餐廳: Verde MAR
資訊:

❀ Verde MAR #西環 ❀❗️再次到訪心目中墨西哥菜一哥 仲有牛油果專屬Menu❗️——————————————————再次到訪呢間高質墨西哥菜!初次到訪時佢哋依然位於灣仔,聽聞佢哋結業嘅消息大感失望,好彩佢哋最近喺堅尼地城重開!Menu有少少改動但依然保留signature dishes😆餐廳裝修富有墨西哥風格得來擺滿植物,充滿悠閒感覺。食物正宗選擇多,而且仲有牛油果系列嘅食品🥑.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Wet burritos $189 (4.2/5)再次嚟到都點呢個wet burritos。係一般burritos嘅1.5倍🌯可以選擇唔同嘅肉/魚/素菜,我哋揀咗雞肉,另外仲有惹味墨西哥炒飯、蕃茄、青椒等。最後畫龍點睛,淋上特製酸甜番茄醬,加埋超香濃嘅芝士一齊煎烤,回味無窮😚另外仲可以隨個人喜好點上蕃茄莎莎醬、牛油果醬同乳酪。.☞ Halibut veracruz $189 (4.1/5)聽講係全世界第一道fusion菜式,喺墨西哥非常著名。Halibut醬糅合橄欖、彩椒、蕃茄等等製成,一啲都唔膩,但又非常香濃美味。條魚仲要煎到表面香脆內裏嫩滑,高質❤️‍🔥.☞ Avocado icecr
❀ Verde MAR #西環 ❀
❗️再次到訪心目中墨西哥菜一哥 仲有牛油果專屬Menu❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Wet burritos $189 (4.2/5)
再次嚟到都點呢個wet burritos。
另外仲可以隨個人喜好點上蕃茄莎莎醬、牛油果醬同乳酪。
Wet burritos

聽講係全世界第一道fusion菜式,喺墨西哥非常著名。
條魚仲要煎到表面香脆內裏嫩滑,高質❤️‍🔥
Halibut veracruz

☞ Avocado icecream $88 (4.3/5)
過咗幾年緊張難忘嘅牛油果造型雪糕🥰
雪糕用上杏仁奶製作,感覺似係雪凍咗嘅smoothie🤩非常creamy又滑身,牛油果味道仲非常濃郁。
配搭埋中間用芒果醬製成嘅核,減輕膩感,好出色,冇試過喺其他地方食到!
另外其實有啲仲有個牛油果Menu🥑鍾意牛油果嘅必定要來試吓!
Avocado icecream

☞ Mexican rice pudding $78 (4.3/5)
唔好睇佢其貌不揚,但非常出色!
杰杰哋富有香濃嘅牛奶玉桂味,配上煙煙韌韌嘅糯米飯,有驚喜🤩
Mexican rice pudding

——————————————————
✨整體味道: 4.2/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.5/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
再次到訪依然冇令我失望,可以食到多種經典看見墨西哥菜,好食而且唔算貴,推薦!
Halibut veracruz
Avocado icecream