肥瘦恰到好處既五花肉粒,係祖傳百年既滷水汁中細火慢烤,製成後淋上白煙裊裊既珍珠米上,吃一口齒頰留香….. 一直對台灣滷肉飯有呢種憧憬期盼,奈何去過墾丁旅行,當地既滷肉飯只屬一般。 研究過台灣人在港開既小店,係請坐同五斗米之間掙扎左好耐,聽講五斗米除滷肉飯外,其他菜式都唔錯,一於放假過黎試試啦~ 星期六下晝1點幾黎到,鋪頭細細已坐滿廿幾人,店員姐姐用嬌嗲既台灣腔叫我地「等一下喔」~ 門外睇下menu,等左5分鐘左右就入得喇。 滷雞腿肉燥飯 ($55)最期待既滷肉飯,見滷雞腿單價要$30,成個組合好似好抵咁。肉燥份量都夠撈哂成個飯,質感軟滑、咸淡適中,最大敗筆係個飯竟然只係微暖,令味道大打折扣。滷雞腿大過手掌少少,滷水味偏淡但都算入味;上脾位置略嫌有d鞋,見有食客成舊冇食到。老實講都幾失望,落單後等左半個鐘,但最基本既熱度都欠奉;份量亦比想像中少,男仔食可能唔夠飽。 原汁牛肉麵 (刀削麵) ($65)牛肉切成麻雀大細,湯底熱辣辣,刀削麵有手打既水準,彈牙得黎闊度厚度岩岩好。配菜有嫩芽同葉為主既酸菜同2條小棠菜,酸菜味道溫和,唔會搶左湯底既味,小棠菜乾淨爽甜。牛肉同湯底味道不過不失,甚至茶木

滷雞腿肉燥飯 ($55)
滷雞腿肉燥飯

滷雞腿肉燥飯

原汁牛肉麵 (刀削麵) ($65)
原汁牛肉麵 (刀削麵)

牛肉切成麻雀大細,湯底熱辣辣,刀削麵有手打既水準,彈牙得黎闊度厚度岩岩好。配菜有嫩芽同葉為主既酸菜同2條小棠菜,酸菜味道溫和,唔會搶左湯底既味,小棠菜乾淨爽甜。牛肉同湯底味道不過不失,甚至茶木既牛肉麵配料更豐富抵食,但為左呢個有彈性既手打麵質,值得一試!

順帶一提,台上放左常見既辣油式辣醬,見有熟客問店員拎麻辣醬即刻有樣學樣,原來係一碟醃左既辣椒粒,加哂落去牛肉麵度都幾好味架~

百頁豆腐 ($20)
百頁豆腐($20)、滷蛋($10)

一碟有5舊滷透既百頁豆腐,淋上甜甜地既醬汁同蔥花。豆腐質感好特別,介乎魚蛋同魚腐之間,滷得超入味,全舊內外都已上色。其實我平時唔多食豆腐,因為覺得佢本身冇味/怪味,但呢碟我可以輕鬆食哂呀~

滷蛋 ($10)
如其他食評所言,唔太入味。但我欣賞佢所有台式滷味,包括個肉燥飯都會附上白菜滷,感覺幾健康。

台式奶茶 ($18) 加珍珠 (+$5)
奶茶近乎係室溫,朋友話個味好似Lipton奶茶。珍珠冇咩特別,甚至第一啖食到個心唔係好熟,飲開貢茶/天仁茖茶既朋友可以skip喇~

總括而言,對遠度而來既我黎講係大失所望,服務態度唔錯,但上菜速度同性價比都有進步空間,路過都可以黎食個麵既。
原汁牛肉麵 (刀削麵)