2020-11-23 214 瀏覽
同朋友興高采烈諗住去食吓野 影吓相食咗個炸雞牛肉薯蓉海鮮丼 張相都的確幾吸引價錢: $79 + 1% service charge主題餐廳雖然係主要比人影相食物質素係其次 通常得個樣呢個真係最佳代表我都知我無揀咖哩 無咩保障但係呢個真係食到我啤一聲個樣係幾靚 認得出係b duck🌚但係佢啲飯都無咩味 又無汁超級乾 炸雞既話完全唔脆😅🔫天婦羅脆多少少 隻蝦尚算爽個牛肉薯蓉叫做有啲味 唔錯唔敢想像如果連靚相都影唔到嘅話 會幾失望🙈
同朋友興高采烈諗住去食吓野 影吓相

個牛肉薯蓉叫做有啲味 唔錯

唔敢想像如果連靚相都影唔到嘅話 會幾失望🙈
炸雞牛肉薯蓉海鮮丼
2017-05-22 570 瀏覽
一聽到bi li ba la bi li ba la童年回憶的小丸子即刻番曬黎!之前想去觀塘那間分店見小丸子但實在太多人等不到🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️Mira Mall這間分店星期六人流都不算很多店內大概只有一半滿座先來一個小食,薯條香脆熱啦啦,不錯不錯👍有小丸子的咖哩吉列豬扒飯很可愛❤️❤️出乎意料之外,咖哩味道不錯,吉列豬扒也炸得挺香脆相對於咖哩飯,意粉味道中規中矩,沒有什麼特別...擺盤都只有一張小丸子媽媽的卡紙餐廳內環境到處都有小丸子的裝飾,某些座位更有一隻巨型小丸子公仔,實行小丸子陪住你食野,又可以影相呃like😂✌🏻
一聽到bi li ba la bi li ba la
童年回憶的小丸子即刻番曬黎!

之前想去觀塘那間分店見小丸子
但實在太多人等不到🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Mira Mall這間分店星期六人流都不算很多
店內大概只有一半滿座

先來一個小食,
薯條香脆熱啦啦,不錯不錯👍

有小丸子的咖哩吉列豬扒飯很可愛❤️❤️
出乎意料之外,咖哩味道不錯,
吉列豬扒也炸得挺香脆

2017-04-21 518 瀏覽
今晚諗住帶小朋友有主題嘅餐廳食晚飯,一心興高采烈到有小丸子特色嘅餐廳。點知一到門口,只見只有一、兩枱客。唔緊要!便繼續坐低,打開餐牌,一共有4款主食及6款小食。叫服務員來點餐,個服務員同我講,其中一個主食及兩個小食都已經售罄。吓!我心諗:點解你唔早些同我講!算啦!係這個本身已經冇選擇中嘅冇選擇餐牌中,總於點咗三個主食及一個小食。點知,之後個服務員再行過來話我點這個小食都售罄。講真,咁大間餐廳,又是有品牌嘅餐廳,本身食品已經唔多,仲呢類又話售罄個樣又話冇。咁點做生意呀!成間餐廳只得返個少之又少嘅食品!!仲要等客坐低咗先講呢樣冇果類冇!服務水平勁唔得!完全失望!

完全失望!

2017-02-28 797 瀏覽
今天約了閨蜜一起請假去逛逛街、吃吃女東西,好好輕鬆一下。閨蜜一向都是小丸子迷,知道位於尖沙咀分店的Izumi Curry最近化身小丸子主題餐廳,便一同去看看/嘗嘗究竟。由於是平日的緣故,即使是午飯時間也沒有很多人,不用等候便有座位。到處都是卡通片的人物做裝飾和佈景,在入口位置更有小丸子一家人的figures如給食客拍照留念,如果有花輪和野口同學可拍照多好呢。餐廳還播著小丸子主題曲,整體環境不俗。可惜食物方面大打節扣……我們點了奄列吉列豬扒飯 - 飯冷的、豬扒不脆; 明太子海鮮意粉和餃子雞奕- 也不熱,味道也是一般的。飲品方面 - 多腦河特飲和意大利泡沫咖啡合格罷了。

