Zenon Café

餐廳: Zenon Café
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
呢度嘅特飲都免費附送水泡一個,我就揀咗火烈鳥水泡~好有夏日氣息呀!   昨天約了朋友去大館影相😎回程時經過威靈頓街,就係嗰度發掘到一間高質小店「Zenon Cafe」❤️ 咖啡店好近大館,最啱影完相過嚟食嘢醫肚。   據說呢度以Salon為主題的Café ,係Salon 集團Toni & Guy旗下Essentials開設嘅咖啡店。雖然話Salon主題,不過感覺似熱帶森林主題多啲😂特飲杯會有紅鶴/水果水泡裝住、熱帶盆栽、黑白格仔牆.....齋睇都有種清新感覺!😋 食物以美式為主,除咗肉類,仲有三文治、All Day Breakfast之類嘅輕食。   Zenon Cafe提供嘅食物,主要以扒類及輕食為主,打開menu第一頁就係美國USAD認證嘅Prime極佳級肉眼扒(足12安士)!作為食肉獸嘅我哋當然立即點了😏 另外仲點咗Beef Burger🍔、Egg Benedicts、passion fruit Lime Soda及 Strawberry Delight~ 足12安士重,有我兩隻手掌加埋咁大,超誇張! 切開肉眼扒,中心係漂亮嘅粉紅色!   我哋嘅Prime Ribe

昨天約了朋友去大館影相😎

咖啡店好近大館,最啱影完相過嚟食嘢醫肚。

Prime Ribeye(USDA)
足12安士重,有我兩隻手掌加埋咁大,超誇張!
切開肉眼扒,中心係漂亮嘅粉紅色!

我哋嘅Prime Ribeye要咗Medium Rare,肉眼扒有啲難切,感覺可能係外層煎得未夠香脆,但肉中心則係好靚嘅粉紅色,食上口有咀嚼感,肉質柔嫩,肉汁鮮美,整體味道幾好。😍

Beef Burger
Beef Burger味道唔錯,啖啖肉,令人食指大動!

Beef Burger 中規中矩,Beef Patties偏乾,但肉味好香濃,配上芝士、蕃茄及沙律, standard 組合。Timbee覺得好味過Burger Joys,但我就鍾意Burger Joys多啲😏

Egg Benedicts
樣子唔算靚,但超好味嘅Egg Benedict!高質!

至於Egg Benedicts,我哋兩個都覺得好好食!切開班尼迪蛋,金黃色嘅蛋黃液「噗」一聲流出嚟,勁驚喜!連同香脆嘅煙肉、吐司一齊食,又脆又軟,非常高質。

Passion Fruit Lime Soda
充滿夏日氣息嘅消暑特飲!

至於特飲,我要Passion Fruit Lime Soda,酸酸甜甜,止渴一流;Timbee嘅Strawberry Delight則口感清新,有少量嘅士多啤梨肉,又唔會好甜,味道唔錯。

P. S. Zenon Cafe食嘢真係唔貴,非晚市時段幫襯,全單6折!想平食,建議可中午或下午前往!超抵!😳 ​
此外,佢哋係Klook都有優惠現金卷,圍起上嚟,差唔多可全單半價,超化算!​
2020-05-14
Prime Ribeye(USDA)
Beef Burger
Egg Benedicts