2015-12-03 760 瀏覽
放工後上堂前黎到 LM Cafe, 係駿業街球場對面既商廈地面開店,唔係女朋友同事介紹都未必識去。聽聞呢位朋友要求都幾高,所以介紹得都應該唔會死錯人。一入到去真係嚇一跳,第一係夜晚觀塘食肆少人到驚,第二係覺得又裝修得幾靚。睇 menu 原來係龍門冰室,有茶餐廳野食又有西餐。我自己就咁理解,覺得坐窗邊卡位似係茶餐廳 feel, 中間地方食西餐,coffee corner 食甜品 餐廳中間有幾張高檯,設計特別,好似將餐廳兩邊隔開,傾計私隱度又高啲,又突顯玩味。茶餐廳 menu 睇落幾平,攞定張外賣紙遲啲叫。今日要食好西,應該係話好食既西餐,所以我叫左香蒜牛油帶子意粉,幾十蚊有埋沙律、湯同飲品都幾抵,特別係杯野飲單叫都成三十蚊。紅湯唔係茶餐廳應酬質素,茄膏味濃,雜菜亦融入湯中。沙律黑醋好食、蕃茄仔多汁唔酸,同時加上檸檬汁吊起鮮味,令我第一次聞到沙律覺得吸引。意粉一上檯我見到啲蒜黑黑地,諗緊死火喇,一定影響晒碟粉既味道,點知完全唔係我所諗既咁樣!香味四散但開頭諗唔到係咩味,食落就有蒜香同一股少少鹹既味道,望望餐牌醒起係牛油,但呢隻牛油香有啲難 identify。帶子切成細粒,熟成度剛好,口感嫩

茶餐廳 menu 睇落幾平,攞定張外賣紙遲啲叫。

帶子切成細粒,熟成度剛好,口感嫩滑。整體唔會過油,而且融入中式味道,即係有鑊氣,令香氣加倍!意粉亦煮得剛好,保持咬口。
香蒜牛油帶子炒意粉

女朋友既意粉唔止面頭有黑松露,底都有。
蘑菇黑松露意粉

Signature Chocolate 話係用巴西貨。口味唔重甜而偏重可可原身味道,味濃而不澀,面頭反而灑上可可粉重新帶出澀味,雙重感受。平時飲完 chocolate 好頸渴,但呢個唔會。
Signature Chocolate

甜品 share 左個窩夫,開頭女朋友話要芝士味我覺得怪怪地,食完發現左新大陸。

芝士鹹味混和甜味出奇地平衡。綠茶雪糕一食就知係 Hxxxx Dxxx。
窩夫

店員話咖啡好飲,咖啡豆來自埃塞俄比亞,可惜我唔飲又無咩研究,但可以俾相大家睇。
Hazelnut Latte

平靚正作總結,唔知晏晝咩境況,但絕對值得再食。隨住東九龍發展,希望有更多好餐廳出現!
2015-12-03
香蒜牛油帶子炒意粉