2024-02-04 119 瀏覽
🐾今日熊妹同𡃁妹行過佐敦總店嘉多娜買麵包,發現整車小巷入邊有間咖啡小店《A CUP THING.》鶴立雞群,行完街有啲肚餓,一於去坐低chill下。📌《A CUP THING.》逢星期三休息,其他日子就開11點到8點,最主要係Pet friendly,可以俾𡃁妹帶隻狗仔🐶入去一齊坐吓。📌店舖唔算好大,有三至四張2-4人枱。燈光好光猛💡,牆身以白色為主,感覺好明亮簡潔。📌店長原來之前係滑板高手🛹,唔怪之得牆上掛滿玩滑板的畫像🖼️。📌《A CUP THING.》原來聯成Radix Coffee☕️,用上佢哋嘅咖啡豆沖調咖啡,仲有售賣佢們的咖啡豆🫘同埋咖啡粉包。📌門口已經擺放了蛋糕櫃,望落都好引!📌除了飲咖啡食蛋糕之外,原來仲有啲輕食意粉牛角包同全日早餐等等,一於樣樣都試吓啦!豫果豬巴馬火腿生菜芝士牛角包配沙律, $68好大一個牛角包啊🥐!風乾的巴馬火腿🥓鹹鹹地配合淡淡的bire乳酪芝士🧀,加埋清新的蕃茄片🍅同沙律菜🥬,味道好夾好豐富,食落都唔覺油膩。拌碟仲有一大堆羅馬生菜🥗,配合凱撒沙律醬,有成兜沙律菜咁食,感覺健康啲。蟹身肉三文魚子香蒜牛油意粉, $118蟹肉🦀份量都好多,一啲都唔吝嗇!蟹肉
熱情果芒果芝士餅
📌門口已經擺放了蛋糕櫃,望落都好引!
豫果豬巴馬火腿生菜芝士牛角包配沙律, $68
蟹身肉三文魚子香蒜牛油意粉
蟹身肉三文魚子香蒜牛油意粉, $118
蟹肉🦀份量都好多,一啲都唔吝嗇!蟹肉絲配搭鹹鹹的三文魚子,更出海味。意粉熟到煮得有咬口,最怕軟淋淋。

主要在意粉的醬汁有驚喜!多數香蒜牛油用係炒意粉上面,這個Creamy忌廉汁🍼混合香蒜牛油🧈的做法,濃濃的奶油忌廉味道慢慢滲出蒜香🧄牛油的香味,成件事好似食緊兩款口味嘅意粉炒埋一齊,食得出店長對菜式配搭的心思💕!
熱情果芒果芝士餅, $48
食完鹹嘢梗係要食甜品啦!店長推介呢款芝士餅,今日新鮮特製🆕!
熱情果芒果芝士餅
面頭鋪上幾粒芒果肉🥭,食落熟透又夠甜。
熱情果芒果芝士餅
熱情果同芒果嘅配搭一定好夾,兩者都係酸酸甜甜,加埋忌廉芝士,做出嚟嘅芝士餅好滑身,中間帶有少許流質,一啖入口軟綿綿,加埋威化餅底重牛油味🧈,係一款材料簡單但又令人滿足的蛋糕🍰。
Latte
Latte,$42
用上Radix咖啡豆沖調嘅咖啡,梗係要試一杯啦!嘩!果然有別於街外一般嘅latte,混合了多款咖啡豆嘅Radix咖啡,沖調出來的咖啡香味係超級濃郁,淡淡的牛奶入邊都散發出陣陣咖啡香味,而且用上幾款咖啡豆,咖啡嘅回甘味更重。奶泡層好夠厚,飲到最後都依然keep到心形拉花的形態💗,絕對係沖調一杯拉花咖啡的🈴格條件!掂!

《A CUP THING.》機沖的咖啡因為用上Radix咖啡豆,價錢上面都冇特別調高,絕對係可以在encore!
柚子檸檬咖啡梳打,$52
試完經典咖啡,就試一杯特色特飲。
柚子檸檬咖啡梳打
果然好特別,首先賣相已經好吸引,一杯載有柚子醬梳打嘅玻璃杯,隔離奉上一杯Espresso🥃 ,成個擺設已經好吸睛👀。
柚子檸檬咖啡梳打
然後可以自己動手將Espresso倒入柚子梳打入邊🫗,可以睇到好分明嘅Espresso喺透明嘅梳打入邊慢慢瀰漫着,再慢慢覆蓋成杯梳打,成為主角,成個過程真係好自癒🫠!

味道方面都好有驚喜!柚子醬嘅酸甜混入喺無味而有氣嘅梳打入邊,再混合埋濃烈嘅咖啡味,更吊出果酸嘅咖啡味道,再加埋有氣梳打嘅冰涼快感🧊,三款味道都各有千秋,但混埋一齊又帶出好奇妙嘅感覺💫,成個配搭都非常出色👏🏻!
📌《A CUP THING.》雖然店子小小,但絕不能輕視店長出品的食品同飲品,絕對不遜色於大型食肆,今時今日,物價沸騰的年代,還能本着用心經營真是難能可貴。
2024-01-27
蟹身肉三文魚子香蒜牛油意粉