住喺沙田一直都知道新城市廣場有間永年茶餐廳 。 聽朋友講車仔麵,滑蛋叉燒,招牌蔥油雞都好有名㗎,現在晚市都冇得堂食,我就買咗幾個中式小菜套餐外賣返屋企吃,現在永年茶餐廳晚市外賣有八折,認真超值。今晚我就嗌咗2個中式小菜套餐。其中一個套餐包括滑蛋叉燒, 另加小食炸魚皮,飲品樽仔奶茶。第二個小菜就要鐵板黑椒牛柳粒 ,再加個牛三寶小食 ,同菠蘿冰。但係咁多人食兩個餸係唔夠,所以我再加咗梅菜蒸茄子, 永年辣牛腩, 銀魚香菇蒸肉餅。首先講下佢嘅滑蛋叉燒,叉燒好淋,雞蛋炒得非常鮮嫩。這個套餐包飯和飲品,我就要咗樽仔奶茶加咗炸魚皮小食,魚皮炸得非常香口,卜卜脆,食到停唔到口。永年車仔麵一向都好有名,係呢間茶餐廳嘅招牌 ,今日食過真係名不虛傳,我揀咗四個餸,雞翼好入味, 魚皮餃,豬紅,魚腐都好足料質素幾好 ,最特別係佢嘅辣汁,雖然中辣幾辣,但係越辣越想食 ,大家都快啲嚟試下。
住喺沙田一直都知道新城市廣場有間永年茶餐廳 。

梅菜蒸茄子
牛三寶小食