2020-11-17 776 瀏覽
感覺傳統嘅生滾粥店,廣東麵店買少見少。連鎖品牌嘅粥品店也不是遍布各區 ,而且味道千篇一律。這家位於佐敦白加士街嘅『盛記粥麵』 有人氣嘅生滾粥,腸粉,炸兩, 廣東雲吞麵, 非常期待!店舖內籠唔算寬闊, 但光猛整潔,冷氣都好充足!雖然限四人一檯, 但同一張枱都會再用間板以防太closed 👍我很期待的『狀元及第粥』, 很夠份量大大碗,粥底很棉, 冇漿糊果種稠招牌材料:豬心,豬粉腸,豬肚,豬潤,和兩粒豬肉丸~ 已調味所以也不用蘸豉油, 豬肚,豬心好爽👍 手打肉丸也特別好吃!屋企人点了豬潤粥, 豬潤勁多, 夠厚又爽口煑得啱啱好, 加咗薑絲我覺得特別好味。招牌雲吞撈麵。 餛飩真係名不虛傳, 皮夠薄 ,餡料見到原隻鮮蝦,彈牙鮮甜,木耳爽囗!撈麵極幼身, 夠爽口, 有蛋香 ,旁邊嘅蠔油太鹹唔適宜撈勻。 附設嘅湯以大地魚熬製, 鮮甜濃郁 ,韭黃味香。所有粥,麵,飯都可以套餐價追加小食或飲品。酥炸鯪魚球 加$28魚肉好彈牙,大大粒, 蘸上蜆介醬汁夠曬滋味。牛肉腸 加$25可能加咗熟油,佢嘅豉油特別香~ 腸粉即叫即做, 軟滑有米香, 腸粉和牛肉餡比例 啱啱好!薏米水 加$3真材實料,極多薏米仲見有蜜棗,

感覺傳統嘅生滾粥店,廣東麵店買少見少。
連鎖品牌嘅粥品店也不是遍布各區 ,而且味道千篇一律。

店舖內籠唔算寬闊, 但光猛整潔,冷氣都好充足!
狀元及第粥

豬潤粥

招牌雲吞撈麵

所有粥,麵,飯都可以套餐價追加小食或飲品。
酥炸鯪魚球

酥炸鯪魚球 加$28
魚肉好彈牙,大大粒, 蘸上蜆介醬汁夠曬滋味。

牛肉腸

牛肉腸 加$25

薏米水 加$3
真材實料,極多薏米仲見有蜜棗, 小小薑味唔會好甜, 健康熱飲!👍

桑寄生蛋茶 加$8
中式傳統嘅桑寄生蛋茶, 茶味唔會好濃,微甜加隻旦夠健康美味!

可惜今日好想食嘅炸兩,油條沽清, 留待下次再來試吧~😋😊
狀元及第粥
豬潤粥