2017-02-06
2017-02-18 599 瀏覽
星期二放假lunch 去食,仲可以包場,可能已經過左熱潮。無人太好啦!我地黎都係為左影相,想點影就點影,店員仲好樂意幫手影相餐廳仲會播小丸子主題曲,環境很好,不過食物就唔好食,奄列吉列豬扒飯個飯仲要係凍架
2017-02-06 1988 瀏覽
位於尖沙咀的Izumi Curry,最近演變成小丸子主題餐廳。三間Izumi Curry主題餐廳,包括:觀塘,葵芳,尖沙咀。由細至大,都喜歡看櫻桃小丸子,我更曾有一段時間剪成小丸子髮形呢。雖然現時已23歳,但我現在還常常看小丸子,花師奶等卡通片,要永保童真哦。奄列吉列豬排咖喱飯$119每種主餐包罐裝汔水/+5果汁。餐牌種類不多,不過全部都有小丸子圖案哦咖喱飯的小丸子公仔最特岀,二話不說選這個飯了。小丸子圖案以抹茶粉撒成,不太夾咖喱味道,但咖喱味重得蓋過抹茶味,所以也沒所謂啦。Izumi咖喱一向有保證,濃香稠密,微辣微甜,我已來過多次,味道依舊好吃。還已為只有咖喱配飯,原來還有奄列蛋炸豬排。奄列蛋大而滑嫩,味道不俗。但吉列豬排油溫過高,雖是香脆,但有油溢味道。豬排薄肉略乾,有點失色。吉列炸蝦芝士漢堡扒飯$119其實我另一個想吃的主食,就是這個啦,幸好心靈相通的好友點選這個扒飯。吉列炸蝦大隻香脆,較豬排好吃哦。芝士漢堡扒賣相吸收,漢堡扒軟嫩無比,肉汁滿滿,較上芝士咸香得宜。這飯唯一不好是沒咖喱汁,所以朋友用我的咖喱汁撈飯了,哈哈

奄列吉列豬排咖喱飯$119

每種主餐包罐裝汔水/+5果汁。

餐牌種類不多,不過全部都有小丸子圖案哦

咖喱飯的小丸子公仔最特岀,二話不說選這個飯了。

Izumi咖喱一向有保證
,濃香稠密,微辣微甜,我已來過多次,味道依舊好吃。
還已為只有咖喱配飯,原來還有奄列蛋炸豬排。
奄列蛋大而滑嫩,味道不俗。

但吉列豬排油溫過高,雖是香脆,但有油溢味道
。豬排薄肉略乾,有點失色。
吉列炸蝦芝士漢堡扒飯$119

吉列炸蝦大隻香脆,較豬排好吃哦。

這飯唯一不好是沒咖喱汁,所以朋友用我的咖喱汁撈飯了,哈哈
2017-02-05
2017-02-01 694 瀏覽
點餐:二人用餐抹茶咖哩飯(主菜)漢堡扒天婦羅蝦飯(主菜)檸檬柑桔特飲(藍色)莓味特飲(紅色)章魚小丸子(小食)讚:食物味道和賣相都不錯,上菜很快。賣相都很讚,特別是飯上印了小丸子的樣子,十分可愛!當日用餐時段人流很少(閒日兩點左右),職員很友善,容許我們自由揀選坐位。餐廳環境有很多裝飾都很漂亮!彈:價錢不太值,有點貴,一般主菜不應過百元,份量不多,女人吃還可以,但男人應該覺得不夠。抹茶咖哩沒有抹茶 有點被騙感覺 但都是正常
點餐:二人用餐
抹茶咖哩飯(主菜)
漢堡扒天婦羅蝦飯(主菜)
檸檬柑桔特飲(藍色)
莓味特飲(紅色)
章魚小丸子(小食)

讚:
食物味道和賣相都不錯,上菜很快。
賣相都很讚,特別是飯上印了小丸子的樣子,十分可愛!
餐廳環境有很多裝飾都很漂亮!

彈:
抹茶咖哩沒有抹茶 有點被騙感覺 但都是正常

2017-01-25
2017-01-27 508 瀏覽
一向都有幫襯,食物質素不叫好食,但都叫穩陣。今日幫襯,完全失望。落order 時,menu 內只有6種飯可選擇,唔係化,而家1點咋。飲品只有罐裝飲品,全是凍既?omg, 冬天唔想飲凍野囉。(落單阿姐一句sorry 都無,理直氣壯)點了奄烈飯少汁,來到時,完全是多汁。是我廣東話唔好?還是新移民落單阿姐唔識廣東話?我話要紅薑,竟然無供應?????你是日本咖喱餐廳嗎?店員服務差,無經驗,Hea 做。食物普通。可惜,浪費了一個日本的經營權。
我話要紅薑,竟然無供應?????你是日本咖喱餐廳嗎?
店員服務差,無經驗,Hea 做。
食物普通。可惜,浪費了一個日本的經營權。
特製奄列飯
2017-01-21 391 瀏覽
又寫食評,  我妹妹很喜歡小丸子, 所以先來這問食店. 比起APM 小丸子店這間暗好多,  影相位也不及APM .. 但也可以的.  未到8點開始排 (不是攞籌的, 一定自己排), 前面有十幾人...后面2個.  等到8.30 分入去.. 都唔算耐,食店好早就唔比排, 8.15 有人想排隊, 話已CUT 了. 太早CUT了..好似唔想做生恴 (本身收十點) 食物方面, 排隊已知章魚燒及漢堡扒意粉SOLD OUT. 想食章魚燒都無了. 最后叫左, 明太子意粉/吉列豬咖喱飯/薯條/餃子雞翼.  ... 有小丸子樣的咖啡 也SOLD OUT... 好失望.  明太子意粉 : 一段, 偏鹹. (HKD 109)吉列豬咖喱飯 : 樣子精美, 咖喱味幾好, 吉列豬肥糕好多, 估計一半係, 咬下好油. (HKD 119)芝士薯條 : 夠熱, 剛做起的, 正常. (HKD 29 , 幾抵)餃子雞翼 : 夠熱, 剛做起的, 正常 (HKD45)服務員的態度也可以. 但應該唔會再來了.. 太少選擇了.  及偏貴. 只不過是因為妹妹喜歡.. 想影相才過來.

