餐廳: The Lounge (香港JW萬豪酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: The Lounge (香港JW萬豪酒店)
資訊:

2021-12-24 2368 瀏覽
訂了weekday下午茶替好友慶祝生日 侍應很熱心地offer拍照 還不厭其煩主動從不同角度替我們拍 😂 食物方面 scones夠熱,moist, 超讚 👍🏼 (比fortnum & mason 那不知所謂又乾又硬的scones好多了)。鹹點也很出色 三層架以外另上的蝦春卷建議趁熱吃 蝦很meaty 有點油膩但沾上甜酸醬後還好。至於三層架 從頂層開始 鮑魚酥和鵝肝撻味道都如想像中好。中層的龍蝦沙律很足料 有驚喜 煙三文魚和青瓜蛋沙律不過不失。我和朋友對底層的甜點興趣比較少 😂 值得一讚的是它們設計非常精緻 可惜我們都嗜鹹多於甜 每款都只吃了一兩口便嫌太甜 只是個人口味的問題 嗜甜的朋友應該頗喜歡。環境當然打五星 而且因為weekday關係人流不太多 可以與朋友促膝詳談兩三小時。價錢方面 兩人大概一共$600 以食物環境和服務質素來說 絕對物超所值 very good value for money ✨ 付款時侍應還貼心地提醒我們某些信用卡享有九折優惠 有些地方是不會這樣提醒食客的呢~ Overall 非常好的酒店下午茶!

Overall 非常好的酒店下午茶!
2021-12-21
生日
信用卡優惠
2021-12-20 9173 瀏覽
同去咗依間貴貴酒店食tea set。個架賣相普通啦由一個護膚品牌贊助。熱辣辣脆卜卜蝦春卷超正。仲有個醬專係比你點條春卷。有heart名貴到發光嘅鮑魚撻。入面仲有啲碎鮑魚。好有鮑魚味。不錯。三文魚包cream包方包。都係發晒光正常。估唔到入面係原味方包。鴨定鵝肝醬多士定方包配無花果加花瓣。淨係食個肝醬已經夠。蟹肉碎蟹鉗沙律配士多啤梨。蟹肉好有蟹味加埋沙律好好味同士多啤梨一齊食又無乜嘢。青瓜夾麥包夾青瓜夾麥包。點樣檸檬定青檸泡芙。幾refreshing。不錯。份子料理橙汁扮蟹子。有驚又有喜。下面舊嘢好甜。蜂蜜味甜品。賣相好靚。清甜清甜清清甜。好似甜為主。依個唔記得咩味。留個驚喜比大家去試。依個都唔記得。都係甜吓甜吓咁囉。Scone。都係熱辣辣。好香口。cream略嫌唔夠味。果jam好refreshing。好香甜。仲正。另外配兩杯飲品。Tea WG 茶。不錯不錯。總結係少量有伏。多數好食嘅。環境寬敞嘅。服務不錯嘅。不過貴價酒店其實可以更好。有進步空間。
去咗依間貴貴酒店食tea set。
個架賣相普通啦由一個護膚品牌贊助。

