餐廳: 小越廚
資訊:

今次來到荃灣的一間越式小店,有時候會覺得小店比連鎖式的好,感覺更親切更地道🤗所以今次要推介的是一間有點毫不起眼但性價比超高的店舖,如經過一定要試喔🤩這間絕對是平民之選💕-🌟二人套餐 $168勁抵食!呢個價錢每人已經有一碗粉麵或飯再加兩款小食,仲有各自一杯飲品添😍-🎈火車頭湯河 裡面就有生牛肉、牛腩同埋牛筋丸🤤份量非常多,而生牛肉真係勁大塊,個人覺得牛筋丸都幾好食😋不過牛腩肉質就偏韌~-🎈招牌生牛肉拼越式扎肉配湯粉 湯底因為都是用新鮮骨湯熬製而成,所以好濃郁😊而札肉亦切得有點厚度,挺有口感🥳-🎈泰式炸蝦餅 即叫即炸熱辣辣😋食落好彈牙!-🎈泰式酸辣鳳爪 無骨鳳爪~但略嫌可以再酸辣一點🙈-🎈河內炸春卷(5件) $44最喜歡的一款小食🤩炸得好香脆而且完全不油膩 (咬落去完全做到ASMR)😝特別喜愛它的餡料,勁惹味~我自己都食左三件啊🤫-🎈牛油果奶昔 +$20大推😍😍牛油果🥑味好濃,甜度適中,同埋飲落去超滑好creamy❤️會encore😳😳😳-🎈泰式奶茶 正常發揮~差咁少少茶香味,但甜度都調較得剛好😌-整體價錢非常親民,主打街坊生意!雖然餐廳唔算話好大坐得好舒服咁,但勝在平靚正😎😎-🔸小越廚📍荃

🌟二人套餐 $168
🎈火車頭湯河
🎈招牌生牛肉拼越式扎肉配湯粉
招牌生牛肉拼越式扎肉配湯粉
🎈泰式炸蝦餅
泰式炸蝦餅

即叫即炸熱辣辣😋食落好彈牙!
🎈泰式酸辣鳳爪
無骨鳳爪~但略嫌可以再酸辣一點🙈
🎈河內炸春卷(5件) $44
河內炸春卷(5件)
🎈牛油果奶昔 +$20

🎈泰式奶茶
正常發揮~差咁少少茶香味,但甜度都調較得剛好😌
🔸小越廚
📍荃灣享和街49號都城大廈地下D舖
2021-12-16
招牌生牛肉拼越式扎肉配湯粉
泰式炸蝦餅
河內炸春卷(5件)