回訪超過5次 並經常推薦朋友來吃的Cafe♡♡♡他家的食物和甜品 一次又一次也驚艷到我就在Sogo後面的唐2樓 還有個小露台🪑首先意粉麵條是手工製 新鮮爽彈!再來各款意粉都好足料 味道在線~最後是必食的抹茶巴斯克麻糬蛋糕!大愛❤️‍🔥還未試過的朋友不要錯過了啦~不過他長期人氣滿滿記得先Whatsapp 訂座喔 (*´︶`*)ノ"☺︎⸝⋆推薦程度:🌷🌷🌷🌷🌷/5 (滿分拉爆)𓄵𓄵𓄵| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |推薦太多不能盡錄(๑ˊ͈ ꇴ ˋ͈)ウンウン❶ 龍蝦汁蟹肉手工意粉 $178 濃稠的自製龍蝦🦞汁 加一絲絲蟹肉整體配合手工寬條麵 爽彈又掛汁 正到爆❷ 南瓜雞胸意大利飯 $138香甜的南瓜汁包裹著每粒米 超入味慢煮白松露雞胸 煮得又香又嫩滑❸ 經典卡邦尼手工意粉 $138比一般卡邦尼顏色更深 極濃蛋香味 Creamy麵條是手工圓粗麵 掛汁滿分~最愛厚切煙肉粒!❹ 抹茶巴斯克麻糬蛋糕 $68濃濃的抹茶芝士蛋糕 香滑入口即溶一切開還會流心的! 麻糬較稀 綿綿口感 配上芝士奶蓋好好味~❺ 炙燒白松露雞翼 $58燒得黃金脆邊的雞翼 肉質厚身而嫩滑 還有玫瑰花🌹碎裝修~❻奶蓋桂花鮮奶烏

回訪超過5次 並經常推薦朋友來吃的Cafe♡♡♡
他家的食物和甜品 一次又一次也驚艷到我
就在Sogo後面的唐2樓 還有個小露台🪑

首先意粉麵條是手工製 新鮮爽彈!
再來各款意粉都好足料 味道在線~
最後是必食的抹茶巴斯克麻糬蛋糕!大愛❤️‍🔥

還未試過的朋友不要錯過了啦~
不過他長期人氣滿滿
記得先Whatsapp 訂座喔 (*´︶`*)ノ"

☺︎⸝⋆推薦程度:🌷🌷🌷🌷🌷/5 (滿分拉爆)

𓄵𓄵𓄵

香甜的南瓜汁包裹著每粒米 超入味
慢煮白松露雞胸 煮得又香又嫩滑

❸ 經典卡邦尼手工意粉 $138
比一般卡邦尼顏色更深 極濃蛋香味 Creamy
麵條是手工圓粗麵 掛汁滿分~
最愛厚切煙肉粒!

❹ 抹茶巴斯克麻糬蛋糕 $68
濃濃的抹茶芝士蛋糕 香滑入口即溶
一切開還會流心的!
麻糬較稀 綿綿口感 配上芝士奶蓋好好味~

❺ 炙燒白松露雞翼 $58
燒得黃金脆邊的雞翼
肉質厚身而嫩滑 還有玫瑰花🌹碎裝修~

❻奶蓋桂花鮮奶烏龍茶 $48
超打卡able的藍白色飲品🗻 #富士山配色

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ Vol.1 Cafe @vol.1hk
銅鑼灣景隆街3號2樓 ( 銅鑼灣站 D4出口 )

人均消費:HK$250 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
2023-09-13 101 瀏覽
銅鑼灣好多樓上cafe,搵搵下可以搵到啲裝潢唔錯嘅打卡cafe📸⭐️自製龍蝦🦞汁蟹肉🦀手工寬麵條呢間店賣點✨係自家製麵條,厚身寬麵條。龍蝦汁好香濃,食到啖啖蟹肉😌好掛汁,食唔停口😋⭐️卡邦尼手工圓粗麵豬腩肉分量唔少,醬汁唔會好膩,又好掛汁,呢款麵條嘅質感同上者又好不同⭐️炙燒白松露雞翼外皮好脆,肉醃得唔錯,食到一陣陣松露味,推薦👍🏻👍🏻⭐️布朗雪山一塊塊布朗尼疊成一座山,上面加了cream,形造雪山嘅樣。布朗尼唔會話好甜,唔錯👍🏻⭐️荔枝玫瑰寒天梳打⭐️青檸蜂蜜梳打

