2022-06-13 362 瀏覽
朋友即將過加拿大,所以同佢去佢最鍾意嘅餐廳食餞行飯,皆因佢鍾意呢度嘅嘢食同埋180度維港海景,咁就book咗呢度食lunch。Lunch Menu依家有2-4 course選擇:2 course就1 starter + 1 main course,3 course就1 starter + 1 main course + 1 dessert,4 course就2 starter + 1 main course + 1 dessert,價錢就由$398-$538。今次用餐有D驚喜,因為嘢食嘅份量比之前大咗D!食物整體都係維持高質,主菜嘅Skirt Steak入囗好軟腍,牛味好濃,而Tilefish外層超香脆,味道鮮甜,肉質嫩滑。約定咗下次佢返嚟香港時再嚟食過。

Lunch Menu依家有2-4 course選擇:
價錢就由$398-$538。

今次用餐有D驚喜
,而Tilefish外層超香脆,味道鮮甜,肉質嫩滑

約定咗下次佢返嚟香港時再嚟食過。

2022-06-11
2022-06-04 404 瀏覽
OooK11 Musea 精緻餐廳ooO餐廳主力是日本法國菜,但係我想介紹既係佢地餐廳門口位置,供客人閒聊飲嘢☕️既位置😊!係K11 Musea餐廳多限用餐時間🕑食完飯想搵個地方傾下計又唔想只飲咖啡☕️,又唔想太貴,呢度係唔錯😊環境不錯,他們服務也非常好👍🏻那天是下雨天☔️,服務員好細心既幫我keep 住我既雨傘🌂比左個牌仔我離開時交給他就交回🌂給我。小小既服務但很窩心💕Premium Tea Selections $68
OooK11 Musea 精緻餐廳ooO

Premium Tea Selections $68
2022-05-25 411 瀏覽
朋友特地提前订这家餐厅给我过生日,订到了窗边的位置,看着维港过生日简直太棒了!菜式很精致适合拍照,主要每一道的酱汁都调的恰到好处,真是惊喜,本来以为只是一家适合拍照的餐厅,没想到每道菜都这么用心,吃完和朋友都觉得意犹未尽
2022-03-26
2022-05-20 385 瀏覽
Such a memorable day to be remembered; celebrating with an awe-inspiring view of Victoria Harbour with my precious one at 𝐓𝐢𝐫𝐩𝐬𝐞.🔝🖤-"Acknowledging the good that you already have in your life is the foundation for all abundance" - Eckhart Tolle-☞ 𝐏𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐩𝐞 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 - 𝐂𝐥𝐨𝐮𝐝 𝐂𝐚𝐤𝐞 𝐱𝟐 - 𝐇𝐊$𝟑𝟕𝟔Exquisite afternoon tea set paired with a hot mug of tea of your choice, the Cloud Cake was an elegant combination of Damask rose, raspberries, vanilla, and lychees flavors; a palate-awakening trea
Exquisite afternoon tea set paired with a hot mug of tea of your choice, the Cloud Cake was an elegant combination of Damask rose, raspberries, vanilla, and lychees flavors; a palate-awakening treat composed of Coconut Dacquoise base, topped with layers of Lychee Bavaroa and Raspberry Pomegranate Jelly, then covered with White Chocolate and Rose Flavored Mousse.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
sᴘ𝟻𝟷𝟶-ᴛᴀᴅ-ǫᴘᴡɪ-ғʀ-sᴄɴ
Perfect Escape Afternoon Tea Set - Cloud Cake
4/5Very satisfying lunch. Most of the dishes is beautiful and great to eat. I especially love the flying squid, great mix of saltness of cheese and onion, some crunch. And the quail is super tender and flavourful.Just not a fan of their dessert. The petit four is more to my taste.
2022-04-28 345 瀏覽
我和朋友一起的生日飯,朋友選擇了這間,還訂了露台位置。後來才知露台只適合飲野,我地就先在裡面進餐,後移步到外面飲嘢。餐廳餐牌只有兩款選擇,都是set lunch, 沒有單點的餐牌。食物選擇少,但食物質素很好,很精緻,食材新鮮。如果肚餓的話,我相信就會食完依然覺肚餓,因為份量真的很少,先來一個芝士粒凍湯作小吃,再來一個鮑魚頭盤。我當日點了帶子作主菜,帶子真的大概只有兩隻的份量吧,對我這大食量的人來說,真的覺得是頭盤份量。朋友點了乳鴿,依然是非常細小的兩件肉。甜品反而份量正常,也很好吃,芒果加脆脆米,加糯米飯 ,味道有點似泰國芒果糯米飯,但外觀當然美上很多。之後我們移步到外面飲埋杯餐飲,影相極美。埋單每位6百多,還算合理吧。主要是人少,景美。選擇這餐廳的最好是女士啦,男士的我肯定會餓住肚皮離開,問題是沒散叫菜單,想叫多樣野填下肚都冇。總括而言,這是一個好作打咭的地方。

