2021-02-03 75 瀏覽
很喜歡到大圍尋食,有好多不同特色的小店,趁今日星期五,阿仔上完網上堂後,我哋來到這間,橙色窗框同信箱,讓你有一種很想入去的衝動,一於試試看小店格局,橙色窗框附設吧位,如坐這裏用餐,應該幾有feel。天花掛上泰式紙傘,充滿泰國風情我哋都鍾情食船麵,就一人一碗。我揀咗牛肉河粉,牛腩好淋,入口鬆軟,牛味濃郁,還有幾粒小牛丸。 湯底很濃厚,應該冇加味精,飲落唔會口渴河粉較我們平日食的闊身,索曬啲湯,又滑又好味。 每碗都有炸豬皮,芽菜,通菜,花生碎。主菜和配菜的份量非常足夠。阿仔叫咗雞肉金邊粉,有幾隻小雞槌和幾片雞腎, 雞槌和雞腎都好入味同樣加上炸豬皮,芽菜,通菜,花生碎,非常足料。檯面有張小貼士可以把魚露,白糖,白醋,胡椒粉加入船麵,但我覺得唔加都好好味。加$15有自選小食,當然加了。選擇了棟篤炸丸,有牛丸,豬肉丸各三粒,唔係話用炸醬炸嗰隻,唔怕熱氣又夠香口,加上甜酸醬,好夾午餐附送泰式凍菊花茶,泰式凍檸茶或熱青檸蜜。 熱青檸蜜,來到真係嚇一跳,個杯大到呢好似湯碗咁,青檸清新蜜糖又滋潤凍泰式綠奶茶,呢個平時比較少飲得到,泰式茶葉的獨特味道,有點點青草和薄荷的味道,值得一試休閒的吃了個午餐,原來

我哋都鍾情食船麵

牛肉河粉

同樣加上炸豬皮,芽菜,通菜,花生碎,非常足料。

雞肉金邊粉

棟篤炸丸

休閒的吃了個午餐,原來ASOK泰文意思是休閒。阿叔,你們做到吧

熱青檸蜜

凍泰式綠奶茶