⭐️自製龍蝦🦞汁蟹肉🦀手工寬麵條

⭐️卡邦尼手工圓粗麵

卡邦尼手工圓粗麵

⭐️炙燒白松露雞翼
外皮好脆,肉醃得唔錯,食到一陣陣松露味,推薦👍🏻👍🏻

⭐️布朗雪山

布朗雪山

⭐️荔枝玫瑰寒天梳打
⭐️青檸蜂蜜梳打

荔枝玫瑰寒天梳打 、青檸蜂蜜梳打
2023-09-12 12 瀏覽
發現咗一間餐廳專賣手工意粉。係銅鑼灣地鐵站附近一間樓上cafe。座位都幾舒服,仲有個露台位添。呢度所有意大利粉都係手工製作,味道都有成6、7款。今日叫咗個signature 龍蝦汁蟹肉寬麵條。手工寬麵非常之有勁度,唔會一拉就斷,咬落仲係彈牙。龍蝦汁都好香蝦味,仲有裏面一絲絲嘅蟹肉同洋蔥。面頭嗰塊竹炭多士可以將剩低醬鋪喺面食,好味滿分。另一個白松露雞翼係必點小食,雞翼用松露油醃過再煎香,未上枱都聞到香味。甜品有三款蛋糕,叫咗個抹茶巴斯克麻糬蛋糕,抹茶用咗小山園嘅抹茶粉,味道已經有保證,裏面嘅麻糬軟糯,加埋鬆化嘅巴斯克蛋糕,出奇地咁夾同好食。而且佢哋嘅咖啡其實都非常之好。宜家我又多一間cafe落腳啦!

2023-09-11
  • 抹茶巴斯克麻糬蛋糕
  • 龍蝦汁蟹肉手工意粉
2023-09-11 12 瀏覽
🌴☘️🪵🪑☕️💞🎀主打手工意粉的人氣cafe 咖啡店劃分室外跟室內兩部分 以木系裝潢配上植物盆栽裝飾 加上柔和燈光 坐位舒適 打卡一流💝 主食
🦞龍蝦汁蟹肉手工意粉 💰178
這款招牌手工意粉做得扁身 比較粗有咬口 香濃的龍蝦味 配上大量蟹肉 每一口都足滿鮮味 意粉上還鋪上一片竹炭麵包 帶芝麻香 口感鬆脆 🍝經典卡邦尼手工意粉 💰138
另一款手工意粉做成圓粗狀 口感軟硬度適中 卡邦尼跟平常吃到的不一樣 這家比較偏黃色 濃芝士味 配上厚身煙肉的咸香 很特別 小食
🐣炙燒白松露雞翼 💰58
雞翼肉質嫩滑 帶輕微的松露香 味道比較清淡 飲料
🍵🍓抹茶奶蓋士多啤梨奶 💰52
做得很有漸層感 面層的奶蓋做得厚身 抹茶味香濃 中層牛奶再配上底層的士多啤梨醬 酸酸甜甜 粉粉綠綠的顏色充滿少女心 🍬🥛黑糖米麻薯牛奶 💰52
味道偏甜 黑糖味道濃 中間有一大塊米麻糬 口感煙韌 甜點🍰抹茶巴斯克麻薯蛋糕 💰68
蛋糕上蓋著一層厚厚的奶蓋 賣相好看 帶濃郁抹茶跟奶香 切開可看到中間麻薯 做到拉絲效果 很療愈 ✨這家平日晚餐時間去也是坐滿 要去的朋友可能要先預約一下 而且這家上菜時間有點慢 想吃美食要有耐性一點
🌴☘️🪵🪑☕️💞🎀