疫情緩和,朋友話咁耐冇見要book間好啲嘅餐廳,於是佢決定食Tirpse。間餐廳喺k11 musea,行出露台仲可以盡覧維港美景。座低之後我哋就叫嘢食,個Menu有三個sets,我哋就叫咗兩個executives。呢個set包括amuse bouche, starter, second starter, main course, dessert, petit fours, coffee/tea. 佢想每一道菜嘅時候都會有一個簡介俾我哋知道食緊啲咩,雖然我唔係好聽得明,但係我朋友係非常有研究,佢同個侍應傾得好開心。尤其係法國菜睇落去未必知道嗰樣係咩嚟。Amuse bouche 係用一個玻璃器皿裝住嘅湯,上面仲有朵細細朵嘅花,非常精緻,佢係動嘅,飲落酸酸地,有啲蕃茄味,味道很清新。starter 係鮑魚,白蘆筍,紫蘇葉。呢啲望落去又係非常之精緻,鮑魚同白蘆筍隔住咁擺,鮑魚有啲煙熏味加埋中間嘅黃色醬汁同埋紫蘇葉,估唔到味道幾夾。second starter係魷魚仔加溫泉蛋加bottarga。一開始篤爛粒溫泉蛋嘅蛋黃,將魷魚仔撈埋蛋黃汁同埋啲抱抱一齊食好香bottarga同埋蛋味,然後再咬落隻

1986 瀏覽

second starter係魷魚仔加溫泉蛋加bottarga。一開始篤爛粒溫泉蛋嘅蛋黃,將魷魚仔撈埋蛋黃汁同埋啲抱抱一齊食好香bottarga同埋蛋味,然後再咬落隻魷魚仔度入面啲膏會必晒出嚟,有爆漿嘅感覺,又有少creamy,由於成碟得三隻,令你想再食又冇得繼續,好想叫多個set食多一次。

main course我嗌左帶子,佢就嗌咗和牛(+$228)。我嗰碟包括左兩粒帶子,山菜,我諗menu講嘅clam係攞嚟整個汁。兩粒帶子切半,一啖一粒,都算有肉,個汁清清地,上面有一種葉係類似山葵,味道比較濃烈,加埋個帶子食都算驚喜。成道菜嘅感覺比較中式。

佢嗰碟A4和牛聽佢講喺充滿牛脂香,識落當然唔韌,睇佢個樣都非常滿意。

dessert就係類似泰國嘅椰汁芒果糯米飯,好食係好食,重椰汁味,芒果都甜,上面有啲爆米粒,只係好似同main course冇咩關係。petit fours一個係類似Royce士多啤梨白朱古力米通,令一款係類似杏仁餅乾。