明太子意粉 : 一段, 偏鹹. (HKD 109)

餃子雞翼 : 夠熱, 剛做起的, 正常 (HKD45)

2017-01-19
生日
2017-01-16 456 瀏覽
身為小丸子粉絲既我,知道有小丸子主題既餐廳,一定要黎潮拜下~介紹其中幾款⋯呢個明太子意粉,其實味道都唔差,辣辣地,明太子味很香很入味,材料有蝦有菇同椰菜,配搭都好夾。只係份量唔多,價錢偏貴。綠茶咖哩,以為味道會好怪,但食落其實ok,不過無咩綠茶味,像普通咖哩汁一樣,本來個飯有小丸子元素係幾開心既,不過擺上枱之後既感覺就係⋯唔算好特別⋯同埋個樣有點怪怪地⋯呢個朱古力咖啡,影相一流⋯但味道都係好普通,價錢太貴總括來說⋯係失望既,餐廳影相位太少,食物方面都非常一般,大部分只係加左d小丸子人物既卡仔⋯這樣的價錢真係非常唔抵⋯跟幾位朋友去食,叫左幾款食物+飲品每人都要$150由於份量都唔多,食完大家都完全唔飽
介紹其中幾款⋯
呢個明太子意粉,其實味道都唔差,
只係份量唔多,價錢偏貴。
呢個朱古力咖啡,影相一流⋯但味道都係好普通,價錢太貴

跟幾位朋友去食,叫左幾款食物+飲品
每人都要$150
由於份量都唔多,食完大家都完全唔飽
2017-01-15 384 瀏覽
第一次去卡通主題餐廳😅 都係純粹因爲由細睇到大既小丸子先會去朝聖。(下次主題如果係美少女戰士,我諗我都會再去🤣。晚上大約1845去到,都有條小人龍🐉,等左大約15-20分鐘就有位🤤餐廳坐位唔算多💀影相位似乎唔及apm 那間😅 座位太逼,其實都好難同門口d公仔影到🤦🏻‍♀️ ----------------🌟 奄列吉列豬扒咖哩飯🐷 (💰:$119)😋: 7/10💫: 咖哩幾香吉列豬扒唔錯,唔會好油好粉,肥豬肉較多🐷----------------🌟 鮮茄漢堡扒意粉 (💰: $109 )😋: 6.5/10----------------🌟 意大利泡沫朱古力咖啡☕️ (💰: $39)😋: 7/10----------------🌟 草莓特飲 🍓(💰: $39)😋: 7/10大約45-60用餐完畢,餐廳門口已經有長長的人龍🐉😳 ----------------

🌟 奄列吉列豬扒咖哩飯🐷 (💰:$119)
😋: 7/10
💫: 咖哩幾香吉列豬扒唔錯,唔會好油好粉,肥豬肉較多🐷
----------------
🌟 鮮茄漢堡扒意粉 (💰: $109 )
😋: 6.5/10
----------------
🌟 意大利泡沫朱古力咖啡☕️ (💰: $39)
----------------
🌟 草莓特飲 🍓(💰: $39)

2017-01-09 365 瀏覽
我一向都係小丸子迷,係超級鍾意小丸子架,早前黎過位於尖沙咀既小丸子CAFE,連位都唔俾等啦因為太多人截左龍,今日終於有機會試。黎得呢到既人,都唔係為左食架啦,所以係餐廳周圍影相都唔係D咩奇怪事。餐廳所有布置,由backdrop到餐桌到到碟都係以小丸子為主題架。食物方面我地叫左2個SET,分別係奄列吉列豬扒咖哩飯同埋明太子海鮮意粉,各包一杯餐飲,小食我地叫左餃子雞翼。都係果句,呢到唔係俾你食既,所以唔好對食物要求咁高,不果咁講,味道又真係唔差,都算中上,但係每一碟都有小丸子黎做主題,想唔相機食先都唔得啦。隻碟仲要係印左小丸子滴汗個樣,真係好鬼CUTE。餐飲方面係包汽水一罐,如果想轉咖啡既係要加錢,為左影相既我地,最後都要左個咖啡。呢到真係好好玩,坐左成2個鐘仲要不停影相,有少少返老還童既感覺。