🍬🥛黑糖米麻薯牛奶 💰52
味道偏甜 黑糖味道濃 中間有一大塊米麻糬 口感煙韌

甜點
🍰抹茶巴斯克麻薯蛋糕 💰68

✨這家平日晚餐時間去也是坐滿 要去的朋友可能要先預約一下 而且這家上菜時間有點慢 想吃美食要有耐性一點喔

2023-09-10 10 瀏覽
今日去了銅鑼灣一間樓上cafe食午餐,小店裝修簡約,亦有戶外平台。入門口時,店員就叫我scan QR code睇菜單。🔸炙燒白松露雞翼雞翼的皮很脆,肉質嫩滑肥美,仲有松露香。🔸慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯雞胸用白松露醃製過,味道香濃亦帶點煙燻香,雞胸薄身質地很滑,飯夠熱,而飯粒口感煙韌,洋蔥爽脆,南瓜和洋蔥味道清甜。🔸自製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵龍蝦汁新鮮濃稠,寬條麵彈牙掛汁,麵包微温脆口。🔸奶蓋桂花鮮奶烏龍茶淺藍色加頂部的白色奶蓋令我可聯想到富士山,而個杯剛巧亦有如山的形狀。店員提示我搞勻後先飲,底部見到有桂花碎,入口時卻有濃得來而清香的桂花味,奶蓋質地幾潔身唔羶。🔸青檸蜂蜜梳打味道酸中有微甜,令人開胃。🔸抹茶巴斯克麻糬蛋糕切開時見到如流水般的奶蓋,中間會見到層薄薄的麻糬,抹茶味道濃郁,但又唔會有苦澀味,蛋糕質感微實中帶點軟滑,食完唔會覺得好甜好膩。Cafe喺香港嚟講,越來越少見,更難得的是有心製作食物的更少見,值得支持呀!📍Vol.1 Cafe (銅鑼灣)銅鑼灣景隆街3號2樓#foodie #food #foodpic #foodphoto #hkfood#香港美食 #美食 #hkig
今日去了銅鑼灣一間樓上cafe食午餐,小店裝修簡約,
亦有戶外平台。

入門口時,店員就叫我scan QR code睇菜單。
🔸炙燒白松露雞翼
雞翼的皮很脆,肉質嫩滑肥美,仲有松露香。
🔸慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯
🔸自製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵
龍蝦汁新鮮濃稠,寬條麵彈牙掛汁,麵包微温脆口。
🔸奶蓋桂花鮮奶烏龍茶
🔸青檸蜂蜜梳打
味道酸中有微甜,令人開胃。
🔸抹茶巴斯克麻糬蛋糕

📍Vol.1 Cafe (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街3號2樓

#香港美食 #美食 #hkig #ighk
#西式 #樓上cafe #銅鑼灣
#TM128 #為食妹 #tm128_love food
2023-09-08 34 瀏覽
#foodstepsinhk_cafe #foodstepsinhk_銅鑼灣今日去左銅鑼灣的樓上cafe!如果想坐戶外位置的話也可以跟店員說~•➸自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 | $178 | 8.5/10Handmade Fettucine with Crab Meat and Lobster Sauce龍蝦味很濃 像法式龍蝦湯的味道🦞蟹肉份量多到每條意粉都會沾到!意粉軟硬度剛好 還有些蘑菇和洋蔥•➸炙燒白松露雞翼 Vol.1 Chicken Wings | $68 | 7.5/10松露味不算非常突出 但會食到松露碎雞皮脆 爆汁 還有四隻😋•➸青檸蜂蜜梳打 Honey Lemon Soda | $42 | 8/10味道清新🍋蜜糖在底部 記得拌勻先飲啊~
今日去左銅鑼灣的樓上cafe!
如果想坐戶外位置的話也可以跟店員說~

➸自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 | $178 | 8.5/10

龍蝦味很濃 像法式龍蝦湯的味道🦞
蟹肉份量多到每條意粉都會沾到!