名貴到發光嘅鮑魚撻。入面仲有啲碎鮑魚。好有鮑魚味。不錯。

三文魚包cream包方包。都係發晒光
正常。估唔到入面係原味方包。

鴨定鵝肝醬多士定方包配無花果加花瓣。淨係食個肝醬已經夠。

蟹肉碎蟹鉗沙律配士多啤梨。蟹肉好有蟹味加埋沙律好好味
同士多啤梨一齊食又無乜嘢。

青瓜夾麥包夾青瓜夾麥包。點樣

檸檬定青檸泡芙。幾refreshing。不錯。

份子料理橙汁扮蟹子。有驚又有喜。下面舊嘢好甜。

蜂蜜味甜品。賣相好靚。清甜清甜清清甜。好似甜為主。

依個唔記得咩味。留個驚喜比大家去試。

依個都唔記得。都係甜吓甜吓咁囉。

2021-12-14
2021-12-18 1719 瀏覽
今次high tea揀左呢間JW Hotel,窗口位都係要預早book定既😌,今次Afternoon Tea Set X Valmont,佢會送一張免費一對一皮膚諮詢服務+送護膚體驗套裝👍🏻👍🏻今次閒日嚟到唔算多人,黎到有個Welcome Tea(桂花冰茶),之後個tea set好快到啦,鹹點方面有鮑魚撻,龍蝦沙律,虎蝦春卷,鴨肝,煙三文魚卷同埋三文治😍我特別鍾意個龍蝦沙律,佢個龍蝦好新鮮勁大舊又爽口,啖啖肉嫁,沙律個味又好夾,唸起都流口水🤤🤤其次係個鴨肝,佢配咗個鮮無花果同醬,完整一塊嫁,無花果同鴨肝係絕配😌😌,拼埋一齊食真係好Fresh又唔會流👍🏻👍🏻甜點方面佢都係以mousse同朱古力為主,到最尾都係食唔晒嫁,因為佢真係好流,到而家為止我都係試過有一間嘅甜品係全部清晒,唯一要讚吓係佢個焦糖檸檬蜂蜜mousse,食落幾清新,唔覺好流🐝Scone方面佢都係平時食開嘅原味同提子味,都係配咗jam同忌廉,普普通通冇咩特別呢度啲梳化位坐得好舒服,枱與枱之間都有一段距離👍🏻👍🏻

呢度啲梳化位坐得好舒服,枱與枱之間都有一段距離👍🏻👍🏻
2021-12-09 1450 瀏覽
Satisfied my scone craving at The Lounge in @fshongkong $658HKD for 2 people (Mon-Fri) / $698HKD for 2 people (Sat-Sun & Public Holidays)The dessert & scone section is always my favourite when it comes to high tea 🫖 The savoury section wasn’t as special but the large fluffy scones definitely made up for it 🤤 missing a view but loved the chill vibes of the hotel

2021-12-09 1685 瀏覽
Above average既Tea🥰相信大家成日覺得下午茶好伏,唔係難食就只可以為打卡🥲但!係!香港尋尋覓覓終於比我發現呢間紫色代表色既酒店Tea真係唔錯,無論鹹點定甜點都有驚喜,特別鍾意今次既甜點🤩😆🥳.JW Afternoon Tea HKD558/2人with welcome tea and coffee杯welcome tea係桂花香芬冰茶,好fresh頂層 - 鹹點🍽𝟙 鮑魚撻 - 真係有成粒鮑魚係度架😳𝟚 鴨肝醬、蜜瓜配提子無花果醬多士 - 幾鍾意呢個combination 鴨肝醬通常陣味好勁,但連埋無花果同蜜瓜波波同提子食完唔會覺得好膩𝟛 虎蝦春卷配甜酸醬 - 溫馨提示如果唔想淋曬要快d食唔好掛住影啦😆中層 - 鹹點🍽𝟙 芒果龍蝦沙律配魚子醬 - 啖啖龍蝦😋𝟚 西班牙黑毛豬火腿配鮮無花果布里芝士麥法包 - 呢個我都好鐘意!都係Balance得好好唔會比其中一樣搶左味🥰𝟛 日本桃太郎番茄配話梅汁 底層 - 甜點🍽𝟙 玫瑰士多啤梨荔枝朱古力蛋糕 - 好香玫瑰同荔枝味🌹𝟚 雲尼拿白朱古力慕斯及柚子忌廉配香檳梨榛子脆餅 - 食到輕微既香檳味🥂𝟛 黑朱古力慕斯及香梅紅絲絨海綿蛋糕配
Above average既Tea🥰
JW Afternoon Tea HKD558/2人
with welcome tea and coffee
下午茶set

