大角咀呢個地方向來都係一個比較少人流嘅地方,但其實潛藏咗好多大家未必知嘅美食!今次介紹嘅就係可以比個機會大家做下二世祖嘅小店,可以享受下「扮」二世祖,瘋狂嗌晒餐牌所有食物,不過有錢比先好喎(。・ω・。)ノ雖然個名甘有趣,但其實係由三個年輕老闆開嘅,一啲都冇靠「父幹」㗎( ´ ▽ ` )ノ 入到餐廳就覺得成個環境都好chill,天花板有串起一串又一串嘅燈飾,檯面又遍佈咗唔同嘅figure,牆身仲有啲繪圖添,玩味十足!呢間餐廳人氣好高,都有唔少人會去拜訪,想食記得訂檯呀!嗰日7點已經近乎滿座!==============================〖 自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫🧇 〗💰𝟏𝟒𝟖 | ✬ 𝟒.𝟎/𝟓呢個炸雞窩夫係佢地嘅招牌,一上檯就見到好大份,有兩大舊炸雞、兩大舊窩夫,上面仲有流心太陽蛋,再配埋楓糖漿可以淋上窩夫!店員就建議我地可以窩夫點完糖漿,再加埋有芥末洋蔥醬嘅炸雞同蛋黃汁嚟食,簡直係多重味道嘅衝擊(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)炸雞外皮炸得好脆,炸粉唔算好厚,而且肉質嫩滑又juicy。窩夫外脆內軟,整體味道咸中帶甜,濃郁帶點獨特焦香味嘅楓糖令窩夫更上一層樓。面頭仲有啲香草同食用花,層次十

呢個炸雞窩夫係佢地嘅招牌,一上檯就見到好大份,有兩大舊炸雞、兩大舊窩夫,上面仲有流心太陽蛋,再配埋楓糖漿可以淋上窩夫!店員就建議我地可以窩夫點完糖漿,再加埋有芥末洋蔥醬嘅炸雞同蛋黃汁嚟食,簡直係多重味道嘅衝擊(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)炸雞外皮炸得好脆,炸粉唔算好厚,而且肉質嫩滑又juicy。窩夫外脆內軟,整體味道咸中帶甜,濃郁帶點獨特焦香味嘅楓糖令窩夫更上一層樓。面頭仲有啲香草同食用花,層次十足,賣相討好,脂肪滿滿。
自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫

〖 慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬🐷 〗💰𝟏𝟗𝟖 | ✬ 𝟑.𝟗/𝟓
呢個豬鞍架一睇就見到好厚,成個菜色好多配料,有露筍、蕃茄、白蘑菇同好多薯蓉係底。豬鞍肉質厚實、鮮嫩多汁,因為係用慢煮方式烹調,一啲都唔會覺得韌,配上帶酸甜味嘅酸梅蛋黃醬,令豬排唔會食落好膩,仲好清新添😚薯蓉都經過處理,好軟,仲帶有淡淡芝士嘅味道,勁好食!
慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬

〖 小山園抹茶心太軟配豆腐雪糕 〗💰𝟖𝟖 | ✬ 𝟑.𝟕/𝟓
心太軟嘅造型好可愛,廚師特意插咗兩隻眼上去,仲用糖漿係碟畫左佢嘅嘴,好有心思 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)心太軟外皮焗得好香脆,不過抹茶味就唔算好濃郁,一切開就係見到好似瀑布甘湧出嘅流心抹茶醬,帶有偏稠身而又濃濃嘅抹茶味,冇乜苦澀味,差啲回甘。再加上豆味十足嘅豆腐雪糕,味道好匹配。不過唔建議沾碟上嘅楓糖,因為會大大提升左個甜味,有點膩。所以當裝飾就可以了ε-(´∀`; )

〖 特濃宇治抹茶白朱古力奶🍵 〗💰𝟒𝟖 | ✬ 𝟒.𝟑/𝟓
必飲!必飲!必飲!呢個特飲係只限堂食,所以大家要注意啦!佢係用一個樽仔裝住,有一個小杯比客人倒出嚟飲嘅,店員提醒要搖一搖先好飲,質感好幼滑,擺耐左會變稠杰,飲落去抹茶味相當濃,帶少少回甘。茶同奶嘅比例平均,唔會搶左大家嘅味道。更令我驚訝嘅係白朱古力味又唔會好甜,所以值得一試!
特濃宇治抹茶白朱古力奶

〖 原粒青蘋果沙冰🍧 〗💰𝟒𝟖 | ✬ 𝟑.𝟕/𝟓
青蘋果沙冰外觀好有誠意,有一片青蘋果插咗喺杯面,飲落味道酸酸地,好開胃又清新,而且真係有粒粒蘋果,口感十足,不過更適合夏天飲(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
原粒青蘋果沙冰

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7.5/10

🔍 店舖資料
🍽 二世祖 𝐄𝐚𝐬𝐲 𝐉𝐨𝐞
📍 大角咀福全街18號地舖
🦶🏻 港鐵旺角站A2出口,步行約7分鐘
⏰ 𝐓𝐮𝐞-𝐅𝐫𝐢: 𝟏𝟐:𝟎𝟎-𝟏𝟔:𝟎𝟎, 𝟏𝟖:𝟎𝟎-𝟐𝟐:𝟎𝟎
⏰ 𝐒𝐚𝐭-𝐒𝐮𝐧: 𝟏𝟐:𝟎𝟎-𝟏𝟔:𝟑𝟎, 𝟏𝟖:𝟎𝟎-𝟐𝟐:𝟎𝟎
☎️ 𝟓𝟒𝟑𝟓 𝟎𝟖𝟏𝟐/𝟐𝟓𝟎𝟔 𝟎𝟔𝟑𝟖
🔍 想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_cafe
⌫ #eatwithnous_大角咀
⌫ #eatwithnous_黃店

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #cafe #hkcafe #hkgirl #photography #hongkong #easyjoe #waffle #cafehopping #matcha #抹茶 #豬鞍 #美食 #二世祖 #相機食先 #吃貨 #打卡 #手機食先 #大角咀美食 #黃店
特濃宇治抹茶白朱古力奶
原粒青蘋果沙冰