Amina Modern European

又到左每年最頭痛嘅日子: 老婆生日。由買咩生日禮物到去邊度食生日飯我都唔敢怠慢, 一個多月前已經開始準備。我訂左Amina Modern European慶祝老婆生日, 由於呢間Amina Modern European係龍記大廈舊店時老婆已經好鍾意, 所以揀黎呢度食我有一定嘅信心。Amina Modern European新店位於廣東道流尚坊, 環境同裝修都比起以家庭式感覺為主嘅舊店更高格調, 而且座位更加寬敞舒適。餐牌上有8個Course同9個Course嘅Dinner選擇, 都係由主廚以時令款式設計, 我地每人點左一個8個Course嘅餐, 希望食量唔大嘅老婆都可以食得哂啦。😁8 COURSE TASTING MENU餐上小品餐前店員先serve左一杯由蜜瓜炮製嘅飲品, 上面加左青蘋果泡沫, 香甜清新, 加上香口嘅火腿脆片, 令我地對呢餐更加期待。💖自家製麵包及特式醬餐廳Homemade嘅麵包好有特色, 今日嘅4款口感, 味道都各有不同, 當中我地最鍾意係墨汁脆條, 非常香脆。😋牛至草淹漬八爪魚八爪魚由蘋果木煙燻上枱賣相而且好吸引, 北海道八爪魚肉香滑彈牙, 配上葡萄, 魚子同餐

8 COURSE TASTING MENU

自家製麵包及特式醬

牛至草淹漬八爪魚
八爪魚由蘋果木煙燻上枱賣相而且好吸引, 北海道八爪魚肉香滑彈牙, 配上葡萄, 魚子同餐廳特製醬汁, 味道層次非常豐富。👍

龍蒿捲兔鞍
兔鞍肉以慢煮方式烹調, 口感軟嫩, 兔肉味道清爽, 配墨汁脆片食, 味道好夾。👍

法式牛清湯
店員即場係帶子上面加上牛清湯, 清湯以牛面頰肉同牛腩燉成, 加上帶子鮮甜, 味道清新之餘帶有濃郁牛肉清香。😋

香煎法國鵝肝
法國鵝肝油香味濃, 外層香脆鵝肝軟嫩, 配上青蘋果洋蔥沙沙, 確實令人回味無窮。😍

黑松露有機溫泉蛋
以68℃慢煮嘅有機溫泉蛋, 上面加左黑松露片, 乾蘑菇同芝士片, 味道濃郁。😋

芭樂雪葩
法國菜通常上主菜前都會先serve雪葩清清口腔, 今日呢款雪葩係以番石榴炮製, 酸酸甜甜, 清新醒胃。😚

紅酒燴和牛面頰肉
和牛面頰肉口感非常軟腍而且好入味, 和牛面頰肉油脂分佈均勻, 配上炸蒜絲, 牛油煎菇片同新薯, 整個配搭好有心思而且味道好配。👍

甜品
由蜜糖蛋糕, 檸檬慕絲加上焦糖脆脆組合以成嘅甜品味道好之餘, 造型都好講究, 上枱時煙霧迷漫, 感覺好夢幻。🌈

小點/餐飲
最後品嚐埋5款朱古力同Coffee Latte,呢餐十分完滿。😚

Coffee Latte

店員服務懇切, 每一道菜都會對食客細心介紹, 食材配搭用心, 每道菜都好有水準, 老婆都好滿意。埋單每位約$1300, 物有所值。店員仲提我地下次黎可以用OPENRICE訂座, 會有額外折扣優惠。👍

餐牌
2019-02-27