冇平時啲香煎比目魚咁香脆蜆肉都多,遍細粒,味道一般▶️ 和牛肉眼配龍蝦肉眼扒肉質好腍,充滿油脂,有啲入口即融🐂龍蝦好食!肉質爽彈🦞旁邊有薯蓉同紅黃椒▶️ 經典蘋果批以為會細細個,點知成件上蘋果煮到好淋,再放上蘋果蓉個人覺得蘋果蓉有啲甜同埋奇怪🫣慶幸佢個批用牛油曲奇底而唔係酥皮,食落脆口好食啲-帶子同龍蝦
倒數日黎食晚飯

仲有特別menu,5-course再包每人一杯有氣酒🍷

▶️ 香煎北海道帶子配法式青豆蓉
兩大粒巨型帶子
咬落juicy,味道新鮮👍🏻
煎到兩面微脆
青豆蓉只作碟裝飾,冇乜味道
香煎北海道帶子配法式青豆蓉

▶️ 焗蠔忌廉湯
呢個聞同食都超重蠔味,唔知攪咗幾多隻蠔落去呢🦪
不過成個湯太鹹🙈一定要餸佢啲餐包食
焗蠔忌廉湯

餐包特別,用brioche麵包同法式朱古力牛角酥🥐
餐包

▶️ 和牛肉醬芝士千層麵
都唔細份
四至五層千層麵夾雜免治和牛肉粒,肉粒比起醬多😋
蕃茄醬味道ok🥫
唯獨覺得千層麵overcook咗少少,有啲太淋
面頭放上芝士,有粒絲🧀
和牛肉醬芝士千層麵

▶️ 香煎比目魚燴蜆湯
湯底係羅宋湯,入面唔少切粒嘅瓜同薯仔
味道遍清淡,薯仔太淋🥔失咗口感
香煎比目魚唔錯🐟好新鮮,比一般比目魚實身少少,啖啖肉冇骨
不過放咗入湯就冇平時啲香煎比目魚咁香脆
蜆肉都多,遍細粒,味道一般
香煎比目魚燴蜆湯

▶️ 和牛肉眼配龍蝦
肉眼扒肉質好腍,充滿油脂,有啲入口即融🐂
龍蝦好食!肉質爽彈🦞
旁邊有薯蓉同紅黃椒
和牛肉眼配龍蝦

▶️ 經典蘋果批
以為會細細個,點知成件上
蘋果煮到好淋,再放上蘋果蓉
個人覺得蘋果蓉有啲甜同埋奇怪🫣
慶幸佢個批用牛油曲奇底而唔係酥皮,食落脆口好食啲
經典蘋果批

帶子同龍蝦最好食,其他都ok嘅
服務超好,啲侍應好有禮貌,上菜快,一碟接一碟☺️
環境真係一流,望到成個尖沙咀同海景,入面燈光昏暗,營造浪漫氣氛

平時係婚宴場地,又可以包場作宴會
除夕
香煎北海道帶子配法式青豆蓉
餐包
和牛肉眼配龍蝦
經典蘋果批
♨️The Glam尖沙咀彌敦道100號The One 20樓@theglamtheone ♥️尖沙咀新開古典歐陸式落地大玻璃望海餐廳,環境寬敞食物出色,員工態度殷勤,我估計日景靚過夜景,今次嚟咗食佢嘅lunch set,甜品非常出色,可以encore👍🏻🔷煙三文魚凱撒沙律🔷是日餐湯🔷煙燻豬面頰卡邦尼長通粉🔷慢煮頂級封門牛柳🔷Tiramisu 🔷Opera食物:8.5/10抵食:8/10環境:8.5/10。。。 # 美食推薦 #美食日記 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食 #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkfood #foodhk #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfoodpic #foodporn #foodphotography #foodblogger # #chillrestaurant #好好吃 #維港景 #seaview #seaviewrestaurant #食在尖沙咀 #尖沙咀美食 #tstfood #封門牛 #tiramisu #operacake #好好吃
♨️The Glam

🔷Opera

食物:8.5/10
抵食:8/10
環境:8.5/10

# 美食推薦 #美食日記 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食 #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkfood #foodhk #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfoodpic #foodporn #foodphotography #foodblogger # #chillrestaurant #好好吃 #維港景 #seaview #seaviewrestaurant #食在尖沙咀 #尖沙咀美食 #tstfood #封門牛 #tiramisu #operacake #好好吃 #西餐