意粉軟硬度剛好 還有些蘑菇和洋蔥

松露味不算非常突出 但會食到松露碎
雞皮脆 爆汁 還有四隻😋

味道清新🍋
青檸蜂蜜梳打

蜜糖在底部 記得拌勻先飲啊~

青檸蜂蜜梳打
  • 龍蝦汁蟹肉手工意粉
2023-09-07 70 瀏覽
朋友之前有介紹過呢間cafe,話佢環境優雅得來食物質素都非常OK,今日佢專誠帶我黎食佢個lunch,嚟到1:00啱啱好係佢開門時間,唔使等👍🏻食物方面我地揀左自製龍蝦汁蟹肉手工闊條麵同卡邦尼手工圓粗麵。店員同我哋推薦必食餐廳嘅意粉,因為全部手工製作🥹首先個龍蝦汁蟹肉意粉個醬汁味道非常之好,因為出面其他餐廳其實而家成日都食到龍蝦汁,不過通常啲汁嘅味道非常之一般同Standard,呢度食得出係佢哋自家調製嘅味道,再配上佢哋非常煙靭嘅寬條麵,我其實對意粉或麵包嘅質感有一定嘅期望,呢個意粉既出品係出乎我嘅意料,媲美專做西餐既中上價餐廳嘅出品❤️跟住個卡邦尼手工圓粗麵汁都非常濃郁,意粉質感都係食得出手工嘅味道,因為係食到麵粉嘅香味,不過蟹肉意粉個質素實在太好,所以相比下來就冇咁驚艷(冇比較冇傷害🤣),但呢個質素都一定係中上以上❤️反而如果有朋友唔太鍾意咁嘅麵條,呢個可能會比較適合❤️嚟到Cafe一定要食佢哋嘅飲品,我叫咗Matcha latte espresso, 好睇又好飲,推介!朋友嘅荔枝玫瑰寒天梳打都非常少女心,我偷飲咗一啖唔會好甜👍🏻買單嗰陣店員仲同我哋講原來佢哋啱啱開業一週年會有優惠,9月1

買單嗰陣店員仲同我哋講原來佢哋啱啱開業一週年會有優惠,
9月12號-10月12號 逢星期一至五 午市(13:00-17:00)會有9折優惠,朋友聽到即刻講嚟緊呢個月要食多次個蟹肉意粉😂
  • 自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條
2023-09-07 1123 瀏覽
這間Cafe bookmark已久,在剛開店時已被它簡約露營風露台座位所吸引。和男朋友在銅鑼灣晩餐,預約了Vol.1 Cafe一試!Cafe店面不大,裝修簡約木系,晚上餐廳爆滿,要坐到室外座位。户外餐桌是木箱,配合露營椅,待秋天/天氣涼時感覺會好chill~☁️ 自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $178☁️ 慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯 $138餐廳意粉是手工意粉,我們點了自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條,沒有失望!手工寬麵條口感適中偏硬身,個人頗喜歡。濃郁的龍蝦汁配上撕成幼絲的蟹肉,每條麵都沾上蟹肉和龍蝦汁。最後以竹炭麵包清光剩下的龍蝦汁,滿意!! 慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯,雞胸切成薄片,經過慢煮保持肉質嫩滑,白松露香味上較黑松露內斂,但入口味道強烈,充滿松露香。南瓜切成細粒打蓉和飯一起煮,好香南瓜味,會食到南瓜粒。☁️ 青檸蜂蜜梳打 $42☁️ 百香果菠蘿桂花烏龍茶 $42兩杯飲品都意外地清新輕盈,感覺沒加太多額外的糖水調味,味道恰到好處,並不會覺得假甜。烏龍茶和梳打都很解喝,味道上,個人更喜歡青檸蜂蜜梳打,好fresh。

☁️ 自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $178
☁️ 慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯 $138

☁️ 青檸蜂蜜梳打 $42
☁️ 百香果菠蘿桂花烏龍茶 $42
慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯
能夠係港島區最繁囂既市區,搵到一片寧靜樂土,帶點柔和既燈光,加埋個擺滿植物既露台,要打卡完全無難度。收到風佢地為慶祝一週年,凡係9月12至10月12日內逢星期一至五晏就1點至5點期間到訪,都有9折優惠,一定到場支持一波先咖啦。👇🏻📌HANDMADE PASTA - ▪️ Handmade Fettucine w/Crab Meat and Lobster Sauce - $178▫️ 佢地最出名係意粉,事關都係由手工製作,而且選擇比一般café更多,我就揀左個招牌「自家龍蝦汁蟹肉手工寬麵條」,個sauce極度入味,每一條麵條都掛滿濃厚醬汁,又食到一梳梳蟹肉,就算食哂成個都唔會好飽滯;面頭仲有一塊即烤多士,口感鬆脆,好抵食。📌DESSERT - ▪️ Match Basque Cheesecake w/ Mochi Filling - $68▫️ 甜品方面我試左個「抹茶巴斯克麻糬蛋糕」面頭比厚厚既cream覆蓋住,賣相精緻;而蛋糕質感軟綿,抹茶味香濃幼滑,值得一試。📌COFFEE -  ▪️ Iced Mocha - $48▫️ 咖啡控一定走唔甩杯「Mocha」啦,賣相做到朱古力同埋鮮奶分層,相當吸
能夠係港島區最繁囂既市區,搵到一片寧靜樂土,

帶點柔和既燈光,加埋個擺滿植物既露台,要打卡完全無難度。

晏就1點至5點期間到訪,都有9折優惠,

一定到場支持一波先咖啦。👇🏻

📌HANDMADE PASTA -

自家龍蝦汁蟹肉手工寬麵條

每一條麵條都掛滿濃厚汁,又食到一梳梳蟹肉,就算食哂成個
都唔會好飽滯;面頭仲有一塊即烤多士,口感鬆脆,好抵食。

📌DESSERT -
抹茶巴斯克麻糬蛋糕

賣相精緻;而蛋糕質感軟綿,抹茶味香濃幼滑,值得一試。

📌COFFEE -
▪️ Iced Mocha - $48
Mocha

鮮奶分層,相當吸引,staff溫馨提示攪勻先飲,好貼心。
2023-09-04
2023-09-02 17 瀏覽
開業一段時間的Vol.1 Cafe靠著好手藝,累積大批粉絲,一到用餐時間總是擠滿人潮,Vol.1 Cafe不只手工意粉好吃,意大利飯、雞翼、甜品、飲品樣樣都是美味,一口熱騰騰餐點,一口冰涼消暑飲品,絕佳的用餐體驗,非常推薦大家來吃Vol.1 Cafe。炙燒白松露雞翼好評度破表,剛端上桌就聞到強烈的白松露香氣,炙燒白松露雞翼太讚了,酥脆外皮完全吸滿白松露醬,白松露鮮香夠味,雞肉嫩滑,雞汁通通鎖在雞肉裡頭,炙燒時間抓得精準,炙燒白松露雞翼外酥內嫩,咬上一口宛如著魔般,完全停不下來,越吃越涮嘴。自製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵整體組合奢華,麵條一口嚼下,濃稠的龍蝦海味在嘴中散發,手工寬條麵味道豐富,趁熱吃更是一流。把蟹肉拌一拌,讓手工寬條麵沾附絲絲蟹肉,手工寬條麵海鮮味吃來更明顯,忍不住一口接一口如暴風般吸入嘴裡。慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯是Vol.1 Cafe高人氣熱賣品項,米飯裹覆著南瓜的自然香甜精華,意大利飯入味無比,頗合朋友的胃口。慢煮白松露雞胸是近年來最流行的健康餐料理方式,雞胸水嫩有彈性,可見雞肉新鮮,陣陣撲鼻的白松露與雞胸無敵合拍。奶蓋桂花鮮奶烏龍茶綿密細緻的奶蓋泡,讓桂花鮮奶烏龍茶

奶蓋桂花鮮奶烏龍茶綿密細緻的奶蓋泡,讓桂花鮮奶烏龍茶的觸感更加絲滑細緻,桂花花香相當清雅,在口中停留超久,鮮奶烏龍茶郁香直衝腦門,甜度恰到好處,搭配餐點一起享用多合適。

