2023-09-23 2129 瀏覽
我又繼續四周圍覓食😜嚟到呢間佐敦Cafe叫做Revol cafe,佢嘅位置唔係響大街出面,但由佐敦地鐵站E岀口行過去大概2分鐘就到都幾方便,而且食物好高質超級值得介紹俾大家💛😍佢全場嘅裝修同枱凳都係木同鐵嘅元素,環境係走工業風好型格😎坐喺度嘆番杯咖啡同輕食都幾舒服幾chill😋聽講呢度出名係手工意粉,網上話必點係佢嘅卡邦尼煙肉意粉🍝($108)除咗賣相精緻佢個意粉同出面嘅唔同,feel到係用心去製作!睇返原來佢係用自家熬製嘅上湯去煮意粉,令到啲意粉煙靭又入味!入面嘅煙肉仲係用較特別的風乾豬面頰肉,重點係嗰粒蛋佢仲要用「曉」,唔怪得知咁紅啦!老闆落重本!加上巴馬臣芝士粉濃濃的蛋香同芝士味,creamy 得來唔會覺得好漏,仲感受到老闆嘅誠意!第一道卡邦尼意粉已經令我驚艷,另外一道羽衣甘藍燕麥奶醬意粉+烤大啡菇 🥙($108) 都好正!😍佢用咗羽衣甘藍同燕麥奶取代咗一般嘅青醬,感覺更輕盈和健康,從多咗份燕麥嘅濃稠感;大啡菇超級厚向多汁,我最鍾意食大啡菇!😄🥗秘魯瑪卡牧場($138)第一次食到咁特別嘅的套餐,有啲似全日早餐應該係秘魯版,勁豐富有彼得包、粟米蓉、鷹嘴豆雜菜沙律等等🥗最令到我印象深

勁豐富有彼得包、粟米蓉、鷹嘴豆雜菜沙律等等🥗最令到我印象深刻就係嗰一串墨魚串超級正,唔講我以為係一啲好爽口嘅唔知乜嘢肉,原來係墨魚勁厚身,口感超彈牙,好香好好食😋

我哋仲叫咗一個風乾茄忌廉芝士醬雞肉竹炭包三文治🥪($85)
竹炭包加上慢煮雞肉風乾蕃茄忌廉芝士醬呢個配搭幾新鮮,同埋個賣相都幾特別🥪

食完煮食嚟到甜品啦!🍰

佢呢度最出名就係自家製紅絲絨蛋糕($42)
個個都話嚟呢度一定要食,入面蛋糕深紅色,聽講唔係色素係老闆用天然食材調配出呢個咁靚嘅顏色,而且味道香甜清新唔會覺得好膩,可以再食多一件🍰😛

另外嗰件伯爵茶戚風蛋糕($42)🍰又係好正,
伯爵茶味足夠,而且喺面淋左忌廉芝士醬,仲有啲蘋果乾做裝飾,口感加分☺️

食完呢一餐我真係感受到老闆對食物嗰份執着,同埋滿滿的誠意,冇諗過係一間Cafe可以食到咁高質美味嘅輕食,有機會你一定要來佐敦探訪下呢一間咁有誠意嘅Cafe💛

📌Cafe REVOL💛
佐敦德成街 4-16號富裕臺地下5號舖