2022-10-27 732 瀏覽
除日本外,台灣可算是第三故鄉,濶別了三年,好掛住台菜;台式火鍋就唔難揾,街頭小食就極罕見!同事話新都會有間台式滷味,一於尋味葵芳!店面是開放式,格局極像台灣夜市,好感動呀!睇埋菜牌,原來搬咗個滷水檔過嚟,一於食個夠本!先來碗台式滷味,基本上有手指公嘅都有叫,另加雞翼同烏龍麵上桌大大碗,琳瑯滿目,不見麵只見餸;滷水香氣撲鼻,第一時間呷啖滷汁,醇厚芳香、不鹹不膩,應該是浸熟過極多食材,所以充滿肉香,忍不住再呷多兩啖!各樣配料均十分出色,入味得嚟唔過鹹、軟淋得嚟唔會散、也不會靱,雞翼、鴨胗相對易處理嘅,好味唔在講,最愛佢嘅豬大腸,夠淋夠入味,肥瘦適中,超正!仲有勁推介白蘿蔔,見到顏色便知其入味,索哂滷汁、入口即化、清甜得嚟又帶點鹹香,雖則坊間有相同口感嘅蘿蔔,但大多數用清水煮,淋甜得來冇尼味道,呢度嘅係超級好食,不可不試!滷蛋煮得啱啱好,流心富蛋香,加埋滷水汁,絕配!麻辣鴨血粉絲係我嘅至愛,鴨血爽滑入味,粉絲口感就非常爽彈,兩樣都吸收咗麻辣醬汁,香濃小麻辣非常之好味!鹽酥雞脆醬薄薄、炸得又夠透,勁脆口夾好食!內裏雞肉嫩嫩的,𡁻得出有肉汁,越𡁻越好味!黑糖珍珠奶茶,茶香夾滑、珍珠甜夾煙靱、奶味
除日本外,台灣可算是第三故鄉,濶別了三年,好掛住台菜;
台式火鍋就唔難揾,街頭小食就極罕見!

同事話新都會有間台式滷味,一於尋味葵芳!

店面是開放式,格局極像台灣夜市,好感動呀!
睇埋菜牌,原來搬咗個滷水檔過嚟,一於食個夠本!

先來碗台式滷味,基本上有手指公嘅都有叫,另加雞翼同烏龍麵

最愛佢嘅豬大腸,夠淋夠入味,肥瘦適中,超正!
手工烏龍麵

滷蛋煮得啱啱好,流心富蛋香,加埋滷水汁,絕配!
黃金糖心滷鴨旦

麻辣鴨血椰菜粉絲

鹽酥雞脆醬薄薄、炸得又夠透,勁脆口夾好食!
內裏雞肉嫩嫩的,𡁻得出有肉汁,越𡁻越好味!
海苔鹽酥雞

黑糖珍珠奶茶,茶香夾滑、珍珠甜夾煙靱、奶味雖濃但又沒搶茶味,配搭得很完美!
燈籠黑糖珍珠奶茶

甜品叫做“燈籠芋見你”
一路食,一路覺得自己已置身士林夜市,食到心都甜哂!
燈籠芋見你

2022-10-24