coffee/tea 我哋就冇叫到。因為我哋叫咗酒。一set四杯,朋友一開頭擔心唔抵飲,因為唔知佢會serve咩酒,但係佢最後好滿意,因為啲酒都係啲靚酒。因為我食帶子所以waiter走recommend 左兩款比較dry白酒,一款清酒同埋一款dessert wine。但係實際上每隻酒叫咩名我就唔太記得。第一杯白酒係前菜嗰陣上。聞落清香,full body, dry但係飲落唔會酸,係2017年法國南部嘅提子釀製而成,可想而知幾好飲。第二杯係清酒,聞落好似有淡淡花香,飲落好舒服,唔會好濃烈,本身我唔太鍾意飲清酒但係都覺得好飲。第三杯係白酒,main course嗰陣上,因為我食海鮮所以佢特登推介呢隻白酒,呢隻酒就咁飲非常麻麻,因為佢嘅酒窖係海邊非常潮濕,所以佢嘅酒味都係鹹鹹酸酸,但係同帶子一齊係出奇地夾。最後一杯係dessert wine,甜得來有少少dry,唔會剩係得甜,非常欣賞。
2022-04-08
2022-04-03 426 瀏覽
(補回早前二月份已光顧之食評)呢間係日式法式fusion fine dining 想試好耐但係今次慶祝周年就係最好不過啦!而且因為疫情比較少人,係最佳嘅體驗時刻!1. 用餐體驗取勝用餐體驗由訂位開始,到當日之前佢會用WhatsApp提你,再加上比Menu你,非常之貼心嘅服務!讚!2. 高級服務取勝由入座前,訂位已經按你嘅要求做好!高級餐廳不一定有高級服務,但係呢間做得好好!介紹餐牌,不停加水,而且會詢問你有關食物嘅質素3. 高級新鮮食材取勝因為係周年紀念所以我哋揀咗有兩款前菜嘅6- course 午餐而且加錢叫一份和牛!1. Amuse Bouche - 當日係一個南瓜凍湯!好香濃嘅南瓜味我希望可以飲多兩啖評分: 8/102. Starter - Lobster, fermented honey, turnip! 你會見到唔單只係精緻,每一種蘿蔔都係日本食材而且係唔同嘅味道,而且呢度有四種唔同嘅蘿蔔同埋龍蝦嘅食法!其中有一個好似餃子其實係好薄嘅蘿蔔皮整到好似餃子咁嘅樣!好味到呢你要慢慢去品嚐!可以食到食材本身新鮮嘅味道評分: 10/103. Second Starter - Shira
(補回早前二月份已光顧之食評)

用餐體驗取勝

高級服務取勝

高級新鮮食材取勝

1. Amuse Bouche - 當日係一個南瓜凍湯!
好香濃嘅南瓜味我希望可以飲多兩啖

評分: 8/10
凍湯

評分: 10/10

3. Second Starter - Shirako, potato, Truffle!
呢個係我嚟嘅最大誘因,亦都係我最期待嘅日本北海道白子!呢個簡直係而家隔咗幾個月我都仲係好掛住佢
佢白子係整熱嘅半生熟加埋松露嘅味道呢就絕配,而且係好香滑入口有溶化嘅感覺!嗰個香味你要停留喺個口耐啲先至吞!我覺得呢個係呢度最好食嘅一道菜!必食!

評分:10/10

係呢個時候呢佢會上自家製作嘅兩種麵包,而且可以無限添食,我哋比喜歡甜麵包嘅味道,有一種特別嘅香味,咸嘅麵包就冇乜特別比較硬一啲!值得一提嘅係個牛油係非常之好味!

評分: 8.5/10
自家製麵包

4.1 Main Course 1 - Kinmeda, Chijimi Spinach, Yuzukosho 金目鯛柚子胡椒

呢個係因為本身佢餐牌嗰個魚冇咗,所以就轉左係晚餐嗰個金目鯛,真係抵食咗!呢個配柚子胡椒係非常之重點,有畫龍點睛果效!魚係香滑嘅我只可以話係我想要大份少少大一半!

評分: 9/10

4.2 Main Course 2 - Omi Wagyu, Alpine Garlic, Chorizo 日本近江和牛、高山蒜、舞茸

呢個我哋叫咗五成熟,真係入口溶化!而且嗰個蒜醬冇得輸!我覺得如果嚟到呢度食呢個係必食!

評分: 9/10

5. Dessert - Banoffee Pie, Guinness Beer, Caramel popcorn

呢個最令人回味嘅就係嗰個雪糕,就真係食得出係黑啤味!好特別!

評分:8/10

6. Petite fours and Coffee or Tea

最後呢呢個四小果子就真係成個餐嘅體驗裏邊最普通!其實唔好食
擺到去最後!

咖啡可以任你揀唔同嘅咖啡!我就都係叫我至愛Latte! 呢度啲咖啡好有水準!下次可以嚟就咁食佢個下午茶餐都係一個非常之好嘅體驗!

評分:5/10

評分: 8/10

由一點食到差唔多5:00休息埋,去出邊露台影埋相,成個體驗真係非常之好!當日天氣唔係太好太如果係好天氣呀仲更加靚!

