2016-06-14 756 瀏覽
發現好耐無食越南野,睇FACEBOOK見好多人都話邦美蜀係同區算好味,所以決定去試一試,由於兩個人唔叫得多野,基本上都係有菜有肉,均衡飲食XD最後叫了一個火車頭湯河和馬拉盞椰菜苗,兩碟份量都好大碟,完全夠晒兩個人食火車頭湯河 - 平時見到都必叫,因為咩都可以試D,岩晒為食友.簡單黎講即係大雜燴河粉,有牛丸,牛柏葉,牛展,熟牛肉(正常出面應該比生牛肉),牛腩.用料豐富,絕對夠2人食,所以價錢都係2人價,$83一碗,唔計佢比左熟牛肉而唔係生牛肉,成碗都好好味.湯底淆得好入味, 牛丸好彈牙,有牛味, 牛柏葉好爽口,唔似出面"拿"到淋晒,至於牛展同牛肉就比較差, 牛展並無咬口,牛肉亦只係熟牛肉.牛腩亦都好味,炆到好淋好入味. 總括不過不失啦.至於個菜呢...我覺得完全係敗北, 菜炒得好硬,椰菜亦唔新鮮,好多都已經發黑而且好污濁其實椰菜本身已經唔係難洗,但都搞成咁,完全影響食慾總而言之, 我覺得有其他更好的選擇,唔會想再食.....

火車頭湯河
馬拉盞椰菜苗
其實椰菜本身已經唔係難洗,但都搞成咁,完全影響食慾

總而言之, 我覺得有其他更好的選擇,唔會想再食.....

題外話/補充資料: 無加一
2016-06-13