2023-12-16 502 瀏覽
餐廳位於一條斜路入面,一不留神好易就會行過龍😂一入到去職員好熱情咁歡迎客人,氣氛好好,燈光夠晒昏暗,有各種居酒屋小菜同多元化既酒精飲品,好岩同朋友黎慶生或者小酌幾杯!🐄Beef Tartare生牛肉賣相好粉嫩,入口好重肉味,配上微微燒焦既洋蔥同山葵醬,沖淡左生牛肉本身既腥味🤭蔥油令生牛肉味道更豐富又特別,除左可以癖腥,仲令口味更清新,充滿青蔥同洋蔥既香氣!🥢Drunken Clams估唔到原來係凍盤🤔蜆肉用左梅酒煮,令到蜆肉更加鮮甜,但酒味唔會太嗆口恰到好處,反而係帶梅香,好特別既配搭!再灑上七味粉同放上紫蘇葉,清爽滿滿。不過蜆肉既數量唔多,性價比麻麻地。🥢Grilled Scallops火焰帶子好岩影相打卡🥰職員即場點燃係貝殼下面既火種,將醬汁加熱至沸騰🔥醬汁係用牛油同蠔汁,再加入少許青醬,令帶子更加鮮甜可和,得一隻扇貝真係唔夠喉!🌽Crispy Caramel Butter Corn必點推介🫶🏻粟米外層裹上薄薄既焦糖炸衣,再炸至金黃脆皮,入口鹹甜交集,牛油同焦糖味道十分濃郁,並且滲透粟米內層🥰再配合粟粉自身既清甜同青海苔碎,好特別,食完有種幸福既感覺!🐮Chef’s Cut Wag

🐄Beef Tartare

🥢Drunken Clams

🥢Grilled Scallops

🌽Crispy Caramel Butter Corn

🐮Chef’s Cut Wagyu
和牛肉質嫩口,有少少入口即溶既感覺🤭醃肉過程中加入日式燒肉醬,令和牛入口好重點,再配上微辣既山椒奶油,平衡返牛肉既油脂感!

🐟Saikyo Miso Black Cod
黑鱈魚好肥美,油脂豐腴,魚肉雪白無乜魚刺🐠烹調過程中用入西京味噌再烤至些微焦身,令鱈魚帶甜味,魚皮脆口。旁邊仲附有醃酸薑解膩,唔錯唔錯。

🥢Kimchi Udon
烏冬比較一般般,泡菜味為主,近乎食唔到海膽味噌味🫣,將烏冬同雪蟹肉絲,泡菜汁撈均後味道過鹹,入口只食到酸辣,無海鮮既鮮味。

📍Fukuro
中環俊榮里伊利近街1-5號永利大廈地舖