凍湯
自家製麵包
// 𝙄𝙣𝙙𝙪𝙡𝙜𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙣 𝙖𝙣 𝘼𝙚𝙨𝙩𝙝𝙚𝙩𝙞𝙘 𝘼𝙛𝙩𝙚𝙧𝙣𝙤𝙤𝙣 𝙏𝙚𝙖 𝙖𝙩 𝙏𝙞𝙧𝙥𝙨𝙚 🍴 //-Located at 𝐊𝟏𝟏 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐚 with a patio view of the Victoria Harbour, 𝐓𝐢𝐫𝐩𝐬𝐞 is a French-Japanese Fine-dining Restaurant granted with 1 Michelin Star; a praiseworthy restaurant that‘s worthy for my second visit for their top-notch dining experience and their newly launched Afternoon Tea Menu.-☞ 𝐆𝐫𝐚𝐜𝐞𝐟𝐮𝐥 𝐀𝐮𝐭𝐮𝐦𝐧 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 - 𝐇𝐊$𝟑𝟔𝟖 𝐏𝐞𝐫 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧Appreciating its tempting presentation, this Afternoon Tea features four classy and artistic eats i
Appreciating its tempting presentation, this Afternoon Tea features four classy and artistic eats including finely shredded 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐦𝐞𝐚𝐭 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐞𝐞𝐭𝐫𝐨𝐨𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫, chopped 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐭𝐨𝐩𝐩𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐚𝐧𝐝 𝐛𝐫𝐢𝐧𝐲 𝐒𝐞𝐚 𝐔𝐫𝐜𝐡𝐢𝐧, delicate 𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐨𝐫𝐭 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐟𝐢𝐧𝐢𝐬𝐡𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐁𝐞𝐚𝐧, and 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐒𝐡𝐨𝐫𝐭 𝐂𝐚𝐤𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐑𝐚𝐬𝐩𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲; served with coffee or tea.
With exquisite wine pairing recommendations from Tirpse’s sommelier, ordering 𝐄𝐬𝐬𝐞𝐧𝐜𝐞 𝐑𝐢𝐞𝐬𝐥𝐢𝐧𝐠, 𝐌𝐨𝐬𝐞𝐥, 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐲 𝟐𝟎𝟏𝟗 (+$𝟔𝟎/𝟓𝟎𝐦𝐥) and 𝐃𝐨𝐦𝐚𝐢𝐧𝐞 𝐂𝐚𝐮𝐡𝐚𝐩𝐞́, 𝐒𝐲𝐦𝐩𝐡𝐨𝐧𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐍𝐨𝐯𝐞𝐦𝐛𝐫𝐞 𝐉𝐮𝐫𝐚𝐜𝐨𝐧, 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞 𝟐𝟎𝟏𝟔 (+$𝟔𝟎/𝟓𝟎𝐦𝐥) would enhance the flavor with complexity and savoriness.
☞ 𝐂𝐥𝐨𝐮𝐝 𝐂𝐚𝐤𝐞 - 𝐏𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐩𝐞 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 - 𝐇𝐊𝟏𝟖𝟖 𝐏𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭
Elegantly presented with combinations of Damask rose, raspberries, vanilla, and lychees to the palate; it was a sensory-awakening sweet treat created with Coconut Dacquoise base, topped with layers of Lychee Bavaroa and Raspberry Pomegranate Jelly, and covered with White Chocolate and Rose Flavored Mousse.
☞ 𝐅𝐨𝐫𝐞𝐬𝐭 𝐂𝐚𝐤𝐞 - 𝐏𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐩𝐞 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 - 𝐇𝐊$𝟏𝟔𝟖 𝐏𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭
Blended with Cherry Compote and Dark Chocolate Sponge in the middle, this modern and classic Black Forest Gateau was finished off with a White Chocolate & Coconut Flavored Mousse and a Black Chocolate Glaze for a perfectly-balanced sweetness.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴛᴀᴅ-ǫᴘʟ-ᴡs
Graceful Autumn Afternoon Tea Set
Essence Riesling, Mosel, Germany 2019 & Domaine Cauhapé, Symphonie de Novembre Juracon, France 2016
Cloud Cake - Perfect Escape Afternoon Tea
Forest Cake - Perfect Escape Afternoon Tea
  • Essence Riesling
  • Mosel
  • Germany 2019
  • Domaine Cauhapé
  • Symphonie de Novembre Juracon
  • France 2016
K11musea咁大 每次行呢個商場都會忍唔住肚餓要喺呢度食一餐😂見呢間餐廳嘅裝修環境都幾靚所以試吓😊可能佢嘅時間已經有啲晏 餐廳話已經冇晒afternoon tea set得返兩款cake sets 所以我哋兩個人叫咗唔同嘅cakes🖤Forest cake🤍Cloud cake 個人比較鍾意forest cake 因為朱古力味超濃烈😍又有車厘子果肉 口感豐富得來又唔會甜到漏Cloud cake 中間嗰層紅色啫喱酸酸甜甜 呢個配搭都好得意😆☕️Iced latte正常🫖Hanami係茶包茶 第二壺水已經冇咩味🤣Outdoor位好好坐好舒服!我去嘅時間餐廳冇人 所以可以出埋outdoor位打卡😍呢間餐廳靜靜地啲位坐得又舒服下次希望試到afternoon tea set/ 晚市堂食🍽
見呢間餐廳嘅裝修環境都幾靚所以試吓😊
Perfect  escape  afternoon  tea
🤍🖤cake  sets

