京都一の傳

Kyoto Ichinoden
2019-05-01 1054 瀏覽
想起去京都錯過太多,     其中一間係「京都一の傳」,知道京都名物五月正式喺 Harbour City 開第一間海外分店,plan定放假去試下lunch!一の傳於京都一間很受歡迎西京漬専門店,被譽為「日本京都第一西京燒」
餐廳內外裝修簡潔,以木色為主,座位寛敞舒適,有足夠空間感。木製餐枱帶出了日本風格,在這環境下可更投入享受日本料理食材由日本空運,不論味道、新鮮、細緻,令人回想日本味道午餐有兩款「清水」、「祗園」,祗園比較豐富,份量適合男士先上前菜8款盛合,由左至右有三文魚子冷蒸蛋三文魚子鮮味加上滑滑蒸蛋,一啖令人非常滿足胡麻豆腐豆腐彈牙有QQ感覺,曾經係日本食過同樣口感,令人勾起日本感覺京風茄子天婦羅茄子唔會太油蜜煮楊梅食完天婦羅再食粒楊梅,剛好去除油膩,做到一個refresh 效果帆立日本茶天婦羅帆立十分鮮味,加上日本茶,完全體驗一個新味道蘿蔔蓉魷魚魷魚新鮮,加上蘿蔔蓉清甜唐掦炸雞炸雞上同樣加上蘿蔔蓉,平衡炸雞油膩感吞拿魚壽司醬油味拿捏剛好,吞拿魚醬油漬十分鮮味,唔會太鹹旬野菜椀用新鮮野菜打成湯,清甜蔬菜湯加上茄子,味道唔錯蟹肉羹鰻出汁蛋卷用昆布熬成湯加上蟹肉,令鰻魚蛋卷多一分清

食材由日本空運,不論味道、新鮮、細緻,令人回想日本味道

午餐有兩款「清水」、「祗園」,祗園比較豐富,份量適合男士

前菜8款盛合

先上前菜8款盛合,由左至右有
三文魚子冷蒸蛋
三文魚子鮮味加上滑滑蒸蛋,一啖令人非常滿足

胡麻豆腐

京風茄子天婦羅
茄子唔會太油

蜜煮楊梅

帆立日本茶天婦羅
帆立十分鮮味,加上日本茶,完全體驗一個新味道

蘿蔔蓉魷魚
魷魚新鮮,加上蘿蔔蓉清甜

唐掦炸雞
炸雞上同樣加上蘿蔔蓉,平衡炸雞油膩感

吞拿魚壽司
醬油味拿捏剛好,吞拿魚醬油漬十分鮮味,唔會太鹹

旬野菜椀
用新鮮野菜打成湯,清甜蔬菜湯加上茄子,味道唔錯

蟹肉羹鰻出汁蛋卷
用昆布熬成湯加上蟹肉,令鰻魚蛋卷多一分清甜鮮味

我揀2個茶漬飯,有銀鰤鯧西京燒同鰻魚
店內米飯來自日本福井產越光米,入口有米香

茶壼放入用昆布熬成湯,可加入做成茶漬飯,另外自己可磨芝麻放入飯

銀鰤鯧西京燒茶漬飯

銀鰤鯧西京燒茶漬飯 (右)
必食西京燒,用無添加西京味噌、純米料理酒、三年成熟醬油同赤穂塩醃漬兩晚,銀鰤鯧烤得焦香,肉嫩而結實,入口帶微微甜甘香,完全日本味道

鰻魚茶漬飯

鰻魚茶漬飯(左)
鰻魚頗爽口有彈性,唔會有過多醬油味蓋過鰻魚本身味道,很久沒有食過真正日鰻魚味道!

食完主菜店員送上大福同抹茶

大福

紅豆大福唔甜帶豆香,咬開紅豆大粒起沙

濃濃抹茶同京都一模一樣,面層有層泡泡,入口香濃帶微澀

最後,一杯濃濃抹茶同京都一模一樣,面層有層泡泡,入口香濃帶微澀,好像完全置身京都感覺
用餐優惠
試食活動