隻碟仲要係印左小丸子滴汗個樣,真係好鬼CUTE。

2017-01-03 457 瀏覽
估唔到第一次係openrice 打食評竟然係比negative feedback...先旨聲明d 相係有filter 並唔反映真實既食物樣貌...好,入正題!因為小丸子既關係,上星期五同女朋友就黎試下呢間野。本身都預左好多人,咁大約七點去到已經大排長龍,等到八點三先入座,不過冇所謂啦,預左多人去朝聖。排隊中途職員已經開始封隊,唔再比人排,因為驚last order 前d 人都入唔到座。咁入座之後就揀野食啦,menu 勁少款,不過諗住冇所謂啦,都係食普通野姐,兩個人食就叫左個芝士薯條,炸蝦漢堡飯同明太子海鮮意粉,再轉左特飲。首先黎既係薯條,亦都係最令人無奈同失望,因為散叫既薯條,竟然係凍既!有冇搞錯呀,就算係快餐店d 薯條都唔會凍啦。即刻心情跌落谷底!之後意粉黎到,我已經降低左要求,起碼佢係熱,食得落口...但d 蝦冇味既,同埋d 材料真係不堪入目,唉。好彩最後個炸蝦漢堡飯都算普普通通正正常常,可能已經對佢冇任何期望。至於果兩杯特飲,每杯加$25 但飲兩啖已經飲哂,同埋太多冰令到杯野冇乜味。兩個人食左三百幾蚊,如果唔係為左影相既話,請我都唔會黎食,勁無奈,我入座到離開只係用左三十分鍾,因

兩個人食左三百幾蚊,如果唔係為左影相既話,請我都唔會黎食,勁無奈,我入座到離開只係用左三十分鍾,因為覺得此地不宜久留,冇哂心情。最基本煮熱d 野食都未做到,唉。
2016-12-30
2017-01-01 403 瀏覽
Bilibala Bilibala 小丸子主題餐廳終於黎到香港, 唔使飛去日本同台灣朝聖啦~ 今次去尖沙咀美麗華分店, 佢係以小丸子同屋企人做歐陸風主題, 一睇就感覺呢一間嘅裝飾真係非常普通, 搵幾塊foamboard同放幾個人形公仔就算數, 認真失色~而每個坐位都唔係一定放置cushion俾客人影相~ 另外服務員態度認真麻麻, 明明9點半先last order, 服務員竟然係7點50分就想唔俾我入, 之後要講兩講佢先俾我地用膳~ 真係未試過有餐廳hea到咁嘅地步, 明明根本未滿座......而另外唔滿意既係食物已經黎到, 我地等左好耐好耐都冇服務員為我地送上餐具.........完全係呆等~~~~~野食方面嗌左: 咖哩吉列豬扒奄列飯同芝士竹輪天婦羅 算係不過不失, 野食都唔會炸到好多粉~個咖哩都算入味~ 不過飯就少左D~~~其實好多食物都係插個牌子就算數, 所以啲主題餐廳真係幾好搵~因為我見其他國家嘅小丸子主題餐廳仲hea過香港, 所以都算接受到~ 唔知另外兩間分店會唔會有更多嘅食物選擇呢?
Bilibala Bilibala

小丸子主題餐廳終於黎到香港, 唔使飛去日本同台灣朝聖啦~

野食方面嗌左:

咖哩吉列豬扒奄列飯同芝士竹輪天婦羅
2016-12-26
2016-11-14 1076 瀏覽
星期六晚上大概7點黎到完全唔洗等位餐廳好少客座位好坐又闊落👍🏻環境好可愛周圍都係bear bear熊每台仲有一個熊公仔少女心大愛仲推介父母帶小朋友黎一定好開心餐廳主打咖喱叫了一個芝士漢堡扒咖哩飯芝士好味可以拉絲芝士份量適中唔會太過膩不過漢堡扒細份左d味道就ok啦係正常漢堡扒😅咖喱就不過不失女孩子一定夠飽 食飯仲送一杯lemontea餐廳最差就係侍應不但黑口黑面落單點菜埋單都係橋住手係胸前
星期六晚上大概7點黎到
完全唔洗等位