招聘中
$17,000-$23,000
餐廳: Amitie Kitchen
資訊:

2019-08-18 249 瀏覽
今晚同朋友搵到間新開西餐廳,係厚福街H8商廈的「Amitie Kitchen 」,環境寧靜優雅,而且夠靜人流不太多,都好岩男女朋友來食個浪漫晚餐。我同朋友都點左晚市套餐,選擇多又夠飽肚,價錢合理,我地食完都好滿意。先送上麵包盤,有三款麵包,味道同口感各有不同,但三款都好好食,為今晚的晚餐帶來個好開場。酥脆帶香的牛角包加上藍莓果醬,令牛角包添份香甜。最喜歡是有rosemary 香料的麵包脆棒,香脆有咬感,仲好重香料味。烘暖的鬆軟麵包,塗上牛油更加香,配餐湯都好美味。是日餐湯是南瓜湯,超香好濃南瓜味,順滑又creamy,每口都係滋味,而且餐湯好夠熱,味道很好,估唔到餐湯都認真烹煮,好期待主菜。前菜是有兩款沙律選擇,呢款較少見,但味道出眾,香煎紅鯛魚田園沙律伴青檸蜜糖油醋汁,紅鯛魚煎得皮脆肉嫩,魚肉微彈有魚的清香,口感扎實帶魚油香,配清新爽口的沙律,味道好平衡,醬汁有青檸微酸與蜜糖獨有的香甜,整個沙律份量亦適中。烤燒大啡菇、焗釀北海道帶子、虎蝦意大利飯伴龍蝦汁,賣相吸引好優雅,看出廚師精心的擺盤,令人食慾大增。大啡菇經烤燒,菇味特別濃郁,而且好多汁好正,意大利飯煮的幾正宗,外軟內保持咬口,

烘暖的鬆軟麵包,塗上牛油更加香,配餐湯都好美味。

香煎紅鯛魚田園沙律伴青檸蜜糖油醋汁

烤大啡菇、焗釀北海道帶子、虎蝦意大利飯伴龍蝦汁

大啡菇經烤燒,菇味特別濃郁,而且好多汁好正,意大利飯煮的幾正宗,外軟內保持咬口,龍蝦汁好香,濃稠度剛好包住意大利飯。北海道帶子幾大粒,煮得偏熟,但都保持彈牙。兩隻虎蝦都夠大隻,肉質爽口彈牙,煮得很好。

最後跟餐加了甜品,友人的熱咖啡味道甘香帶濃,配溫熱過的牛奶,友人很讚咖啡味道。

而我的熱情果芒果橙紅茶,一直飄出陣陣果香,好誘人。

跟餐加$30有精選芝士蛋糕/慕絲蛋糕,我地揀左伯爵茶慕絲蛋糕。
伯爵茶慕斯蛋糕

裝飾甜品都好靚,伯爵茶味道突出,慕絲唔會太淋,入口慢慢化開,好滑好有茶香,餅底帶牛油香又唔會太硬,整體味道都好。
2019-08-13
香煎紅鯛魚田園沙律伴青檸蜜糖油醋汁