2024-02-07 529 瀏覽
比利時菜係香港已經唔多見到,仲要係一個既有室內、又有室外而且好好feel既比利時餐廳就更加少之有少😍餐廳簡約嘅設計,但充滿着外國嘅氣息 ~ has its own unique vibe 👍🏻。Moules Marinieres (HK$260)係呢間餐廳其中一個signature,而且有好多唔同嘅味道選擇 (有白酒、啤酒、蕃茄汁、冬陰功、辣椒&黑松露煮法)。我就選擇最簡單嘅白酒煮法,咁先可以試清楚佢哋嘅手勢。青口有大約500g,份量都幾多、幾入味,而且仲有麵包同薯條送作配菜。青口唔洗加任何調味已經夠鮮味,再加埋麵包蘸汁一齊吃,真係滋味無窮。。Cheesebomb Burger (HK$168)呢個等候時間有少少耐,但都值得等😍因為超級適合打卡,而且味道唔錯,鍾意芝士嘅你,切勿錯過!因為呢個係一個完全佈滿芝士醬嘅漢堡包,中間嘅牛肉份量都幾多,略為少少鹹,但比芝士醬包圍着,口感好滑,而且帶有少少奶味,將漢堡包嘅味道完全中和返。。Seafood Fideua (HK$198)係一個海鮮茄汁飯,其實係由orzo pasta做底,口感煙韌,有少少似risotto,要比較用多少少牙力先食到,但蕃

。Moules Marinieres (HK$260)
Moules Marinieres

。Cheesebomb Burger (HK$168)
呢個等候時間有少少耐,但都值得等😍
因為超級適合打卡,而且味道唔錯,鍾意芝士嘅你,切勿錯過!
Cheesebomb Burger

。Seafood Fideua (HK$198)
係一個海鮮茄汁飯,其實係由orzo pasta做底,口感煙韌,有少少似risotto,要比較用多少少牙力先食到,但蕃茄汁完完全全佈滿晒喺飯。而且上面放滿咗好多海鮮,有蝦、蜆肉同埋青口,全部都好鮮味彈牙。
Seafood Fideua

Drinks
。Stella (HK$70)
。Hoegaarden (HK$85)

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰(TTL $859,人均消費$429.5)
環境質素: ☘️☘️☘️

* Belgos (銅鑼灣)
銅鑼灣新寧道1號利園三期地下G11-G15號舖

同類餐廳 #cocofood_比利時菜
同區餐廳 #cocofood_銅鑼灣
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update
Cheesebomb Burger