🖤Forest cake
🤍Cloud cake

Cloud cake

☕️Iced latte正常
🫖Hanami係茶包茶 第二壺水已經冇咩味🤣
Hanami

Outdoor位好好坐好舒服!
我去嘅時間餐廳冇人 所以可以出埋outdoor位打卡😍

呢間餐廳靜靜地啲位坐得又舒服
Cloud cake
2022-01-23 503 瀏覽
餐廳部份座位望海.午餐有兩個選擇. 價錢貴嘅多咗一個頭盤同埋咖啡. 法國菜我就唔逐道菜評論了. 法國菜如果做得好食, 係形容唔到嘅.麵包. 正常. 熱. 唔特別出色.Amuse Bouche. 淋柿凍湯. 酸酸地嘅. 清新. 有新鮮感. 底下有少少玄米, 俾到口感.Angel Shrimp. Avocado. 蝦同牛油果嘅味道配合得幾好. 帶子. 啱啱好熟. 合格! 帶子同汁嘅配合冇蝦咁出色.主菜: 雞. 略欠特色. 都好食嘅.魚. 唔夠嫩. 唔夠熱 (我知... 法國菜係咁嘅). 個泡嘅味道反而優勝.甜品. 比較出色嘅一道菜. 影唔到相... 似係圓形嘅馬豆糕浸喺蜜糖水裏面. 放咗菊花瓣. 清香, 清新.總結一下: 食物Ok. 唔係嘩一聲. 咁星級法國菜唔係嘩一聲仲推唔推介呢? 要食埋個景. 下次訂枱要求海景枱. 呢個應該係永久海景. 唔會因為落雨同大霧冇咗.
餐廳部份座位望海.

麵包. 正常. 熱. 唔特別出色.

帶子. 啱啱好熟. 合格! 帶子同汁嘅配合冇蝦咁出色.

主菜: 雞. 略欠特色. 都好食嘅.

疫情下少左好多出街🥺終於可以出下街食飯,一直都好想試下tirpse終於有時間❤️今次試左Executive lunch menu:Amuse Bouche 非常清新,好香柚子味🍊Starter Lobster. Fermented Honey. Turnip龍蝦當然好味,但個dumpling 用左蘿蔔片做餃子皮,好light 好好味❤️Second starter Shirako. Potato. Truffle原來Truffle 同白子咁夾嫁!Main courseSpanish mackerel. Chigimi Spinach. Yuzukosho.Omi Wagyu. Alpine Garlic. Chorizo.DessertBanoffee pie. Guinness beer. Caramel popcorn. 好好味,仲有我最中意既Meringue😂Petit fours
疫情下少左好多出街🥺

今次試左Executive lunch menu:

Amuse Bouche

非常清新,好香柚子味🍊

Starter

Second starter

Shirako. Potato. Truffle
原來Truffle 同白子咁夾嫁!

