餐廳: LAB EAT Restaurant & Bar (T.O.P This is Our Place)
資訊:

2022-12-20 192 瀏覽
今日同朋友一齊黎食生日飯,我地係經open rice 訂位,有d餐點可以有88折,而且係openrice寫係生日聚會,就會上甜品時有happy birthday 🎂 既字係上面。一坐底就有橄欖油加醋同麵包,麵包上既時候仲係熱既同脆脆地,真係唔錯。另外,仲有杯welcome drink,酸酸甜甜,仲有d玫瑰花香,十分唔錯。同咪仲會一杯檸檬水,佢既檸檬水係每一杯都會有一片檸檬,唔係預先放入一壺水入面,十分體貼。餐牌上有3款火腿,其中有一個係48個月同72個月既火腿,唔知有咩分別,所以就選擇左便d個個。48個月西班牙栗子飼黑毛豬火腿 $338火腿脂肪分布平均,而且帶有少少鹹味,加上哈密瓜既甜味,中和得啱啱好,上面仲有d火箭菜,帶左d fresh既感覺。日本黑舞茸菇松露意大利飯 $318松露味唔算出,飯軟硬道適中,成個飯味道偏淡,依個飯既水準比其他差d。 西班牙黑毛豬鞍 $398豬可以選擇7成或全熟,豬十分淋,脂肪分布又剛好,又好嫩,豬煎得好香,十分好味。生蠔真係配一支酒咁叫,個set唔係個餐牌入面,係6隻蠔加一支白/紅酒,大概五百幾蚊左右,比起單叫平,酒就係好普通既house wine,蠔就

48個月西班牙栗子飼黑毛豬火腿 $338

48個月西班牙栗子飼黑毛豬火腿

日本黑舞茸菇松露意大利飯 $318

日本黑舞茸菇松露意大利飯

西班牙黑毛豬鞍 $398

西班牙黑毛豬鞍

生蠔真係配一支酒咁叫,個set唔係個餐牌入面,係6隻蠔加一支白/紅酒,大概五百幾蚊左右,比起單叫平,酒就係好普通既house wine,蠔就有海水鹹味,鮮味十足,唔會太瘦,亦唔係好肥個d,平時食生蠔會驚太肥,反而會有d膩,依個就啱啱好。
生蠔

海鹽焦糖比利時朱古力波 $148

最後,黎左個朱古力波,上面既cream唔算有味,朱古力波係偏苦澀味既朱古力,入面既海鹽焦糖雪糕十分大球,鹹鹹甜甜,加上朱古力既澀味剛剛好。
海鹽焦糖比利時朱古力波

總括嚟講,食物質素都好好,但價錢係有d貴,環境都唔錯,坐得好舒服,d卡位亦有private既感覺。
48個月西班牙栗子飼黑毛豬火腿
西班牙黑毛豬鞍