熱熱的天氣就愛來一杯抹茶奶蓋士多啤梨牛奶,還沒入口,雪白的牛奶帶士多啤梨與抹茶的紅紅綠綠,讓人心情愉悅,牛奶濃醇,士多啤梨甜美,抹茶甘香,實在療癒身心,好喝又消暑,喝前要先攪拌均勻呢。

抹茶巴斯克麻糬蛋糕濃郁的綿綿的感,甜蜜蜜的幸福滋味,吃飽後可以立刻甜甜嘴,整個人幸福到不行。抹茶巴斯克麻糬蛋糕除了芝士的芝香外,略帶抹茶的茶香,中和了芝士的重膩感,麻糬軟糯好嚼,在視覺和味覺上更為豐盛。

2023-09-01 24 瀏覽
🔹️同朋友仔去了銅鑼灣 “Vol.1 Cafe” 店內裝修以木系簡約風,設有室內和室外, 室內可聽吓音樂🎶🎵室外亦是打卡之選, 輕鬆、清新又寫意☺️🔹️店員親切友善、服務貼心👨‍💼👩‍💼廚師別具創意和心思💕食物高質又夠熱👍🔸️炙燒白松露雞翼🕊嫩滑雞翼以醇香白松露炙燒烹調, 十分香脆惹味👍🔸️自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條🦞🍝濃郁龍蝦汁配上滿滿鮮甜蟹肉, 加上手工寬麵條Yummy, 還有竹炭麵包😋🔸️慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯🐔🎃🍛以白松露雞胸片配上南瓜蓉Ristto, 啖啖鮮甜可口, 越食越開胃☺️🔸️抹茶奶蓋士多啤梨牛奶🍓🍵底層以士多啤梨, 中層滿滿奶蓋, 面層以清香抹茶, 除了外觀吸引😍味道富層次感好Creamy 🫰🔸️桂花烏龍茶🫖本來想試吓洋甘菊, 但因太受歡迎當天賣哂😅便試吓桂花烏龍茶🫖 味道甘香醇厚 ~ 陣陣撲鼻香呀☺️抹茶巴斯克麻糬蛋糕🥧以流心麻糬配抹茶好夾, 甜度恰度好處, 回味無窮🤤

🔹️店員親切友善、服務貼心👨‍💼👩‍💼
廚師別具創意和心思💕食物高質又夠熱👍

🔸️炙燒白松露雞翼🕊
嫩滑雞翼以醇香白松露炙燒烹調, 十分香脆惹味👍

🔸️慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯🐔🎃🍛

🔸️抹茶奶蓋士多啤梨牛奶🍓🍵

🔸️桂花烏龍茶🫖

抹茶巴斯克麻糬蛋糕🥧
以流心麻糬配抹茶好夾, 甜度恰度好處, 回味無窮🤤

下午茶
  • 抹茶巴斯克麻糬蛋糕
  • 自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條
  • 炙燒白松露雞翼
  • 慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯
2023-08-27 49 瀏覽
係銅鑼灣鬧市中央,試咗一間上樓嘅cafe,環境同食物質素都比想像高汁好多,氣氛都好chill,估唔到銅鑼灣都有啲咁好食嘅餐廳但係唔多人。叫咗一個「龍蝦汁蟹肉手工意粉」。佢嘅意粉係手工寛條麵,麵質適中偏硬,食得出係真材實料嘅手工意粉。龍蝦汁都好濃好香,上到枱嘅時候好想即刻食,食完感覺可以鹹少少,汁入面都有唔少嘅蟹肉。再嚟係「經典卡邦尼手工意粉」,呢個手工意粉係圓粗麵,味道雖然簡單但係好突出,佢哋嘅卡邦尼醬同車打芝士混合得恰到好處,份量亦都好足夠。至於「炙燒白松露雞翼」,外層香脆,裡面嘅雞肉又嫩滑,而且大大隻,亦都食到有松露嘅味道但不太足濃。飲品方面,「抹茶奶蓋士多啤梨奶」味道清新,抹茶味濃郁,同士多啤梨嘅甜味幾夾,不過我就覺得甜咗少少。而「espresso tonic」喺天氣咁熱嘅日子裡喝真係一絕,espresso無咩苦澀味同清新嘅tonic混合,非常解渴。我覺得最最最好食嘅係「抹茶巴斯克麻薯蛋糕」,個蛋糕嘅抹茶味好濃好滑,同上面嘅醬汁好夾,裡面嘅麻薯口感軟滑煙煙靭靭,食完係會想再叫多個食食。呢間cafe好適合大家同朋友lunchtime上嚟食個飯或者teatime上嚟飲杯野食個蛋糕!