杯welcome tea係桂花香芬冰茶,好fresh

頂層 - 鹹點🍽

𝟙 鮑魚撻 - 真係有成粒鮑魚係度架😳

中層 - 鹹點🍽

𝟙 芒果龍蝦沙律配魚子醬 - 啖啖龍蝦😋
𝟛 日本桃太郎番茄配話梅汁

底層 - 甜點🍽

𝟙 玫瑰士多啤梨荔枝朱古力蛋糕 - 好香玫瑰同荔枝味🌹
𝟛 黑朱古力慕斯及香梅紅絲絨海綿蛋糕配棉花糖 - 外表靚至餘又好食想encore🥳
𝟜 香草杏桃芝士蛋糕 - 可能麻麻地杏桃既味所以唔太鍾意,芝士蛋糕有d實
𝟝 紅寶石朱古力雲尼拿芝士忌廉配藍莓朱古力脆撻 - 呢款我都幾鍾意,面層既玫瑰花紋係天然粉紅色既紅寶石朱古力,入面係芝士忌廉同藍莓醬,配埋偏苦既朱古力撻啱曬我口味!🍫 呢款係我最鍾意既蛋糕🤩
𝟞 迷你綠茶紅豆牛角包 - 本身對綠茶完全0興趣既我竟然覺得超好食!佢裡面既綠茶mousse少少苦但配埋牛角包面頭唔知係咪有層糖水,勁夾好好食🥐🍵

英式鬆餅 原味及提子
配果醬、德文都奶油
Scone

由於份量好多太飽食唔落scone,下次要唔食lunch先黎食過🔥整體黎講真係好好食,而且坐係落地大玻璃旁望住窗外風景都幾chill,之前早左成個月先book到想試既朋友記得早d打電話book位啦!
ig@foodie_hei
下午茶set
Scone
  • 甜品
2021-12-07 2677 瀏覽
已有兩年未去過,今次酒店有8折再食過。大部分菜式差不多。炒龍蝦鉗轉左星加坡炒蟹,無咗蒸帶子,無咗蝦餃點心。一般肉食包括鮑魚,牛扒,羊扒,叉燒較靭,海南雞皮厚和漂到白色。人多,北京填鴨要排好耐。魚生中鼻拔蚌和北寄貝出色幾脆口。蛋糕幾多選擇有傳統,tart和chesse蛋糕三大類。自家雪糕以芒果出色,食到芒果原味。食物質素比以前失色,但價錢折實貴咗,這是時下自助餐定律。不過人手充足,很有禮貌,服務質素高。
2021-12-06
2021-11-07 5535 瀏覽
好耐冇黎JW食bunch buffet,今次嚟到更加多嘢食,通常自助餐嘅片皮鴨都唔好食,但係估唔到JW嘅片皮鴨有啲水準,應該係我食自助餐咁多次最好食嘅一次,剌生類裏面有一款鮑魚,勁正,不過記住手快有手快無、龍蝦都有兩款,一款凍食一款芝士焗、魚子醬亦都有兩款選擇、仲有三款果汁任飲,唔怪得知咁難book位😅,雪糕除咗有Häagen-Dazs嘅三款口味之外,仲有另外三款口味嘅軟雪糕、雖然場地唔係好大,但係喺食物方面已經做到有好多選擇。
2021-11-07 4935 瀏覽
昨天去食自助午餐,食物款式不用多講,很少很少很少(重要事要講三次),好心酒店擺咁少食物就唔好叫自助餐啦。款少其一,絕大部分仲係沙律,熟食得幾款。其二,有幾個師傅幫手煮湯面,容我簡單粗暴講句(垃圾),煮唔熟食物,瓜菜生,竟然俾客人食。當時超想同佢酒店講返,顧及場合,忍了。湯面丸質素差,如何差?就是丸成粒係粉唔新鮮,擺係雪櫃十年八載拎出黎咁囉。粉面(河粉碎到一粒粒咁)成堆垃圾樣擺係到。熟食菜都冇幾條比人享用,加埋都冇十樣也。JW萬豪咁質素自助午餐,即係做衰自己牌子(想講句執佐佢好過),廚師煮唔熟食物炒佐佢啦,唔好害客人,深知一分錢一分貨,三百幾都唔係比唔熟食物客人食囉。

