2021-09-23 765 瀏覽
今日嚟到中環擺花街試一間日式fusion秘魯菜, 開頭喺地下搵極都搵唔到喺邊度,原來係要喺嘉寶商業大廈上一層,個門口仲要好隱蔽😂不過食飯時間都幾爆場,證明都幾受歡迎Starter: La  Causa, Tuna and watermelon前菜係指一個輕食沙律嘅4小碟形式上菜,La  Causa 是一碟天婦羅蝦配以紅菜頭薯蓉加秘魯辣椒和牛油果的配搭,清甜嘅紅菜頭又帶點辣味,係比較新鮮嘅配搭;Tuna and watermelon是角切吞拿魚魚生配以西瓜同蕃茄,醬汁酸酸甜甜,上面仲有啲炸番薯片,好有夏日氣息Maguro  Nuevo:吞拿魚牛油果小卷上面有啲蟹子Blue Mary mocktail & Asahi beer:呢個Mocktail 酸酸甜甜好開胃,裏面有藍莓和迷迭香糖漿和青檸汁,是容易入口嘅配搭Ki-mo-chi  Fried Chicken炸雞炸到好香脆,上面仲曬左啲椒鹽同七味粉,配上特製嘅蛋黃醬,個人覺得炸得有啲乾,而且偏鹹,不過好惹味Iberian Presa : 呢個係烤黑毛豬配日式醬油,肉質嫩滑,烤到非常香口Picanha:西班牙燒烤澳洲和牛,肉質柔嫩細膩, 肉

La  Causa,  Tuna  and  watermelon Tartare

La  Causa

Maguro  Nuevo:吞拿魚牛油果小卷上面有啲蟹子
Maguro  Nuevo

Blue  Mary  mocktail

Ki-mo-chi  Fried Chicken
Ki-mo-chi  Fried  Chicken

Iberian Presa :
呢個係烤黑毛豬配日式醬油,肉質嫩滑,烤到非常香口
Iberian Presa

Picanha:
西班牙燒烤澳洲和牛,肉質柔嫩細膩, 肉味香濃,脂肪平均又夠肉汁, 配以特製醬汁烤非常惹味,不過都係有啲偏鹹,好彩有番薯蓉中和下
Picanha

Tacu Tacu:
傳統秘魯炒飯,配菜比較簡單又洋蔥,紅黃椒和豆類等等,不過我唔太喜歡呢種口味嘅炒飯,可能香港人食慣嘅口味唔同
Tacu  tacu

Dessert: OYE PAPI
朱古力布朗尼配椰子雪糕:椰子雪糕好清新,啱啱好可以中和食完肉嘅油膩感,朱古力布朗尼朱古力味非常濃郁
OYE  PAPI

Iberian Presa
Picanha
OYE  PAPI
  • Oye papi
  • Tuna  &  Watermelon  Tartare