Main course

Dessert

好好味,仲有我最中意既Meringue😂

Petit fours
2022-01-14 290 瀏覽
♨️Tirpse ❤️K11 musea日本米芝蓮一星法國餐廳,試咗佢既cake set,蛋糕只得一個字形容「掂」,完全高層次水準 Cloud ~lycee、玫瑰、raspberry 、白朱古力mousse,啖啖層次分明,味道相當突出Forest~濃黑朱古力味,配上cherry,但唔會過漏過甜,究竟可以點樣做到?濃烈冧酒車厘子,一食難忘,原來朱古力蛋糕可以有呢啲水準,真係明白點解呢間餐廳可以火速上位,再加食埋個維多利亞港view,滿分💯Latte咖啡絕對水準之作,坐咗幾個鐘攤凍晒都係咁好味😋服務員態度高水評,絕對似五星酒店服務,不能想像佢嘅lunch同dinner食物水準如何,不過應該冇乜本事試😅📍Cloud cake set with latte 📍Forest cake set with Americano食物:9.5/10抵食:8/10環境:9.9/10。。。#globaleats #米芝蓮一星 #michelinstar #michelinrestaurant #michelinguide #cakes #dessert #coffeetime #coffeeholic #coff

♨️Tirpse

Latte咖啡絕對水準之作,坐咗幾個鐘攤凍晒都係咁好味😋

📍Cloud cake set with latte

食物:9.5/10
抵食:8/10
環境:9.9/10

#globaleats #米芝蓮一星 #michelinstar #michelinrestaurant #michelinguide #cakes #dessert #coffeetime #coffeeholic #coffeelover #coffeebreak #chilltime #chillvibes #美食日記 #美食推薦 #whitechocolatecake #blackchocolatecake #seaviewrestaurant #victoriaharbour #k11musea #hkfoodie #foodie #foodiehk #foodielife #hkrestaurant #hkfoodblogger #hkfoodieblogger #foodphotography #相機食先 #foodporn
2021-12-29 291 瀏覽
尖沙咀法國Fusion 菜日本廚師煮理的法國菜,食材優質,味道穩定,一直很喜歡這裏。點了Selected lunch menu ,包括兩道starter, 一道主菜,一道甜品,petit fours 跟飲品。頭盤是Avocado, Angel shrimp , yuzu 柚子啫喱配合牛油果蓉和凍蝦,味道非常清新。第二頭盤是Chestnut, scallops, celery 扇貝鮮甜肉厚,煎得剛剛好。栗子醬味道甜甜的,很creamy ,很有冬天的感覺。主菜是Yellow chicken, shiitake, hazelnut 法國黃雞肉質很鮮嫩,烹調得非常好,把鮮度保留得很好。甜品用的是日本食材,文旦、菊花跟kabu 四國的文旦有清爽酸味和濃濃的甜味。Kabu 很少在甜品裏吃到,感覺很特別。整體滿意的一餐。
尖沙咀法國Fusion 菜

日本廚師煮理的法國菜,食材優質,味道穩定,一直很喜歡這裏。

柚子啫喱配合牛油果蓉和凍蝦,味道非常清新。

扇貝鮮甜肉厚,煎得剛剛好。
栗子醬味道甜甜的,很creamy ,很有冬天的感覺。

法國黃雞肉質很鮮嫩,烹調得非常好,把鮮度保留得很好。

Hairtail, Avocado  ,Mirin

甜品用的是日本食材,文旦、菊花跟kabu
四國的文旦有清爽酸味和濃濃的甜味。
Kabu 很少在甜品裏吃到,感覺很特別。

整體滿意的一餐。

2021-12-25 302 瀏覽
附近吃完lunch, 知道有露台,念住入去飲一杯, 傾下溉, chill 下, 點知被其服務生極之傲慢無禮貌領導人態度破壞左了! 飲一杯,當然要小食相佐,我問服務生有french fries嗎? 大家知道他是怎麼回應我的嗎? 他: 一邊掉頭走,一邊揮手 (意思冇)? 第二個來, 我又同樣問題,他說我們是法國餐廳沒有這些的😒 無語的服務,雖然海景好正,但這樣的服務質素,一定冇下次啦!

他: 一邊掉頭走,一邊揮手 (意思冇)?

第二個來, 我又同樣問題,他說我們是法國餐廳沒有這些的😒

無語的服務,雖然海景好正,但這樣的服務質素,一定冇下次啦!