• 新推介,自助午餐執佐佢啦,唔好害人
2021-10-23 6744 瀏覽
📍JW下午茶自助餐不嬲都好受歡迎🌟食物選擇多之餘 性價比都好高朋友介紹話JW嘅 Afternoon Tea 都好高質素 就忍唔住去試下餐點未上之前 職員會提供桂花冰茶作為Welcome Drinks 🥂味道清香 夏日炎炎飲落好透心涼📯: 少有地鹹點比較出色 ✔️:鮑魚撻芒果龍蝦沙律配魚子醬: 鮑魚鮮甜 芒果中和咗油膩感✔️: 虎蝦春捲配甜酸汁: 虎蝦大隻香脆 配上甜酸汁超開胃✔️: 鵝肝醬蜜瓜配提子無花果醬多士/ 黑毛豬火腿配無花果布利芝士麥法包: : 正常發揮 無花果香味濃郁✔️: 日本桃太郎番茄🍅配話梅汁: 好fresh 配上話梅汁 微甜帶酸📯: 甜點賣相好靚 打卡一流但部分甜點只係食到甜味 稍為失望🤦🏻‍♀️玫瑰士多啤梨🍓荔枝朱古力蛋糕 同 紅寶石朱古力芝士忌廉配朱古力脆撻 甜中帶酸😻 相對有層次 脆撻香脆最失望係牛角包🥐太乾身 綠茶味欠奉 不過整體性價比高 值得一試 食物質素正常 而且環境開揚 適合放假chill 1chill!🙋🏻‍♀️
📍

✔️: 虎蝦春捲配甜酸汁: 虎蝦大隻香脆 配上甜酸汁超開胃

📯: 甜點賣相好靚 打卡一流
但部分甜點只係食到甜味 稍為失望🤦🏻‍♀️
最失望係牛角包🥐太乾身 綠茶味欠奉

JW Marriot嘅大堂下午茶一向都一位難求。周末嘅slot要預早一個月預約,估唔到平日都會fully booked要排waitlist,好彩最後都wait到一入座就有一杯冰涼的開胃桂花茶-🥧鮑魚撻🦐虎蝦春卷🥪鴨肝醬蜜瓜多士鹹點唔係平時常見嘅三文治,而係有啲亞洲風味嘅小食,夠晒特別又有新鮮感。鮑魚夠入味又唔會過韌。虎蝦很大隻,春卷夠脆配梅子汁一流 鴨肝醬蜜瓜多士就正常發揮。-🦞魚子醬龍蝦沙律🧀風乾火腿芝士伴無花果🍅蕃茄配話梅汁中層的鹹點就比較西式,魚子醬沙律賣相夠晒矜貴。風乾火腿芝士伴無花果入口味道鹹香,配搭了無花果也蠻清新。日本桃蕃茄配話梅汁就幾開胃。-🌹 玫瑰荔枝蛋糕🧁雲呢拿白朱古力慕絲🍐柚子忌廉配香檳梨榛子脆餅🍫黑朱古力香莓慕絲🍮香草杏脯芝士蛋糕🫐藍莓朱古力脆撻🥐抹茶紅豆牛角包甜點色彩繽紛,未食已經覺得好吸引每次吃下午茶都很欣賞廚師們把不同味道和元素融入在小小糕點裡的心思。藍莓朱古力脆撻最好食,好似食緊有黑朱古力殼的藍莓芝士蛋糕咁 玫瑰荔枝蛋糕都好清新。抹茶牛角包略嫌唔夠脆,但勝在不會過甜。其他的甜品都是正常發揮-鬆餅不是牛油味重的種類,吃下去不會太膩-大堂樓底夠高,窗外望馬路

