餐廳: Acquasala
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
放工去咗蘇豪搵朋友食晚飯,佢次次都帶我食好西,今次就幫襯咗🇮🇹意大利餐廳「Acquasala」,佢話食過午餐覺得幾正,先帶我嚟食。本身我心入面第一下諗呢餐會唔會好貴呢,又中環又意大利嘢,加上我朋友平日閒閒哋都食開四五百蚊一餐🙈。幸好,餐廳定價好OK喎,大部份主菜賣$140,而前菜小食沙律嗰啲就$100樓下有交易。Scallop Carpaccio ($98),前菜我哋要咗鮮帶子刺身片,帶子排得好整齊,面頭再加啲沙律菜,賣相唔錯。調味用上柑橘汁Kumquat🍊,味道酸酸哋幾開胃,但又唔會蓋過帶子嘅鮮味。Roasted Beef Topped Japanese Rice ($150),呢個係餐廳嘅招牌菜,沒有之一,因為我見枱枱都有嗌。🐮牛肉飯造型好吸引,半熟燒牛肉片鋪滿飯面,多到一粒飯都見唔到,而最上面仲有一隻流心蛋黃🍳。底層嘅飯用上日本珍珠米,飯粒分明,軟硬適中。不過有少少挑剔嘅地方就係醬汁唔太夠撈飯,你知啦,越惹味嘅汁就越想食更多🤤,Apple Ginger蘋果薑汁甜甜哋,但又唔會重口味🍎。Rigatoni Nduja ($140),齋睇菜名我唔知係乜嚟,要靠Google大神🤣,原來係
Scallop Carpaccio
Rigatoni Nduja
Rigatoni Nduja ($140),齋睇菜名我唔知係乜嚟,要靠Google大神🤣,原來係茄醬長通粉。呢道菜式好有驚喜喎,無論醬汁定通粉都處理得好好。🍝長通粉煮得好彈牙兼有嚼勁,空心嘅設計令到每啖粉都食到個醬汁,🍅蕃茄蓉配合埋香草芝士粉好好食啊。呢碟Pasta嘅味道比起所謂專門店嘅出品有過之而無不及👍。
Tiramisu
Tiramisu ($88),作為提拉米蘇專員嘅我,當然唔會錯過任何一個食Tiramisu嘅機會。意大利餐廳嘅製作果然有返咁上下水準,Tiramisu用上正宗Mascarpone Cheese,口感細滑;而手指餅就索滿汁,夠哂濕,正啊!味道方面,佢唔會太甜,☕咖啡濃度亦啱啱好,不過酒味就爭少少。由於佢好好食,所以略嫌份量比較少。
總括嚟講,呢晚雖然唔係食咗好多嘢,但我相信我哋嗌嘅都係招牌菜🍽,我哋真係識揀。學阿嬌話齋,個個都嗌招牌菜,唔通個個都想嗌招牌菜咩😎。餐廳嘅酒水價錢亦好相宜,不過第日仲要返工,就無飲到。坐喺吧枱位嘅我哋,望正廚房,將廚師嘅煮食過程一覽無遺,唔知佢哋會唔會尷尬呢,哈哈。
2021-03-25
Rigatoni Nduja