呢間餐廳環境裝修同佈置都非常有心思,您會見到其實牆上面有好多掛畫之餘,都會擺放好多特色酒樽同復古掛飾,以暗黃色牆做背景,黃色燈光再加上背景音樂,成個感覺都非常Chill,令人都有種想放慢腳步好好享受果下呢個時刻。食物方面基本上大家對呢間Cafe嘅主要印象都係佢冬甩形狀嘅Tiramisu以及外型誇張嘅漢堡包,所以我今次嚟到呢間餐廳都直接叫咗呢兩個餐廳嘅招牌名物。———————————————🌟Four Cheese Beef Burger $158一上台就見到佢以餐刀串連起成個漢堡,再加上大大片芝士脆片,未開始食就已經要打一輪卡先。開始時我先食佢大大片用巴馬臣芝士製成嘅芝士脆片,食落非常香脆仲帶有濃烈嘅芝士味,真係好適合一班鍾意食芝士嘅朋友。跟住再到漢堡本身,咬落去感受到多重口感,中間仲有一層半溶芝士,食到有唔同嘅芝士味道係入面,牛肉漢堡方面煎得啱啱好,牛味唔錯但唔算好濃烈,口感方面肉汁豐富,整體嚟講係一個又好食又打卡able嘅漢堡!.🌟Oldish Tiramisu $78呢個Tiramisu因為都比人吹捧咗好耐,所以都有啲小期待,不過一嚟到嘅時候份量同想像中都有少少出入,可能因為大家
🌟Four Cheese Beef Burger $158
🌟Oldish Tiramisu $78
呢個Tiramisu因為都比人吹捧咗好耐,所以都有啲小期待,不過一嚟到嘅時候份量同想像中都有少少出入,可能因為大家影嘅相都放大咗所以有呢個期望落差。Tiramisu係連同一杯expresso一齊上,成個冬甩造型非常適合打卡。口感方面比較硬身,可能啱啱雪櫃拎出嚟,食落似雪耐咗嘅雪糕。倒咗杯expresso後溶化少少,而且多咗一陣咖啡香同埋咖啡苦澀味。我個人覺得咖啡苦咗少少,不過其實大家就住自己口味調整就ok,食落甜度適中,但如果下次等佢溶少少先可能個口感更Creamy就會更加好食。
🔶整體評價🔶
食物同環境都非常適合打卡,而且食物味道同質素都唔馬虎,我後來睇返個Tiramisu都多人話比較硬身,呢度都建議返大家可以叫咗先,等佢解凍一陣可能個體驗會更好!
🔸味道:7/10
🔸環境:8/10
🔸服務:7/10
🔸打卡指數:8/10
🍽️Oldish
📍上環東街53號地舖
G/F, 53 Tung Street, Sheung Wan
👉🏻#hkchiller美食地圖_上環
👉🏻#hkchiller午餐推介