一入座就有一杯冰涼的開胃桂花茶

🥧鮑魚撻
🦐虎蝦春卷
🥪鴨肝醬蜜瓜多士

鮑魚夠入味又唔會過韌。虎蝦很大隻,春卷夠脆配梅子汁一流
鴨肝醬蜜瓜多士就正常發揮。

🦞魚子醬龍蝦沙律

🍫黑朱古力香莓慕絲
🍮香草杏脯芝士蛋糕
🫐藍莓朱古力脆撻
🥐抹茶紅豆牛角包

甜點色彩繽紛,未食已經覺得好吸引

藍莓朱古力脆撻最好食,好似食緊有黑朱古力殼的藍莓芝士蛋糕咁

鬆餅不是牛油味重的種類,吃下去不會太膩

大堂樓底夠高,窗外望馬路但採光充足,略嫌冷氣不太足夠。

2021-09-28
【香港JW萬豪•The Lounge】————————————————————————#港女HighTea記 其實間唔中做吓港女都幾好👗☕️𝒥.𝒲. ℳ𝒶𝓇𝓇𝒾𝑜𝓉𝓉 ℋ𝑜𝓉𝑒𝓁送咗張coupon J先生早一個月book位 #識揀窗口位值得加分💯😘落地大玻璃 影相打卡一流無論係住定食 我真心欣賞𝒥.𝒲. ℳ𝒶𝓇𝓇𝒾𝑜𝓉𝓉服務❤️一坐底staff就俾咗杯桂花冰茶解渴 清香桂花味 嘆住杯茶等個tea set出嚟英式地道鹼甜美食三層港女tea set由上層開始介紹🥗虎蝦春卷配酸甜汁(外皮脆卜卜 蝦肉較軟身)🥗鮑魚撻(煙韌鮮甜)🥗鴨肝醬多士配蜜瓜🍛芒果龍蝦沙律配魚子醬🍛日本桃太朗番茄配話梅汁(有驚喜 配搭好好)🍛西班牙黑毛豬火腿配鮮無花果芝士麥包🍰玫瑰士多啤梨荔枝朱古力蛋糕🍰雲呢拿白朱古力慕絲及柚子忌廉配香檳梨榛子脆餅🍰黑朱古力慕絲及香莓紅絲絨海綿蛋糕配棉花糖🍰香草杏桃芝士蛋糕🍰紅寶石朱古力雲呢拿芝士忌廉配藍莓朱古力脆撻🍰迷你綠茶紅豆牛角包🍪原味/提子粒鬆餅係我最愛😍自從去完英國🇬🇧愛上了𝓈𝒸𝑜𝓃𝑒口感鬆化 香濃牛油味好緊要 配上果醬/𝒸𝓁𝑜𝓉𝓉𝑒𝒹 𝒸𝓇𝑒𝒶𝓂外面硬 入面少少濕潤 食落唔會太乾身
【香港JW萬豪•The Lounge】

一坐底staff就俾咗杯桂花冰茶解渴
清香桂花味 嘆住杯茶等個tea set出嚟

英式地道鹼甜美食
三層港女tea set由上層開始介紹
🥗虎蝦春卷配酸甜汁(外皮脆卜卜 蝦肉較軟身)
🥗鮑魚撻(煙韌鮮甜)
🥗鴨肝醬多士配蜜瓜

🍛芒果龍蝦沙律配魚子醬
🍛日本桃太朗番茄配話梅汁(有驚喜 配搭好好)
🍛西班牙黑毛豬火腿配鮮無花果芝士麥包

係我最愛😍自從去完英國🇬🇧愛上了𝓈𝒸𝑜𝓃𝑒
外面硬 入面少少濕潤 食落唔會太乾身

整體滿分💯high tea算係好食 樣樣都ok
環境舒適又靚 服務讚不絕口
只係甜品本人T小姐覺得冇乜特別 (對甜品要求太高🙊)
比較鍾意配搭簡單嘅甜品

服務質素:😊😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅👅👅
性價比: 💰💰💰 💰 HKD538/2位

