2023-09-22 331 瀏覽
希雲街就好似係銅鑼灣既後花園🪴無左鬧市既急速嘈吵,反而帶點寧靜同悠閑既感覺!夜晚九點幾好多鋪頭都已經截左單,又唔想食千遍一律既連鎖餐廳,誤打誤撞搵到一間仲未打烊既小店☺️餐廳以木系為主,除左有野食供應,仲有唔少咖啡同調酒選擇,價錢亦相當合理,下次日頭黎仲可以帶寵物🐶!🐡雞泡魚乾居酒屋🏮常見既佐酒小食!雞泡魚乾先用味醂醃到再烘至乾身,香口脆身,配合埋撒左七味粉既沙律醬,一條接一條好快就食晒。🍞牛肉他他溫泉蛋吐司通常牛肉他他只會出現係西式既小酒館,係日式咖啡店搵到真係好少見!牛肉肉質紅嫩,用上多種調味料同醃過既青瓜攪拌均勻,再搭配半熟既雞蛋🥚蛋汁令酸種麵包變得濕潤又唔會過於脆口!入口味道豐富,唔會太單一,而且即使用手食都唔會太狼狽!🍝明太子蟹肉溫泉蛋忌廉手工貝殼粉本身對呢個主菜無咩期望😂因為多次係cafe食既意粉質素都好似自己係屋企煮咁,味道都係一般般,點知竟然有驚喜!蟹肉🦀剝成一絲絲,有蟹味又帶有海水獨特既鹹味。忌廉中和左明太子既鹹度,再加上煙韌有嚼勁既貝殼粉,每一粒都掛滿醬汁🥰溫泉蛋更達到畫龍點睛既效果,濃郁既蛋香增加左成碟粉既層次!📍Tsuzuku銅鑼灣希雲街33號地舖

🐡雞泡魚乾

🍞牛肉他他溫泉蛋吐司