餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2017-12-07 85 瀏覽
阿媽成日話好掛住個黑芝麻包。今日放假,就帶佢再黎食,還佢心願。阿媽望住個餐牌,好似患上左選擇困難症,情況仲好嚴重 ,成半個鐘都未決定食乜,樣樣都話想食。唉,佢開心個樣同小朋友去麥當當冇分別。為左阿媽,我將成份menu 影底左,等佢返屋企慢慢睇,順便公諸同好職員之後好細心咁為阿媽介紹餐牌上既食物。不過最終都係我發板。橫點阿媽樣樣都想食,叫乜俾佢都冇所謂啦蘋果南瓜甘筍忌廉濃湯,南瓜煮到溶晒,所以完全唔似飲湯,似食糊仔多D。菜乾蓮藕甘荀什豆湯。好足料,有好多白菜乾同豆豆,但媽咪話食唔到蓮藕喎。前菜好食。同上次有小許唔同,今次用左雪梨,好清甜,配埋藜麥和有機扁豆,感覺好實在。仲有小量沙律菜和蕃茄仔,好開胃。好食,好食,好食。賣相俾人感覺已經好舒服,青青緑緑,好有田園feel。青汁加忌廉係絶配,味道清新,唔覺肥膩,意粉煙韌糯口,面頭更被撒上左一層芝士粉,非常creamy.呢個杞子麵媽咪話第一次食。佢一聽到話可以明目養肝,就話好好食,佢又真係清晒成碗麵喎。阿媽個餐仲包埋個點心拼盤雖然只得四件,但每件都係精心製作。阿媽話最鐘意食翡翠豆苗餃,豆苗新鮮爽口,外皮又薄身個素燒包都好好食喎,夠熱,包身軟,餡

蘆筍蘑菇青醬忌廉扁意粉
蕃茄鮮杞子麵

阿媽個餐仲包埋個點心拼盤
個素燒包都好好食喎,夠熱,包身軟,餡料多又野味。
泰式香煎如餅,呢個係散叫,58蚊有四件。食得出係用大豆纖維加香芧整既煎餅,唔落醬汁都好好食,阿媽仲想食埋我個份添。
泰式香煎如餅
最後當然叫埋個黑金飽食啦,水準keep到,又香又滑既飽皮,內為流心芝麻餡,冇令人失望。

午餐可額外加錢食甜品,我叫左個腰困露俾媽咪,知佢一定鐘意食。阿媽楚楚話只食兩匙,點知又係自己食晒。一路食一路話最好食係呢樣,問我點解知佢鐘意食喎。阿媽,我係你個肚出黎呀麻,當然清楚你啦

腰困露

我地兩個人叫左咁多野食,當然食唔晒啦,職員有問需唔需要外賣盒,有預備既我當然一早預備好啦,食剩既令返屋企俾阿媽當宵夜。
2017-12-04
蘆筍蘑菇青醬忌廉扁意粉