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
🏠 The Lounge (香港JW萬豪酒店)
📮 金鐘金鐘道88號太古廣場香港JW萬豪酒店大堂
2021-03-30
優惠券
2021-09-28 5879 瀏覽
本身諗住食tea,朋友話tea set選擇唔多又有局限性,不如試下呢間tea buffet,選擇又多,又好食,只要早啲book位就得啦。地理位置方便,一出地鐵站就搵到。餐廳環境闊落,有落地大玻璃,係有日光照住下進食,感覺都會愉快啲。食物種類都唔少,前菜有麵包,涷火腿,芝士。凍食有沙律, 刺身,壽司。 熱葷有雞翼,乳鴿,漢堡包,即煮粥同麵。 仲有個甜品corner. tea buffet有咁多野食揀, 真係唔係hea我喎咁多嘢食,緊係介紹下必食itmes. 蝦多士啱啱新鮮出爐,一口多士,大小啱啱好,蝦肉爽口彈牙,外層有麵包糠,香脆可口。Ban Chang Kueh即點即煎,煎起好似薄脆咁, 裏面加埋花生醬,砂糖, 好似香脆格仔餅,得意好味。仲有一款口味係榴槤餡,鍾意食榴槤嘅朋友可以一試。象拔蚌, 螺肉刺身爽口清甜,可以排多幾次隊呀。 伯爵茶tart伯爵茶味香,入口幾滑,tart底層有少少柚子肉,酸甜適中,2個味道都幾夾。tea buffet由三點半去到六點,食完之後非常滿足,晚餐都可以唔使食喇

地理位置方便,一出地鐵站就搵到。
食物種類都唔少,前菜有麵包,涷火腿,芝士。凍食有沙律, 刺身壽司。 熱葷有雞翼,乳鴿,漢堡包,即煮粥同麵。 仲有個甜品corner. tea buffet有咁多野食揀, 真係唔係hea我喎

咁多嘢食,緊係介紹下必食itmes.
蝦多士
Ban Chang Kueh
象拔蚌, 螺肉刺身
爽口清甜,可以排多幾次隊呀。
伯爵茶tart

2021-09-18 4960 瀏覽
貴精不過多來形容這間 buffet 食物就最啱不過了!當你試完哂所以冷盤熱盤甜品後,保證你會抱住個肚走!如果想要多元化又多款式嘅 buffet, 咁這間就不多適合你了!但以 <$400埋單,環境又坐得舒服,服務又唔差,食物又有中等質素,咁就可以考慮一吓!當日刺身得三款,冷盤有蝦,青囗,芝士,沙律,壽司,而熱盤記憶中有北京填鴨,鮑魚,炒蟹鉗 ,鮮蝦雲吞, 羊扒牛扒 ,海鮮泡飯等等,雖然唔係話上等貨式,但勝在味道唔差!甜品有成十幾二十款,最開心有榴槤軟雪糕食!
貴精不過多來形容這間 buffet 食物就最啱不過了!
當你試完哂所以冷盤熱盤甜品後,保證你會抱住個肚走!
2021-09-08 4948 瀏覽
又嚟到這裡食自助晚餐,星期二的晚上,客人不多,坐得好舒服。食物方面,海南雞雞肉滑身但醬汁不到胃,冬瓜燉乳鴿湯好清甜,炒辣蟹d蟹肉有啲梅,泰式牛肉沙律就辣左d但好醒胃,紅豆沙比較糊口。食下坐下,又一晩。
又嚟到這裡食自助晚餐,星期二的晚上,客人不多,坐得好舒服。
食下坐下,又一晩。
2021-09-07
信用卡優惠
2021-09-02 5447 瀏覽
有一段時間沒有來JW 了, 剛好這天是課程最後一天完結。 天氣超好中午陽光普照。到黃昏來到金鍾依然係夕陽光照穿透大玻璃直入酒店cafe廳堂。那個看似屏風式嘅沙律吧同甜品區依舊不變。 蛋糕甜品款式眾多未必全部都好好食但好多都有玻璃罩罩住感覺衛生。這次發現自助餐有炸魚皮食同紫菜食算係有點創意而且炸魚皮都是新鮮炸出來的。主菜肉眼扒等廚師切至中心時才出去拿。肉的中心嫣紅。但牛肉味則一般的吧!羊架肉質稍稍偏硬但還是燒至剛剛好的。最出色的要算是蝦的食物。無論係普通嘅烚蝦凍食, 蝦球伊麵, 即煮雲吞嘅鮮蝦都完全ok. 但雲吞生麵係還未煮透身的是事實如果生麵能煮透身的話那將會是爽口彈牙的麵質現在是浪費了食材。甜品方面的蛋糕大部份唔太甜。蛋糕造型都算唔錯。

2021-05-26