相信鍾意食香港地道茶餐廳嘅朋友,對於金記冰室一啲都唔陌生,今年佢仲積極擴充,係唔同嘅地區開分店,之前我都響西營盤食過已經覺得好正,今次偶然嘅機會下去置富花園探朋友,佢說帶我去置富廣場吃茶餐廳,估唔到原來係食金記!😱因為我自己覺得置富商場有少少殘舊,我都唔期待會食到啲乜嘢好嘢,以為係普通街坊茶餐廳,點知我朋友帶到我出平台,見到大大座類似輪船造型的建築獨立在平台之外,冰室冰室四個大字仲似識發光勁華麗👍真係令我好驚喜又期待!😝😝😝入到去入面環境又係勁靚和光鮮,裝修充滿懷舊氣氛之餘燈光勁充足,一啲都唔會覺得昏暗,😄可能係新裝修,和廣場的殘舊形成強烈對比,令到我放工本身勁累,入到去之後都覺得好醒神好想狂吃!😋😋😂佢嘅焗豬扒飯($51)我覺得必勝嘅名菜之一,飯底炒得好香又唔會過硬,豬扒肥瘦均勻,咬落去軟林卻有口感,唔會痴牙亦唔會覺得醃得太耐而梅,加上芝士番茄醬成件事就係那麼的啱啱好😆我和友人們一人一口很快把它K.O.👍😋另外我哋叫咗個麻辣雞絲米線($36),這個較我們想像的清淡,湯頭不算麻辣,比較普通😬。食咗清淡嘅我哋要吃一個重口味嘅咖喱牛腩飯($52), 佢嘅咖喱牛腩飯係典型我最愛嘅香港風味咖喱

鮮茄焗豬扒飯

麻辣雞絲米線

食咗清淡嘅我哋要吃一個重口味嘅咖喱牛腩飯($52), 佢嘅咖喱牛腩飯係典型我最愛嘅香港風味咖喱,做得非常出色👍😋牛腩牛根够軟滑,個咖喱醬真係非常送飯,薯仔完全入晒味,牛腩較多嘅關係我同朋友係咁搵薯仔來吃,相信有好多人同我地一樣,咖喱牛腩係鍾意食薯仔多過牛腩,對嗎?😂
咖喱牛腩飯

見到佢是日晚餐,有清蒸海上鮮($98)我朋友最鍾意吃魚,侍應話今日係蒸倉魚,我哋就揀咗豉汁蒸倉魚😋倉魚即叫即蒸,吃得出新鮮,大量豆豉和蔥花,豉汁味非常香濃同樣係送飯嘅好菜👍😋
豉汁蒸倉魚

餐飲方面值得推介係佢嘅冰鎮奶茶,同泰興嗰款一樣但係佢嘅茶比較有茶味濃郁一點,配餐加$5就有算好抵!
冰鎮奶茶
另佢嘅蛋白杏仁茶同樣係推介,加配餐只需要加$13,杏仁味不會很淡,中間仲加咗一團水煮蛋白,成件事誠意加晒分啦!😆
蛋白杏仁茶

本身食到呢度我哋已經覺得好滿足,點知朋友話建議食埋個甜品令我哋更加滿足!係佢嘅金粒西多士加雪糕($36)!
金粒多士配雪糕
😱omg!!!!佢嘅西多士唔係一大片落去炸果啲,而係切到一粒粒一口一粒嘅形狀再去炸,再砌返金字塔咁樣,而且我唔知點解佢可以做到一啲油膩感都冇,配上煉奶或者雪糕有冰火嘅感覺,做到咁心機錢都要啦,但佢淨係賣你$36😱😱😱好痴線啊
呢間金記冰室個老細係乜嘢人嚟㗎,點解啲嘢食好食之餘,會令到你不斷係咁想叫嘢食嘅?今晚我個胃爆左都仲係覺得好想食!😂😂😂

店名:金記冰室 (薄扶林)
環境🏝:8/10
服務💁🏼‍♀️:8.5/10