2024-03-08 429 瀏覽
【大埔區】【暢和號】大埔區係人傑地靈嘅好區,而太和消防局附近不嬲有勁多好嘢食,我之前都寫過幾間,都係一啲令我留下深刻印象嘅好餐廳。今日同經理哥嚟到就試啲未食過嘅,嚟咗呢間叫「暢和號」嘅餐廳。就咁睇個名係唔知佢食乜,睇吓就知原來係食東南亞菜嘅。經理哥試 $68 嘅「暢和去骨海南雞飯」,配嘅「雞油飯」阿經理哥話幾重薑黃味,唔錯。跟餐嘅仲有「椰子冬瓜雞湯」同「小份涼拌青瓜」,我見經理哥食到舔舔脷就知道都唔錯。佢加 $14 要埋「參巴醬菠菜」,我就冇試,但佢就話都幾好,行動上都食晒。而我就試 $71 嘅「生炸大大香茅雞扒配喇沙」,炸雞扒好大塊仲有另上,唔錯。而碗叻沙裡面仲有魚片、豆芽、豆卜、雞蛋、班蘭葉絲,都幾豐富。個麵底我揀咗「滲滲」,即係油麵加米粉,食落都幾好。而且佢仲附上一碟醬汁嚟點雞扒食,好快就清晒。而我選擇加配嘅,係 $16 嘅「泰式椰汁西米糕」,同經理哥一人兩件試試佢,都幾香椰汁味。我哋都有試加 $14 先有嘅特飲,佢試凍「泰式傳統奶茶」,我就試凍「泰式龍眼茶」,兩者都係甜甜哋嘅選擇,感覺好泰式風情。冇加一,價錢 $197,唔算貴吧。。。(地址:太和大埔太和路14號翠怡花園B座地下

(地址:太和大埔太和路14號翠怡花園B座地下15號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #foodphotography #foodstagram #foodblogger #yummy #foodlover #delicious #foodgasm #instagood #foodies #tasty #tastyfood #dinner #foodpics #foodiesofinstagram #love #dessert #restaurant #foodblog #eat #1am大埔區 #大埔 #太和 #暢和號 #暢和去骨海南雞飯 #參巴醬菠菜 #泰式傳統奶茶 #生炸香茅大雞扒配喇沙 #滲滲 #油麵 #米粉 #泰式椰汁西米糕 #泰式龍眼茶 #1am1318 #1ambackup
2024-03-08