2023-02-24 134 瀏覽
間唔中都會去找尋一下異國風情,係香港雖然唔同國家既餐廳風味都有,但就唔係咁容易搵到正宗。最好就搵返d真係本地人打理既餐廳試就最好,好似呢間印度餐廳咁位置上環既BASMATI,就係C出旁邊,對面就係信德中心,好方便附近打工仔黎食個便飯黎到叫左個二人晚餐set dinner A($408),內容都幾豐富,食到好飽套餐入面有雜菜咖哩角,烤三文魚,香滑黃豆蓉,椰汁咖哩雞,蒜蓉烤餅跟餐叫左一杯芒果酸奶(+$38)同埋椰青(+$46)咖哩角上菜非常熱!小心唔好貪快,可能會燙傷入面既雜菜咖哩仲係非常熱又香又熱,好enjoy同時佢有幾片脆片可以一齊食點下佢兩款醬汁可以有唔同口味嘗試到烤三文魚用左黎至挪威既三文魚扒大件厚身而且好香三文魚味烤三文魚仲要係用鐵板上枱熱氣騰騰,仲有鐵板獨有既炸炸聲,好正香滑黃豆蓉,咖哩雞同埋烤餅應該一齊講下黃豆蓉味道幾獨特,呢種味道絕對唔常見,幾值得一試不過相對上就偏鹹,不過用烤餅配黎食就啱啱好啦而另一樣可以配烤餅既就一定係印度菜必須要有既咖哩呢個椰汁咖哩雞既雞肉唔會煮到太實,仲係好軟咖哩汁好濃好渴,用黎點餅真係好好味鍾意食飯既朋友都可以揀配白飯,佢地既白飯都好有飯香架飲品方

跟餐叫左一杯芒果酸奶(+$38)同埋椰青(+$46)

咖哩角上菜非常熱!
小心唔好貪快,可能會燙傷
入面既雜菜咖哩仲係非常熱
又香又熱,好enjoy
同時佢有幾片脆片可以一齊食
點下佢兩款醬汁可以有唔同口味嘗試到

烤三文魚用左黎至挪威既三文魚扒
大件厚身而且好香三文魚味
烤三文魚仲要係用鐵板上枱
熱氣騰騰,仲有鐵板獨有既炸炸聲,好正

香滑黃豆蓉,咖哩雞同埋烤餅應該一齊講下
黃豆蓉味道幾獨特,呢種味道絕對唔常見,幾值得一試
不過相對上就偏鹹,不過用烤餅配黎食就啱啱好啦
而另一樣可以配烤餅既就一定係印度菜必須要有既咖哩
呢個椰汁咖哩雞既雞肉唔會煮到太實,仲係好軟

咖哩汁好濃好渴,用黎點餅真係好好味
鍾意食飯既朋友都可以揀配白飯,佢地既白飯都好有飯香架

飲品方面,椰青絕對唔會伏,大大個椰青,好多水好甜
芒果酸奶感覺好似飲緊一d溶左既芒果雪條,偏甜,但都好味道

BASMATI比我一種懷舊餐廳既感覺
入到黎好似去左旅行咁,就好似去左另一個國度
餐廳既主人都好熱情,每次對話都面帶笑容
感覺非常好

雜菜咖哩角