2022-09-10 475 瀏覽
今日book左間西餐廳同男朋友慶祝半週年,點知嘢食唔好食之餘,服務又令人好失望,成間餐廳除咗個維港景觀之外其他嘢都對唔住佢個價錢。首先同好多中高價位嘅餐廳一樣,呢度嘅侍應一嚟就會問你要氣泡水定冇氣水,記住話兩樣都唔要,要普通水就得,如果唔係盛惠一支$68。Mezze Medley $148叫咗一份地中海小食拼盤,上面有鷹嘴豆蓉、炸鷹嘴豆泥球、辣茄子蓉、地中海式酸菜(欖欖、朝鮮薊、小黃瓜)各一兜仔,同數塊圓麪餅配馬格布里辣椒醬。成個拼盤嘅味道唔係大眾香港人嘅口味,尤其是個酸菜,比中式酸菜更加酸。但係都叫做有記憶點,頗具特色,只係份量比較細。Squid Ink Pasta with Boston Lobster $298每份意粉有半條波士頓龍蝦,來貨新鮮,用蒜蓉香草牛油煮,肉質爽滑,味道鮮甜。墨汁意粉係新鮮意粉,但係煮過咗龍,冇al dente嘅口感,只有少少彈牙嘅感覺。意粉配上蕃茄龍蝦汁,帶出墨汁嘅鮮味。Dry Aged- The Wagyu Bavette (300g) $438 呢塊牛扒係我對成餐最失望嘅一道菜。佢係切好咗一件件咁上,但係切之前rest得唔夠,啲肌紅蛋白水就晒出嚟,令

Mezze Medley $148
Mezze Medley

呢塊牛扒係我對成餐最失望嘅一道菜。佢係切好咗一件件咁上,但係切之前rest得唔夠,啲肌紅蛋白水就晒出嚟,令到肉質食落冇咁juicy。嗌咗medium,係就係煎得幾粉嫩嘅,但係咬落去好似食樹皮咁,𡁻極都𡁻唔爛,完全食唔出係和牛。加上和牛本身肉味唔濃,都唔知食緊啲咩入口。汲取今次教訓,以後淨係會去steakhouse食牛扒。

Traditional tiramisu $88
Traditional Tiramisu

甜品算係呢餐飯最好食嘅嘢。手指餅浸到濕潤,富咖啡香,可惜酒香欠奉。Mascarpone忌廉口感細滑,唔會太甜。忌廉同手指餅嘅比例大概係5:2,口感偏creamy。

另外呢間餐廳嘅侍應service畀我感覺好chur,令我好大壓力好唔舒服。本身上菜時間掌握得唔太好,個前菜小食拼盤未食晒就一次過上咗兩個主菜,唔想攤凍咗個主菜變得唔好食,咪諗住將個小食拼盤擺埋一邊最後先食,點知有兩個侍應過嚟分別問咗兩次使唔使收盤,講咋唔使住過幾分鐘又嚟問多次。食完主菜嘅牛扒,食緊啲伴碟嘅時候又嚟問使唔使收,搞至好似我哋霸住佢啲碟用咁。好啦,到食晒前菜主菜、收晒碟之後,個甜品又遲遲都唔上。等咗10分鐘再去完個厠所先出到畀我。講真,我去啲人均百幾蚊嘅餐廳service都好過佢,完全冇expect過食千幾蚊一餐飯service會咁差。

第一次食呢個價位嘅西餐食到一肚氣,總括而言,可一不可再。
Traditional Tiramisu