2023-03-30 2293 瀏覽
曾經有一段時間都都幾鍾意食自助餐,不過見自助餐嘅定價飛升得幾快,所以就食少咗,然而,過去幾年嘅疫情日子,就反而因為去咗好幾次「宅渡假」而食多咗少少自助餐。睇番自己嘅食評,對上一次嚟「萬麗咖啡廳」喺2013年3月,與同事嚟食,當喺開年飯,今次再訪,啱啱好變相喺10週年紀念。 雖然時隔10年,再睇返10年前小弟嘅食評,睇落餐廳嘅環境都無乜大改動,但就依然保持到好新簇,加上柔和燈光,寬敞嘅空間,所以,整體感覺幾舒服,無太大拘束感。此外,食物區都喺二字左右排開,集中晌一個範圍,唔使左兜右轉,亦都比較方便。今次自助餐以「海陸雙饗之旅」為主題,以多種海鮮及澳洲和牛作主打,星期一至四晚計,成人收$758,星期五至日及公眾假期成人收$798,另收10%服務費,晌官網預訂有75折,前者折實$664.30,後者折實$678.30。飲品區晌甜品區附近放置兩大部咖啡機,有多款意式咖啡供選擇,另一邊就放有檸檬片、鮮牛奶、數款茶包供自己由選擇。 此外,本身亦包括一杯果汁或汽水。另加$168 就可以暢飲果汁、汽水、精選啤酒、氣泡酒及紅白酒。到臨尾食甜品時,襯番杯咖啡已好足夠。冷盤先講講冷盤同沙律,就晌食物區嘅頭位,
飲品區

冷盤

先講講冷盤同沙律,就晌食物區嘅頭位,算喺選擇多喎,唔喺一般嘅凍切肉腸、煙三文魚,而喺有莎樂美腸、自家製紅菜頭漬三文魚、高柏火腿、巴馬火腿、西班牙風乾肉腸,有啲都喺少見,所以,就梗加要試吓。
沙律

沙律吧唔止陣容都算鼎盛呀,仲有幾款喺主題食物。簡單講吓先,4款沙律菜、大大少少20多款配料、4款醬汁,淨睇呢度都夠豐富啦。配料有阿枝竹、意大利乾蕃茄、紅菜頭……都未必間間都有,而醬汁除咗有心水嘅蜜糖芥末,仲有一款牛油果醬。
冷盤、沙律
此外,仲有7款預製好沙律,當中好以款以和牛入饌,款式包括手撕豬肉青芒果沙律、華都夫沙律、照燒三文魚沙律、泰式烤和牛沙律、意式生和牛肉薄片、烤和牛牛扒配芒果櫻桃蘿蔔沙律、意式和牛牛扒配薯仔沙律。聽個名已好吸引
,睇埋啲相真喺流晒口水。
冷盤、沙律
將最心水、最精選嘅沙律同冷盤放埋一齊,造就小弟呢碟超豐富頭盤,樣樣都有啲,夠晒多元化,色彩又夠繽紛,睇見都已經好醒神。冷盤嘅火腿、紅菜頭漬三文魚,以及幾款主題材式嘅沙律都非常之好食,食完反而可以幫助胃納大開
刺身壽司、卷物

連同凍海鮮,呢幾個大類放晒晌近入門口嘅長枱位置,所以,特別搶眼。小弟唔喺唔鍾意食刺身壽司,只不過覺得自助餐所提供嘅一般都喺啲大路貨色,不過,今次俾吓面試咗少少,因為見到啲帆立貝好靚,仲有一款燒和牛壽司
刺身、壽司、卷物
刺身、壽司、卷物
同老友「些牙」嚟食,所以樣樣打孖。嘩!啲帆立貝果然好新鮮,柔嫩鮮甜,吞拿魚亦好爽口,至於燒和牛壽司都好正
壽司飯捏得緊致卻唔死實,燒和牛既有肉味,又帶點油香,正呀喂!
刺身、壽司
六頭磯煮鮑魚

未分享到啲冰鎮海鮮前,先介紹另外兩款海鮮美食,就喺磯煮鮑魚及新鮮蒸焗波士頓龍蝦,呢個喺是晚嘅特別菜式,每位客人均有一客。鮑魚會按每枱人數一併送上,講明六頭,自然有番咁上下大大隻,仲加埋少少裝飾,賣相好睇。而鮑魚口感柔韌有咬口,食落鮮味中有少少類似酒香嘅味道,帶點點甜。
新鮮蒸焗波士頓龍蝦

至於款蒸焗波士頓龍蝦則每位客人派張食物卡,自行到出面取,因為攤凍咗就唔好食,所以,一拎咗就埋位先試為快。位位都喺原隻上,夠晒霸氣,啲龍蝦非常高質素,內藏好多蝦膏,味道甘腴,而拆出大大嚿龍蝦肉,一啖入口,夠豪氣,兼且爽彈鮮甜。
冰鎮海鮮

自助餐最回本嘅一定喺啲冰鎮海鮮,餐廳供應6款海鮮,包括:法國麵包蟹、澳洲青口、長蟹腳、翡翠螺、凍海蝦同波士頓龍蝦,佐以幾款醬汁,如雞尾汁、柑橘香草醬、紅酒醋,都幾特別。就目測所見,呢啲回本嘢好搶手,但成晚都見補貨甚快,完全無間斷供應。
由於食過新鮮蒸焗波士頓龍蝦,所以,冰鎮海鮮就無拎龍蝦,但一樣拎滿一大碟,成份海鮮拼盤咁。每一款都有其獨特嘅鮮甜味,麵包蟹又多膏喎,蝦肉又爽,真喺「鮮」入為主。
芝士盤、麵包籃

