【大埔區】【大少燒味茶餐廳】又同大家嚟到大埔,雖然情況已經同四年前有所不同,但係我都係嗰種頗為「毋忘初心」嘅人,始終大埔區都係我喜歡嘅區域之一吖嘛。香港由治及興,民眾湧到中國內地消費,香港本土食肆更加需要我哋支持,用行動撐本土。喺大明里呢個公園仔裡面啲餐廳都幾乎被我食匀晒咁滯,仲有一間未食,就係呢間成日門口都人頭湧湧嘅餐廳。我下晝去,情況還好,都係一入去就有位坐。下午茶冇得做燒味雙拼,所以我就咁散叫,點都一定有所犧牲架喇。我叫價錢 $76 嘅「燒鵝乳豬瀨粉」配杯「熱奶茶」,份量上唔算好多,不過味道都可以。燒鵝唔係切咗好多件畀我,然而勝在本身都厚肉,因此肉量都充足。而乳豬就唔係食中嗰啲好肥嘅位,唔係好食到啲油香,只屬唔錯。杯熱奶茶都幾好飲,算係中上嘅茶記水準。咁我一場嚟到就食埋 $58 嘅「紅燒乳鴿」,本身都夠鹹,幾夠味,而佢即燒都燒得幾脆口,唔錯。只係略嫌佢好似燒得爭少少,有啲位唔算透晒。事後冇肚屙,放心。埋單 $134,合理價錢吖。。。(地址:大埔大明里23-39號金福樓地下B號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodpor

(地址:大埔大明里23-39號金福樓地下B號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #foodphotography #foodstagram #foodblogger #yummy #foodlover #delicious #foodgasm #instagood #foodies #tasty #tastyfood #dinner #foodpics #foodiesofinstagram #love #dessert #restaurant #foodblog #eat #1am大埔區 #大埔墟 #大埔 #大少燒味茶餐廳 #燒鵝乳豬瀨粉 #熱奶茶 #紅燒乳鴿 #1am1258 #1ambackup
2023-12-22