Amina Modern European

2024-04-13 71 瀏覽
🐷🐷🐷🐷🐷適逢每一個月嘅紀念日,男朋友都會特登book一間靚餐廳同我慶祝,今個月係呢間法式fine dine,儀式感滿滿☺️▪️餐包啱啱焗好嘅芝士薄脆,法包同香草包,外脆內軟,配上比較特別嘅杏桃牛油同蕃茄味牛油,幾有心思同誠意。▪️餐前小食係自家製薯片薄脆,中間夾住龍蝦肉上面係三文魚子黑醋,每層嘅味道同口感都頗有不同,每口充滿驚喜。▪️波爾多牛肉他他最上有滿滿一層法國黑魚子,咸香味重。配上鵪鶉蛋黃,將牛肉他他同配料混合埋一齊,口感層次豐富,加上普羅旺斯黑松露同金箔作點綴,打卡一流。▪️吞拿魚芥末馬卡龍第一次食鹹味嘅馬卡龍,選用夏威夷汁同黑魚子酸忌廉汁調味,淡淡既芥末味更能夠帶出吞拿魚嘅鮮味。▪️香濃牛肝菌忌廉湯選用咗杏黃菌同黑皮雞樅菌,無論口感定係味道都能夠帶俾我哋嘅味蕾好大嘅衝擊,好適合我哋咁重口味嘅人。先淺嘗兩啖忌廉湯,再混合羊肚菌清湯中和。▪️鵝肝凍味道上同食緊啲塊鵝肝係無大區別,但口感上冇咁油膩,加上麝香啫喱,竹炭脆片同田園沙律,整體而言中和返平時食鵝肝嘅油膩感。▪️香煎油封鴨布里芝士暖泡沫既鹹香同鴨肉出奇地合襯,鴨肉軟腍入味,食得出係用心之作。▪️熱情果雪葩喺食正餐之前,餐廳好貼心咁樣準備咗酸
🐷🐷🐷🐷🐷

▪️香濃牛肝菌忌廉湯

▪️鵝肝凍

▪️香煎油封鴨

▪️熱情果雪葩
喺食正餐之前,餐廳好貼心咁樣準備咗酸酸甜甜既雪葩去清一清我哋嘅味蕾。

▪️慢煮伊比利亞黑毛豬
因為係慢煮,所以豬肉雖然冇煮到完全熟透,但係都能夠輕易咬開,沾點黑菌濃牛肉燒汁,足夠juicy同時能夠鎖住豬肉嘅香味。配上皇家加拿蘋果蓉可以中和油脂香。

▪️香煎特級西冷
西冷係perfectly cooked既medium rare,帶有些少血水,食落去牛味重,點杏仁阿根廷醬同香草紅桑子燒汁有兩種唔同嘅風味。

▪️甜品

💰1680+10%/person
📍Amina Modern European (尖沙咀)
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓

#美食 #香港美食 #吃貨 #甜品 #相機食先
#hkfoodie #hkfood#hkfoodlover #tagforfood
#foodlover #hkrestaurant#gastronomy #foodie#hkfoodie#hkig#foodiehk#foodstagram #yum #tastinghongkong#food #foodporn