接落嚟介紹吓啲芝士先,因為小弟都真喺幾鍾意食芝士。是夜就供應3款芝士,包括喺古達芝士、貢佐諾拉芝士、羊奶芝士,以及一啲乾果、水餅、牛油、果醬。我就好少好似啲人咁,飲住紅酒,襯啲芝士,大多數都喺夾埋啲沙律一齊食,或者配麵包,麵包籃內就有多款細細個嘅歐陸包、香草包。
湯品

湯品嘅選擇比較多,除了西式嘅蕃茄忌廉湯、大式嘅蓮子豬骨湯之外,最亮點莫過於佢哋嘅招牌是日燉湯,名稱就無講,但湯內有咩材料就擺晒出嚟,童叟無欺,細細盅燉湯放滿料,絕對真材實料無欺場。
是日燉湯
食完啲生冷嘢,飲啲熱湯暖暖胃,並襯一襯個麵包搭芝士。個燉湯喺拎到朋友試嘅,佢話超正,夠火喉,湯味清甜且濃而不濁;而小弟所試嘅蕃茄忌廉湯亦唔錯,好香滑,蕃茄味亦算香濃,個香草麵包好軟熟,3款芝士各有特色,好好食
即煮粉麵

自助餐嘅即煮粉麵、即煮意大利麵……等等,都一律少試,因為太易飽肚,不過,偶有例外,就好似今晚咁,因為喺以和牛入饌所做成嘅越南生牛肉河粉,真喺唔試都唔得,好在有朋友撐我,拎碗少少哋兩個人分嚟食。
廚師阿姐話唔止用上M5級和牛,仲用上兩個唔同位:肩胛位同腿部,啲牛肉真喺靠啲熱湯輕灼,入口鮮嫩軟滑,正到呢……
,而個牛骨湯底亦記一功,鮮濃清香,絕對啖啖喺牛嘅精華。
越南生和牛牛肉河粉
咖喱、熱盤、烤肉

另一個「長區」就喺擺放多種熱食嘅食物區,其實,依家再慢慢睇番啲相真喺有好多選擇,先一口氣介紹有啲咩:咖喱羊肉、印度皇飯、焗蠔、烤薯、烤魚、煙肉芝士焗薯、烤野菜、炸蝦、蒸鱔、烤鴨、金沙骨、荷葉飯……等等,而幾款主題菜就有慢煮和牛牛尾、紅酒燴和牛牛面頰、黑椒蒜香和牛牛柳、四川紅燒和牛牛腩;此外,烤肉類則包括烤牛肋排、烤羊腿同烤雞,可以講喺種類繁多。
老實講,咁多熱盤嘢,試就試唔晒架啦,亦好難話點食到回本,所以,隨心揀咗啲自己喜歡嘅嘢食,不過,都喺以肉類為主,配少少野菜。啲烤肉真喺幾正,無論牛肋排,抑或羊腿,都充滿肉香;幾款主題菜亦出色。喺當其時錯過咗個「飛弗」咖喱羊
!
熱盤、烤肉
其實,晌呢區最尾仲有個即煮攤檔,烤和牛配大虎蝦,不過,今日破戒咗食壽司同湯河,真喺近乎用盡啲配額,仲要預返甜品一環,所以無奈地要放棄
烤和牛配大虎蝦
生果、甜品

食得幾飽都好,點都要留返10%空間進擊甜品嘅,睇到長長嘅食物枱放滿10多款甜品,琳瑯滿目,都非常吸引。又係概略介紹一下有咩甜品選擇先:芒果芝士餅、奶茶奶凍、木糠布甸、紅豆抹茶奶凍、朱古力撻、紅豆沙湯圓、焦糖蘋果蛋糕、斑蘭戚風蛋糕、柚子芝士餅、雜莓撻、朱古力芝士蛋糕、紅桑莓朱古力慕絲蛋糕、純朱古力粒、糖果、曲奇……等等,絕對滿足到所有甜魔嘅喜好。
甜品
挑戰甜品時段就一口氣揀咗9款,砌成一大碟,五顏六色,睇見都開心啦。所揀呢9款都極有水準,由於都喺揀自己最合口味嘅款式,自然覺得樣樣都好食,個人推介有紅豆抹茶奶凍、朱古力撻、柚子芝士餅、紅桑莓朱古力慕絲蛋糕、純朱古力粒,超好食,喺讓人有再翻兜嘅衝動之選
即做法式薄餅

呢個我都好想試,不過進擊完個「甜品拼盤」,真喺差唔多到頂。朋友就拎咗,所以,小弟就叉咗少少嚟試,餅皮夠薄有蛋香,裏面塞滿芒果同士多啤梨,好清香,襯埋杯即磨咖啡就一流喇。但喺,嫌老友手緊,都唔加多啲配料嘅!
Häagen-Dazs雪糕

雪糕櫃裏面整齊排列得滿滿嘅'HD雪糕,口味有忌廉曲奇、咖啡、芒果紅桑莓、朱古力、雲呢拿。作為最後衝刺,兩杯心水口味嘅雪糕夠晒喇,為今餐有個完美結束。
Häagen-Dazs雪糕
老實講,食自助餐就無話一定要回唔回本,主要都係一晚之內食到好多自己心水嘅食物,有一種盡情、盡興嘅感覺,我哋食足3個鐘架,食吓傾吓,慢活人生嘛。順帶一提,呢度啲招呼幾好,侍應有禮,服務殷勤,收碗碟都好快手。個人意見,如果啲食物牌加返啲中文名,可能對唔太識英文,或對食材名稱唔太熟嘅人嚟講會好少少。
越南生和牛牛肉河粉