龍蝦汁蟹肉手工意粉

經典卡邦尼手工意粉
抹茶奶蓋士多啤梨奶
espresso tonic
抹茶巴斯克麻薯蛋糕
位於銅鑼灣嘅樓上cafe 雖然地理位置好好,但有啲難搵。因為係樓下係無任何餐廳招牌之外,仲要得個泰式massage招牌,半信半疑咁行上唐樓2層樓梯先搵到餐廳。室內環境裝修簡約有啲ikea feel,燈光唔錯,仲有露天茶座可以俾人出去chill下食下煙。其中我最鐘意龍蝦汁蟹肉手工意粉,龍蝦汁味濃加上啖啖蟹肉彈牙手工麵口感一流🤍配埋奶蓋桂花鮮奶烏龍茶真係好好食😋杯茶係淺紫藍色好靚,睇見都立即多巴胺直線上升🩵【我的滋味餐單】1️⃣龍蝦汁蟹肉手工意粉2️⃣卡邦尼手工意粉3️⃣燒白松露雞翼4️⃣奶蓋桂花鮮奶烏龍茶5️⃣抹茶巴斯克麻薯蛋糕

【我的滋味餐單】
1️⃣龍蝦汁蟹肉手工意粉
2️⃣卡邦尼手工意粉
3️⃣燒白松露雞翼
4️⃣奶蓋桂花鮮奶烏龍茶
5️⃣抹茶巴斯克麻薯蛋糕
2023-08-24 17 瀏覽
銅鑼灣區一向繁雜,人流太多。今日同事提議去樓上cafe,當然跟著佢。餐廳播放著音樂,有露台區,好舒服,感覺不是身在銅鑼灣區。玫瑰寒天茘枝梳打顏色好美。有粒粒寒天增加嚼口,不單一,味道清新。卡邦尼手工圓粗麵麵條非常有彈性,有嚼勁,真係手工出品,讚。炙燒白松露雞翼雞翼慢慢滲透出松露香,又不會太過重味,恰到好處,「名物」當之無愧。Brownie採用72%嘅朱古力製作,濃稠而不膩。好喜歡雲呢拿打成cream伴食,香滑。
銅鑼灣區一向繁雜,人流太多。
今日同事提議去樓上cafe,當然跟著佢。
餐廳播放著音樂,有露台區,好舒服,感覺不是身在銅鑼灣區。

玫瑰寒天茘枝梳打
顏色好美。
有粒粒寒天增加嚼口,不單一,味道清新。

卡邦尼手工圓粗麵
麵條非常有彈性,有嚼勁,真係手工出品,讚。

Brownie
2023-08-24
2023-08-23 12 瀏覽
My friend brought me here on a weekday tea hour, upon opening the door, I already liked the wooden decor, it’s very comfortable and outdoorsy! We order two pastas: 1: handmade fettuccine with crab meat and lobster sauce, the pasta was really well made, chewy and springy, the lobster sauce was strong and aromatic2: handmade bigoli with carbonara sauce, same, the texture of the pasta was very nice, and the sauce was flavourfulWe also ordered two drinks, ice latte and lychee drink. The staff was su

We order two pastas:

We also ordered two drinks, ice latte and lychee drink. The staff was super friendly, the lychee drink was super super sweet so I ask for some ice, he was very apologetic and responsive

I did want to comment on the outdoor seating, whist it was nicely decorated, it lacks a fan in this weather, and the table was a bit high as the chairs were camping chairs so it was hard to eat on a highish table!
Handemade  biglio  carbonara
Ice latte
Handmade  fettuccine  with  crab  meat  and  lobster  sauce
Handemade  biglio  carbonara
Ice latte