2021-03-13 759 瀏覽
今次介紹既係出名多野食既港島其中一個地方東大街,入面有間招牌好特別既小食店,話自己低調但高手,就係係筲箕灣東大街開業11年既低調高手大街小食。呢間小食店不嬲都唔低調,因為次次經過都見到有人等緊,而且係謝霆鋒主持既十二道鋒味節目上有介紹過,被譽為全港最好吃雞蛋仔三甲,獨沽雞蛋仔同格仔餅但好食既野一兩樣已經夠。店主話低調高手係有進可攻退可守既意思,大街小食就係解係東大街賣小食,點解會係度賣小食係因為店主係11年前發現東大街未有鋪頭賣雞蛋仔同格仔餅,所以就決定左做呢門生意。而店主係門外漢,無拜師學藝,配方係係網上食譜做基礎再反覆改良而成。-1️⃣ 黃金格仔餅 💰30(👅: 9.5/10)由落單到羅到大概只等左5分鐘左右,店員見到我三個人去買,就所以提出將格仔餅切開兩份,非常細心,容易進食。溫度足夠,羅上手已經聞到牛油香味,外脆內軟,唔死實,厚薄適中,食落完全係爆餡,打開就見到砂糖、煉奶同埋最重要嘅鹹蛋黃,邪惡感滿分,鹹蛋黃嘅有油香帶鹹,味道冇想像中咁重,可能因為有砂糖、煉奶搶左啲味,反而成為好好嘅配搭同比例,味道有甜有鹹有層次感,口感油潤豐富,鹹蛋黃既味道夠出亦唔會OVER,滿滿既鹹香風味,不過

1️⃣ 黃金格仔餅 💰30(👅: 9.5/10)
黃金格仔餅

溫度足夠,羅上手已經聞到牛油香味,外脆內軟,唔死實,厚薄適中,食落完全係爆餡,打開就見到砂糖、煉奶同埋最重要嘅鹹蛋黃,邪惡感滿分,鹹蛋黃嘅有油香帶鹹,味道冇想像中咁重,可能因為有砂糖、煉奶搶左啲味,反而成為好好嘅配搭同比例,味道有甜有鹹有層次感,口感油潤豐富,鹹蛋黃既味道夠出亦唔會OVER,滿滿既鹹香風味,不過配料分布唔係好平均,有啲位唔夠配料就好似食緊原味格仔餅。呢份格仔餅加左鹹蛋黃覺得額外易飽,一個人食曬成件會幾濟下。
2️⃣原味雞蛋仔💰20(👅: 8.5/10)
原味雞蛋仔

第一次食佢雞蛋仔所以食佢原味,睇吓可唔可以食到佢嘅蛋香味,製作雞蛋仔既材料簡單,都係麵粉、泡打粉、雞蛋、糖同牛油等,但要做到外脆內軟,外殼和餡比例岩岩好就唔係間間都做到,好考功夫。
雞蛋仔都係即叫即整,所以攞上手嗰時都有溫度,但未到辣口辣手個種,賣相就一般,有見過再靚仔啲嘅雞蛋仔。
一咬落去外層趣卜卜,咬落去係有聲,真係外脆內軟,見到內涵係呈半實心,唔係空心唔係食緊餅乾,蛋香味夠而且悠長,唔會過甜過膩,要挑剔就係每粒雞蛋仔嘅內涵唔平均,好似外圈比較少餡,中間好似多啲,如果再煙韌會好啲,同埋羅上手要好快食晒,因為佢好快就唔熱。

🌟原味雞蛋仔幾好食,但如果山長水遠為咗試雞蛋仔就未必,但黃金格仔餅就好值得一試,因為係香港未食過依個味道嘅格仔餅,好難有對手,黃金格仔餅優勝之處就係夠重味夠邪惡,想像唔到有咩味可以重得過佢,食完黃金格仔餅就好想下次試埋黃金雞蛋仔!
👅味道: 9.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $50 (服務費:NA)

2021-02-24
黃金格仔餅