喺門口望入去,見到舖頭裝修簡單,帶住一絲絲台灣小店嘅風味,坐低之後,廚師疑似係老闆娘,講純正嘅台灣國語,其他員工都要同佢講國語第一味,滷雞腿肉燥飯:第一下食左個娃娃菜先,一入口,驚喜喎!用蝦米湯浸嘅菜,菜甜+蝦米調味,誠意同味道分都加左。第二口係撈左嘅肉燥飯,又係一入口,再次驚喜!味道濃,有小小黏黏質感, 有肉口感,唔油,甜鹹調味好好,味道好豐富,有去左台灣嘅味道,用心製作!第三口係雞脾,反差太大,入味嘅,不過味道普通,唔係咩太特別,肉質都比較“鞋”,應該放左好耐啦。第二味,麻辣牛肉麵我通常第一啖就會試左個湯底先嘅,湯係比較清+甜,反而我本來希望佢係比較濃湯底,但呢個湯底係一種清新感,但我個麻辣呢?辣椒好似唔辣嘅?牛肉唔係咩炆牛腩咁濃嘅味,反而係牛味重,麵方面,軟身,麵味濃,應該係自己整嘅麵。食後感:肉燥飯比牛肉麵嗰個味道較出色,價錢都輕微地較高,但俾呢個心製作,都算ok
滷雞腿肉燥飯

第一味,滷雞腿肉燥飯

麻辣牛肉麵
第二味,麻辣牛肉麵